БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в балканския печат (Агенция „Фокус“)

12 януари 2017 | 11:24

Снимка: АФП

Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън, който ще води делегацията на страната си на конференцията за Кипър в Женева, започваща по-късно днес, заяви, че ако всички страни проявят гъвкавост, ще може да бъде постигнато споразумение, пише вестник Cyprus Mail.
„Приветствам смелостта и отдадеността, показани и от двете страни. Преговорите в Женева за Кипър предлагат и на двете страни уникална възможност да се намери решение. Обединеното кралство напълно подкрепя уреждането на процеса и е готово и иска да помогне по всеки възможен начин“, отбеляза Джонсън.
Той изрази надежда, че „ако всички участващи започнат разговорите с усещане за отвореност и гъвкавост: аз вярвам, че по този начин ще може да бъде постигнато решение, което да донесе дълготраен мир в Кипър“.
***
В сряда прокурор от гръцкия Върховен съд е оспорил екстрадирането на двама турски военни във връзка с опита за преврат от юли, по време на второто от трите изслушвания тази седмица, пише турският вестник Hurryiet.
Прокурорът Хараламбос Вурлиотис е заявил, че военните „са дошли (в Гърция) като молители. Не бих позволил нито на себе си, нито на гръцките съдии, да разрешим тяхното екстрадиране“, отбеляза съдебен източник. Той допълни, че съдебната зала е аплодирала изказването.
Делото включва осем турски военнослужещи, пристигнали в северния гръцки град Александруполис с хеликоптер на 16 юли, ден след неуспешния опит за преврат.
Върховният съд проведе първото изслушване на 10 януари, след като миналия месец Апелационният съд издаде противоречиво решение по случая. В три отделни изслушвания пред различни съдии Апелативният съд постанови петима от военните да бъдат защитени, а останалите трима да бъдат екстрадирани.
***
Министърът на транспорта на Гърция Христос Спирцис е наредил да бъде започнато административно разследване, за да се установи защо стотици пътници са останали блокирани във влаковете в северната част на Гърция в сряда в студеното време, пише Ekathimerini.
От железопътната компания в сряда обясниха, че проблемите са били причинени от силния снеговалеж в централната и северната част на страната.
Освен това в четвъртък сутринта мъгла и ниски облаци доведоха от отменяне и закъснения на редица полети на солунското летище Македония. Също така отрицателните температури причиниха проблеми с доставките на природен газ и с електрическата мрежа, оставяйки хиляди жители без отопление и ток на минус 14 градуса.