Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Covid-вълната продължава настъплението си в Европа

25 ноември 2021 | 15:02

Поредната вълна на Covid в Европа се оказа най-висока от всички и в момента континентът с най-висок процент на ваксинация отговаря за половината всички инфекции и смъртни случаи в света. Това принуди столиците и централата в Брюксел да предприемат редица ограничителни мерки и да интензифицират усилията си за ваксинация на досега колебаещите се.
***

ТАСС: Бустърната доза става задължителна във Франция от 15 януари за всички пълнолетни
Париж. След 15 януари френските власти ще анулират всички „санитарни пропуски“, издадени на пълнолетни жители на страната, ако не се подложат на реваксинация. Това съобщи в четвъртък на пресконференция в Париж френският здравен министър Оливие Веран, цитиран от ТАСС.
„От 15 януари всички санитарни пропуски на граждани от 18 до 65 години, които не са си сложили бустер доза, ще бъдат деактивирани. Хората ще имат 2 месеца, за да получат третата доза. Дотогава повечето от тях ще имат от 5 до 7 месеца след завършване на пълния курс. ваксинация“, каза той.

Здравен експерт: Никога няма да се завърнем към „нормалността“ от преди Covid
Атина. Няма да има връщане към „нормалността“, която обществото познаваше преди 2020 г., тъй като коронавирусът ще продължи да съществува и „ще трябва да правим редовни бустерни ваксини, най-вероятно в годишна доза“, според Елиас Мосиалос, професор по зравна политика и бивш гръцки държавен секретар, който говори на здравната среща на върха в Атина, организирана от „Катимерини“.

За да се оцени „представянето“ на Гърция спрямо другите страни в справянето с Covid-19, трябва да се вземат предвид редица фактори, като например броя на смъртните случаи на глава от населението, съпътстващите заболявания, здравните системи и други епидемиологични данни, обясни той. .

В Гърция хората над 65 години съставляват 22% от населението, в сравнение с 11% в Израел.

„Ако някой направи просто сравнение, ще каже, че не сме се справили много зле. Имаме по-ниски нива на ваксиниране от Франция, Ирландия и други страни и по-високи в сравнение с България и Румъния. Така че имаме добри нива в сравнение с няколко европейски държави. Разбира се, не сме убедили значителен процент от уязвимите групи и възрастните хора“, заяви той.
Бившият депутат от ПАСОК и говорител на правителството каза, че „логично вирусът ще стане по-заразен и по-малко опасен, което ще бъде резултат от по-силните ваксини и лекарства“.
Той каза, че не очаква страната да влезе в нов тотален локдаун, но каза, че местните ограничения не могат да бъдат изключени.
„Локдаунътъ не е решение. Това само решава проблема за един или два месеца. Ваксинациите и прилагането на третата доза трябва да продължат незабавно“.
За Никълъс Кристакис, професор по социални и природни науки в Йейлския университет, в момента сме близо до „края на началото“ на пандемията от коронавирус, а не в „началото на края“. Той отбеляза, че подобни пандемии се появяват „веднъж на 100 години“.
Той прогнозира, че до 2022 г. човечеството ще достигне стаден имунитет чрез комбинация от ваксинации и инфекции. След това, в „междинната“ фаза, светът постепенно ще се възстанови от здравните, социалните и икономическите разходи на пандемията.
В третата, след пандемична фаза, от 2024 г. нататък, ще има експлозия на масово общуване и артистично и вероятно сексуално изразяване в резултат на потискането, което се усеща по време на блокирането.

Reuters: ЕС одобри ваксините за деца над 5 години
Брюксел. Регулаторът на лекарствата на ЕС одобри използването на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech за деца на възраст между пет и 11 години в четвъртък, проправяйки пътя за тях да получат първа инжекция, докато Европа се бори с нарастването на инфекциите, предава Reuters.
Ваксината на Pfizer-BioNTech, която е одобрена за употреба в Европейския съюз при младежи между 12 и 17 години от май, ще се прилага в две дози от 10 микрограма с интервал от три седмици като инжекция в горната част на ръката, препоръчва Европейската агенция по лекарствата (EMA).
Одобрението идва, тъй като Европа отново е епицентърът на пандемията, представлявайки около половината от случаите и смъртните случаи на света.
Компаниите заявиха, че тяхната ваксина, която се нарича Comirnaty, е показала 90,7% ефикасност срещу коронавируса в клинично изпитване на деца на възраст от 5 до 11 години. Дозите за възрастни от ваксината съдържат 30 микрограма.
„Ползите от Comirnaty при деца на възраст от 5 до 11 години надвишават рисковете, особено при тези със състояния, които увеличават риска от тежък COVID-19“, казаха от EMA.
Независимо че окончателното одобрение зависи от Европейската комисия, тя обикновено следва препоръките на EMA.
„Днешната препоръка (...) е ясна, че ваксината BioNTech-Pfizer е безопасна и ефективна за малки деца и може да им предложи допълнителна защита“, каза в Туитър еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.
Страните няма да могат да започнат да ваксинират по-малките деца до следващия месец. Първата от педиатричната версия с ниски дози ще бъде доставена на 20 декември, каза говорител на BioNTech в четвъртък.
ЕС се присъединява към нарастващ брой страни, включително Съединените щати, Канада, Израел, Китай и Саудитска Арабия, които са разрешили ваксините за деца във възрастовата група 5-11 години и по-млади.
За педиатрични ваксини американският регулатор разреши нова версия на ваксината, която използва нов буфер и позволява да се съхраняват в хладилници до 10 седмици.

Bloomberg: ЕС препоръча 9-месечен лимит на Covid-паспортите за пътуване
Брюксел. Европейският съюз ще предложи деветмесечен срок за валидност на ваксината срещу Covid-19 за пътуване в блока и също така ще предложи да се дава приоритет на ваксинираните пътници, съобщи Bloomberg в четвъртък, цитирайки документ.
Европейската комисия ще препоръча на своите държави-членки да продължат да приемат пътници, ваксинирани с препарати, одобрени от блока, се казва в доклада, добавяйки също така, че ще предложи страните да отворят отново от 10 януари за хора, ваксинирани с ваксини, одобрени от Световната здравна организация.
Съобщение за препоръките, които обхващат пътувания извън ЕС, се очаква по-късно в четвъртък, се казва в доклада.
Новината дойде в момент, когато Европейската агенция за обществено здравеопазване на ЕС, Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), препоръча бустерните дози за всички възрастни, коете бележи сериозна промяна в насоките на агенцията.
В сряда гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис също предложи ЕС да направи бустърните инжекции условие за пътуване в целия блок.

AP: От януари за влизане в САЩ на чужденци ще се изисква сертификат за ваксинация
Вашингтон. От 22 януари американските власти ще разширят изискването за предоставяне на сертификат за ваксинация за чужденци, пресичащи сухопътната граница на страната по необходимост, а не за туристически цели, съобщава Associated Press (AP), позовавайки се на източници. Както обяснява агенцията, в тази категория попадат граждани на чужди държави, които са принудени да пресичат границата по официални причини, като шофьори на камиони, представители на чужди държави и техните органи за справяне с различни извънредни ситуации. Правилото не важи за лица с разрешение за пребиваване. Сертификатът, според източници, ще се изисква при преминаване на водни граници. Подробностите ще бъдат официално публикувани на по-късна дата. Отбелязва се, че мярката за тази категория е отложена за няколко месеца поради опасения от смущения в потоците на трансгранична търговия с Мексико и Канада. Някои от бранша вече реагираха негативно на плановете на Вашингтон.

Daily Mail: В Шри Ланка поставят трета ваксина срещу COVID-19 на всички над 20-годишна възраст
Шри Джаяварданапура Коте. Министерството на здравеопазването на Шри Ланка разреши третата доза от ваксините срещу COVID-19 да бъде поставяна на всички граждани над 20-годишна възраст, съобщава британският вестник Daily Mail. „Всички граждани на Шри Ланка над 20 години ще започнат да получават третата доза ваксина в подходящия момент, веднага щом медицинските институции са готови за това“, цитира изданието изявлението на министъра на здравеопазването Кехелия Рамбукуела. Министерството на здравеопазването планира да разреши от следващата седмица премахването на ограниченията за посещения на кина, ресторанти, хотели, сватби и други обществени събития, при спазване на строги правила за предотвратяване разпространението на коронавирус. През изминалото денонощие в Шри Ланка COVID-19 е открит при 745 души, починалите са 23-ма. Общо по време на пандемията в Шри Ланка са регистрирани 559 605 заразени, броят на смъртните случаи надхвърли 14 хиляди. Лекарите на Шри Ланка са ваксинирали напълно почти половината от населението на страната, което е 21,9 милиона души.

Svet24.si (Словения): Словенец си постави 23 дози ваксина срещу COVID-19
Любляна. На гражданин на Словения са поставени 23 дози ваксина срещу COVID-19, съобщава новинарският портал Svet21.si, като уточнява, че зад рекорда стои не страхът от инфекция, а финансов мотив. За да ви бъде поставена ваксината срещу COVID-19 в Словения, е достатъчно да покажете здравноосигурителната карта, на която няма снимка, пояснява медията. Така мъжът се явил в пунктове за ваксинация от името на 23-ма отделни души, за да им издейства получването на здравен сертификат срещу съответна сума, която не се уточнява. Това не е единственият подобен случай. Според портала друг словенец е бил имунизиран шест пъти.

Anadolu Agency: Турция поиска одобрение за спешна употреба на местна ваксина срещу COVID-19
Анкара. Министърът на здравеопазването на Турция Фахретин Коджа съобщи, че е подал заявление до Републиканската агенция по лекарствата за одобрение на спешната употреба на местната ваксина срещу коронавирусна инфекция „Турковак“, предава държавната Anadolu Agency. „Изпратено е заявление за одобрение на спешното използване на „Турковак“. Планираме също така да увеличим фиксираните доплащания на лекарите и да гарантираме, че те се плащат от общия бюджет“, цитира агенцията думите на министъра. Турската ваксина е разработена от университета Ерджиес в сътрудничество със Здравния институт към Министерството на здравеопазването. В момента преминава трети етап от клинични изпитания, като ваксината се тества върху доброволци в няколко центъра в страната.

La Razon (Испания): До няколко дни ЕС ще промени правилата за преминаване на границите заради COVID-19
Брюксел. В интервю за испанския вестник La Razon европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидес заяви, че правилата на Общността за преминаване на границите ще бъдат променени в близко бъдеще заради ситуацията с разпространението на коронавируса. „Зимата ще бъде много тежка. Ще има голямо натоварване на болниците през декември и януари“, подчерта Кириакидес. Според еврокомисаря страните, в които по-малко от 80% от населението е ваксинирано срещу коронавируса, ще трябва да предприемат сериозни мерки за ограничаване на инфекцията. „До няколко дни правилата за преминаване на границите на ЕС ще бъдат променени“, увери Кириакидес, без да уточни за какви промени става дума. Тя отново подчерта важността на ваксинацията срещу COVID-19. „А след това всяка държава е суверенна, за да вземе решителни мерки“, подчерта еврокомисарят.

Der Spiegel: Броят на жертвите на COVID-19 в Германия надхвърли 100 000 души
Берлин. Броят на смъртните случаи от COVID-19 в Германия надхвърли прага от 100 000 души. В ранните часове на деня от Института „Роберт Кох“ представиха данни за 351 починали от коронавирус в рамките на последните 24 часа, с което броят на жертвите на пандемията от коронавирус в страната достигна до 100 119, съобщава изданието Der Spiegel. За първия смъртен случай от коронавирус в Германия стана известно на 8 март 2020 г.: 60-годишен турист почина малко след пристигането си в Египет. Само един ден по-късно от Северен Рейн-Вестфалия бяха съобщени първите два смъртни случая на територията на страната. Седемдневната заболеваемост в цялата страна в момента отново се е повишила и вече е 419,7 (404,5 предишния ден). В рамките на един ден са регистрирани 75 961 новозаразени с коронавирус. Това е с 10 590 случая повече, отколкото преди седмица, когато бяха съобщени 65 371 нови инфекции. Общият брой на регистрираните случаи на инфекция в Германия от началото на пандемията нарасна до 5 573 756. Седемдневната честота показва броя на новите инфекции на 100 000 жители в рамките на една седмица. На 8 ноември стойността в Германия надхвърли прага от 200 и съответно предишния пик от началото на пандемията от 197,6. Оттогава всеки ден се записват нови върхове. По последна налична информация от Института „Роберт Кох“, честотата на хоспитализацията в страната в сряда е 5,74. Стойността показва колко души на 100 000 жители са били в болница в рамките на седем дни поради коронавирусна инфекция.

Daily Mail: Великобритания предупреждава за силно мутирал и потенциално опасен нов щам на коронавируса
Лондон. Британски вирусолози съобщиха за появата на нов щам на коронавирус, съдържащ редица мутации, които потенциално го правят по-устойчив на ваксини от всеки друг генетичен вариант на SARS-CoV-2. В шиповия протеин на новия щам B.1.1.529 са открити 32 мутации и няколко от тях наведнъж затрудняват откриването на патогена от антителата, обяснява изданието Daily Mail. Към днешна дата са известни само 10 случая, при които е открит вариант B.1.1.529 при декодиране на геномите на коронавирус от проби, взети от заразени хора. За първи път е въведен в базите данни на 11 ноември. Три случая са съобщени в Ботсвана, шест в Южна Африка и още един в Хонконг, където вирусът е открит при мъж, пристигнал в страната от Южна Африка две седмици по-рано. Все още няма информация, показваща, че новият вариант на вируса може да бъде особено заразен и способен да се разпространява толкова бързо, колкото доминиращият в света „Делта“ щам. Том Пийкок, изследовател от Имперски колеж Лондон, е първият, който призова да се обърне специално внимание на B.1.1.529. Според него новият щам има „наистина ужасен мутационен профил на шиповия протеин“. „Невероятно големият брой мутации в шиповия протеин показва, че той може да бъде причина за сериозно безпокойство (предсказвайки, че ще се отклони от повечето от известните моноклонални антитела)“, пише Пийкок. Ученият отбелязва, че макар да засега да има изключително малък брой открити случаи на заразяване с новия щам, той трябва да се следи внимателно. Няколко други британски експерти се съгласиха с тази гледна точка, като подчертаха, че способността му да се разпространява ще играе ключова роля при определянето на потенциалната опасност от новия щам. „Природата на вирусите предполага чести и произволни мутации и не е необичайно малък брой случаи да се появят, когато [следващият щам] има нов набор от мутации. Всеки вариант, показващ признаци на разпространение, се оценява бързо“, каза представител на създадената през април тази година британска агенция за здравна безопасност Мира Чанд. Според директора на Института по генетика в Имперския колеж Лондон, професор Франсоа Балот, новият щам може да се е образувал при човек с отслабена имунна система (вероятно пациент с ХИВ/СПИН, който не е получил подходящо лечение). Хроничното протичане на коронавирусната инфекция, с което имунната система не може да се справи, може да позволи на вируса в тялото на пациента да натрупа голям брой мутации наведнъж.

ТАСС: Словакия въвежда двуседмичен локдаун
Братислава. Правителството на Словакия е решило да наложи двуседмичен общонационален локдаун в страната от 25 ноември, съобщи вицепремиерът на страната Рихард Сулик, цитиран от ТАСС. „В Словакия от четвъртък, 25 ноември, ще действа общонационален локдаун. Това решение беше взето от правителството на републиката“, каза Сулик.