Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

РСМ отбелязва 30 години от обявяването на независимостта си

08 септември 2021 | 14:39

Република Северна Македония отбелязва 30 години независимост, Централните чествания ще са пред парламента на Република Северна Македония с начален час 17:30 часа местно време и ще започнат с изпълнението на произведението „Симфония за филхармония“ от композитора Живоин Глишич, последвано от парад. Според протокола официалната част ще започне в 18:30 часа с изпълнението на химна на Северна Македония от Военния оркестър, последвано от речи на президента на страната Стево Пендаровски, председателя на парламента Талат Джафери и премиера Зоран Заев.
На днешния ден преди три десетилетия над 95 процента от гражданите на югозападната ни съседка гласуваха на референдум за независима и суверенна държава. По-рано, на 25 януари 1991 г., първият многопартиен македонски парламент прие Декларация за независимост, а два дни по-късно депутатите избраха Киро Глигоров за първи президент на независима и суверенна Република Македония. Важни стъпки за установяване на държавността са приемането на новата Конституция на 17 ноември 1991 г. и въвеждането на денара на 26 април 1992 г., формирането на собствени въоръжени сили. На 8 април 1993 г. страната бе приета като 181-вия пълноправен член на ООН. Поради противопоставянето и натиска от страна на Гърция, която не прие конституционното наименование на Република Македония, членството в ООН беше под временното име Бивша югославска република Македония. За 30 години независимо съществуване страната е преминала през редица проблеми и трудности. Трицифрената инфлация в началото на 90-те години, гръцкото ембарго, бежанската криза в Косово и конфликтът през 2001 г. бяха истински предизвикателства и заплахи за младата македонска държава, които забавиха пътя на развитието й. Спорът за името с Гърция, след дългогодишни преговори под егидата на ООН, бе окончателно разрешен на 17 юни 2018 г. чрез подписване на споразумение между двете страни. Това отвори пътя на страната към НАТО и ЕС. На 27 март 2020 г. Северна Македония стана член на НАТО. Въпреки че е страна-кандидат от 16 години и през 2009 г. получи първата препоръка за започване на преговори за присъединяване към Общността, европейската интеграция, която дълго време бе блокирана от Гърция, сега е възпрепятствана от България. София, въпреки подписването на двустранното споразумение за приятелство и добросъседство през август 2017 г., засега не е съгласна с останалите 26 държави-членки на ЕС да започнат преговори със Скопие.

***

Стево Пендаровски за Деня на независимостта: Каквато държава изградим, такава ще имаме
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отправи видеопоздрав към гражданите на югозападната ни съседка по повод 30-ата годишнина от обявяването на независимостта й. В него той подчерта, че Северна Македония може да напредне, само ако всички нейни граждани я чувстват като своя родина, а също така отбеляза, че „каквато държава изградим, такава ще имаме“, цитира думите му излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Пендаровски призова македонците да разберат, че „различното от нас не е наш враг и да възприемем политиката като борба за идеи и концепции за по-добро днес и утре, а не като борба на живот и смърт“.
„Македонската държавност несъмнено е нашето най-голямо общо историческо постижение. Днес ние имаме привилегията да имаме своя независима държава. В същото време имаме голяма отговорност - да инвестираме в нея, за да бъде достоен дом за всеки от нас. Каква държава ще изградим, такава държава ще имаме“, заключи президентът в обръщението към сънародниците си.

Държавният департамент: Северна Македония има непоколебимата подкрепа на САЩ за членство в ЕС
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е изпратил писмо до македонския си коелга Буяр Османи, в което му честити 30-тата годишнина от независимостта и уверява Скопие в подкрепата на Вашингтон за европейския път на югозападната ни съседка, предава скопската „ТВ 21“.
„Съединените щати са до вас, докато продължавате усилията си да увеличите просперитета на всички ваши граждани, като насърчавате върховенството на закона и укрепвате демократичните си институции. Северна Македония също има нашата непоколебима подкрепа, когато става въпрос за постигане на вашите стремежи за членство в ЕС“, пише Блинкен в писмото.
Държавният секретар подчертава, че САЩ гордо приветстват Северна Македония като една от 30-те държави-членки на НАТО, което според него е доказателство за ангажимента на страната за регионален и глобален мир и сигурност.
„Вашето участие в мисиите на Алианса, включително в Афганистан, демонстрира вашия ангажимент към споделените ценности“, се казва в изявлението на Блинкен.
Вчера американският президент Джо Байдън изпрати поздравително послание до държавния глава Стево Пендаровски.

Илхан Кючук: РСМ е успешен модел за мултиетническо общество и стабилизиращ фактор в Западните Балкани
Брюксел. „Северна Македония има специално място в сърцето ми заради своите прекрасни хора, с които имах възможността да се срещна, и заради изключителното гостоприемство, на което винаги съм се радвал в многобройните си посещения. Знам, че постигането на независимост по мирен начин е източник на особена гордост за всички вас и съм особено горд, че моята страна България беше първата страна, признала независимостта“, каза Илхан Кючук, специален докладчик на Европейския парламент по Северна Македония, цитиран от „Слободен печат“.
„Този ден не само отбелязва независимостта на Северна Македония, но и показва колко сте постигнали от 8 септември 1991 г. Вашата издръжливост и успех през последните три десетилетия зависеха от собствените ви решения. Те не дойдоха отвън. Както всяка млада демократична държава, вие преминавате през трудни времена, но днес можете да празнувате единството и хармонията на хората. Северна Македония се превърна в успешен модел за многоетническо съжителство и фактор за стабилност в Западните Балкани“, каза евродепутатът от ДПС в поздравителното си послание по случай 30-годишнината от независимостта на югозападната ни съседка.
Той добавя, че с единство и уважение един към друг, ценности, които са силно представени в правителството на премиера Зоран Заев, напредъкът е неизбежен.
„Вече вървите по стратегическия си път с членството в НАТО и заслужено получената покана за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Преспанският договор и Договорът за добросъседство с България са историческо постижение и съм убеден, че ще видим Северна Македония там, където й е мястото - като неразделна част от европейското семейство. Наистина вярвам в светлото бъдеще на вашата страна, защото успехът е във вашите ръце и тези на по-младото поколение“, завършва Кючук.

„ТВ 21“ (РСМ): Шестте най-значими събития в 30-годишната история на Северна Македония
Скопие. Скопският телевизионен канал „ТВ 21“ отбелязва шестте най-значими исторически събития, белязали 30-те години независимост на Република Северна Македония:
1. „Позволете ми да ви поздравя за свободна, суверенна и независима Македония“
С тези думи Киро Глигоров се обърна към гражданите от площада в Скопие след референдума през 1991 г., на който се явиха 72% от гражданите, а 95% от тях отговориха положително на въпроса „Подкрепятел ли независима Македония с право на влизане в бъдещ съюз на суверенните държави на Югославия“.
2. Четири години след обявяването на независима държава, на 3 октомври, срещу тогавашния македонски президент Киро Глигоров беше бе извършен атентат в центъра на Скопие, срещу хотел „Бристол“. Глигоров оцеля при покушението с тежки наранявания. 26 години по-късно не са известни нито поръчителите, нито извършителите на това покушение
3. През 2001 г. в Македония имаше военен конфликт. Той започна с нападение на албанското паравоенно формирование „Армия за национално освобождение“ срещу полицейското управление в Теарце. Конфликтът приключи с подписването на Рамковия Договор.
4. През февруари 2004 г. президентът Борис Трайковски, заедно с осемчленна делегация, трагично загубиха живота си в самолетна катастрофа край Мостар. Според докладите причината е грешка на пилота с недостатъци в летателните процедури и навигационните инструменти.
5. През юни 2018 г. беше подписан Преспанския договор, с който Република Македония стана Република Северна Македония. Беше свикан референдум за приемане на споразумението, но той нямаше нужната избирателна активност, след което се премина към гласуване на конституционните промени в парламента.

6. През март 2020 г. Северна Македония официално стана част от НАТО, след като присъединяването получи одобрението на всички други страни-членки на Алианса.

Зоран Заев включи и българите в поздравлението си за Деня на независимостта на РСМ
Скопие. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев за първи път включи и българския народ в поздравлението си по повод 30-тата годишнина от независимостта на страната, която се отбелязва на 8 септември.
Ето какво написа министър-председателят на югозападната ни съседка във „Фейсбук“.
„8 септември, Денят на независимостта е една от най-светите и светли дати в историята на Македония. В 30-годишния юбилей е събрана нашата история, нашите надежди, нашите спомени, нашите постигнати стремежи.
Уважаеми македонци, албанци, турци, сърби, роми, власи, бошняци ... Уважаеми българи, хървати, черногорци и всички останали,

„Независен“ (РСМ): Република Северна Македония отбелязва 30 години независимост
Скопие. Република Северна Македония отбелязва 30 години независимост, припомнят от редакцията на вестник „Независен“ в статия, посветена на честванията на празника. „Здравни работници, спортисти, пожарникари, полиция и войници, миньори, фермери, доброволци на „Червения кръст“, разузнавачи, както и национални ансамбли и културно-артистични дружества ще дефилират днес в центъра на столицата по случай 30 години държавна независимост“, обявява изданието. Централните чествания ще са пред парламента на Република Северна Македония с начален час 17:30 часа местно време и ще започнат с изпълнението на произведението „Симфония за филхармония“ от композитора Живоин Глишич, последвано от парад. Според протокола официалната част ще започне в 18:30 часа с изпълнението на химна на Северна Македония от Военния оркестър, последвано от речи на президента на страната Стево Пендаровски, председателя на парламента Талат Джафери и премиера Зоран Заев. В допълнение към официалните гости и медиите, съгласно протокола и текущата ситуация с пандемията, се планира присъствието на около 1000 акредитирани граждани, които са представили сертификат за ваксинация или удостоверение за преболедуване на COVID-19. На днешния ден преди три десетилетия над 95 процента от гражданите на югозападната ни съседка гласуваха на референдум за независима и суверенна държава. По-рано, на 25 януари 1991 г., първият многопартиен македонски парламент прие Декларация за независимост, а два дни по-късно депутатите избраха Киро Глигоров за първи президент на независима и суверенна Република Македония. Важни стъпки за установяване на държавността са приемането на новата Конституция на 17 ноември 1991 г. и въвеждането на денара на 26 април 1992 г., формирането на собствени въоръжени сили. На 8 април 1993 г. страната бе приета като 181-вия пълноправен член на ООН. Поради противопоставянето и натиска от страна на Гърция, която не прие конституционното наименование на Република Македония, членството в ООН беше под временното име Бивша югославска република Македония. За 30 години независимо съществуване страната е преминала през редица проблеми и трудности. Трицифрената инфлация в началото на 90-те години, гръцкото ембарго, бежанската криза в Косово и конфликтът през 2001 г. бяха истински предизвикателства и заплахи за младата македонска държава, които забавиха пътя на развитието й. Спорът за името с Гърция, след дългогодишни преговори под егидата на ООН, бе окончателно разрешен на 17 юни 2018 г. чрез подписване на споразумение между двете страни. Това отвори пътя на страната към НАТО и ЕС. На 27 март 2020 г. Северна Македония стана член на НАТО. Въпреки че е страна-кандидат от 16 години и през 2009 г. получи първата препоръка за започване на преговори за присъединяване към Общността, европейската интеграция, която дълго време бе блокирана от Гърция, сега е възпрепятствана от България. София, въпреки подписването на двустранното споразумение за приятелство и добросъседство през август 2017 г., засега не е съгласна с останалите 26 държави-членки на ЕС да започнат преговори със Скопие, отбелязват от редакцията.

„Слободен печат“ (РСМ): Джо Байдън изпрати писмо на Пендаровски по повод Деня на независимостта на РСМ
Скопие. Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън по случай 8 септември, Деня на независимостта, поздрави президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски чрез писмо, пише скопското издание „Слободен печат“, което предава целият текст на посланието без редакторска намеса: „Уважаеми господин президент, От името на американския народ поздравявам Северна Македония с Деня на независимостта. Отбелязвайки този повод, отбелязваме и 25-годишнината от дипломатическите ни отношения и силното приятелство между нашите два народа. Нашите държави са обединени от семейни и исторически връзки, както и нашите общи демократични ценности и ангажираност с правата на човека. Нашето партньорство ще продължи да бъде от полза за нашите народи през следващите години. С гордост приветствахме Северна Македония като 30-ия съюзник на НАТО миналата година, като признахме, че вашата страна е направила жизненоважен принос за сигурността и стабилността на региона много преди да се присъедини към Алианса. Благодарим ви, че тази година бяхте домакин на многонационалното учение „Решителен удар 21“ във Военно -учебния център „Криволак“ и за пореден път демонстрирахте водещите способности и готовност на Северна Македония. Тъй като страната ви продължава да просперира - увеличавайки просперитета на всички ваши граждани, подобрявайки върховенството на закона, укрепвайки вашите демократични институции - САЩ остават вашият силен и постоянен поддръжник. Очакваме с нетърпение сътрудничеството със Северна Македония по пътя на прилагане на реформи, които ще гарантират европейското бъдеще на вашата страна, включително присъединяването към Европейския съюз. Желая ви безопасен и щастлив Ден на независимостта и ви благодаря за дългогодишното ви приятелство. С уважение, Джоузеф Р. Байдън - младши“

„Независен“ (РСМ): Писмото на Желю Желев за признание на РСМ и Договорът за добросъседство намериха място сред най-големите външнополитически успехи на Скопие
Скопие. Първоначалната молба за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз, подписана от президента Борис Трайковски в деня, когато той излетя и не се върна. Стратегическото споразумение за специални отношения със САЩ, Охридския, Преспанския и Договорът за приятелство и добросъседство с България, писмото от Желю Желев, с което България призна Македония, документът за първото признаване от Турция и много други исторически документи, които проправи пътя на дипломацията на Скопие 30 години след придобиването на независимост бяха показани на първата подобна архивна изложба, организирана от Министерството на външните работи на югозападната ни съседка, пише скопското издание „Независен“. Бяха изложени няколко исторически фотографии от най-важните събития, всички високопоставени служители, които имаха роля в тях, с изключение само на Никола Груевски, който очевидно не беше достоен за такъв юбилей. Външният министър Буяр Османи обяви, че това е само част от архивните документи и че планира всички да се озоват в музей за външната политика на Македония. Османи посочи, че това, което самата изложба показва, е, че от независимостта си РС Македония изрично и недвусмислено е избрала европейските и евроатлантическите ценности. С течение на времето, доказвайки своя ангажимент към мирни решения и изграждане на мултиетническо и мултикултурно общество, както каза министър Османи, страната успешно се е позиционирала на международната сцена и е показала, че макар и да е малка страна, може да установи двустранни отношения с много държави от различни региони в света и да бъде важен партньор на международната общност. „В този контекст е неизбежно да споменем трите важни стълба, върху които се крепи нашият успех и за които със сигурност може да се каже, че представляват парадигма за нашия ангажимент и мирното разрешаване на спорните въпроси - Охридското рамково споразумение, Договорът за приятелство с България и Споразумението за стратегическо партньорство с Гърция, известно като Преспанския договор. Короната на нашите стратегически цели беше пълноправното членство в НАТО и се надявам, че ще кажем същото в обозримо бъдеще от гледна точка на нашите искрени стремежи за пълноправно членство в Европейския съюз“, каза Османи.