Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

В Скопие са готови с плана за действие с България

17 февруари 2021 | 14:56

Република Северна Македония и България са в нова фаза на двустранните отношения, в която разумът има предимство пред емоциите, съобщи вчера македонският външен министър на югозападната ни съседка Буяр Османи, след като през почивните дни колегата му Екатерина Захариева призова двете страни да станат приятели, тъй като сегашната връзка не може да бъде поддържана. Османи каза, че планът за действие за секторно сътрудничество е 99 процента завършен и че засега те ще разговарят със София само по теми, по които има съгласие, а сложните политически въпроси ще чакат.

Илхан Кючук се срещна с държавния връх в Република Северна Македония (ОБЗОР)
Евродепутатът Илхан Кючук, докладчик в Европейския парламент за Република Северна Македония (РСМ) пристигна в македонската столица и проведе срещи с външния министър на РСМ Буяр Османи, президента Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев. В четвъртък той ще се срещне с председателя на парламента Талат Джафери и с лидерите на основните политически субекти в Скопие.

Министърът на външните работи Буяр Османи се срещна с Илхан Кючук. Посещението на докладчика Илхан Кючук се осъществява в навечерието на гласуването за проекторезолюция за Република Северна Македония в комисията по външни работи към Европейския парламент, което е била централната тема на срещата. По време на разговора са били обсъдени европейските перспективи на страната, както и общата ситуация с процеса на разширяване на Съюза.

„Ще гласуваме проекта за резолюция за Република Северна Македония. Не очакваме нищо повече от това, което е реално, което е ясно, видимо и повторено няколко пъти: Република Северна Македония е извършила (много) във всички области и заслужава възнаграждение на постигнатия напредък. "Необходимо е Европейският съюз да приложи в действие решението от март миналата година, като приеме рамката за преговори и проведе първата междуправителствена конференция," каза Османи.

На срещата е бил обсъден и въпросът за отношенията с България, както и процесът на реформи, който се провежда в РСМ, като Османи е подчертал:

„Въпреки дълбоките разочарования в страната, политическият диалог се провежда с неотслабващи темпове, за да не се допусне по-широк застой на взаимните отношения. Наближаваме края на финализирането на плана за действие (с България), който ще бъде важен документ за последващо сътрудничество във всички области. Очаквам чрез всеотдайна работа и търпение да възстановя доверието в политическия диалог, за което очакваме подкрепата на нашите приятели“, заяви Османи.

(Република Северна) Македония (РСМ)трябва да започне преговори с Европейския съюз и двустранните въпроси трябва да бъдат решени двустранно, заяви българският евродепутат и докладчик за РСМ в Европейския парламент Илхан Кючук. Той смята, че историята трябва да бъде оставена на историците, но трябва да се вземат и политически решения, защото тези въпроси „не може да се замитат под килима“. Докладчикът за страната предупреди, че въпреки че въпросите в преговорите са политически, добросъседските отношения са важна част и напомни, че постигането на високи цели изисква консенсус в Европейския съюз. Македонският външен министър от своя страна каза на госта, че РСМ е постигнала резултати във всички области и заслужава оценка, а ЕС трябва да приложи решението от март миналата година и да проведе първата междуправителствена конференция.

В междудържавните спорове няма победител. Нашата роля като политици не е да градим стени, а да ги разрушаваме. Няма лесни дискусии за историята и никога не е имало, но се изисква поглед към бъдещето и стратегическите цели. Стратегическата цел на РСМ е да бъде в Европейския съюз и това е и в интерес и на България. Ето защо е необходима дискусията за връщането към споразумението от 2017г. г., защото диалогът между двете държави е нарушен, а без доверие на могат да се постигнат добри резултати Надяваме се, че на срещите тук ще бъде потвърдена силната проевропейска ориентация, защото това може да бъде силна година за РСМ в ЕС“, заяви българският евродепутат.

Кючук подчерта, че целта му е да заяви в доклада на ЕП за напредъка на РСМ, че е необходимо да се отвори рамката за преговори и да се проведе първата междуправителствена конференция на страната със Съюза. Докладчикът за РСМ в ЕП заяви, че въпреки че резолюцията на ЕП не е обвързваща, това е най-широката трибуна на европейското общество и представлява силния глас на европейските граждани. По отношение на проекторезолюцията за страната, която ще бъде приета от ЕП, Кючук каза, че ролята му на докладчик е обективна и отразява реалната картина на страната. Докладчикът каза, че РСМ е силно ангажирана с реформите.

„Постиженията като членство в НАТО и ЕС изискват наднационален консенсус и че всеки трябва да има роля - гражданите да изискват повече от политиците, но и се изисква конструктивна опозиция. Реформите, които са важна част от управлението, трябва да продължат много интензивно, тъй като Европейският съюз изисква задълбочени реформи,“ каза Кючук и подчерта, че интересът на ЕС е да бъде глобален политически играч, а това е възможно само чрез интегриране на Западните Балкани в ЕС.

Министър Османи заяви, че Македония е постигнала резултати във всички области и заслужава оценка, а ЕС трябва да приложи решението от март миналата година и да проведе първата междуправителствена конференция.

Външният министър каза, че те са обсъдили и въпроса за двустранните отношения с България с госта. Османи каза, че въпреки разочарованието в страната, политическият диалог продължава с неотслабващи темпове и очаква, че с всеотдайна работа ще възстановим доверието. Османи поясни изявлението си от вторник, че в диалога с България емоциите ще бъдат заменени от рационален подход. Той смята, че загубеното доверие трябва да бъде възстановено чрез секторно сътрудничество, където има най-голямо доверие.

„Когато говорите за различия, свързани с историята и хората ги усещат като част от своята идентичност, има силни емоции. Разбира се, това не оставя място за решаване на проблеми. Ето защо смятам, че загубеното доверие трябва да бъде възстановено. Това трябва да стане чрез секторно сътрудничество там, където има най-голямо доверие, като търговията. Следователно трябва да имаме рационален подход и да се върнем към секторното сътрудничество между двете правителства и мисля, че ако променим подхода, проблемите, които сега изглеждат непреодолими, с друг подход ще бъдат решени,“ каза Османи.

Президентът на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски прие Илхан Кючук. На срещата са били обменени мнения относно напредъка на страната в контекста на стремежите за членство в Европейския съюз в очакване на приемането на Резолюция на Европейския парламент относно докладите на Европейската комисия за Северна Македония за 2019 и 2020 г., изготвена от докладчика Кючук .

Президентът Пендаровски изрази благодарност за продължаващата силна подкрепа на Европейския парламент за процеса на разширяване, както и за ангажираността на докладчика Кючук.

На срещата президентът Пендаровски каза, че резолюцията на ЕП е важен документ, който трябва да отразява реалната картина на постигнатите реформи и политическата ситуация в страната, както и да посочи проблемите, върху които страната трябва да се съсредоточи в следващия месечен цикъл.

Президентът Пендаровски повтори очакванията за провеждането на първата междуправителствена конференция в най-скоро време, която ще отбележи официалното начало на преговорите за присъединяване с ЕС.

Началото на преговорите, според президента Пендаровски, ще бъде допълнителен мотив за по-нататъшно прилагане на необходимите реформи. Според президента Пендаровски двустранните въпроси трябва да се решават в духа на добросъседство и европейски ценности.

На срещата са били обменени мнения и информация за текущата ситуация в страната и в по-широкия регион.

Премиерът Зоран Заев също се срещна с Илхан Кючук. На срещата е била изразена подкрепа за европейските перспективи на РСМ. Двамата събеседници са стигнали до заключението, че двустранните отношения трябва да се решават отделно между държавите и не трябва да бъдат част от европейската рамка за преговори. В същото време е било изразено взаимно съгласие, че РСМ трябва да продължи по пътя на реформите.

„Ние сме напълно фокусирани върху реформите, с най-голям акцент върху съдебната система, където е започнало практическото прилагане на приетите законови решения. За нас няма алтернатива на членството в Европейския съюз. "Ще продължим да работим чрез политики на разбирателство и диалог, за да допринесем за добросъседските отношения, не само защото това е важно за европейския начин на мислене, но и поради необходимостта от приятелски отношения между съседните държави", каза министър-председателят на РСМ Зоран Заев.

На срещата е било оценено, че европейският дневен ред в духа на приятелството насърчава конструктивността и води до добри отношения между държавите и народите в тях, се казва в изявление на правителството на РСМ.

Заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ: Българите се радват на правата си в Македония, а македонците в България не могат да говорят и да учат македонски
Заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски по време на посещение в Тетово, коментира изявлението на български дипломат, който претендира за правата на българите в Македония, пише македонското опозиционно издание “Република“ в материал, представен без редакторска намеса.

„Виждате ли, най-малкият проблем е чии права ще бъдат защитени, защото Македония е демократично общество и всеки човек трябва да има индивидуални права. И никой в Македония не създава проблеми на никого да се идентифицира, както иска, и да говори своя майчин език, който мисли, че му е майчин език. Въпросът е друг, какви са правата на македонците в България? Защо македонците не могат да се обявят за македонци в България и защо не могат да говорят македонски език, нито да имат училища на македонски език,“ попита Николовски.

Той добави, че въпросът е защо България не зачита решенията на Международния съд в Страсбург, които изискват регистрация на македонски сдружения, начело с ОМО „Илинден“ и „Пирин“, и да даде възможност за сдружаване на македонска национална основа, както и образование на македонски майчин език.

"Това е въпросът за България, иначе Македония по демократични стандарти е на няколко стъпки над България," казва Николовски.


Говорителят на правителството на РСМ: С България за идентичност и език не се преговаря
Няма промяна в позициите ни в преговорите с България, за македонската идентичност, народът и езикът не се обсъждат и няма да бъдат договаряни, заяви говорителят на правителството Душко Арсовски и призова да не влиза в кръга на обидите и обвиненията и речта на омразата, които не носят добро на никого, поне на македонския и българския народ, цитира думите му македонското електронно издание “МКД“.

„Хармонизирането на единен план за действие с Република България е в заключителен етап. Правителството винаги е силно мотивирано чрез диалог да намери общ език по откритите въпроси. Експертните екипи от министерствата на външните работи (на двете страни) поддържат постоянна комуникация и министър Османи обяви нов подход, необременен от емоции. "Това в известен смисъл е допълнителен тласък на процеса", каза Арсовски, отговаряйки на въпросите на репортерите на днешната пресконференция.

Той подчерта, че няма да добави нищо в тази посока, тъй като както каза, министър Османи е обяснил добре вчера и е подчертал, че в определени точки работата по плана за действие може да започне незабавно.

"Такива точки са инфраструктурата, спортът, образованието, информационното общество, туризмът, други задължения, които са и на двете страни, и всичко това с цел укрепване на приятелството между тях." "В духа на конструктивността подчертаваме, че правителството винаги общува с внимателен и уважителен дипломатически изказ с призив за насърчаване на речта и комуникацията, които да сближават различията," каза Арсовски.

Според него всяка публична изява, независимо от коя страна идва, трябва да бъде във функция на създаването на приятелска среда, в която решенията са по-лесни за достигане.

Правителството в Скопие: Няма промени в позициите ни по преговорите с България
„Съгласуването на единен план за действие с България е в заключителен етап. Правителството винаги е силно мотивирано да намери общ език по отворените въпроси. Външният министър Буяр Османи обяви нов подход, необременен от емоции, който ще бъде допълнителен тласък на процеса“. Това заяви говорителят на правителството на Република Северна Македония (РСМ) Душко Арсовски на пресконференция в сряда, цитиран от скопския телевизионен канал „Алсат – М“.

„Няма промяна в позициите ни по преговорите с България – за македонската идентичност, народ и език не се преговаря. Апелираме да не се влиза в кръг от обиди, обвинения и реч на омразата, които няма да донесат добро на никого и най-малко за македонския и българскоя народ“, заяви Арсовски.

Буяр Османи към българските власти: Ако сте очаквали, че Комисиите за 2 години ще имат 100 срещи, е нормално да сте разочаровани
Министърът на външните работи на Република Северна Македония се обърна към българските власти, като им каза, че ако са очаквали Комисиите за 2 години да проведат 100 срещи, е нормално да са останали разочаровани, предава скопското електронно издание „Локално“.

„България е загубила доверие в прилагането на Договора за добросъседство, но ние отхвърляме тези твърдения с нашите аргументи. Ако сте очаквали, че комисиите ще имат 100 срещи за две години, разбира се, няма да сте доволни“, каза Османи и добави, че няма съществени различия с България, но само някои разлики изглежда усложняват процеса.

Според него емоциите трябва да бъдат оставени настрана и Скопие трябва да продължи с рационалност преговорите с България.

„Трябва да възстановим доверието. Постигнати са големи крачки в секторното сътрудничество и сега, поради определени различия, които имаме, изглежда се обезсилват успехите ни“, заяви първият дипломат на Скопие в емисията „Студио 10“.

„Слободен печат“ (РСМ): Скопие ще преговаря рационално със София, за да не получи „замразен конфликт“
Република Северна Македония и България са в нова фаза на двустранните отношения, в която разумът има предимство пред емоциите, съобщи вчера македонският външен министър на югозападната ни съседка Буяр Османи, след като през почивните дни българската му колега Екатерина Захариева призова двете страни да станат приятели, тъй като сегашната връзка не може да бъде поддържана. Османи каза, че планът за действие за секторно сътрудничество е 99 процента завършен и че засега те ще разговарят със София само по теми, които разбират, а сложните политически въпроси ще чакат, пише вестник „Слободен печат“ в материал, представен без редакторска намеса.

Според анализатори този подход е добър и засега е възможен само до парламентарните избори през април в България, особено след като е от съществено значение Скопие да не бъде обвинявана пред ЕС, че не говори и не си сътрудничи със съседната държава.

Секторното сътрудничество не трябва да бъде жертва

Министър Османи е оптимист, че планът ще бъде хармонизиран скоро, но не уточни кога ще се проведе втората междуправителствена конференция, на която планът ще бъде приет.

„Първата фаза на диалога с България беше твърде емоционална. Смятахме, че трябва да установим по-рационален подход и да продължим комуникацията по темите, които имаме повече разбиране, за да успокоим тези емоции и да придобием известна степен на доверие. Секторното сътрудничество не трябва да става жертва на някои от съществуващите различия и е най-добрият начин за възстановяване на доверието. С плана за действие имаме добра основа да свикаме втората сесия на междуправителствената комисия. Полагаме усилия, като дефинираме плана за покана на сесията за следващите дни, седмици или месеци, в зависимост от дневния ред на двете правителства, защото много министри ще участват. През този период имаме промени в работата на смесената комисия, така че всичко това е възможност за ползотворна сесия на междуправителствената комисия, която този път ще заседава в Скопие“, обясни Османи.

По неговите думи, документът не съдържа политически въпроси, но се фокусира върху сътрудничеството между министерствата по проекти, които ще подобрят живота на гражданите от двете страни на границата.

„Докато има отворени въпроси, трябва да говорим. Не трябва да позволяваме това да ескалира в замразен конфликт, защото това, както видяхме в предишни ситуации, само ще влоши перспективите. Трябва да общуваме, но сега трябва да се съсредоточим върху онези теми, при които имаме най-малко различия. Съдбата на много бизнеси и семейства, които са част от икономическия и търговски обмен, зависи от секторното сътрудничество. Да се грижим за нашите граждани. Първо да се създаде основа за доверие, да се създаде основа за други теми“, заяви първият дипломат на Скопие.

Той добави, че португалското председателство на ЕС смята разширяването в Западните Балкани за приоритет, което му дава надежда, че двете срещи на върха през март и юни могат да бъдат използвани, но добави, че „все още не сме на етап, в който Португалия може да влезе в двустранните различия между Македония и България ".

Според Марко Трошановски от Института за демокрация подобна стратегия за преодоляване на проблема с България, която не обсъжда спорни политически въпроси до изборите, а само за по-осезаемо сътрудничество в други области като образование и култура, е добра, защото поддържа диалога.

„Ако не разговаряме, има опасност да се вкараме в този спор в продължение на десетилетия. Емоционалният подход не е добър. Политиката се подхранва от емоции, но политическите решения трябва да бъдат прагматични. Поставянето на фокус върху други теми поддържа диалога и без него отношенията само ще се охлаждат и влошават. И сега те ще се влошат с идването на изборите, така че засега тази стратегия е добра основа за поддържане на преговорите във форма“, заяви Трошановски пред „Слободен печат“.

По отношение на това какво може да се очаква след изборите, когато е време да се отворят политическите теми, които сега са на почивка, Трошановски не е твърде оптимистичен, че българите ще отстъпят, но разликата от преди ще бъде, че РС Македония няма да бъде обвинена във възпрепятстване на сътрудничеството.

„По-силните правят това, което искат, по-слабите това, което трябва. България е решила да използва позицията си на сила и няма гаранция, че нещо ще се промени след изборите. Но в очите на великите сили е важно да си сътрудничим и да искаме проблемите да бъдат решени. Скептичен съм, че нещо скоро ще се промени. Българските политици са единодушни в отношението си към РС Македония, македонския език и идентичност и заемат позицията си от Декларацията, приета от парламента с консенсус. Но тази декларация в крайна сметка гласи, че те ще се придържат към заключенията на Европейския съвет. И в заключенията има подкрепа за РС Македония за започване на преговори за присъединяване и членство в ЕС. В крайна сметка това допълнение е нещо като задна врата за тях, за да излязат от твърдата си позиция към РС Македония, оправдание пред обществото, ако един ден те решат различно от това, което сега разпространяват“, обяснява Трошановски.

Той очаква в решението на проблема да се активизрат и САЩ, а това означава, че двете страни ще бъдат подложени на натиск.

„Македонската общественост заслужава да знае какъв е този план за действие с България, тъй като от самото начало казваме, че нов документ, споразумение, анекс или каквото и да го наричат, е на масата и е по искане на източната ни съседка“, каза вчера лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

„Македонската общественост трябва да знае текста на този план, тъй като според нашата информация, в допълнение към въпросите за идентичността, които обхващат македонската традиция, език, обичаи, история, македонски фигури и революционери, има много бизнес въпроси, които са част от това споразумение или план за действие. Когато дуетът Бучковски-Заев преговаря, се подготвя нова катастрофа, икономическо цунами и национална катастрофа“, заяви опозиционният лидер и призова обществеността да бъде нащрек.

ВМРО-ДПМНЕ от месеци иска разговорите с България да бъдат обсъдени в парламента, но това досега не се е случило. Правителството отдавна отказва да разкрие подробности, но миналия месец се съгласи законодателите да разберат какво се договаря с източната съседка. Все още не е предвидено заседание на комисията по външни работи, тъй като Министерството на външните работи не предоставя на депутатите необходимите материали за обсъждане.