Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Габриел Ескобар е в Скопие

06 декември 2021 | 15:47

Заместник-помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар е на посещение в Северна Македония, където се срещна с президента на югозападната ни съседка Стево Пендаровски и с други официални лица.

Двустранните отношения между Северна Македония и САЩ и ситуацията в региона са били основните теми в разговора в Скопие между президента на югозападната ни съседка Стево Пендаровски и заместник-помощник държавния секретар на САЩ Габриел Ескобар. В съобщение от кабинета на Пендаровски се посочва, че двете страни непрекъснато насърчават продуктивен политически диалог. Президентът е изразил увереност, че двустранните отношения ще продължат да се развиват с още по-силни темпове. Пендаровски е подчертал и важността на подкрепата, която страната получава от САЩ за постигане на стратегическите си цели.

На срещата с Ескобар министър-председателят на РСМ Зоран Заев е запознал госта с актуалната политическа ситуация в страната, като е подчертал, че се осигурява стабилна приемственост на стратегическите политически ангажименти за подпомагане на процесите за активно участие на Северна Македония в НАТО, за ускоряване на интеграцията на Северна Македония в ЕС, за борбата с пандемията, за икономически растеж и особено за актуалния въпрос за адекватен и ефективен отговор на енергийната криза.

Ясно, че зад всички тези официално разменени послания и топли думи стои твърдото желание на САЩ да видят РСМ и Албания в ЕС и затова те ще се фокусират върху спора между София и Скопие и неговото бързо разрешаване.


От срещата Никола Димитров-Габриел Ескобар: Подкрепата на САЩ като наши партньори и съюзници винаги е била двигател на процесите
Вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония (РСМ) Никола Димитров се срещна днес със заместник-помощник държавния секретар на САЩ Габриел Ескобар, който е на работно посещение в Северна Македония, информира скопският телевизионен канал “Нова ТВ“.

На срещата е била обсъдена европейската перспектива на Северна Македония и региона като обща стратегическа цел, както и актуалната ситуация в този контекст.

Вицепремиерът Димитров е благодарил на Съединените щати за продължаващата подкрепа за европейската интеграция, партньорство и съюзнически подход на страната за справяне с глобалните предизвикателства като израз на общи ценности.

„Споделяме една и съща визия за бъдещето на Северна Македония и региона и подкрепата на Съединените щати като наши партньори и съюзници винаги е била двигател на процеса. Стартът на преговорите за присъединяване със Северна Македония ще отбележи завършването на една глава в изпълнението на общата стратегическа цел и създаване на нов импулс за европейското бъдеще на региона като гарант за стабилност и демокрация. „Преодолявайки настоящите предизвикателства, ще можем да се съсредоточим върху насърчаването на споделени ценности и задълбочаване на партньорството в това отношение“, каза Димитров.

Ескобар от своя страна е подчертал ангажимента на Северна Македония като съюзник в НАТО за осигуряване на регионална сигурност и насърчаване на евроатлантическите ценности, като подчерта значението на Преспанското споразумение като стълб на мира и сигурността в региона. Той подчерта, че проявеното лидерство и усилията в процеса на реформи трябва да бъдат утвърдени със заслужения напредък в европейската интеграция на страната, чрез приемане на преговорната рамка и провеждане на първата междуправителствена конференция в преговорния процес.

Заев и Ескобар: Партньорството между САЩ и Северна Македония и членството в ЕС е много важно за Скопие и Вашингтон
Министър-председателят на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев прие заместник-помощник държавния секретар по европейските и евразийските въпроси и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар, който е на първото си работно посещение в Скопие, информира скопският телевизионен канал “ТВ 21“.

На срещата министър-председателят Заев е запознал госта с актуалната политическа ситуация в страната, като е подчертал, че се осигурява стабилна приемственост на стратегическите политически ангажименти за подпомагане на процесите за активно участие на Северна Македония в НАТО, за ускоряване на интеграцията на Северна Македония в ЕС, за борбата с пандемията, за икономически растеж и особено за актуалния въпрос за адекватен и ефективен отговор на енергийната криза.

Габриел Ескобар, който беше придружен от посланика на САЩ в Скопие Кейт Мари Бърнс, каза, че посещението му в страната има за цел да подчертае подкрепата на САЩ по тези въпроси, както и партньорския подход, който Република Северна Македония показва с приемането на гражданите на Афганистан и активната роля за съществено засилване на регионалното сътрудничество чрез инициативата „Отворени Балкани”.

На срещата е била подчертана пълната подкрепа на Съединените щати за намиране на взаимно приемливи отговори на двустранните въпроси между Република Северна Македония и Република България поради факта, че бъдещето на Северна Македония в ЕС е изключително важно тема за САЩ, заедно със съвместното стратегическо участие в НАТО и непрекъснато развиващото се двустранно партньорство между двете страни.

Османи след срещата с Ескобар: Вярвам, че подкрепата от САЩ е ясна за всички
Благодарни сме за ясната подкрепа от САЩ и сме убедени, че това послание е добре прието и разбрано от всички. Това каза външният министър на югозападната ни съседка Буяр Османи на съвместна пресконференция със заместник-помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар, предава излъчващият на албански език македонски телевизионен канал „Алсат-М“.

„Сега е моментът ЕС да започне преговори със Северна Македония. Това ще бъде голямо потвърждение за нас да останем отдадени на демократичните реформи и да ускорим нашата европейска интеграция“, подчерта Османи.

Ескобар: Работим с европейски партньори за бързото интегриране на Северна Македония в ЕС
САЩ работят с европейските партньори за бързото интегриране на Северна Македония в структурите на Общността. Това увери заместник-помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар на съвместна пресконференция с външния министър на югозападната ни съседка Буяр Османи, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.

„Ние сме не само приятели със Северна Македония, но и партньори и съюзници“, каза Ескобар след срещата с първия дипломат на Скопие.„Бих искал да изразя нашата благодарност към Република Северна Македония за нейната постоянна подкрепа и принос към НАТО и бих искал да предам силната подкрепа на администрацията на САЩ за бързата европейска интеграция на Република Македония. Работим с нашите европейски партньори, за да гарантираме, че това ще се случи много бързо. Всички сме съгласни, че Македония е културна и историческа част от Европа и трябва да бъде на общата маса“, цитира медията думите на Ескобар.

РСЕ (РСМ): Пендаровски и Ескобар обсъдиха двустранните отношения и ситуацията в региона
Двустранните отношения между Северна Македония и САЩ и ситуацията в региона са били основните теми в разговора в Скопие между президента на югозападната ни съседка Стево Пендаровски и заместник-помощник държавния секретар на САЩ Габриел Ескобар, съобщава местната редакция на Радио „Свободна Европа“,като се позовава на информация от кабинета на държавния глава.

В съобщение от кабинета на Пендаровски се посочва, че двете страни непрекъснато насърчават продуктивен политически диалог. Президентът е изразил увереност, че двустранните отношения ще продължат да се развиват с още по-силни темпове. Пендаровски е подчертал и важността на подкрепата, която страната получава от САЩ за постигане на стратегическите си цели.

„По отношение на стремежите за членство в Европейския съюз президентът Пендаровски потвърди очакванията за скорошно начало на преговорите за присъединяване, като подчерта, че деблокирането на интеграционния процес ще има положително въздействие върху цялостната стабилност и развитие на региона. В този контекст президентът Пендаровски благодари на администрацията на САЩ и лично на помощник-държавния секретар Ескобар за тяхната подкрепа за необходимостта от регионален напредък към ЕС“, се казва в текста.

Ескобар, освен с Пендаровски, ще се срещне днес и с други официални лица, съобщи вчера посолството на САЩ в Скопие.

„Слободен печат“ (РСМ): Габриел Ескобар пристига в Скопие за срещи с Пендаровски и други официални лица
Заместник-помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар е на посещение в Северна Македония, за да се срещне с президента на югозападната ни съседка Стево Пендаровски и други официални лица,отбелязва електронното издание на скопския вестник „Слободен печат“.

Очаква се на срещите в Скопие да бъдат обсъдени актуалните политически събития в страната и региона, както и европейската интеграция и българската блокада на Северна Македония.

Ескобар наскоро се обърна към Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ и призова Северна Македония и Албания да започнат преговори с Европейския съюз преди края на годината, припомнят от редакцията.

„Най-силното послание, което ЕС може да изпрати сега, е да започне преговорите за членство на Северна Македония и Албания преди края на тази календарна година. Това ще разсее разочарованието на населението на региона от европейските политики и ще спре злонамереното влияние на Русия и Китай, които работят срещу разширяването на ЕС в Западните Балкани“, коментира по-рано Ескобар.

Американският дипломат отбеляза също, че Скопие и Тирана са завършили трудната работа, която се изисква от тях, и че процесът трябва да започне незабавно. Той цитира съвместно изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и Върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, съгласно което европейската интеграция е единствената надежда за региона.