Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Преговорите за редовен кабинет: ден първи

23 ноември 2021 | 12:14

В 10.00 ч. днес стартираха преговорите за съставяне на редовно правителство между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Нагласата е България да има редовен кабинет преди Коледа. Съпредседателят на ПП Кирил Петков обясни, че въпросите, по които и четирите партии са съгласни, ще залегнат веднага в коалиционното споразумение. Преговорите ще приключат в събота, а дотогава експертите от четирите партии ще обсъдят по ресори теми, които са важни за страната ни. Обсъжданията започнаха с вижданията на партиите за енергетиката, икономиката, правосъдието и транспорта.


Агенция „Фокус“
Преговорите за правителство: БСП иска нов Закон за движение по пътищата

По време на дискусията за постигане на коалиционно споразумение в сектор „Транспорт“ от БСП поискаха изцяло нов Закон за движение по пътищата. Също и цялостен одит на пътищата, маркировката и сигнализацията. Причината – трагедията на АМ „Струма“.
Друга идея на социалистите е АПИ да мине под шапката на транспортното министерство. Друго предложение на БСП е създаването на независим орган, който да прави одит на инфраструктурните проекти.
Борислав Гуцанов поиска създаването на морска стратегия. Георги Свиленски обърна внимание на жп транспорта. Според него трябва да се закупят нови мотрисни и хибридни влакове, а също и 150 пътнически вагона.
От ИТН поискаха високоскоростно трасе от Видин към Гърция.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
До края на седмицата президентът ще обяви кога ще свика парламента

До края на седмицата президентът ще обяви кога ще свика парламента. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Пред парламентарно представените групи има две важни задачи: съставяне на правителство на базата на устойчиво парламентарно мнозинство и приемане на държавния бюджет. Тези задачи изискват много добър баланс, диалог и сближаване на позициите“, допълни той и обясни, че на база на това ще определи датата за свикване на Народното събрание.
Радев отново изказа най-искрени съболезнования на близките на загиналите в с. Рояк и на тези от подпалилия се на АМ „Струма“ автобус.
„Заедно с нашите братя от РСМ скърбим заедно в тази трагедия и се надяваме оцелелите да се възстановят възможно най-бързо. Българската държава прави всичко необходимо за оказване на помощ за лечение и разкриване на причините за тези два тежки инцидента“, посочи държавният глава.
Той уточни, че РСМ може да разчита на България, както във всички кризи досега.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Кирил Петков, ПП: На база теория и цели сме много обединени

На база теория и цели сме много обединени. Това каза по време на дискусия за постигане на коалиционно споразумение на тема „Правосъдие“ съпредседателят на ПП ПП Кирил Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той подчерта, че е важно потенциалното правителство да изкара целия си 4-годишен мандат, за да успее успешно да противодейства на корупцията. Петков обясни, че инвеститорите избират други държави пред България, именно заради високите корупционни нива тук и липсата на правосъдие.
„Думичката“корупция“ в момента е бранд, който е свързан с България. Трябва да сме държавата, която най-бързо е успяла да отстрани най-големия си бич. Ако свалим нивото на корупцията до ниво Словения, БВП ще се качи с 50%.“, посочи още той.
По наблюденията на Кирил Петков по-голямата част от администрацията не е корумпирана, а проблемът е в определени лица.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Преговорите за правителство: БСП поставя в центъра на съдебната реформа правата и законните интереси на гражданите

Според БСП в центъра на съдебната реформа трябва да са правата и законните интереси на гражданите и стопанските субекти.
Те, както и ИТН и ДБ, подкрепят закриването на Специализираната прокуратура и Специализирания съд.
Социалистите смятат, че е редно правосъдното министерство да е основен център, автор и съавтор на необходимите съдебни реформи, заедно с парламента.
БСП искат възстановяване на качеството на законодателния процес. Те искат и поправка на чл. 139 от Закона за съдебната власт, който свръховластява главния прокурпор.
И още - въвеждане на съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебни производство по сигнали срещу главния прокурор, както и когато се касае за полицейско насилие.
Приоритет за социалистите е и "превръщането на КПКОНПИ от бухалка в нормално и работещо звено за противодействие на корупцията".
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Преговорите за правителство: За ИТН съдебната реформа е належаща и неизбежна , ДБ искат намаляване на мандата на главния прокурор

В момента тече дискусията за постигане на коалиционно споразумение по тема „Правосъдие“. От ИТН заявиха, че съдебната реформа е належаща и неизбежна. От ДБ поискаха намаляване на мандата на главният прокурор от 7 на 5 години. Също – незабавно отстраняване на Иван Гешев от поста.
Политическото кадруване във ВСС трябва да спре, смятат от ДБ.
Според ДБ Висшият съдебен съвет трябва да се състои от съдии, избрани от съдии. Това за тях е един от приоритетите на съдебната реформа. Според Атанас Славов ВСС трябва да се раздели на Прокурорски съвет и Съвет на съдиите. Той посочи още, че председателите на ВКС и ВАС трябва да се избират публично и прозрачно.
От ДБ призоваха и за реформа в КПКОНПИ, за да противодейства на корупцията ефективно, а да не се използва като бухалка. Сред другите им предложения е мандатът на главния прокурор да бъде намален от 7 на 5 години. ДБ са и привърженици на идеята да бъдат закрити Специализираните съд и прокуратура. Представителите на формацията заявиха още, че трябва да се намерят механизми за незабавното отстраняване на Иван Гешев от поста на главен прокурор. Според тях трябва да се търсят варианти, за да не е Прокуратурата свръховластена.
Независим съд и гарантиран достъп до правосъдие чрез намаляване на съдебните такси са сред другите предложения на формацията. Гаранции за независима и професионална Адвокатура е друго, на което от ДБ държат.
ИТН иска да се осигури защита на правата на гражданите и бизнеса, както и истински независима съдебна власт.
Според Радостин Василев има дефицит на доверие в институциите, особено в правосъдната сфера. ИТН е и за реформиране на съдебната власт чрез структурни реформи и законодателни промени.
ВСС е най-големият инструмент за въздействие на съдебната власт от парламента, посочиха още от ИТН. От партията обясниха, че това може да се случи чрез Закона за съдебната власт или конституционно изменение, което към момента не е възможно.
От ИТН подчертаха, че не може да продължава целенасоченото разпределение на делата по съдилищата. Реформа във връзка с фигурата на главния прокурор също е наложителна.
Идеята на ИТН за ВСС е да бъде намалена парламентарната квота. За тях акцент е електронното правосъдие и то с много ясни мерки. От политическата формация поискаха и реформа в КЗК, КФН, КЕВР и Комисията за регулиране на съобщенията.
Законопроект за частния фалит също е сред приоритетите на ИТН. Реформата в КПКОНПИ също е наложителна.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Преговорите за правителство: Кирил Петков е оптимист и доволен от дискусиите

БСП, ИТН и ДБ възприеха предложението на „Продължаваме промяната“ Министерството на икономиката да стане и на иновациите с идеята да има контрол над тях.
Фонд на фондовете също ще мине под шапката на икономическото ведомство. До момента той бе под опеката на Министерство на финансите. Всички се съгласиха, че трябва да се работи и за повишена ефективност на индустриалните зони, като за пример бе даден „София Тех Парк“.
Нулев толеранс към корупцията е сред другите точки, които обединяват преговарящите.
В управленската програма ще залегне и решението държавата да не дава клас „А“ на инвеститори, чието производство не носи висока добавена стойност. Преговарящите се договориха още ББР да не се приватизира.
Съпредседателят на ПП Кирил Петков е оптимист. Той изрази задоволството си, че партиите са обединени около общи идеи в икономическата сфера.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
„За“ нова енергийна стратегия се обявиха партиите на преговорите за правителство

В 10.00 ч. днес стартираха преговорите за съставяне на редовно правителство между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Своеобразен водещ и медиатор на дискусията на тема „Енергетика“ беше Асен Василев. Дебатът бе дълъг и изпълнен с много предложения. Това, за което всички се съгласиха, обаче, беше, че страната ни трябва да приеме нова енергийна стратегия.
От „Продължаваме промяната“ смятат за важно корупцията в сферата да бъде унищожена и да бъде изграден пълен микс от нови мощности. Желанието на ПП ПП е България да се превърне в локален център за съхранение на енергия. Друго искане на формацията е БЕХ да бъде закрит. И още – да се гарантира диверсификацията на природен газ.
Бъдещето на комплекса "Марица изток" логично беше сред обсъжданите теми. От „Продължаваме промяната“ искат скоростно реализиране на инвестиционните проекти там, за да не останат хората от региона без работа.
От БСП поискаха домакинствата да бъдат компенсирани, ако токът до Нова година поскъпне.
Таско Ерменков предложи токът на най-бедните домакинства да не се спира до две неплатени сметки, както и да се допуска разсрочване на сметките целогодишно.
Социалистите настояха да бъде запазен комплексът "Марица изток". И то – не непременно като въглищен. Таско Ерменков се обяви и за преразглеждане на условията по Зелената сделка, които касаят страната ни.
От „Има такъв народ“ са за декарбонизация на българската икономика, стратегия за развитие на минните региони, стратегия за управление на ядрените отпадъци и стратегия за собствен добив на петрол и газ. Те предложиха да се създаде и експертен енергиен съвет. Иван Хиновски поиска компенсациите за бизнеса заради скока на ел. енергията да продължат да се изплащат. Подобно на желанието на ПП, и от ИТН искат закриването на БЕХ.
Мартин Димитров от „Демократична България“ се съгласи, че в сектор има високи нива на корупция и обясни, че ако бъдещото правителство не се справи с тях, то ситуацията е безнадеждна.
За ДБ е важно да бъдат компенсирани енергийно бедните хора. Лек спор възникна около това, че в българското законодателство, обаче, дефиниция за енергийно беден – няма. Страната ни в момента използвала европейската, обясни Асен Василев.
Мартин Димитров поиска пълна прозрачност на проверките на КЗК, защото по думите му до момента те са били умишлено прекратявани, а до наказания не се е стигнало.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Партиите имат голямо припокриване по тема „Икономика“, иновациите са акцент

В 10.00 ч. днес стартираха преговорите за съставяне на редовно правителство между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България. Нагласата и желанието на всички партии е България да има кабинет до Коледа. Или поне – парламентарно мнозинство, което да приеме Бюджет 2022.
Водещ на дискусията беше съпредседателят на ПП „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. От спечелилата изборите партия на масата седнаха също Даниел Лорер, Калина Константинова и Ирена Младенова.
„Имаме обща цел и тя е да направим най-добрия отбор от експерти за България. Ние го наричаме „А“ отборът на България. Той ще е надпартиен и с общата ни цел да съставим правителство, което слага България над всичко“, посочи той в началото.
Кирил Петков добави, че огромна част от точките в програмите на четирите партии на икономическа тема се припокриват.
Представители на БСП по ресора бяха Димитър Данчев, Румен Гечев и Петър Канев. Петър Василев, Кристиян Кирило, Иван Матов и Георги Ганев седнаха на масата като представители на „Демократична България“. „Има такъв народ“ беше представена от експертите си Пламен Данаилов, Деляна Иванова, Любомир Каримански и Мика Зайкова, която шеговито се представи като „бабата на България“.
За "Демократична България" е от ключово значение администрацията да промени отношенията си към бизнеса и да не играе ролята на пъдар.
"Ако трябва, понякога и да ги консултира, а не само да ги наказва. Трябва да се промени начинът, по който се проверяват бизнесите за спазване на регламентите", посочи Георги Ганев.
Те се обявиха "за" икономика на високата добавена стойност. Георги Ганев поиска да се преразгледат всички държавни предприятия.
„Ако е бизнес, да стане акционерно дружество. Ако е държавна политика, да стане държавна агенция и да престане да е предприятие. Болниците – да се прецени дали ще са предприятия, търговски дружества, или друг“, обясни той.
Той подчерта, че трябва да се знае какви са финансовите резултати на важни за България дружества като БДЖ, например. Според него, в момента е доста сложна да се открие подобна информация. За ДБ е важно и да се създаде среда за системно развитие на иновациите.
"Демократична България" предлага възможно най-скоро да се вдигнат всякакви ограничения върху бизнеса, свързани с пандемията като междувременно се запазят мерките като схемата 60/40. За да се случи това, според Ганев, трябва да се удвои темпът на ваксинация.
От "Има такъв народ" предложиха държавата да взема мерки при повишаване на инфлацията.
Експертите на партията предложиха законови промени, които да решат въпроса с междуфирманата задлъжнялост. От ИТН обясниха, че те ще ускорят процедурите по несъстоятелност и създаване на регистър на нередовните платци.
Партията предложи още дигитализация на административните услуги и обслужване на "едно гише".
Сред другите идеи е освобождаване за 3 години от данък печалба на нови компании, като им се осигури и достъпно финансиране.
От ИТН поискаха и голяма образователна реформа. Делегираните бюджети да останат в миналото и да се плащана училищата, според това дали се наблюдава истинско развитие. От ИТН смятат още, че трябва да се преразгледат квотите за университетските специалности и да се акцентира на такива, които ще образоват кадри, допринасящи за развитието на българската икономика.
БСП се обявиха за ускорен икономически растеж, за да може българите да взимат европейски заплати.
Румен Гечев подчерта, че ББР и Агенцията за експортно застраховане трябва да спрат да работят най-вече за свои хора.
Друго предложение на социалистите е помощ за малките и микро предприятията.
От "Продължаваме промяната" искат Министерството на икономиката да стане и на иновациите, за да може да контролира и този сегмент.
Сред предложенията им е и създаване на Борд за иновации, съвместно с културното и образователното министерство. И още - стимули за университетите, за да работят заедно с бизнеса ,като крайната цел отново е ускоряване на иновациите.
Сред важните акценти за формацията е и утвърждаването на България като финансов хъб чрез откриване на финансови центрове на международни компании, за да може страната да се възползва максимално от ниските данъци.
За какво се съгласиха преговарящите?
Помощите за бизнеса, пострадал от здравната криза, ще продължат. В администрацията няма да се правят назначения, без проведен конкурс. Подкрепена беше и идеята да се направи реформа в управлението на държавните дружества. Сред общите желания на партиите са и стимулиране на иновациите, а също - подпомагане на малкия бизнес.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Стартираха преговорите за постигане на коалиционно споразумение

Стартираха преговорите за съставяне на редовно правителство между ПП, БСП, ИТН и ДБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" изпратиха експерти по темите "Икономика" и "Енергетика".
Съпредседателят на ПП Асен Василев обясни, че в първата част на дискусията експертите от партиите ще обсъдят обединяващите ги идеи. Във втората – ще коментират различията си.
По-късно днес ще има консултации и в секторите "Транспорт" и "Правосъдие". Всеки ден до събота експертите от партиите ще се срещнат, за да обсъдят и други важни за страната ни теми.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
„Продължаваме Промяната“ започва дискусии с цел постигане на коалиционно споразумение

От днес до 27 ноември 2021 г. „Продължаваме Промяната“ започва серия от дискусии по ключови политики с цел изработване на коалиционно споразумение. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Във всяка от дискусиите по различните теми са поканени да участват по трима експерти от БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. На тях ще бъдат обсъдени основните проблеми на съответния сектор, предложенията и мерките, които се предвиждат според програмите на различните партии. Във всяко от обсъжданията ще участва по един от лидерите на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и Асен Василев.
Срещите ще бъдат проведени като паралелни дискусии и ще бъдат предавани на живо в страницата на „Продължаваме Промяната“ във Facebook, YouTube и на сайта promeni.bg. Коментари от страна на „Продължаваме Промяната“ ще има след приключване на пълния цикъл от срещи.
Графикът и темите за провеждане на дискусии предвижда:
На 23 ноември 2021 г.:
10.00 - 13.00 часа - Енергетика
10.00 - 13.00 часа - Икономика
15.00 - 18.00 часа - Транспорт
15.00 - 18.00 часа - Правосъдие
На 24 ноември 2021 г.:
10.00 - 13.00 часа - Здравеопазване
10.00 - 13.00 часа - Земеделие
15.00 - 18.00 часа - Образование
15.00 - 18.00 часа - Електронно правителство
На 25 ноември 2021 г.:
10.00 - 13.00 часа - Вътрешна сигурност
10.00 - 13.00 часа - Екология
15.00 - 18.00 часа - Регионално развитие
15.00 - 18.00 часа - Култура
На 26 ноември 2021 г.:
10.00 - 13.00 часа - Труд и Социални грижи
10.00 - 13.00 часа - Туризъм
15.00 - 18.00 часа - Национална сигурност
15.00 - 18.00 часа - Спорт
На 27 ноември 2021 г.:
10.00 - 13.00 часа - Финанси
15.00 - 18.00 часа - Международни отношения.