Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Светът е в ужас пред неминуемото нашествие на „Омикрон“

29 ноември 2021 | 13:36

Правителствата на държавите и световните организации са в ужас пред неминуемото настъпление на новия вариант на Covid-19 - „Омикрон“, като бързат да предприемат превантивни ограничителни мерки и задължителни бустерни ваксинации с надеждата да предотвратят широкото разпространение на „будещия безпокойство“ вариант, както го определят в СЗО.
***

Die Presse (Австрия): В Австрия предвиждат сериозна глоба за отказ от ваксинация
Проектозакон за въвеждане на задължителна ваксинация срещу Covid-19 в Австрия предвижда глоба за отказ от ваксинация до 7200 евро, съобщи австрийският вестник Die Presse, позовавайки се на документ, разработван от австрийското правителство.

Според проектозакона задължителната ваксинация срещу коронавирус ще се прилага за всички хора, живеещи в Австрия от февруари 2022 г. Наказанието за отказ от ваксинация ще бъде 3600 евро или четири месеца затвор. Тези, които игнорират две уведомления от властите за необходимостта от ваксинация, ще бъдат изправени пред огромна глоба от 7200 евро.

Изключенията ще включват хора, които са изложени на риск за живота и здравето поради ваксинация, бременни жени и деца под 12-годишна възраст. Законопроектът трябва да бъде внесен в парламента около 6 декември, след което трябва да бъде одобрен от двете камари на австрийския парламент.

Заради четвъртата вълна на пандемията австрийското правителство обяви план за въвеждане на задължителна ваксина срещу Covid-19 от февруари 2022 г. Тази мярка се оказа непопулярна в австрийското общество и предизвика масови протести в цялата страна с участието на десетки хиляди хора в подкрепа на правото за избор за ваксинация.

Reuters: Южна Африка апелира срещу ограниченията за пътуване
Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса заяви, че светът трябва да се противопостави на неоправданите и ненаучни ограничения за пътуване, свързани с Covid-19, които нараняват най-вече развиващите се нации, цитира думите му Reuters.

Глобалните власти реагираха с тревога на новия вариант на коронавирус, „Омикрон“, който беше открит в Южна Африка, като различните страни отново наложиха ограничения за пътуване.

Южна Африка заяви в събота, че е наказана за усъвършенстваната си способност да открива нови варианти рано, тъй като забраните и ограниченията заплашват да навредят на туризма и други сектори.

„Трябва да се противопоставим на неоправданите и ненаучни ограничения за пътуване, които увреждат икономиките и секторите, които разчитат на пътуването“, каза Рамафоса по време на реч при откриването на срещата на върха Китай-Африка в Дакар.

„Има световен ред, при който богатството на една страна е разликата между болест и здраве“, добави той.

Президентът на Сенегал Маки Сол, който беше домакин на срещата на върха, отговори, че Африка е солидарна с Република Южна Африка и Африка "няма да затвори вратите си за Република Южна Африка".

ABC: Антъни Фаучи заяви за неизбежността на разпространението на щама „Омикрон“
Все още не са установени случаи на заразяване с щама „Омикрон“ на новия коронавирус в САЩ, но разпространението му е неизбежно. Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни болести на Съединените щати, направи това изявление в понеделник по телевизионния канал ABC.

„Не, все още няма установени случаи“, отговори той на съответния въпрос. Фаучи каза, че Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията на САЩ са във „висока готовност“ и извършват съответните проверки.

„Неизбежно е рано или късно (щамът „Омикрон‘) да стане широко разпространен, защото поне неговите молекулярни характеристики показват, че има висока скорост на разпространение“, продължи специалистът по инфекциозни болести. „Разбира се, ние все още знаем малко за него, но мисля, че нещата до голяма степен ще се изяснят през следващите седмица-две."


Daily Express: „Омикрон“ представлява опасност и за преболедувалите
Според Световната здравна организация (СЗО) хората, които са боледували от Covid-19, са по-склонни да се заразят с щама „Омикрон“, отколкото с други щамове. В отговор на новата заплаха британското правителство въвежда по-рестриктивни мерки, пише британският вестник Daily Express.

Първо, от понеделник, 29 ноември, гимназистите ще носят маски на обществени места - по-специално в училищните коридори.

Второ, от вторник, 30 ноември, се въвежда задължителното носене на маски в градския транспорт и магазините.

Нарушителите са изправени пред глоба до 6000 паунда (13 800лв).

Към днешна дата има шест потвърдени случая на „Омикрон“ в Обединеното кралство и се очаква броят им да расте експоненциално.

В „Добро утро, Великобритания“ на телевизионен канал ITV професор Амитава Банерджи, консултант кардиолог, каза: „Трябва да се опитаме да ограничим разпространението и да намалим нивото на заразяване“.

Професорът добави, че е необходимо да се носят маски на закрито.

Въпреки че информацията за „Омикрон“ тепърва се натрупва, Световната здравна организация потвърди, че вирусът е силно трансмисивен.

Вирулентността на „Омикрон“ - или степента на неговата болестотворност - също остава да се определи.

Професор Банерджи отбеляза, че би било „страхотно“, ако щамът се окаже „по-мек“ от „Делта“.

Може да отнеме още няколко дни, за да се установи колко ефективни са настоящите ваксини срещу „Омикрон“.

Световната здравна организация заяви: "Все още не е ясно дали щамът „Омикрон“ причинява по-тежко заболяване в сравнение с други варианти, включително „Делта“.“

"Предварителните данни показват, че броят на хоспитализациите в Южна Африка се увеличава, но това може да се дължи на увеличаване на броя на случаите, а не на специфичния щам."

„В момента нямаме информация, че симптомите на щама „Омикрон“ се различават по някакъв начин от другите варианти.

РИА Новости: Жозеп Борел призова за принципно решение за осигуряване на ваксинни за Африка
Проблемът с недостига на ваксини срещу Covid-19 в африканските страни трябва да бъде разрешен по принцип - необходимо е не само да се даряват ваксини на региона, но и да се организира тяхното производство там, каза върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от РИА Новости.

„С тях (африканските страни – бел. ред.) имаме проблеми с ваксинацията. Правим всичко възможно, за да укрепим и изпълним задълженията си и в този смисъл Европа е необходим партньор, тъй като става дума не само за даряване на ваксини, но и за помощ в производството им“, каза Борел на пресконференция след министерската конференция на Съюза за Средиземноморието, регионална междуправителствена организация, която обединява 42 държави, за насърчаване на регионалния диалог и сътрудничество.

Той припомни, че „Европа създава центрове за производство на ваксини в три ключови африкански страни – в Сенегал, Руанда и Република Южна Африка“. "Тъй като не може Африка да произвежда 2-3% от ваксините, от които се нуждае, тя трябва да може да произвежда свои собствени. Понякога е по-важно да се научиш някого как да лови риба, отколкото да му даваш риба", заключи Борел.


Reuters: ЕС и Меркел подкрепиха започването на преговори от СЗО за пандемичен пакт
Женева. Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че Световната здравна организация изисква надеждно финансиране с по-големи дарения от държавите-членки и тя подкрепи започването на преговори за обвързващо международно споразумение за предотвратяване на пандемии, съобщава Reuters.
Меркел се обърна към здравните министри в началото на специалната асамблея на СЗО, след като нейните 194 държави-членки постигнаха предварителен консенсус за преговори за бъдещо споразумение за предотвратяване на пандемии, преодоляване на пропастта между страните, водени от Европейския съюз и Съединените щати, казаха дипломати в неделя.
„Докато говорим, световната общност е изправена пред заплахата от нов, силно предаващ се вариант на COVID-19, омикрон“, каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия на тридневните преговори, които се очаква да приключат в сряда. с приемането на проекторезолюция за започване на преговори.

Politico: В Португалия откриха 13 случая на „омикрон“ вув футболен отбор
Лисабон. Тринадесет случая на новия вариант на коронавирус омикрон са открити сред играчи на португалския елитен футболен клуб Беленензеш, според първоначалните резултати от националния здравен институт на страната (INSA), пише европейската редакция на Politico.
Един от играчите наскоро се завърна от Южна Африка, където беше открит новият вариант миналата седмица, съобщиха от института.

„Предварителни тестове, проведени в INSA, категорично показват, че всичките 13 случая, свързани с играчи на Беленензеш, са свързани с варианта на безпокойство омикрон“ се казва в изявление на института, изпратено до португалските медии.
За потвърждение се извършва секвениране на генома, съобщиха от INSA, като подчертават, че „предсказуемата стойност на проведените тестове вече е много висока“.
Клъстерът вклуба вече беше голяма новина в Португалия, тъй като Белененсеш трябваше да играе мач от първа дивизия в събота вечер срещу Бенфика само с девет играчи на терена, което предизвика международни критики. Мачът в крайна сметка беше прекратен, когато повече играчи на Беленензеш отпаднаха, като Бенфика спечели със 7-0.
Играчите на Бенфика ще бъдат тествани като част от по-широко засилване на бдителността, тестването и изолацията сега, след като новият вариант е открит в Португалия, каза за радио TSF генералният директор за здравеопазване на страната Граса Фрейтас. „Ще имаме по-активна изолация и по-интензивно тестване на контактите“, каза тя.
INSA също така отбеляза, че тестовете, извършени на 218 пътници, пристигнали в Лисабон от Мозамбик в събота, са открили два случая на COVID-19. Единият е от варианта делта, а другият не е възможно да бъде идентифициран, съобщиха от института.
Португалия вече забрани полетите от Мозамбик, единствената й търговска пътническа връзка с южноафриканските държави, обект на забрана за полети от Европейския съюз.
Най-малко 13 случая на омикрон са открити сред 61 пътници, които са дали положителна проба за COVID-19 при полети от Южна Африка до летище Схипхол в Амстердам, съобщи Холандският национален институт за обществено здраве и околна среда в неделя.

Антъни Фаучи: Само реваксинацията ще защити надеждно срещу „Омикрон“
Вашингтон. Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни болести на САЩ, в неделя е казал на президента на САЩ Джо Байдън, че реваксинацията осигурява най-надеждната защита срещу „омикрон“-варианта на новия коронавирус. Това се посочва в писмено изявление на Белия дом след брифинг на Фаучи и членове на правителствената група за COVID-19 за държавния глава, предава ТАСС.
„Фаучи и членовете на екипа по COVID на Белия дом информираха президента за най-новите събития с омикрон-варианта. Фаучи съобщи на президента, че макар да са необходими още около две седмици, за да се получи по-точна информация за инфекциозността, тежестта [на болестта, която причинява] и други характеристики на този вариант, той продължава да вярва, че съществуващите ваксини вероятно ще осигурят известна степен на защита от тежки случаи на COVID. Фаучи също така потвърди, че реваксинацията на напълно ваксинирани хора осигурява най-надеждната защита срещу [предизвикания от омикрон] COVID“, се казва в изявлението на Белият дом.
В съобщението се подчертава, че правителствената група е препоръчала „всички ваксинирани възрастни да получат още една инжекция възможно най-скоро“. В изявлението се отбелязва, че жителите на САЩ отговарят на условията за реваксинация, ако са били ваксинирани преди шест или повече месеца с втора доза ваксини от американските компании Pfizer и Moderna, или преди два или повече месеца с ваксина от Johnson & Johnson. „Важно е тези възрастни и деца, които все още не са напълно ваксинирани, да бъдат ваксинирани незабавно“, отбелязват от Белия дом във връзка с разпространението на новия щам
Байдън в понеделник, 29 ноември, ще излезе с изявление за ситуацията с омикрон и мерките на администрацията му във връзка с разпространението на инфекцията.
Washington Post съобщи в неделя, позовавайки се на свои източници, че администрацията на Байдън възнамерява да се съсредоточи върху реваксинацията като „ключово оръжие в усилията за защита на страната“ от омикрон-варианта. Няколко висши здравни служители на САЩ разговаряха по телефона с южноафрикански учени в неделя, за да разберат последните данни за варианта.
На американската страна е отговорено, че е твърде рано да се каже дали омикрон е по-инфекциозен от делта. Според The Washington Post специалистите все още имат слаба представа за тежестта на заболяването, причинено от новия вариант и процента на хоспитализация. Южноафриканските учени очакват нови случаи на заболяването сред ваксинираните срещу новия коронавирус. След около седмица изследователите ще могат да получат по-добра представа за това колко добре настоящите ваксини предпазват от новия вариант, пише вестникът.
Във връзка с получените данни администрацията на САЩ ще продължи да призовава населението да се ваксинира срещу covid, както и да се вземат мерки за осигуряване на наличност на дози ваксина на възможно най-много места в цялата страна. „Знаем със сигурност, че когато напълно ваксинирани хора, които получават две дози от ваксината [от] Pfizer или Moderna, се ваксинират отново, нивото на неутрализиращите антитела [в тялото им] става изключително високо – много пъти по-високо, отколкото дори при пика след първите две дози“, разясни Фаучи пред изданието.

Reuters: СЗО предупреди за „крайно висок“ риск от глобално разпространение на „омикрон“
Женева. Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че вероятността от глобално разпространение на новия вариант на Covid-19 - „омикрон“, е „крайно висока“, предава Reuters. Организацията отбелязва още, че тази разновидност на новия коронавирус може да доведе до скок на заболеваемостта със сериозни последствия. Агенцията на ООН, в технически съвет към своите 194 държави-членки, ги призова да ускорят ваксинирането на групите с висок приоритет и да „осигурят наличието на планове за смекчаване“ за поддържане на основните здравни услуги. „Омикрон има безпрецедентен брой пикови мутации, някои от които са тревожни за тяхното потенциално въздействие върху траекторията на пандемията“, казват от СЗО. "Общият глобален риск, свързан с новия вариант на безпокойство Omicron, се оценява като много висок". Необходими са по-нататъшни изследвания, за да се разбере по-добре потенциалът на Омикрон да избегне защитата срещу имунитет, предизвикан от ваксини и предишни инфекции, каза той, добавяйки, че се очакват повече данни през следващите седмици. Очакват се случаи и инфекции с COVID-19 при ваксинираните лица, макар и в малък и предвидим дял“, се добавя в съобщението.

The Times: Във Великобритания наложиха нови мерки, обещават „страхотна Коледа“ на всеки възрастен, който си постави бустерна доза
Лондон. Правителството на Великобритания обещава „страхотна Коледа“ на хората, които си поставят бустерна доза, за да максимизират защитата срещу новия Covid-вариант Омикрон, пише The Times. Междувременно от 4 часа сутринта днес в страната са в сила нови мерки за ограничаване на разпространението на Covid, по-специално на новия вариант Omicron. Отново са задължителни маските за лице в магазините и обществения транспорт. Всички пристигащи ще трябва да преминават карантина и да си направят PCR тест, независимо от ваксинационния им статут. Министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Саджид Джавид каза, че хората трябва да продължат с коледните планове както обикновено и че правителството „не е близо“ до решение за налагане на допълнителни ограничения. Той посочи, че правителството ще се справи с новия вариант чрез „турбо-заредена“ програма за бустъри. Всички възрастни ще отговарят на условията за трети дози много по-рано от планираното, като нови насоки се очакват до дни. Джавид обеща нова политика „много скоро“ и съобщи, че е поискал от здравната система да бъде готова да прилага много повече ваксини всеки ден. Законите, изискващи маски за лице в магазините и обществения транспорт, заедно с новите правила за карантина за всички пътуващи във Великобритания влязоха в сила от 4 часа сутринта. Министрите казаха, че това е „пропорционален“ отговор на появата на вариант, който според учените може да е най-опасният досега. В неделя Великобритания регистрира и третия си случай на „омикрон“ вариант на Covid, страната се готви за значителен брой през следващите дни. Досега 17,6 милиона души в Обединеното кралство са си поставили бустерни инжекции. Вчера бяха приложени 450 480 дози, а програмата е средно 2,5 милиона на седмица. Според данните на Our World In Data, 68,9% от населението на Великобритания, или 46,3 милиона души, имат поставени две дози ваксина срещу Covid. 75,7% вече са приели поне по една доза.

Reuters: Болният от Covid чешки президент назначи нови премиер през плексигласова кабина
Прага. Чешкият президент Милош Земан назначи лидера на дясноцентристкия алианс Петр Фиала за министър-председател в неделя на церемония, която проведе от плексигласова кабина, след като даде положителна проба за COVID-19, съобщава Reuters. Земан извърши церемонията по инаугурацията от плексигласова кабина, след като даде положителен тест за коронавирус. Земан, който пристигна в инвалидна количка, ескортиран от медик в пълна защитна екипировка, се зарази с вируса след шестседмичен престой в болница заради несвързано заболяване. Фиала ръководи блок от пет центристки и дясноцентристки опозиционни партии, които спечелиха изборите през октомври, измествайки от власт досегашния премиер Андрей Бабиш и неговите съюзници. Новото правителство ще трябва да се справи с нова вълна от коронавирусни инфекции, която заплашва да затрупа болниците и енергийна криза след срива на голям енергиен доставчик. Коалицията също така заяви, че планира да преработи държавния бюджет за 2022 г., за да намали големия дефицит. „Новото правителство има много сложно време пред себе си и много предизвикателства... Искам то да бъде правителство на промяната за бъдещето“, каза Фиала на пресконференция. Той очакваше кабинетът му да бъде назначен в средата на декември. Новият премиер също призова хората да се ваксинират срещу COVID-19 и похвали медицинския персонал. Хиляди противници на ваксинацията и правителствените антикоронавирусни мерки, като забрана на коледните базари, се събраха в Прага по-късно в неделя на протестен митинг. 58,5% от чехите са ваксинирани срещу коронавирус. Това се сравнява със средно 65,8% за Европейския съюз, според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Politico: Великобритания свика спешна среща на здравните министри от Г-7 заради „омикрон“
Лондон. Министрите на здравеопазването от седемте най-богатите демокрации в света ще се съберат в понеделник, за да обсъдят новия вариант на коронавирус, омикрон, съобщи правителството на Обединеното кралство в неделя, цитирано от европейската редакция на Politico. Спешната среща на Г-7, свикана от председателството на Обединеното кралство, ще обсъди развитието, свързано с разпространението на новия вариант, се казва в изявление на правителството. Южна Африка предупреди света за „омикрон“ в петък, след като регистрира рязък скок в случаите в продължение на седмица, вероятно свързани с новия вариант, който има значителен брой мутации. Има опасения, че тези мутации ще направят сегашните ваксини по-малко ефективни. Страните от ЕС, както и Обединеното кралство, Канада и САЩ са ограничили полетите до и от много страни в Южна Африка. Но случаи на новия вариант вече са открити в континентална Европа и Обединеното кралство, като Нидерландия съобщава за най-малко 13 случая от полет от Южна Африка. Г-7 ще събере министрите на здравеопазването от Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и САЩ. Изявлението на Обединеното кралство, оповестяващо срещата, също потвърди, че маските за лице в страната вече ще бъдат задължителни в магазините, банките, пощенските служби, фризьорите и в градския транспорт от вторник. Отделно Министерството на образованието „настоятелно посъветва“ от понеделник всички ученици, служители и посетители да носят маски за лице. Също от вторник всички пътници, които се връщат в Обединеното кралство от която и да е страна, ще трябва да си направят PCR тест, независимо от ваксинационния статус, както и да се самоизолират, докато излезе отрицателен резултат от теста. Безплатните тестове на Националната здравна служба няма да са валидни за тази цел; тестовете трябва да бъдат закупени от частни доставчици.

The Hill: Израел затваря границите заради „омикрон“ варианта
Йерусалим. Израелският премиер Нафтали Бенет каза в изявление, че границите на страната ще бъдат затворени за всички чужденци поради опасения относно новия вариант на Covid-19 - омикрон, и че израелските граждани, които влизат в страната, ще трябва да преминат през карантина, независимо от техния ваксинационен статут, пише The Hill. В изявлението, публикувано в събота, се казва, че започвайки в полунощ между неделя и понеделник, границите на страната ще бъдат затворени за международни пътници за две седмици в очакване на одобрение от правителството. Един случай на варианта на омикрон е потвърден в Израел, а за седем други в страната се подозира, че имат варианта, според новинарското издание. Бенет също каза в изявлението си, че тези, които са пренесли варианта в страната, ще бъдат открити от технология за проследяване на телефони, използвана от израелската агенция за сигурност за проактивно проследяване на контактите. Действията на Израел, първата страна, която ограничи всички входящи международни пътувания в отговор на новия вариант, демонстрират бързата реакция, която страните предприемат на фона на опасенията, че вариантът омикрон, за който учените все още се опитват да научат повече, може да бъде силно заразен. Световната здравна организация в петък определи омикрон като „вариант на безпокойство“, тъй като въз основа на техните изследвания той увеличава вероятността от повторно заразяване и съдържа много мутации. Някои служители обаче критикуваха държавите за прилагането на ограничения за пътуване - особено срещу южноафрикански държави - в отговор на варианта. „COVID-19 е глобална спешна здравна ситуация. Трябва да работим заедно, а не да се наказваме взаимно“, каза южноафриканският министър на здравеопазването Джо Фаала на брифинг за медиите в петък. „Ловът на вещици не е от полза за никого. Южна Африка иска да бъде честен играч в света, да споделя здравна информация не само от полза за южноафриканците и гражданите на света“, каза той.

The Times: Във Великобритания връщат противоепидемичните мерки заради новия щам на COVID-19
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън обяви въвеждането на мерки с цел предотвратяване на разпространението на новия щам на COVID-19 „Омикрон“ в страната, съобщава британският национален ежедневник The Times, като припомня, че на Острова вече са регистрирани два случая на инфекция. Премиерът поясни, че ограниченията, които включват строги правила за пътуване, ще бъдат преразгледани след три седмици, в началото на ваканциите на учениците. На пресконференция пред Даунинг стрийт Джонсън изрази увереност, че тазгодишните празници ще бъдат „значително по-добри от миналата Коледа“, когато на семействата беше забранено да се събират. На свой ред здравният министър Саджид Джавид увери, че хората ще имат „страхотна Коледа“ и трябва да планират прекарването й както обикновено. Във вторник Англия трябва да се присъедини отново към Шотландия, Уелс и Северна Ирландия в изискването за носене на маски в магазините и в обществения транспорт, допълват от редакцията.

„Московский Комсомолец“: Щамът „Омикрон“ се оказа най-опасен за младите хора
Йоханесбург. В Южна Африка лекарите посочиха възрастта на най-уязвимите хора към новия щам на коронавируса „Омикрон“. Както се оказа, това са млади хора на възраст между 20 и малко над 30 години. Те са тези, които основно постъпват в местните болници с диагноза Covid-19, пише руският вестник "Московский Комсомолец“. При тях се развиват средно-тежки или тежки форми на заболяването. Някои от тях се нуждаят от интензивни грижи, каза Рудо Матива, ръководител на болницата в Совето в югозападните покрайнини на Йоханесбург. По думите й около 65 процента от хоспитализираните пациенти не са ваксинирани. Повечето от останалите са ваксинирани само с първата доза. Като цяло специалистите в Южна Африка са изключително разтревожени от скоростта на разпространение на новия щам „Омикрон“, пише вестник Times of Israel. Новият вариант на коронавируса сериозно разтревожи учените и властите в много страни. От страх от този "щам-супермутант" се затварят границите и се налагат ограничения. В същото време експертите предупреждават: пълното въздействие на „Омикрон“ ще се усети в онези страни, където са ваксинирани по-малко хора. Много държави вече преустановиха полетите от Република Южна Африка и редица други страни в региона . Израел затваря границите си за две седмици. Въпреки това, според последните данни, „Омикрон“ вече е достигнал до много европейски страни, обобщава „Московский Комсомолец“

ТАСС: Лекар от РЮА посочи главния симптом на новия щам "Омикрон"
Претория. Първите и основни признаци на инфекция с новия щам на коронавируса „Омикрон“ се изразяват в силна умора и главоболие, докато по-рядко се появяват температура или болки в гърлото. Това съобщи в неделя пред ТАСС председателят на Южноафриканската медицинска асоциация Анжелик Кутзе, която се занимава с медицинска практика в предградията на столицата на страната Претория. „Преди около десетина дни при мен започнаха да идват пациенти с оплаквания от силна умора и депресия, както и силно главоболие – отбеляза тя. „Само един или двама имаха леко повишена телесна температура и болки в гърлото. Хората идваха на втория или третия ден на заболяването, като никой от тях дори не е предполагал, че може да е заразен с коронавирус, тъй като не са имали обичайни за Covid-19 симптоми. В същото време се оказа, че нивото на кислород в кръвта при заразените не се понижава." Става дума за няколко десетки души. Кутзе отбеляза, че нито един от нейните пациенти с новия щам на коронавируса не е хоспитализиран. „Заразените със щама „Омикрон“ не се нуждаят от болнични грижи и кислород“, подчерта тя. „Онези, които се обърнаха към мен за помощ, се възстановиха за 2-3 дни. Ръководителят на Южноафриканската медицинска асоциация отбеляза, че основно младите хора се заразяват с щама „Омикрон“, въпреки сред пациентите й е имало дете на шестгодишна възраст. „В същото време повече от половината от тях не са ваксинирани срещу Covid-19“, каза Кутзе. Тя подчерта, че ваксинацията остава основният фактор в борбата с коронавируса под всякаква форма. „Все още изследванията върху щама „Омикрон“ са в ранен етап, както и събирането на данни за заразените с него“, каза Кутзе. „Мисля, че след две седмици ще знаем повече за поведението на новия вариант на коронавируса. Моята работа със заразени показва, че не трябва да се внася паника и да се вземат ненужни мерки, които не отговарят на съществуващата заплаха."

„Российская газета“: Как различните страни подходиха към новия щам „Омикрон“
Москва. Идентифицирането на нов щам на коронавирус, наречен „Омикрон“ от Световната здравна организация, доведе до по-строги правила за пътуване между различните страни. Така 27 държави от ЕС решиха да спрат всички полети от седем африкански държави: Република Южна Африка, Ботсвана, Есватини (Свазиленд), Лесото, Мозамбик, Намибия и Зимбабве. Подобни решения бяха взети в САЩ, Австралия, но списъкът на страните, с които въздушният трафик е ограничен, е малко по-различен, пише “Российская газета“. Испания започна да изисква от пътници от страни, изложени на риск отрицателен PCR тест от всички, направен в рамките на 78 часа след преминаване на границата, независимо от ваксинационния статус на пътника. Португалия разшири това правило като цяло за всички, пристигащи в страната, дори от епидемиологично безопасни региони. Британските власти избраха малко по-различно решение, пътниците вече трябва да направят PCR тест два дни след преминаване на границата и остават в изолация през цялото време, докато се получи резултатът. Между другото, от 1 декември Испания ще приема само ваксинирани пътници от Великобритания и Северна Ирландия. Досега на пътниците, пристигащи от там, беше разрешено да влизат с отрицателен PCR тест, но появата на нов щам на коронавирус промени правилата. Израел е стигнал най-далеч досега. Властите на страната затвориха границите за всички чужденци. Смята се, че това ще помогне за забавяне на разпространението на щама „Омикрон“, чийто първи случай вече е идентифициран в Израел. „Влизането на чужди граждани в Израел е забранено, освен в случаите, одобрени от специална комисия“, се казва в изявление от кабинета на премиера. Израелските граждани също ще бъдат изправени пред редица ограничения; при завръщането си в страната те трябва да преминат PCR тест и да прекарат три дни под карантина (за неваксинираните този период е увеличен на седем дни). Припомняме, че нов щам на коронавирус бе открит в Южна Африка. Според СЗО първият заразен с него е открит в началото на ноември. На Омикрон“, класифициран от СЗО като „вариант, предизвикващ безпокойство“, се приписва нарастването на случаите в Южна Африка. Той предизвика опасения относно големия брой мутации, които го правят потенциално по-инфекциозен и устойчив на ваксини. Към момента са известни два случая на заразяване с новия щам във Великобритания, два случая в Германия, по един в Италия, Белгия и Чехия. Има опасения, че е могъл да бъде донесен в Дания и Нидерландия, като на летището в Амстердам коронавирусът е открит при повече от 60 пътници, пристигащи от Южна Африка, но лекарите все още не са установили с кой щам са заразени.

„Анадолска агенция“: Турция извърши евакуация на гражданите си от Южна Африка
Истанбул. „Турски авиолинии“ извърши евакуационни полети от Република Южна Африка (РЮА) в събота заради щама на коронавируса „Омикрон“, след като Турция въведе ограничения за пътуване в страната. Около 41 пътници бяха евакуирани при полети от двата най-големи града в РЮА, Кейптаун и Йоханесбург, до Истанбул, каза служител на авиокомпанията, пожелал анонимност пред „Анадолската агенция“. Пътниците ще прекарат 14 дни под карантина, независимо от техния ваксинационен статус или скорошна инфекция с вируса. Те трябва след това да получат отрицателен PCR тест за прекратяване на изолацията на места, определени от регионалните власти. Турското посолство в Претория съобщи в „Туитър“ че полетите на „Турски авиолинии“ ще бъдат последните от РЮА до Турция до второ нареждане. Турция обяви в петък, че ще наложи ограничения за пътуване от РЮА, Ботсвана, Мозамбик, Намибия и Зимбабве от 27 ноември заради щама „Омикрон“.

Kathimerini: Хаосът „Омикрон“
Атина. Докато европейските страни поставят ограничения върху полетите от и до Южна Африка една след друга, Световната здравна организация призовава страните да не налагат прибързани мерки, свързани с новия вариант на Covid-19, известен като „мутацията от Ботсвана“, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini. „Ще отнеме няколко седмици, за да разберем напълно въздействието на новия вариант на SARS-COV-2. Изследователите работят усърдно, опитвайки се да разберат доколко той се предава и как ще реагира на ваксините и лекарствата“, заяви представител на СЗО. По-рано германският министър на здравеопазването Йенс Шпан предупреди, че само бързото намаляване на социалните контакти може да спре продължаващата четвърта вълна от вируса в страната му. „Ситуацията е толкова драматична, колкото никога не е била по време на тази пандемия“, подчерта той. Първият прочит на описаната по-горе поредица от събития може да се обобщи с една дума: хаос. Международен хаос. Противоречиви изявления, инициативи, които илюстрират, че предимно неизвестната природа на новия щам поражда объркване и паника. Най-сигурният ход, съчетан с ваксинацията, е да „натискаме спирачките“, както предложи Шпан. Тези безмилостни удари, предизвикани от пандемията през последните две години, изчерпаха, освен всичко останало, нашата психическа сила. Постоянният темп на „нова информация“ дава възможност на мутациите да стават основни теми – освен умора, ненадеждност и стрес, изглежда тя не предлага нищо положително. Точно обратното, тя подхранва параноята на всякакви отрицатели. Данните се променят с безпрецедентна скорост за цялото човечество и единствената защита, която имаме, е ваксинацията, маските и дистанцирането. Отнема време на учените да го разберат. Това може да е най-трудният аспект, тъй като е сложна задача, която изисква самодисциплина. Разбирането нито се предлага, нито се купува.

ТАСС: Учен от РЮА заяви, че опасността от новия щам се преувеличава
Претория. Изпълнителният директор на Националния институт по инфекциозни болести на Република Южна Африка (РЮА) Адриан Пюрен заяви, че новият щам на коронавируса „Омикрон“ не е толкова опасен за хората, както първоначално смятаха някои експерти, тъй като не причинява тежки форми на заболяването., цитира думите му TACC. „Рязкото увеличение на броя на новите случаи на Covid-19 в Република Южна Африка през последните няколко седмици, причинено от появата на щама „Омикрон“, не доведе до значително увеличение на броя на хоспитализираните с коронавирус“, каза той. в неделя по местния телевизионен канал eNCA. "Това е много добър знак." ... В Южна Африка смъртността от Covid-19 също остава на ниско ниво от месец. През последното денонощие са починали осем души. „Щамът „Омикрон“ от генетична гледна точка е много различен от предишните варианти на коронавируса, има много висока степен на мутация. Не трябва обаче да се страхуваме от това, световната наука е в много ранен етап на изучаване на щама „Омикрон“ и все още е твърде рано да се правят дори предварителни заключения за степента на неговата вредоносност и опасност за хората“. Пурен отбеляза, че щамът „Омикрон“ е бил идентифициран едва наскоро в една от лабораториите в Южна Африка. „Възможно е този вариант на коронавирус да е при нас по-дълго, отколкото се смята в момента“, каза той. Младите хора се разболяват, но броят на хоспитализираните не расте. Основната защита срещу новия щам е ваксинацията, подчерта Пурен. „Новият щам е и си остава коронавирус, а наличните ваксини намаляват неговата активност“, заключава ученият. Сега в болниците в Южна Африка, която се превърна в световен епицентър за разпространение на щама „Омикрон“, има 2229 души с диагноза Covid-19. През изминалото денонощие броят на случаите на коронавирус в страната е 3220, а са извършени 34 880 PCR теста, като делът на положителните достига 9,2%.

ANSA (Италия): Италианец, заразен с „Омикрон“, е бил напълно ваксиниран
Рим. Жител на италианския регион Кампания, заразен с новия щам "Омикрон“ на коронавируса, е бил ваксиниран с две дози. Според италианската агенция ANSA той работи за голяма международна компания и преди няколко дни се е върнал от Мозамбик, кацайки на летището в Милано. При пристигането си мъжът е преминал PCR тест, чийто резултат е положителен. Намазката му е анализирана от специалисти, в резултат на което е потвърдена инфекция с новия щам. Здравното състояние на заразения към момента не предизвиква опасения у лекарите, уточняват от агенцията.

Politico: Властите на САЩ се подготвят за възможни огнища на коронавирус заради щама „Омикрон“
Вашингтон. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън във връзка с откриването на щама на коронавирус „Омикрон“ разработва планове в случай на възможни огнища на болестта в цялата страна. Това съобщи американският вестник Politico, позовавайки се на източници сред властите. „Въпреки че не е имало случаи (на новия щам) в САЩ, здравните служители на администрацията на Байдън в Центровете за контрол и превенция на заболяванията, Министерството на здравеопазването на САЩ и Белият дом проведоха серия от срещи през последните два дни за реакция при откриване на този щам в Съединените щати и възможни огнища на болестта в цялата страна "- се казва в материала. Според източници на вестника в администрацията по време на тези консултации експерти са обсъдили „за колко време да се забрани влизането от Южна Африка, дали да се позволи връщане на американски граждани от засегнатите страни и дали да се променят препоръките в здравния сектор в страната. " Освен това американските служители отбелязаха необходимостта от "значително увеличаване на процента" на реваксинациите през следващите седмици. Говорител на Белия дом каза пред репортери в събота, че Байдън е "запознат с най-новата информация за "Омикрон" и поддържа редовен контакт със здравни служители по целия свят".

The Тimes of Israel: Израел забрани влизането на чужденци за 14 дни заради щама „Омикрон“
Тел Авив. Израел в събота вечер одобри нови ограничения за предотвратяване на разпространението на щама „Омикрон“, като министрите гласуваха за забрана на чужденци да влизат в страната за две седмици, пише израелското англоезично издание The Times of Israel. Новите правила, които влизат в сила в неделя вечер, ще забранят на чуждестранни граждани да влизат в Израел за 14 дни, освен ако не получат специално разрешение от правителствена комисия. Израел се отвори отново за чуждестранни туристи в началото на ноември, за първи път от началото на пандемията. В събота вечер министрите също така разшириха задължителната карантина за ваксинирани израелци, пристигащи от чужбина, и дадоха зелена светлина на агенцията за сигурност „Шин Бет“ да възобнови проследяването на заразените хора, според съобщения на еврейските медии. Ваксинираните израелци, които според съществуващите правила трябваше да направят тест за коронавирус при кацане и да останат в изолация, докато получат отрицателен резултат – вече ще трябва да влязат в карантина за 72 часа и да направят нов тест за коронавирус на третия ден след пристигането си. Неваксинираните пътници трябва да останат под карантина най-малко една седмица и могат да напуснат изолацията, след като получат отрицателен резултат от теста, проведен на седмия ден. Израелците, идващи от високорискови „червени“ страни, ще трябва да се поставят под карантина в определени държавни хотели, докато получат отрицателен резултат от теста за коронавирус. Противоречивата програма за проследяване на „Шин Бет“, която беше използвана в ранните етапи на пандемията, също получи зелена светлина, след като директорът на агенцията увери министрите, че тя ще се използва ограничено за кратък период от време и само за заразените с щама „Омикрон“, според новинарския сайт Walla. По време на срещата премиерът Нафтали Бенет каза, че Израел трябва да бъде предпазлив и да сведе