Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

„Провокативни“ действия в района на изграждането на „Северен поток 2“

02 април 2021 | 10:07

От компанията Nord Stream 2 AG обявиха засилената активност на военни и граждански кораби в района, където се полага тръбопроводът „Северен поток 2“. Тези действия имат провокативен характер и може да доведат до аварийно увреждане на газопровода, алармира операторът. Компанията припомни, че по време на изпълнението на такива проекти се създава зона за безопасност от 1,5 мили, в която не трябва да влизат кораби, които не участват в строителството. Също така беше съобщено, че полският противоподводен самолет PZL-Mielec М-28В1 Rbi редовно лети около работната зона на малка височина и на близко разстояние от тръбопровода.
ВМС на Полша отрекоха обвиненията. „ВМС на Република Полша не провеждат никакви провокативни дейности и изпълняват законоустановените си задачи в съответствие с международното право. Самолетите M-28B Bryza редовно изпълняват патрулни и разузнавателни полети в района на Балтийско море“, обясниха от командването чрез съобщение в социалната мрежа „Туитър“.
Русия изхожда от предположението, че всички правила за корабоплаване в района, където ще бъде положен тръбопроводът „Северен поток 2“, ще бъдат стриктно спазвани. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко. „Ние естествено изхождаме от предположението, че трябва да се спазват стриктно всички съответни правила за корабоплаване. И продължаваме да вярваме, че този проект е в интерес на укрепването на енергийната сигурност на Европа и отношението към него ще бъде точно като към такъв, а не по начина, по който се опитва да наложи Вашингтон на европейците“, коментира Грушко.


РИА Новости: Полша нарече информациите за присъствието на нейни кораби в района на полагането на тръбите на „Северен поток-2“ „неверни“
Говорител на полските специални служби нарече неверни съобщения за действията на полския флот в зоната за полагане на тръбите на „Северен поток-2“ (СП2), предава РИА Новости.

По-рано Nord Stream 2 AG, операторът на строителството на газопровода СП2, обяви, че има повишена активност на чуждестранни кораби и военни самолети в района, където се полагат тръбите за него. Тази дейност се разглежда от компанията като провокативна и представляваща заплаха за завършването на проекта.

Според Nord Stream 2 AG, на 29 март боен кораб на Военноморския флот на Полша (тактически номер 823) е извършил кръгови маневри около баржата за полагане на тръби „Фортуна.“ Освен това полският противоподводен самолет PZL-Mielec М-28В1 Rbi редовно извършва прелитания на работната зона на малка надморска височина и на близко разстояние от тръбопровода.

По-късно Оперативното командване на полските въоръжени сили заяви, че полският флот „не провежда никакви провокативни дейности и изпълнява задачите си в съответствие с международното право“. В същото време полските военни признаха, че „самолетите M-28B редовно извършват патрулни и разузнавателни полети в региона на Балтийско море“.

"Руският оператор на газопровода" Северен поток 2 "фалшиво обвини Полша в организиране на военни провокации срещу тръбопровода", написа в “Туитър“ Станислав Жарин, говорител на министъра-координатор на полските тайни служби.

Той повтори също така популярната в Полша теза, че "Северен поток-2" представлява много сериозни заплахи за националната сигурност (в допълнение към очевидните заплахи за енергийната сигурност) за Украйна, Полша и страните от Балтийския регион".


Клеман Бон: Париж и Берлин водят дискусии за сближаване на позициите по „Северен поток-2“
Франция и Германия имат различни позиции по проекта за газопровода „Северен поток 2“, но водят дискусии, за да ги сближат. Това увери държавният секретар във френското външно министерство Клемент Бон в ефира на BFM.
„Нашите подходи не съвпадат. Но ние провеждаме дискусии, за да ги сближим“,заяви Бон в ефира на телевизионния канал.
Френският държавен секретар повтори предишната си позиция, че „проектът може да доведе до газова зависимост от Русия“.
Проектът „Северен поток 2“ предвижда изграждането на две разклонения на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия. Работата беше преустановена през декември 2019 г., след като швейцарската компания Allseas отказа да прокара тръбите поради възможни санкции от страна на САЩ. Но през декември 2020 г. строителството се възобнови. В момента газопроводът се полага в териториалните води на Дания. Към 31 март трасето е завършено на 95%, като предстои изграждането на още около 121 км.

МВнР на Русия: Разчитаме на съблюдаването на нормите на кораблоплаване в района на „Северен поток 2“
Русия изхожда от предположението, че всички правила за корабоплаване в района, където ще бъде положен тръбопроводът „Северен поток 2“, ще бъдат стриктно спазвани. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко пред ТАСС.
„Ние естествено изхождаме от предположението, че трябва да се спазват стриктно всички съответни правила за корабоплаване. И продължаваме да вярваме, че този проект е в интерес на укрепването на енергийната сигурност на Европа и отношението към него ще бъде точно като към такъв, а не по начина, по който се опитва да наложи Вашингтон на европейците“, коментира Грушко.
Москва е уверена, че проектът за газопровод „Северен поток 2“ ще бъде завършен до края на 2021 г., а също така очаква да не бъдат предприемани действия, които да възпрепятстват изграждането му.
„Имаме пълната увереност, че проектът ще бъде завършен преди края на годината и в продължение на много години ще остане символ на силно и здравословно енергийно сътрудничество между Русия и страните от ЕС. В този контекст, разбира се, очакваме да не се предприемат никакви действия, които биха противоречали на изпълнението на този проект“, подчерта заместник-министърът на външните работи на Русия.
По-рано компанията Nord Stream 2 AG обяви засилената активност на военни и граждански кораби в района, където се полага тръбопроводът. Тези действия имат провокативен характер и може да доведат до аварийно увреждане на газопровода. Компанията припомни, че по време на изпълнението на такива проекти се създава зона за безопасност от 1,5 мили, в която не трябва да влизат кораби, които не участват в строителството. Също така беше съобщено, че полският противоподводен самолет PZL-Mielec М-28В1 Rbi редовно лети около работната зона на малка височина и на близко разстояние от тръбопровода. Полските въоръжени сили отрекоха тези обвинения.

ТАСС: ВМС на Полша отрече обвиненията за провокативна дейност в района на „Северен поток 2“
Военноморските сили на Полша отхвърлиха обвиненията за провокативна дейност във водите на Балтийско море в района на изграждането на газопровода „Северен поток 2“. Такива бяха отправени по-рано от компанията Nord Stream 2 AG, отбелязва TACC.
„ВМС на Република Полша не провеждат никакви провокативни дейности и изпълняват законоустановените си задачи в съответствие с международното право. Самолетите M-28B Bryza редовно изпълняват патрулни и разузнавателни полети в района на Балтийско море“, обясниха от командването чрез съобщение в социалната мрежа „Туитър“.
По-рано Nord Stream 2 AG обяви засилената активност на военни и граждански кораби в района, където се полага тръбопроводът. Тези действия са провокативни по своя характер и може да доведат до аварийни повреди на газопровода, заяви пред журналисти Андрей Минин, директор на филиала на Nord Stream 2 AG.
В изявлението си той припомни, че при изпълнението на подобни проекти се създава т.нар. безопасна зона от 1,5 морски мили, в която не трябва да влизат кораби, които не участват в строителството. „Независимо от това, в близост до техническите кораби, извършващи работата, непрекъснато се забелязват военни кораби на чужди държави (включително по тактически номера). Полският противоподводен самолет PZL-Mielec М-28В1 Rbi редовно лети около работната зона на малка височина и на близко разстояние от кораба за полагане на тръби“, допълни Минин.

ТАСС:Германски регулатор отхвърли жалбата на природозащитниците срещу изграждането на „Северен поток 2“
Германската федерална служба за корабоплаване и хидрография (BSH) отхвърли жалбата на природозащитните организации Deutsche Umwelthilfe (DUH) и „Съюз за опазване на природата“ (NABU), които поискаха отнемане на по-рано издаденото разрешение за завършване на полагането на тръбите по газопровода „Северен поток 2“. Това се казва в изявление, публикувано в четвъртък от ведомството, предава TACC.
След две направени проверки службата взе решение разрешителното, издадено през януари, да остане в сила, се казва в съобщението на BSH. Еколозите внесоха жалба на 18 януари, припомня агенцията.

ТАСС: Компанията Nord Stream 2 съобщава за повишена военноморска дейност в зоната на изграждане на газопровода
Компанията Nord Stream 2 съобщава за повишена военноморска дейност в зоната на изграждане на газопровода, предава TACC.
От компанията подчертаха, че действията на чужди плавателни съдове в зоната на строителството на „Северен поток 2“ са провокативни и може да повредят газопровода.