Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Навални отново в съда

20 февруари 2021 | 14:51

Днешният ден е особено важен в сложното противопоставяне между Кремъл и основния критик на руските власти Алексей Навални. След опита за покушение срещу опозиционера и продължителното му лечение и възстановяване в Германия, Алексей Навални се завърна в Русия в средата на януари и незабавно бе задържан. Срещу него бе използвано старо дело, по което Навални е бил осъден условно. В новата ситуация тази присъда бе заменена с ефективна заради неяваването му в пробационната служба по време на престоя му в Германия, но и преди това. Днес тази присъда беше потвърдена, а до часове се очаква и втора по дело за клевета срещу ветеран от Втората световна война, който защитава конституционните промени, предложени от Путин. По това дело присъдата може да бъде глоба до 950 хил. рубли (около 20 500 лв), но след нейното произнасяне е възможно Навални да бъде отведен в колония за изпълнение на ефективната присъда по първото дело.

Задържането на Навални предизвика масови протести в цяла Русия, особено в Москва и Санкт Петербург, а САЩ и ЕС изразиха остро недоволство и поискаха незабавното му освобождаване, като заплашиха със санкции в противен случай.

***

РИА Новости: Съдът призна Алексей Навални за виновен по обвинение за клевета
Мировият съдия на московския квартал Южно Медведково призна Алексей Навални за виновен за клевета на ветеран от Великата отечествена война, съобщава кореспондентът на РИА Новости от залата на Бабушкинския съд.

„Навални е извършил престъпление по член 128 алинея 1 от Наказателния кодекс на Руската федерация (клевета)“, зачете решението съдия Вера Акимова. Наказанието, наложено от съда, ще стане известно по-късно.

По време на процеса Навални отправи многобройни нападки срещу участниците в процеса - каза, че ветеранът е използван „като кукла“, нарече внука му „търговец на дядо си“, обръщаше се към прокурора с думите „скъпа моя“ и заплаши, че ще отстрани съдията от съдебната зала.

Това доведе до факта, че прокуратурата поиска от съда да изпрати материалите, касаещи блогъра, до Следствения комитет, за да се провери дали самите те съдържат друг състав на престъпление. Очаква се съдът да обяви решение по този въпрос в края на процеса.

РИА Новости: Навални сподели рецепти на ястията, които приготвя в следствения арест в очакване на втората присъда
Алексей Навални, преди обявяването на присъдата по делото за клевета срещу ветеран от Втората световна война, сподели с журналистите рецептите за ястията, които той готви в следствения арест, съобщава кореспондентът на РИА Новости от съдебната зала.

"Защо всички сте толкова тъжни? Какво да ви кажа? И, разбира се, мариновах краставици. В торба. И вчера направих сладолед в хладилника", каза Навални.

За първи път от началото на делата срещу него Навални е вкаран в съдебната зала с белезници, отбелязва репортерът на РИА Новости.

Наказателно дело за клевета беше образувано заради коментарите на Навални за видеоклип, в който ветеранът Игнат Артьоменко се изказа в подкрепа на измененията в руската конституция. В края на август съдът реши да спре процеса поради заболяването на Навални - по това време той беше в Германия, но в средата на януари се върна в Русия и беше задържан, след което заседанията по делото бяха възобновени.

Навални не се призна за виновен. Той е обвинен в клевета (алинея 2 от член 128.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация), за което подлежи на глоба или принудителен труд. След подписването от руския президент Владимир Путин на закон за увеличаване на наказателната отговорност за клевета по този член е възможно по-строго наказание - лишаване от свобода, но то не се отнася за дела, образувани по-рано.

РИА Новости: Германия е отговорила на запитването на руската прокуратура за Навални
Федералното министерство на правосъдието на Федерална република Германия отговори на 11 февруари на писмо от Генералната прокуратура на Руската федерация по четири запитвания по повод Алексей Навални, заяви представител на Министерството на правосъдието на Германия пред РИА Новости.

„Дадохме отговори на четири руски искания за правна помощ по случая Навални, доколкото е възможно в съответствие с Европейската конвенция за правна помощ, германските закони, въз основа на информация, предадена от руската прокуратура ... Федералното министерство на правосъдието все още поддържа връзка с руската прокуратура. Отговорът на писмото на руската прокуратура от 21 януари 2021 г. относно четири предишни искания за правна помощ е даден ", каза представителят.

Той добави, че отговорът е даден на 11 февруари
.
По-рано пресслужбата на Главната прокуратура на Руската федерация съобщи, че компетентните органи на Германия за пети път отказват да отговорят на искането на Русия относно ситуацията с Алексей Навални, което може да означава, че Германия е игнорирала разпоредбите на Европейската конвенция относно взаимната правна помощ по наказателноправни въпроси.

РИА Новости: Присъдата на Алексей Навални по делото за клевета ще бъде обявена в 17 часа българско време
Бабушкинският съд в Москва в събота в шест часа вечерта (17 ч. българско време) ще обяви присъдата на Алексей Навални по делото за клевета срещу ветеран, съобщава кореспондентът на РИА Новости от съдебната зала.

По време на заседанието Алексей Навални произнесе заключителната си реч, по време на която иронизира, че това е втората му „последна дума“ за деня.

Освен това блогърът изрази мнение, че разследването на неговия случай струва на държавата много повече от финансовата помощ за самия ветеран Игнат Артьоменко, което според него „обижда ветераните в пъти повече“.

"През последните четири години той е получил помощ седем пъти. Няколко пъти е получил сертификати за стоки и няколко пъти за храна. Общата стойност на тези сертификати, според моите изчисления, е 11 хиляди рубли (240 лв)", каза ответникът, позовавайки се на удостоверение от социалната защита, което е в преписката.

След това той за пореден път обвини разследването, че е изфабрикувало показанията на жертвата и използва ветерана „като кукла“ и отново наруга руските власти.

Той завърши речта си, като пожела на всички, участващи в наказателното му преследване, „да горят в ада“, а също така изрази надеждата, че „истината ще вземе своето и всеки ще отговаря според заслугите си“.

Алексей Навални: Силата е в правото! Това е заповедта на блажените в „Туитър“ формат
Толкова често казвам последната си дума. Сега този процес ще приключи, ще започне следващият, където пак имам последната дума ... Ако някой реши да публикува последните ми думи, това ще бъде доста дебела книга. Дори не знам за какво да говоря, каза Алексей Навални пред произнасянето на съда по обжалването на промяната на условната му присъда в ефективна. Словото му представя руският вестник “Новая газета“ в материал, преведен без редакторска намеса.

Искате ли да поговорим с вас, ваша чест? За Бог например (съдията мълчеше - Ред.). Аз съм вярващ, което е причината за шегите с мен във Фонда за борба с корупцията (ФБК). Но се чувствам по-добре с вярата. И се опитвам да следвам известната книга (Библия - Ред.). Трудно е, но ми е по-лесно да се занимавам с политика.

Сега ми пишат толкова много писма в затвора! Един човек написа: „Какво искате, Алексей. В края на краищата се казва: „Блажени са онези, които гладуват и жадуват за правда, защото ще се наситят“.

Винаги съм възприемал тази заповед като инструкция за действие. Не изпитвам никакво съжаление, че се върнах. Напротив. Не съм предал тази заповед.

За съвременния човек тази заповед звучи много помпозно. Странни хора говорят за това. Те седят в килия и се опитват да се развеселят с тази заповед. И властите се опитват да изяснят на такива хора: „Вие сте самотник. Вие сте сами". Това е целта на властта. Не се чувствам самотен.

За самотата - много важно нещо каза един от прекрасните философи - Луна Лавгуд. Помните ли, от„Хари Потър“? „Важно е да не се чувствате самотни, защото на мястото на Волдемор наистина бих искал той да се чувства самотен.“

Сила в истината - това е самата заповед за благословения, компресиран до формата, подходящ за „Туитър“.

Сега страната ни е изградена върху несправедливост. Но въпреки това виждаме, че десетки милиони хора искат да постигнат истината. И рано или късно те ще я постигнат. Ще се наситят!

Искам да Ви кажа и на прокурора, и на всички хора: важно е да не се страхувате от хора, които искат да постигнат истината. Помислете сами: колко добър би бил животът без тази лъжа, без тази лъжа!

Би било готино да работиш като съдия без никакво телефонно право, никой не ти се обажда, да не те кара да водиш несправедливи дела. Но това би било чудесно, Ваша чест!

От тази лъжа има само минуси, а няма плюсове.

Би било чудесно да бъдете прокурор в една състезателна правосъдна система. Готино е да си полицай, ескорт и да не биеш хора. Не вярвам, че хората искат да станат полицаи, за да разкажат колко готино са „отрязали главата на някого на митинг“. Сигурен съм, че няма ученици с горящи очи, които казват: „Ще отида във ФСБ, за да намажа гащите на опозицията с отрова“.

Известен съвременен философ на име Рик Санчес каза: „Животът означава риск, винаги и във всичко. В противен случай вие сте просто муден куп случайно събрани молекули, които се носят с потока на Вселената. "

Всяко писмо до мен завършва с думите „Русия ще бъде свободна“. Това е страхотен лозунг, но постоянно мисля, че нещо ми липсва. Искам Русия да бъде все още богата, така че националното богатство да се разпределя по-равномерно, всеки да получава дял от петролния и газов пай. Бих искал мъжете у нас да живеят до пенсионна възраст. И жените също. Да има прилично здравеопазване, образование, европейски заплати ...

Искам Русия да бъде не само свободна, но и щастлива.

Сега е нещастна. Във всички посоки. Четете руска литература, има само описания на мизерия и страдание! Русия трябва да бъде щастлива, Русия ще бъде щастлива.

РИА Новости: Започна заседанието по второто дело срещу Навални
Бабушкинският съд в Москва започна да разглежда делото, в което Алексей Навални е обвинен в клевета на ветерана от Великата отечествена война Игнат Артьоменко, съобщава кореспондентът на РИА Новости от съдебната зала.

Подсъдимият, както и преди, е в „аквариума“ без белезници. Днес той ще получи правото на последната дума, след което съдията Вера Акимова ще вземе решение.

На последното заседание прокурорът Екатерина Фролова поиска Навални да бъде глобен с 950 хиляди рубли (20 600 лв). Старата версия на члена от Наказателния кодекс за клевета предвижда глоба от до един милион рубли или принудителен труд. Сега е възможен затвор, но тази мярка не се прилага за дела, образувани по-рано, преди влизането в сила на закона за увеличаване на наказанието за такова престъпление.

Делото за клевета беше образувано заради коментарите на Навални за видео, в което ветеранът Игнат Артьоменко подкрепи измененията в Конституцията. В края на август съдът реши да прекрати процеса поради заболяването на Навални - по това време той беше в Германия, но в средата на януари се върна в Русия. Той беше задържан, след което заседанията бяха възобновени.

Адвокат на Навални: Може да го вкарат в затвора веднага след присъдата
лексей Навални може да бъде преместен в колония веднага след решението на Московския градски съд да замени условната му присъда с ефективна, заяви адвокатът му Вадим Кобзев, цитиран от ТАСС.

"Теоретично той би могъл да бъде изпратен дори след решението на първата инстанция. Навални може да бъде изпратен в колонията днес или може би след решението по делото за клевета. Не знаем кога точно ще се случи това", каза Кобзев.

Според адвоката защитата на Навални ще обжалва решението на Московския градски съд за замяна на условната му присъда по делото „Ив Роше“.

"Разбира се, ще подадем касационна жалба срещу днешното решение на Московския градски съд", каза той.

Кобзев каза, че Навални ще лежи в затвора малко повече от две години и половина след решението на Московския градски съд.

"Като се вземе предвид днешното решение на Московския градски съд, Навални ще трябва да прекара две години и шест месеца и нещо", каза Кобзев.

По-рано Московският градски съд потвърди решението на Симоновския съд да замени условната присъда на Навални с ефективна.

Според Наказателно-изпълнителния кодекс осъдените на лишаване от свобода се изпращат да изтърпят наказанието си не по-късно от 10 дни от деня, в който администрацията на следствения арест получи известие за влизане в сила на присъдата на съда. Преди това осъденото лице има право на краткосрочно свиждане с роднини или други лица. В същото време администрацията информира един от роднините по избор на затворника за това в коя колония е изпратен осъденият.

РИА Новости: Московският градски съд потвърди замяната на условната присъда на Навални с ефективна
Московският градски съд счете за законна замяната на условната присъда на Алексей Навални с ефективна по делото „Ив Роше“, предава РИА Новости.

В същото време съдът взе предвид факта, че Навални е бил под домашен арест за месец и половина - от 30 декември 2014 г. до 17 февруари 2015 г. Като се вземе предвид това време, както и месецът в Матросская Тишина, той ще трябва да прекара около две години и пет месеца в затвора.

Заседанието се проведе в сградата на Бабушкинския съд, където по-късно ще се проведе друго заседание - по делото за клевета срещу ветеран. Съдията каза, че Навални и адвокатите му са се договорили, като са решили да проведат двете сесии на едно и също място.

В близко бъдеще осъденият може да бъде преместен в затвора. Защитниците заявиха, че възнамеряват да подадат касационна жалба срещу решението за промяна на присъдата.

ТАСС: В събота ще има заседания по две дела срещу Навални
Алексей Навални вече е транспортиран в Бабушкинския районен съд, където в събота ще се проведат заседания едновременно по две дела срещу опозиционера.

Както съобщава кореспондент на ТАСС, Навални е доведен в съда 2,5 часа преди началото на разглеждането на жалбата му срещу замяната на условната му присъда с реална . Този път той ще бъде в конвойната стая.

Мерките за сигурност в съда са подсилени от полицията. Атмосферата е спокойна.

В събота в Бабушкинския съд в 10:00 ч. Московският градски съд ще разгледа жалбата на Навални срещу замяната на условната присъда с реална. Следобед магистратите ще продължат да разглежда наказателното дело срещу Навални за клевета срещу ветерана от Втората световна война Игнат Артьоменко. Навални ще произнесе последното си слово, след което съдът ще издаде присъда.