Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Предсрочни парламентарни избори в Косово

14 февруари 2021 | 14:14

По-малко от година и половина след последните парламентарни избори в Косово отново избират депутати. Почти 1,8 милиона граждани имат право на глас. Гласуването, което се провежда в студено и снежно време, започна в 7 часа сутринта и ще продължи до 19 часа (от 8 до 20 часа българско време). Предварителните резултати се очакват преди полунощ.

На тези избори участват общо 28 политически субекта, в това число 21 политически партии, две коалиции, пет граждански инициативи и нито един независим кандидат. общо са издигнати 1052 кандидати, които ще се опитат да получат място в парламента, който има 120 членове. Над 43 000 граждани на Косово, живеещи в чужбина, вече са пристигнали да гласуват. 20 от депутатските места са запазени за етническите малцинства - 10 от тях за сърбите.

Изборите ще бъдат наблюдавани от около 30 000 наблюдатели, акредитирани от избирателната администрация. Поради пандемията от коронавирус гражданите трябва да носят маски на избирателните секции и да спазват разстояние от два метра. Централната избирателна комисия, със своите мобилни екипи, също така дава възможност на заразените с коронавирус гласоподавател да упражнят своето избирателно право.

***

Koha (Косово): ЦИК на Косово разреши гласуването с изтекли лични карти и обяви активността до 15 часа
Централната избирателна комисия на Косово реши, че гласоподавателите, които фигурират в избирателните списъци могат да гласуват с изтекла лична карта, пише косовският портал Koha.

След появили се съобщения, че граждани в населената предимно със сърби община Суварека идват да гласуват с изтекли лични карти, които са били връщани след разпореждане на ръководителя на избирателния център в населеното място, ЦИК е взела решение да разреши гласуването с такива документи за самоличност.

Също така ЦИК съобщи, че до 15 часа местно време (16:00 часа българско време) избирателната активност е 32,43%, като тя е най-висока в районите населени със сърби – в Зубин поток активността е 67%, а в Звечан е 60%. В столицата Прищина активността е 39,48%


„ТВ 21“ (РСМ): Активността на изборите в Косово до 11 часа е 8.37 процента
Централната избирателна комисия (ЦИК) на Косово информира, че 8,37% от избирателите са гласували на днешните предсрочни парламентарни избори до 11 часа, съобщава Македонската информационна агенция (МИА) от Прищина, цитирана от скопския телевизионен канал „ТВ 21“.

По-конкретно, както е съобщил председателят на ЦИК Валдете Дака на днешната първа пресконференция, 145 650 от общо 1 794 862 граждани, регистрирани в избирателния списък, са упражнили правото си на глас през първите четири часа. Тази избирателна активност е по-ниска от тази на парламентарните избори през 2019 г., когато 9,7 процента от избирателите са гласували до това време.

Дака информира, че до момента няма съобщения за нередности или инциденти в избирателните секции.

Гласуването се извършва в 888 избирателни центъра с 2382 избирателни секции, които без забележими закъснения се отвориха тази сутрин в 7 часа (8 часа българско време) и ще затворят в 19 часа (20 часа българско време).

В тези осми многопартийни избори за народни представители за законодателната власт на Република Косово участват 28 политически субекта, от които 21 политически партии, две коалиции и пет граждански инициативи. Няма регистрирани независими кандидати.

„Политика“ (Сърбия): В Косово сърбите са единни, а албанците нервни
Гражданите на Косово гласуват в неделя за осми път от конфликта през 1999 г. Близо 1,8 милиона избиратели ще изберат между 28 листи, за да определят 120 членове на парламента на непризнатата от Сърбия страна. Десет мандата са гарантирани за представителите на косовските сърби и на практика единственият фаворит да ги спечели е партията „Сръбска листа“. Лидерите на тази политическа организация, която има подкрепата на Белград, очакват 100% победа, въпреки че, както многократно са подчертавали, всички трикове на Прищина са възможни за намаляване на силата на сърбите и на Сръбската листа и "кражба на места в парламента", пише белградският вестник “Политика“

Според Душан Радакович, чиято неправителствена организация ще наблюдава изборите като част от "Демокрация в действие", гласуването ще бъде организирано в сръбските общности както преди във всички избирателни секции, главно в училищата и културните центрове.

"В северната част на Косово има около 16 000 по-малко избиратели в избирателния списък, отколкото през ноември миналата година или октомври 2019 г.", каза Радакович пред Радио и телевизия Сърбия (РТС), като добави, че 95 процента от тези 16 000 избиратели са от сръбската общност.

Въпреки че този брой включва гласоподаватели, които междувременно са починали, има много повече, на които Централната избирателна комисия в Прищина е отказала правото да гласуват, тъй като имат лична карта, издадена от временните власти на ООН UNMIK. Радакович казва, че забраната за гласуване с този документ е нарушение на закона за изборите и в тази практика той вижда тенденция към намаляване на възможността сръбските представители, които са се кандидатирали да получат гласове.

„Тази лична карта на UNMIK изтече до 2008 г. буквално за всички. От една страна, това е нарушение, но защо точно преди тези избори. Това, че тези хора не живеят в Косово, не е вярно. Повечето от тези хора живеят и работят в Косово и Метохия, нямат документ за Косово, но имат лична карта на UNMIK, , но са премахнати от избирателния списък “, посочи Радакович.

За разлика от изборите от октомври 2019 г., днешното гласуване няма да бъде наблюдавано от ОССЕ и ще бъдат ангажирани около 2000 наблюдатели по-малко. Въпреки всичко „Сръбска листа“ очаква убедителна победа и призовава за единство и сътрудничество със Сърбия в името на защитата и подобряването на положението на сръбския народ, предаде Tanjug.

Държавното ръководство на Сърбия, начело с президента Александър Вучич, също призова сърбите в Косово и Метохия да гласуват за „Сръбска листа“, а същият призив бе отправен и от председателя на президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик. Останалите две избирателни листи от сръбската общност - Гражданската инициатива за свобода, справедливост и оцеляване и Сръбският демократичен съюз - бяха практически невидими в предизборните дейности.

Въпреки че има единство сред сърбите, има забележима нервност сред албанските партии. В кампанията някои албански политици не се въздържаха от крайна националистическа реторика срещу Сърбия с призивите за референдум за обединение с Албания или установяването на „реципрочност“ в отношенията с Белград. Такова послание отправи лидерът на движението „Самоопределение“ Албин Курти, когото социологическите проучвания вече виждат като следващия министър-председател в Прищина, въпреки че той не е в списъка с кандидати поради присъдата от 2018 г. за пускане на сълзотворен газ в парламента. В същото време, обявеното пристигане на близо 100 000 албанци от западните страни засили сътресенията в албанската общност. Правителството на напускащия премиер Авдула Хоти от Демократичния алианс на Косово обаче обуслови влизането им в Косово с отрицателен PCR тест не по-стар от 72 часа. И то в последния момент, преди три дни.

„Независен“ (РСМ): В Косово се провеждат извънредни парламентарни избори
Гражданите на Косово с право на глас ще могат да гласуват на предсрочните парламентарни избори от 7 до 19 часа (8 до 20 часа българско време), пише македонският вестник “Независен".

Косовските избиратели ще могат да гласуват в 888 избирателни центъра, в които са отворени общо 2382 избирателни секции. Право на глас имат близо 1,8 милиона – цифра, поставена под сериозно съмнение с оглед на реално живеещите в страната, за които се предполага, че са около 1,9 милиона, а лицата под 18 години са значителен процент от населението. На избирателите извън страната – около 102 хиляди регистрирани косовски граждани бе дадена възможност да гласуват по пощата от 2 до 12 февруари.

Официалната предизборна кампания започна на 3 февруари и около 20 000 наблюдатели от политически субекти, медии, посолства, неправителствени организации и други организации са акредитирани за наблюдение на изборния процес.

28 политически субекта, бяха сертифицирани за участие в тазгодишните общи избори от Централната избирателна комисия (ЦИК), като 1068 кандидати се борят за 120 места в парламента на Косово.

Оценката на медиите и наблюдателите е, че кампанията премина спокойно и без инциденти, с определени нарушения на изборния кодекс, като използването на деца в кампанията, натиск върху избирателите да гласуват за определени субекти, излагане на предизборни плакати на обществени места и подобни.

Повечето забележки, както и глобите за политическите партии, се дължат на неспазване на Закона за превенция и борба с Covid-19 на предизборните митинги.

Предсрочните парламентарни избори в Косово ще се проведат, след като през ноември миналата година Конституционният съд оспори легитимността на правителството на Абдула Хоти, защото депутат, който няма право да бъде член на законодателния орган, е гласувал за него . Гласът на въпросния депутат, който беше от партиите на по-малките етнически общности, беше 61-ият глас за кабинета на Хоти и с неговото анулиране мнозинството за гласуване за правителството беше загубено.

Gazeta Express (Косово): Кампанията преди изборите в Косово завърши
Косовските политически партии проведоха митинги в петък, последният ден на предизборната кампания преди предсрочните парламентарни избори, които трябва да се проведат в неделя (14 февруари), пише прищинското издание Gazeta Express.

Съгласно Закона за изборите политическите партии трябва да прекратят кампанията си, целяща да убеди избирателите да подкрепят техните формации. Денят за размисъл за политическите субекти и медийното отразяване на политическата кампания в Косово влезе в сила 24 часа преди отварянето на избирателните секции в изборния ден тази неделя. По време на предизборна предизборна кампания политическите партии разкриха своите програми пред своите поддръжници във всяко кътче на Косово.

Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщи, че в най-младата балканска държава ще бъдат отворени 888 избирателни центъра с 2382 избирателни секции.

В четвъртък членовете на Избирателната работна група увериха страните от „Квинтата“ (САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия), че ще разследват и преследват всички твърдения за измами, подкупи и други нарушения на изборния процес с цялата строгост на закона. „Ако видите нещо, съобщете. Ако имате доказателства за измама, неправомерно поведение или опити да се повлияе или заплахи срещу кандидати или избиратели, докладвайте за тях на косовската полиция “, се посочва в изявление на посолството на САЩ, публикувано във „Фейсбук“.