Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Власт и опозиция в Скопие се обвиниха взаимно за нон пейпъра за спора с България

14 септември 2021 | 13:42

Има ли нов неофициален документ за разрешаване на българо-македонския спор? Албанската Klan TV публикува поверителен документ, за който твърди, че е част от нон пейпър, предлагащ решение на спора между двете съседни държави. В него като решение за т.нар македонски проблем се предлагат двойни принципи, които ще позволят на двете страни да имат собствена интерпретация на историческите събития. Документът съдържа няколко точки като насоки за разрешаване на спора. Според текста, на Република България ще бъдат дадени гаранции за укрепване на сегашната концепция за национална държава, признавайки историческия контекст на българския произход на нейните граждани без изключение и по този начин България, както е посочено, ще се отърве от травмата, че дългосрочната стабилност и сигурност ще бъдат застрашени от правата на малцинствата. От публикувания документ става ясно още, че Република Северна Македония, в контекста на мултиетническото общество, ще включи и българския народ. Предлага се българите да бъдат включени в Конституцията, в съответствие с всички други етнически общности, като по този начин българските сдружения биха получили закрила и специални грижи от държавата.
След разпространяването на новината за документа от Скопие бяха категорични, че не са получавали нов документ от София от месеци. Единственото официално предложение за разрешение на спора между Република Северна Македония и България е португалското, смятат от правителството на югозападната ни съседка, като отбелязват, че решенията в него са приемливи и за двете страни. Такъв отговор дадоха от правителството в Скопие на молба за коментар на обявения в понеделник нон пейпър, с който уж са запознати в София, Скопие и по-важните страни-членки на Европейския съюз.
А междувременно управляващи и опозиция в Скопие си размениха взаимни обвинения за авторството на предполагаемия документ. Според СДСМ е „очевидно“, че предполагаемият неофициален документ за спора между Скопие и София е написан в централата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. От партията на Християн Мицковски на свой ред препоръчаха на всички, които искат да разберат кой стои зад документа, да „проверят лаптопа на Заев“.


ВМРО-ДПМНЕ за нон пейпъра: Да се провери лаптопа на Заев, за да се види кой е авторът, СДСМ се опитва да отклони вниманието от трагедията в Тетово с фалшиви новини
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ отговори на обвиненията на управляващите в Скопие социалдемократи, които твърдят, че новият неофициален документ за спора със София е дело на партията на Християн Мицковски, съобщава македонското електронно издание „Курир“.
„СДСМ се опитва с фалшиви новини да отклони вниманието на обществеността от отговорността на (здравния министър Венко) Филипче за трагедията в Тетово“, гласи отговорът на опозицията.
По отношение на обвиненията, че нон пейпърът е написана от ВМРО-ДПМНЕ, бе посочено следното:
„Тези тактики на гимназиста-съветник Мариан Забарцанец са показателни за това как СДСМ разбира политиката – иска да отклони вниманието от оставките и моралната отговорност на Венко Филипче и Зоран Заев за инцидента в Тетово“, гласи съобщението на ВМРО-ДПМНЕ.
Партията препоръчва да се провери лаптопа на Заев, за да се види кой е автор на документа, но междувременно да отговори на въпросите, които са по-важни за обществеността – тези, свързани с трагедията в модулната болница в Тетово, която изгоря навръх националния празник на съседката ни.

СДСМ: Очевидно е, че нон пейпърът за спора с България е написан в централата на ВМРО-ДПМНЕ
Според управляващия в югозападната ни съседка СДСМ е „очевидно“, че предполагаемият неофициален документ за спора между Скопие и София е написан в централата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, съобщава македонското електронно издание МКД.
„Когато наближава изборната конфронтация с гражданите, интензивността на фалшивите новини, конструкции и измислици от опозицията се увеличава“, се казва в съобщение на СДСМ.
„Очевидно е, че известният нон пейпър е написан в централата на ВМРО-ДПМНЕ, за да може Димитър Апасиев да разпространява фалшиви новини и да се радва във „Фейсбук“ и други социални мрежи. Какво друго може да се очаква от политическите партии, които вместо конкретни мерки и програми, предлагат само фалшиви новини и неистини“.
„Управлението на държава и общини е по-сложно от писането на статуси във „Фейсбук“, гражданите разбират това много добре и затова те отново ще накажат нечестните и безотговорни действия“, изразиха увереност от СДСМ.

МИА (РСМ): Лайчак и Ескобар отказаха да коментират новия нон пейпър за спора между София и Скопие
Специалният представител на Европейския съюз за Западните Балкани и диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак и новият специален пратеник на американския президент Джо Байдън за региона Габриел Ескобар отказаха да коментират разпространения в медиите нон пейпър за спора между София и Скопие, отбелязва МИА.
Двамата дипломати отговаряха на въпроси на конференция, организирана от Центъра за европейска политика в Брюксел. Лайчак заяви, че блокадата на Северна Македония поради спора с България има негативен ефект и върху съседните страни, особено Сърбия и Косово. В тази връзка той призова за бързо разрешаване на проблемите между София и Скопие.
„Разбира се, това има последици за диалога и тези последици са отрицателни, фактът, че Северна Македония не започна преговори с Общността, се отрази негативно на доверието в ЕС в региона, аз лично се сблъсках с това по време на моите посещения и пътувания и няма да има подобряване, докато Северна Македония и Албания не започнат преговори“, коментира специалният представител на ЕС за Западните Балкани.
Той добави, че Европейският съюз трябва да изпълни обещанията си към онези страни-партньори, които са изпълнили ангажиментите си, като например случая със Северна Македония.
Лайчак отбеляза и политическата криза в България, където изборите не доведоха до ясни резултати. „Изборите не създадоха правителство с ясен и силен мандат“, заяви словенецът.
Специалният представител не отговори на въпроса за най-новия неофициален документ с предложения за решение на спора между Скопие и София.
Някои дипломати в Брюксел коментираха, че нон пейпърът е един вид натиск и опит за ново актуализиране на въпроса.
Представителят на САЩ Габриел Ескобар отново призова държавите-членки на ЕС да намерят решение Северна Македония да започне преговори за присъединяване към Общността.
„Що се отнася до Северна Македония и България, това трябва да бъде решено незабавно и на Северна Македония трябва да бъде позволено да продължи пътя, за който е работила усилено за резултати. Съгласен съм, че този двустранен въпрос не трябва да възпрепятства процеса на разширяване. Надявам се, че ЕС ще намери механизъм за разрешаването му“, цитира агенцията думите на Ескобар.
Той също така припомни на държавите-членки на ЕС, че Вашингтон очаква по-голяма подкрепа от някои страни за разширяването на Блока, но отказа да ги посочи, като подчерта, че Съюзът трябва да е наясно, че Западните Балкани са най-бързо развиващия се регион в Европа.
Ескобар също отказа да коментира предполагаемия нон пейпър.
От своя страна евродепутатът Виола фон Крамон подчерта, че спорът между България и Северна Македония не трябва да се бави. „Отне десет години, за да разрешим спора между Гърция и Северна Македония, нямаме толкова време. Трябва да се намери решение, има формати като диалога Жан Моне, трябва да вървим напред възможно най-скоро, да посещаваме държави и да се намерят предложения дори още преди изборите“, каза депутатът.
В Брюксел има опасения, че поради изборите в България, насрочени за ноември, Северна Македония отново ще бъде блокирана на декемврийския съвет под председателството на Словения. „Нова блокада би имала сериозни последици както за страната, така и за региона“, съгласни са институциите на ЕС.

Стево Пендаровски: От София към Скопие не е идвал никакъв документ
Във връзка с т.нар. „нон-пейпър“, който беше публикуван днес в медиите, кабинетът на президента на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски информира, че с Република България не са водени преговори от месеци и следователно не е идвал никакъв документ от София към Скопие, пише скопското електронно издание “МКД“.
„Позицията на президента Пендаровски по отношение на идентичността и езика на македонския народ е ясна и непроменена, това досега не е било предмет на преговори, нито ще бъде в бъдеще", се казва в изявление от кабинета на президента Пендаровски.
Документът, публикуван днес от Klan TV, съдържа няколко точки като насоки за разрешаване на спора. Според публикувания документ, на Република България ще бъдат дадени гаранции за укрепване на сегашната концепция за национална държава, признавайки историческия контекст на българския произход на нейните граждани без изключение и по този начин България, както е посочено, ще се освободи от травмата че дългосрочната стабилност и сигурност ще бъдат застрашени от правата на малцинствата.
В „нон-пейпъра“, публикуван от TV Klan, се твърди, че в С.Македония контекстът на мултиетническото общество ще бъде засилен чрез включването на българския народ. Предлага се българите да бъдат включени в Конституцията, съответно, както всички останали етнически общности, така българските сдружения биха получили закрила и специални грижи от държавата, за да подхранват, популяризират и изучават своя собствен аспект на историческите събития и това би било конституционно гарантирано. Добавя се, че по -голямата част от славянския народ, който се идентифицира като македонци и който разчита на историческия контекст за уникалността на македонския народ, ще запази възможността за своя собствен аспект и разказ за тази обща история.
„Това означава, че ще има една-единствена фактическа истина, извлечена от емпирична научна дейност, но която ще позволи двойствен аспект на дефиниране на националния контекст и значението на двете национални идентичности“, се казва в „нон-пейпъра“.

Правителството на РСМ: Единственото актуално предложение за разрешаване на спора с България е португалското
Единственото официално предложение за разрешение на спора между Република Северна Македония и България е португалското, смятат от правителството на югозападната ни съседка, като отбелязват, че решенията в него са приемливи и за двете страни. Такъв отговор дадоха от правителството в Скопие пред МИА на молба за коментар на обявения в понеделник от телевизия „Клан“ „нон-пейпър“, с който уж са запознати в София, Скопие и по-важните страни-членки на Европейския съюз. „Република Северна Македония остава ангажирана с процеса за преодоляване на различията с Република България, което би премахнало пречките пред започването на преговорите за присъединяване към ЕС. Това е в интерес на гражданите на двете страни, а оттам и на европейската политика. Надяваме се, че в България възможно най-скоро ще бъдат създадени политическите условия, за да се отвори възможността за интензивен диалог между Скопие и София за решаване на въпросите, предизвикали блокирането на процеса на разширяване на ЕС“, се добавя в отговора на правителството. Документът, публикуван днес от Klan TV, съдържа няколко точки като насоки за разрешаване на спора. Според текста на нон-пейпъра, на Република България ще бъдат дадени гаранции за укрепване на сегашната концепция за национална държава, признавайки историческия контекст на българския произход на нейните граждани без изключение и по този начин България, както е посочено, ще се отърве от опасенията, че дългосрочната стабилност и сигурност ще бъдат застрашени от претенции за права на "македонско малцинство". Според публикувания от Klan TV документ, Република Северна Македония в контекста на идеята за мултиетническото си общество, ще включи и българския народ. Предлага се българите да бъдат включени в Конституцията, в съответствие с всички други етнически общности, по този начин българските сдружения биха получили закрила и специални грижи от държавата, за да подхранват, популяризират и изучават своя собствен възглед за историческите събития и това би било конституционно гарантирано. Добавя се, че по-голямата част от славянския народ, който се идентифицира като македонци и който вярва в историческата теза за уникалността на македонския народ, ще запази възможността за своя собствен разказ за тази обща история. „Това означава, че ще има една-единствена фактическа истина, извлечена от емпирична научна дейност, но която ще бъде снабдена с двоен аспект на определяне на националния контекст и значението на двете национални идентичности“, се казва в „нон-пейпъра“. Добавя се, че тази двойна система ще бъде приложена в образователната система, с двойно обяснение на контекста на историческите събития, включително македонския и българския разказ. „Въпросът за езика и използването на краткото наименование за Северна Македония трябва да бъде решен в съответствие с предложенията, направени от председателството (немски, португалски, словенски), които вече неофициално бяха счетени за приемливи и за двете страни“, се казва в нон-пейпъра. Официалната позиция на правителството е, че португалското предложение е от значение за разрешаването на спора и че съдържа решения, които са приемливи и за двете страни.

Klan TV публикува „нон-пейпър“ за разрешаване на спора София-Скопие
Има ли нов „нон-пейпър“ за разрешаване на българо-македонския спор? Klan TV публикува поверителен документ, за който твърди, че е част от „нон-пейпър“, предлагащ решение на спора между двете съседни държави. В него като решение за т.нар „македонски проблем“ се предлагат двойни принципи, които ще позволят на двете страни да имат собствена интерпретация на историческите събития. Документът, публикуван в понеделник от Klan TV, съдържа няколко точки като насоки за разрешаване на спора. Според публикувания документ, на Република България ще бъдат дадени гаранции за укрепване на сегашната концепция за национална държава, признавайки историческия контекст на българския произход на нейните граждани без изключение и по този начин България, както е посочено, ще се отърве от травмата че дългосрочната стабилност и сигурност ще бъдат застрашени от правата на малцинствата. Според публикувания от Klan TV документ, Република Северна Македония в контекста на мултиетническото общество, ще включи и българския народ. Предлага се българите да бъдат включени в Конституцията, в съответствие с всички други етнически общности, по този начин българските сдружения биха получили закрила и специални грижи от държавата, за да подхранват, популяризират и изучават своя собствен възглед за историческите събития и това би било конституционно гарантирано. Добавя се, че по-голямата част от славянския народ, който се идентифицира като македонци и който разчита на историческия контекст за уникалността на македонския народ, ще запази възможността за своя собствен разказ за тази обща история. „Това означава, че ще има една-единствена фактическа истина, извлечена от емпирична научна дейност, но която ще бъде снабдена с двоен аспект на определяне на националния контекст и значението на двете национални идентичности“, се казва в „нон-пейпъра“. Добавя се, че тази двойна система ще бъде приложена в образователната система, с двойно обяснение на контекста на историческите събития, включително македонския и българския разказ. „Въпросът за езика и използването на краткото наименование за Северна Македония трябва да бъде решен в съответствие с предложенията, направени от председателството (немски, португалски, словенски), които вече неофициално бяха счетени за приемливи и за двете страни“, се казва в нон-пейпъра.