Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Курти се връща на власт

15 февруари 2021 | 14:01

Движение „Самоопределение“ на бившия министър-председател на Косово Албин Курти спечели убедителна победа на проведените в неделя предсрочни парламентарни избори в най-младата държава на Балканите. Такива данни бяха публикувани в понеделник от Централната избирателна комисия (ЦИК) на страната след обработка на над 97% от бюлетините.
„Самоопределение“ събира 48,16% от гласовете, следвана от Демократическата партия на Косово (ДПК) (17,51%) на бившия президент Хашим Тачи. На трето място е дясноцентристката Демократическа лига на Косово (ДЛК) на умерения политик Иса Мустафа (13,35%), на четвърто – „Алианс за бъдещето на Косово“ (АБК) на бившия премиер Рамуш Харадинай с резултат 7,44%. Според мнозинството експерти разположението на силите няма да се промени при преброяването на 100% от бюлетините.
Съгласно данните на ЦИК, избирателната активност е била 46,27%. Най-активно са гласували сърбите в Северно Косово, където избирателната активност варира от 79% до 85%. В същото време избирателната активност в албанските региони е средно 30-40%.
По този начин „Самоопределение“ драстично подобри резултата си в сравнение с изборите през 2019 г., когато тази политическа сила спечели 26,15%. В същото време Курти няма достатъчно гласове, за да формира самостоятелно правителство.


ЕС: Очакваме новото правителство на Косово да се ангажира конструктивно в диалога със Сърбия
Европейският съюз очаква с нетърпение формирането на новия парламент и правителство на Косово, както и избора на нов президент, и се надява новите власти в най-младата държава на Балканите да се ангажират конструктивно в диалога за нормализиране на отношенията със Сърбия, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
В съвместно изявление на Върховния представител на Европейския съюз по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел и комисаря по разширяването Оливер Вархели се подчертава, че ЕС ще се ангажира с новите институции на Косово с оглед постигане на напредък по европейския път и че очаква от властите в Прищина да се ангажират конструктивно в диалога със Сърбия.
„Това ще изисква Косово да напредне в реформите, водени от Споразумението за стабилизиране и асоцииране и Европейската програма за реформи, както и в регионалния напредък. Европейският път на Косово преминава през всеобхватно споразумение за нормализация със Сърбия и ЕС очаква новите власти в Прищина да се ангажират конструктивно и с цел продължаване на срещите в диалога със Сърбия, подпомаган от ЕС“, се подчертава в текста от Брюксел.

Албин Курти: Парламентарни избори са референдум за връщане на властта в ръцете на „Самоопределение“
Председателят на лявата националистическа партия „Самоопределение“ Албин Курти определи проведените в неделя предсрочни парламентарни избори като референдум за връщане на властта в ръцете на партията му, предава излъчващата на албански език скопска телевизия „Алсат-М“.
„Започва нов ден. Тази голяма победа е само възможност да започнем промяната, която искаме", цитира медията думите на Курти след изборния ден.
По данни на ЦИК „Самоопределение“ събира 48,16% от гласовете, следвана от Демократическата партия на Косово (ДПК) (17,51%) на бившия президент Хашим Тачи. На трето място е дясноцентристката Демократическа лига на Косово (ДЛК) на умерения политик Иса Мустафа (13,35%), на четвърто – „Алианс за бъдещето на Косово“ (АБК) на бившия премиер Рамуш Харадинай с резултат 7,44%.
Миналата година Курти бе начело на правителството, което бе свалено през март с вот на недоверие, припомня телевизията.

РТС (Сърбия): „Сръбска листа“ спечели и десетте мандата за парламента в Прищинa
Председателят на „Сръбска листа“ Горан Ракич обяви късно снощи, че партията му е спечелила всичките десет мандата, гарантирани на сръбските представители в парламента в Прищина, предаде РТС.
Сръбският президент Александър Вучич, външният министър Никола Селакович, директорът на Службата за Косово и Метохия Петър Петкович, а също и бившият директор на службата Марко Джурич поздравиха Ракич за победата на партията.
Общият брой на гласувалите в сръбските райони на Косово е бил 65 000 души, което е с пет процента повече от предишните избори, посочи Ракич.
„Изборите се проведоха при определени обстоятелства, поради пандемията, но и с редица трикове, с които Прищина искаше да намали силата на сръбския народ, съответно на „Сръбска листа“. Но ние осуетихме техните намерения ”, цитира медията думите на Ракич.

Албин Курти след победата на изборите: Диалогът със Сърбия не е сред приоритетите ни
Председателят на движението „Самоопределение“ и кандидат за премиерския пост в Косово Албин Курти, чиято партия спечели предсрочните избори в страната, заяви, че диалогът между Косово и Сърбия, воден под егидата на Европейския съюз, няма да бъде приоритет за правителство, което той ръководи, предава Kosovo Online.
„Диалогът със Сърбия е на шесто или седмо място в програмата. Нашият приоритет е справедливостта и заетостта", цитира медията думите на Курти. „Няма да отмъщаваме на никого, но ще търсим справедливост. Всеки от нас трябва да поеме отговорността да направи страната ни подходяща за живот."
Според последната информация на Централната избирателна комисия на Косово, при над 97 процента от преброени бюлетини, „Самоопределение“ води убедително с 48,17 процента от гласовете. По-конкретно, в новия парламент партията на Курти ще има 55 депутати от необходимите 61 за мнозинството.
Следват Демократическата партия на Косово, която досега е спечелила 17,32 процента, и Демократичният съюз на Косово с 13,18 процента. „Алианс за бъдещето на Косово“ спечели 7,40 процента, „Сръбска листа“ - 5,27 процента, Социалдемократическата инициатива (НИСМА) остана доста под прага, с 2,59 процента от гласовете.

Gazeta Express (Косово): Движение „Самоопределение“ постигна убедителна победа на изборите в Косово
Ляво-националисткото Движение „Самоопределение“ на бившия премиер Албин Курти побеждава на проведените в неделя предсрочни парламентарни избори в Косово. Такива данни бяха публикувани в понеделник от Централната избирателна комисия (ЦИК) на страната след обработка на 76,52% от бюлетините, пише прищинското издание Gazeta Express.
Съобщава се, че „Самоопределение“ събира 48,16% от гласовете, следвана от Демократическата партия на Косово (ДПК) (17,51%) на бившия президент Хашим Тачи, който е съден в Хагския трибунал. На трето място е дясноцентристката Демократическа лига на Косово (ДЛК) на умерения политик Иса Мустафа (13,35%), на четвърто – „Алианс за бъдещето на Косово“ (АБК) на бившия премиер Рамуш Харадинай с резултат 7,44%. Според мнозинството експерти разположението на силите няма да се промени, при преброяването на 100% от бюлетините.
Според ЦИК на най-младата балканска държава избирателната активност е била 46,27%. Най-активно гласуваха сърбите в Северно Косово, където избирателната активност варира от 79% до 85%. В същото време избирателната активност в албанските региони е средно 30-40%.
По този начин „Самоопределение“ драстично подобри резултата си в сравнение с изборите през 2019 г., когато тази политическа сила спечели 26,15%. В същото време Курти няма достатъчно гласове, за да формира правителство независимо. Правителство на „Самоопределение“ ще означава по-твърда позиция на Прищина в преговорите с Белград.
В неделя се проведоха предсрочни парламентарни избори в непризнатото Косово. 1 079 кандидати от 28 листи се състезаваха за 120 места в парламента, като общо ЦИК регистрира 1 милион 794 хиляди 862 избиратели. От 120 места в парламента 20 се държат от националните малцинства, от които 10 са запазени за сърбите.
В населените от сърби общини партията „Сръбска листа“ спечели убедителна победа, спечелвайки всичките 10 места от 10 възможни. По предварителни данни на ЦИК „Сръбска листа“ е спечелила 99% от гласовете в сръбските региони.

„Независен“ (РСМ): В Косово се провеждат извънредни парламентарни избори
Гражданите на Косово с право на глас ще могат да гласуват на предсрочните парламентарни избори от 7 до 19 часа (8 до 20 часа българско време), пише македонският вестник “Независен". Косовските избиратели ще могат да гласуват в 888 избирателни центъра, в които са отворени общо 2382 избирателни секции. Право на глас имат близо 1,8 милиона – цифра, поставена под сериозно съмнение с оглед на реално живеещите в страната, за които се предполага, че са около 1,9 милиона, а лицата под 18 години са значителен процент от населението. На избирателите извън страната – около 102 хиляди регистрирани косовски граждани бе дадена възможност да гласуват по пощата от 2 до 12 февруари. Официалната предизборна кампания започна на 3 февруари и около 20 000 наблюдатели от политически субекти, медии, посолства, неправителствени организации и други организации са акредитирани за наблюдение на изборния процес. 28 политически субекта, бяха сертифицирани за участие в тазгодишните общи избори от Централната избирателна комисия (ЦИК), като 1068 кандидати се борят за 120 места в парламента на Косово. Оценката на медиите и наблюдателите е, че кампанията премина спокойно и без инциденти, с определени нарушения на изборния кодекс, като използването на деца в кампанията, натиск върху избирателите да гласуват за определени субекти, излагане на предизборни плакати на обществени места и подобни. Повечето забележки, както и глобите за политическите партии, се дължат на неспазване на Закона за превенция и борба с Covid-19 на предизборните митинги. Предсрочните парламентарни избори в Косово ще се проведат, след като през ноември миналата година Конституционният съд оспори легитимността на правителството на Абдула Хоти, защото депутат, който няма право да бъде член на законодателния орган, е гласувал за него . Гласът на въпросния депутат, който беше от партиите на по-малките етнически общности, беше 61-ият глас за кабинета на Хоти и с неговото анулиране мнозинството за гласуване за правителството беше загубено.