Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

„Медея“ продължава „обсадата“ на Гърция с обилни снеговалежи

16 февруари 2021 | 10:34

Гърция остава в капана на студения зимен фронт, който започна да навлиза в страната в петък, донасяйки обилни снеговалежи и ниски температури. Само за две денонощия температурите в страната паднаха с около 20 градуса, а във вторник най-тежка е ситуацията в столичния район.
Циклонът „Медея“ продължава „обсадата“ на Атика със силни снеговалежи, които според прогнозите на синоптиците ще продължат до сряда. Метеоролозите вече обявиха, че „Медея“ е донесла най-силния снеговалеж в страната за последните 12 години. Прогнозите им се потвърдиха – центърът на Атина тази сутрин осъмна „облечен“ в бяло. Валежите от сняг ще продължат и през следващото денонощие, но от вечерта се очаква да отслабнат,а в следващите дни – да преминат в дъжд.
Властите предупредиха жителите, особено в северните и източните предградия на гръцката столица, да избягват да напускат домовете си. Редица квартали на Атина останаха без ток. Една от линиите на метро в столичния град бе спряна, а повечето автобуси на градския транспорт бяха прибрани в депата от съображения за сигурност. Аварийните служби продължават разчистването на снега от централната част на Атина, за да поддъжат улиците отворени за движение. Заради лошото време по-рано бе затворена една от главните магистрали в страната, водеща от столицата към северните части на страната. Планираните за деня ваксинации срещу COVID-19 в областта са отложени.


ERT (Гърция): Силният снеговалеж в Атина доведе до колапс в трафика, десетки пътища са затворени заради лошото време
Силният снеговалеж, който падна в района на Атина и прилежащите райони за втори пореден ден, доведе до колапс в трафика, съобщава гръцкият телевизионен канал ERT.
Поради голямото количество сняг по улиците, паднал под въздействието на циклона „Медея", движението по магистралите от столицата е много затруднено. Администрацията на градския транспорт в Атина (OASA) издаде заповед да се върнат в депата всички автобуси, докато маршрутите им на движение не бъдат разчистени. Съобщава се, че няколко автобуса са заседнали по пътищата.
Във вторник влаковете на метрото спряха да се движат по отворения терен от Атина до град Пирея. Влакове не се движат и до международното летище в столицата и обратно. Прехвърлянето на пътниците се извършва с автобуси. В столицата не се движат и трамваите.
Десетки регионални пътища са затворени в цялата страна заради лошите условия. За движение по пътищата се изискват вериги за сняг. Властите отново затвориха за движение националната магистрала Атина-Ламия.

ANA-MPA (Гърция): Националната магистрала Атина-Ламия остава затворена до 19:00 часа поради влошени метеорологични условия
Магистралата Атина-Ламия, която бе отворена за движение в 13:00 часа в понеделник, беше затворена отново за период от 24 часа поради влошаване на метеорологичните условия, съобщава гръцката държавна информационна агенция ANA-MPA. Очаква се движението да бъде възстановено в 19:00 часа днес.
Решението за затваряне на магистралата беше взето на среща, проведена в понеделник в централата на службата за гражданска защита, съпредседателствана от министъра за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис и заместник-министъра на гражданската защита и управлението на кризи Никос Хардалиас.

Iefimerida (Гърция): Полярните студове в Гърция: „Медея“ продължава „обсадата“ на Атика с обилни снеговалежи
Циклонът „Медея“ продължава „обсадата“ в района на Атика със силни снеговалежи, които според прогнозите на синоптиците ще продължат до сряда, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Iefimerida.
Метеоролозите вече потвърдиха, че „Медея“ е донесла най-силния снеговалеж в страната за последните 12 години. Прогнозите им се потвърдиха – центърът на Атина тази сутрин осъмна „облечен“ в бяло, подчертават от редакцията. Валежите от сняг ще продължат и през следващото денонощие, но от вечерта се очаква да отслабнат,а в следващите дни – да преминат в дъжд.
Властите предупредиха жителите, особено в северните и източните предградия на гръцката столица, да избягват да напускат домовете си. Редица квартали на Атина останаха без ток. Една от линиите на метро в столичния град бе спряна, а повечето автобуси на градския транспорт бяха прибрани в депата от съображения за сигурност. Аварийните служби продължават разчистването на снега от централната част на Атина, за да поддъжат улиците отворени за движение. Планираните за деня ваксинации срещу COVID-19 са отложени.

Kathimerini (Гърция): Здравните власти отложиха всички ваксинации в Атика заради лошото време
Гръцките здравни власти обявиха отлагането на всички ваксинации срещу COVID-19 в по-голямата част на областта Атика заради лошото време в страната, което създаде сериозни затруднения в трафика, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Необичайно обилен снеговалеж падна в централната част на региона, а властите предупредиха жителите, особено в северните и източните предградия на гръцката столица, да избягват да напускат домовете си. Една от линиите на метро в столичния град бе спряна, а повечето автобуси на градския транспорт бяха прибрани в депата от съображения за сигурност. Аварийните служби продължават разчистването на снега от централната част на Атина, за да поддъжат улиците отворени за движение.
Снеговалежите са често срещани в планинските райони и в северната част на страната, но е много по-рядко явление за столицата, подчертават от редакцията. Част от кварталите на Атина останаха без ток заради повреди в електроразпределителната мрежа, но властите заявиха, че работят по възстановяването им.
Снеговалежът в центъра на Атина започна късно в понеделник и продължи през цялата нощ.

Kathimerini (Гърция): Гърция бе затрупана от най-силния снеговалеж за последните 12 години
В Гърция падна най-силният снеговалеж за последните 12 години. Тежките зимни условия предизвикаха спиране на тока, смущения в транспорта и поставиха в капан десетки хора в домовете им, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Студен фронт обхвана цялата страна от събота, в резултат на който температурите в северната част на страната паднаха до -20 градуса по Целзий. В Атина падна сняг след период на необичайно топло време.
Ръководителят на Националната метеорологична служба на страната Теодорос Колидас заяви, че снеговалежът е „най-силният по отношение на интензитет и обем от 12 години" насам.
В град Капандрити, на няколко километра северно от столицата, снегът затрупа пътища и превозни средства. „Не съм (виждал) това от 10, 12 години. Снегът е много", каза жителят Панайотис Ойконому, докато разчистваше входа на дома си с лопата.
Съобщава се за спиране на тока в континенталната част Гърция и на острови край източния бряг, които бяха застигнати от силни ветрове, съобщи операторът на главната електрическа мрежа.
Най-малко шестима души са подали сигнал за бедствие в снега, съобщиха от пожарната.
Властите за кратко затвориха участъци от магистрали и призоваха гражданите а да избягват пътуванията.
Метеорологичната служба издаде предупреждение за опасно време, тъй като се очаква студеният фронт да се задържи в страната до сряда, преминавайки на юг, включително към средиземноморския остров Крит.

Kathimerini (Гърция): Студеното време наложи затварянето на една от главните магистрали в страната
Гърция остава в капана на студения зимен фронт, който започна да навлиза в страната в петък, донасяйки обилни снеговалежи и ниски температури, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Само за две денонощия температурите в страната паднаха с около 20 градуса. Термометрите в Кожани в Северна Гърция паднаха до минус 20 градуса по Целзий, а силни северни ветрове удариха гръцките острови с пориви, достигащи до 118 километра в час.
Властите призоваха гражданите да ограничат движението си. Една от главните магистрали в страната, водеща на север от Атина, беше затворена поради снеговалежи.
Синоптиците предвиждат силни снеговалежи за Централна, Южна и Източна Гърция, включително в Атина и на остров Крит, където снегът е рядко явление.