Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Една година след първия локдаун в Италия ваксинацията е основна тема в Европа

21 февруари 2021 | 14:58

Измина една година от първия локдаун в Италия. Тогава всичко изглеждаше като в холивудски филм, а хората едва ли знаеха какво ги очаква - месеци на пълно блокиране в домовете, празни градове и страшната статистика за заразени и починали, която се превърна в ежедневие. Една година по-късно в света има четири разпространени ваксини срещу новия коронавирус. Макар и той да не си е отишъл и все още да взима жертви, макар и все още да не е ясно кога и дали светът ще се върне към предишната си динамика, не болестта, а ваксините са централна тема в световните медии по света и у нас. Очевидно е, че страните производители на ваксините - САЩ, Великобритания, страните от ЕС и Русия, ги използват и за да преследват своите политически цели, както във вътрешен така и в международен план, но това че ваксините съществуват и че стават все по-достъпни, дава надежда за изход от това, което изглеждаше като "края на света" само преди една година.
***

The Times of Israel: Израел може да остане без ваксини
Здравни служители предупреждават за недостиг на ваксини на Pfizer-BioNTech в Израел. Те съветват лекарите да използват стотиците хиляди дози, пристигащи в Израел през следващите две седмици, върху тези, които са получили първата доза от ваксината, съобщава Channel 12, цитиран от израелското англоезично издание The Times of Israel.

Но здравните служители се притесняват, че няма да имат ваксини за 1,5 милиона израелци, които тепърва трябва да бъдат имунизирани, казва мрежата. Продължават разговорите с Pfizer-BioNTech за увеличаване на доставките, се казва в коментара.

Тази седмица и следващия месец пратките с ваксини на Moderna трябва да пристигнат в Израел. Но здравните служители казват, че количествата са малки, според Channel 12.

„Независен“ (РСМ): Швейцария може да се откаже от ваксините на AstraZeneca
Швейцария може да се откаже от ваксината AstraZeneka, но прекратяването на договора с британско-шведската компания в момента не е опция, въпреки че това може да се обмисли, пише днес вестник Neuer Zuricjer Zeitung am Sonntag, цитиран от скопското издание “Независен“.

Швейцария поиска повече данни за ефикасността и качеството на ваксината по-рано този месец, преди да одобри ваксината, която получи зелена светлина от ЕС.

Позовавайки се на Федералната служба за обществено здраве, вестникът заяви, че местните власти спекулират, че правителството иска да отмени заповедта си, което може да се случи, ако анализът покаже, че ваксината не е достатъчно ефективна.

"Все още не е известно какво ще се случи с ваксината на AstraZeneka, но прекратяването на договора в момента не е опция, въпреки че може да бъде преразгледан, ако е необходимо", каза Бора Крониг, заместник-директор на Федералната служба за обществено здраве.

Швейцария, която е поръчала 5,3 милиона дози ваксина на AstraZeneka, очаква резултати от тестовете в Северна и Южна Америка.

Франция, Белгия и Германия препоръчват тази ваксина само на хора под 65-годишна възраст.

„МКД“ (РСМ): Гърция удължава забраната за влизане на граждани от страни извън ЕС до 8 март
Гръцкото правителство удължи решението да ограничи влизането през сухопътните граници и да забрани на гражданите на трети страни да влизат в Гърция до 8 март 2020 г., за да ограничи разпространението на коронавируса, става ясно от гръцкия „Държавен вестник“ , съобщава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Атина, цитирана от “МКД“.

Първият член на решението се отнася до сухопътните граници на Гърция, т.е. временното ограничаване на всички сухопътни и железопътни връзки към и от страната "по превантивни причини за защита на общественото здраве от по-нататъшно разпространение на коронавируса, както и забрана за влизане на лица през споменатите пунктове, освен ако те отговарят на конкретни предпоставки ”. За чуждестранни граждани, за които няма забрана, влизането е разрешено само през България, т.е. през граничния пункт Промахонас (Кулата) и само с отрицателен PCR не по-стар от 72 часа и ако получат отрицателен резултат от бързия тест на входа на Гърция.

От останалите отворени гранични пунктове, към Македония, Албания и Турция, влизането в Гърция е разрешено само за определени категории, а също и с потвърждение на предварително отрицателен PCR тест и отрицателен резултат от бърз тест на граничния пункт, направен от гръцките власти.

Откритите гранични пунктове са отворени от 7 до 23 часа, а забраната за влизане в страната не се прилага за гръцки граждани, лица, притежаващи разрешение за пребиваване и лица, живеещи в Гърция, влизане за лица с абсолютно необходими професионални или медицински причини за които имат и необходимите документи, водачи на товарни камиони, както и за транзит на линейки, които влизат в Гърция от Косово през Македония, за да транспортиране на пациенти, принадлежащи към дипломатическия, военния или административния персонал на държавите-членки на ЕС и EULEX Косово.

По отношение на камионите за превоз на товари са отворени седем гранични пункта, четири с България и по един с Турция, Северна Македония и Албания, а за водачите не се изисква отрицателен PCR тест.

В същото решение с отделен член е въведена временната забрана за влизане в Гърция на „всички граждани на трети страни от всяка точка на влизане, по какъвто и да е начин включително въздушни, морски, железопътни и автомобилни съобщения с цел защита на общественото здраве от по-нататъшно разпространение на коронавируса на гръцка територия. Изключения, както и преди, се прави за граждани на държавите-членки на Европейския съюз и Шенгенското пространство и жители на Австралия, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Сингапур, Обединеното кралство, Обединените арабски емирства, Русия и Израел. Изключение правят и определени категории граждани, като медицински персонал и здравни специалисти, тези, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на ЕС или Шенген, членове на правителствени мисии, дипломати, превозвачи, шофьори на камиони, които превозват стоки, транзитни пътници, студенти, болногледачи на възрастни хора и хора с увреждания, както и сезонни земеделски работници.Борис Джонсън: На всеки пълнолетен гражданин във Великобритания ще бъде предложена ваксина до 31 юли
Британският премиер Борис Джонсън обеща, че на всеки пълнолетен гражданин във Великобритания ще бъде предложена ваксина до 31 юли, пише London Evening Standard.

Джонсън каза, че постигането на тази ускорена цел ще позволи на Обединеното кралство да "защити най-уязвимите по-рано". Премиерът добави, че правителството също ще предприеме "допълнителни стъпки" за облекчаване на някои от съществуващите ограничения.

Възрастни на възраст 50 и повече години, както и тези със съпътстващи здравословни състояния, които ги излагат на по-висок риск, ще получат ваксина до 15 април съгласно ускорените планове.

Британският премиер каза: „Постигането на 15 милиона ваксинации беше важен крайъгълен камък - но това няма да спира и искам да видя, че процесът ще продължи по-бързо и по-бързо през следващите седмици…Но не бива да има съмнение - излизането от блокирането ще бъде предпазливо и поетапно, тъй като всички ние продължаваме да защитаваме себе си и хората около нас.“

Правителството изпълни амбицията си да предложи ваксини на всички от четирите приоритетни групи - възрастни на 70 и повече години, здравни и социални работници и най-уязвимите заради здравословни проблеми - до 15 февруари.

„ТВ 21“: Република Северна Македония ще поръча сто хиляди руски ваксини
Премиерът Зоран Заев на пресконференция заяви, че са дадени указания за поръчване на сто хиляди ваксини „Спутник V“, информира македонският телевизионен канал “ТВ 21“.

На въпрос от журналист: „Бихте ли поръчали от Спутник V““, македонският премиер отговори "Да, дадох указания, тъй като те ни информираха, че имат капацитет за допълнителни сто хиляди, за да направим поръчка от там", каза Заев.

Той добавя, че са направени поръчка и споразумения с „всичко, което съществува от ваксините".

„Установени са контакти, за да не спира процесът на ваксинация и да продължи с планираната динамика“, каза Заев.
***

The New York Times: Израел тайно се е съгласил да закупи ваксини „Спутник V“ за Сирия
За да осигури освобождаването на израелска затворничка, задържана в Сирия, Израел се е съгласил да финансира доставката на руски ваксини „Спутник V“ за Дамаск, заяви анонимен израелски служител, цитиран ат американския вестник The New York Times.

Когато тази седмица млада израелка беше освободена от сирийски затвор, след като беше арестувана за незаконно влизане в Сирия, официалната версия беше, че тя е била бенефициент на пряка размяна на затворници. В замяна на свободата си, израелското правителство съобщи, тя е била разменена за двама сирийски овчари, пленени от израелците.

Но ако тази сделка между две вражески държави, които никога не са имали дипломатически отношения, звучеше твърде бързо и лесно, наистина само звучи така. Тайно Израел всъщност се е съгласил и на далеч по-спорен откуп: финансиране на неразкрит брой коронавирусни ваксини за Сирия, според служител, запознат със съдържанието на преговорите.

Съгласно сделката Израел ще плати на Русия, която е посредник, да изпрати ваксините „Спутник V“, произведени в Русия, на режима на президента на Сирия Башар Асад, каза чиновникът. Израел е поставил поне една ваксина на почти половината от населението си от 9,2 милиона, докато Сирия, която сега навлиза в своята 11-та година на гражданска война, все още не е започнала ваксинацията.

Израелското правителство отказа да коментира „ваксиналния“ аспект на сделката, докато контролирана от сирийската държава новинарска агенция Сирийска арабска новинарска агенция отрече, че ваксините са част от споразумението. Запитан за ваксините в телевизионно интервю в събота вечер, израелският премиер Бенямин Нетаняху отклони въпроса, като каза само, че в Сирия не се изпращат израелски ваксини.

„Прибрахме жената, радвам се“, каза Нетаняху. Той благодари на руския президент Владимир Владимир Путин и каза: „Няма да добавям повече.“

Александър Вучич: Сърбия е единствената страна, заедно с ОАЕ, която има 4 ваксини срещу Covid-19
Президентът на Сърбия днес посрещна на белградското летище „Никола Тесла“ самолетът, с който бяха доставени първите ваксини на компанията AstraZeneca в западната ни съседка, съобщава Танюг.

„С този самолет от Истанбул пристигнаха 150 000 ваксини AstraZeneca и ние, заедно с ОАЕ, станахме единствената държава в света, която разполага с 4 ваксини“, каза президентът на Сърбия и благодари на европейските и световни колеги за сътрудничеството.

„Това отне много работа, за нашите приятели от Обединеното кралство и за нас, помолих Борис Джонсън и много други в британските власти и им благодаря за помощта и това, че ни чуха. И аз им благодаря, че ваксините AstraZeneca пристигат много по-рано, отколкото в много страни“, каза той.

Освен пристигналата ваксина, западните ни съседи имат от руски и китайски препарати, както и ваксините на Pfizer/BioNTech.

Der Spiegel: Ваксината на Pfizer предотвратява на 89,4% предаване на коронавиурса
Ваксината, разработена от консорциума BioNTech и Pfizer, е ефективна не само за защита срещу коронавирус, но и за предотвратяване на неговото предаване. Това съобщи в неделя Der Spiegel с позоваване на все още непубликуваните резултати от проучване, проведено от германската страна съвместно с израелското министерство на здравеопазването.

Резултатите показват, че ваксината предотвратява предаването на SARS-CoV-2 от човек на човек с 89,4%.

ТАСС: Черна гора започна ваксинация с руската ваксина
Ваксинация с руския препарат срещу коронавируса „Спутник V“ започна в Черна гора в домовете за възрастни хора, съобщи местният Институт за обществено здраве, предава ТАСС.

„Екипът на нашия институт и поликлиниката в Котор доставиха първата доза ваксина в Черна гора“, се казва в съобщението. Първото лекарство е приложено на 66-годишен жител на старчески дом в Рисан. Той призова съгражданите си да не се страхуват от ваксинацията и да последват примера му.

След него бяха ваксинирани двама лекари от медицинския център. Според един от тях 79 пациенти и медицински работници трябва да бъдат ваксинирани за един ден.

На 17 февруари сръбският премиер Ана Бърнабич донесе пратка от руската ваксина Спутник V в Черна гора. Бърнабич се срещна лично с ръководителя на правителството на Черна гора Здравко Кривокапич, както и от членовете на неговия кабинет, на летището в Подгорица.

Както заяви министърът на здравеопазването на Черна гора Елена Боровинич-Бойович във вторник, първата партида ваксина Спутник V ще влезе в страната от Сърбия. Според нея скоро се очаква и партида, която ще дойде директно от Русия. Освен това Министерството на здравеопазването на Черна гора очаква получаването на ваксини Sinopharm и Pfizer.

Във вторник Черногорският институт за обществено здраве идентифицира седем случая на британски щам коронавирус в страната. Преди това правителството наложи комендантски час и ограничение на трафика на дълги разстояния поради рязкото влошаване на епидемиологичната ситуация. В държава с население от 600 хиляди души над 71,5 хиляди души са заразени с коронавирус, починали са 939 души, в момента общият брой на заразените е 62 205. Министерството на здравеопазването на Черна гора реши да затвори кафенета и ресторанти в столицата и редица други градове.