Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Северна Македония търси подкрепа от Гърция за евроинтеграцията.

14 януари 2021 | 15:51

Външният министър на Република Северна Македония (РСМ) е на еднодневно посещение в гръцката столица Атина. Прави впечатление безпрецедентно високото ниво на визитата му от гръцка страна. В Атина той се среща с целия държавен връх на страната - президента, външния министър и премиера. Това показва голямото значение, което Атина придава на това посещение, може би и като противовес на усложнените отношения между РСМ и България. В рамките на посещението са подписани меморандуми за сътрудничество в икономическата и политическата сфера. Гръцката страна, обаче не пропуска да акцентира върху важността на спазването на Преспанското споразумение като основа на добросъседските отношения между двете страни.
***

„ММС“ (РСМ): Посещението на Османи в Атина завърши със среща с Кириакос Мицотакис
Двустранните отношения, европейската перспектива и прилагането на Преспанското споразумение бяха сред основните теми на срещите в Атина, които македонският външен министър Буяр Османи проведе с гръцкия държавен връх, информира македонското електронно издание “MMC“.

Със среща с Мицотакис Османи завърши еднодневното си посещение в Атина. Двустранните отношения, икономическото сътрудничество и прилагането на Преспанското споразумение бяха темите, обсъждани от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и външния министър на Република Северна Македония, се казва в изявление от кабинета на гръцкия премиер, цитирано от Македонската информационна агенция (МИА).

„По време на срещата основната тема на разговорите беше ходът на двустранните отношения и особено развитието на икономическото сътрудничество и връзката на двете страни. Беше обсъдена и европейската перспектива на съседната страна.
В този контекст Кириакос Мицотакис не пропусна да изясни наложителната необходимост от пълно, последователно и добронамерено прилагане на Преспанското споразумение, заявиха от кабинета на гръцкия премиер.

"Завършвайки посещението си в Гърция с ползотворна дискусия с гръцкия премиер, в която се потвърди значението на отношенията между Северна Македония и Гърция и ангажимента за пълно прилагане на Споразумението за стратегическо партньорство.

„Очакваме с нетърпение да разширим сътрудничеството си във всички области от общ интерес“, написа македонският външен министър в „Туитър“ след среща с Мицотакис.

Именно с тази среща Османи завърши еднодневното си официално посещение в Атина, което според Министерството на външните работи беше успешно и „чрез наситена и амбициозна програма, потвърди усилията за засилване и задълбочаване на тясното сътрудничество и за утвърждаване на процеса на изграждане на доверие между двете страни като пример за добросъседски отношения в региона”.

От срещата Османи-Дендиас: Вашите сънародници не са воювали редом до Александър Велики
"Гърция може да бъде най-добрият приятел на Северна Македония и нейният най-голям съюзник", каза гръцкият външен министър Никос Дендиас след среща с македонския външен министър Буяр Османи, информира скопският телевизионен “Канал 5“.

Дендиас заяви, че Гърция е приветствала Македония в НАТО и подкрепя перспективите за европейска интеграция на страната, базирани на новата методология. Европейският съюз, както той каза, има задължение да остави темата за разширяването на масата, в противен случай, според него, би имало възможност за дестабилизация на региона. Той обаче не пропусна да спомене Преспанското споразумение и поиска пълното му прилагане. Според него било кристално ясно какво се е случвало в древността и той помолил Османи да го предаде на македонските граждани.

„Необходим е по-голям напредък. От една страна за прилагането и последователното използване на името и терминологията от всички публични институции и частни субекти. Включително уебсайтове. От друга страна за премахване на програмата за антиквизация. Премахване на "Звездата от Вергина" от всички обществени зони, преименуване на обществени пътища и институции. Уважаеми министър, трябва да кажем, че в Преспанското споразумение е кристално ясно какво се е случило в древността и едно е ясно. С цялото ми уважение и Вие го приехте, Вашите сънародници не са воювали редом до Александър Велики. Те не са участвали в битката при Граник, близо до Ис, в Гавгамела,“каза Никос Дендиас - министър на външните работи на Гърция.

Македонският външен министър Османи не отговори директно на думите на Дендиас, но обеща последователно зачитане на Преспанското споразумение.

„Сител“ (РСМ): От срещата Османи-Дендиас - Македония и Гърция са стратегически партньори
Гърция може да бъде най-добрият съюзник на Македония, ние можем да бъдем най-добрият приятел, заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас на съвместна пресконференция в гръцкото външно министерство с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, който е на официално посещение в Атина, предава скопският телевизионен канал “Сител“.

След срещата в гръцкото министерство Османи и Дендиас подписаха меморандуми за разбирателство в областта на гражданската защита, дипломатическото образование и инвестиционен меморандум, предаде Македонската информационна агенция (МИА) от Атина.

На съвместната пресконференция, която се проведе пред ограничен брой журналисти поради мерките за защита срещу Covid-19, Османи и Дендиас подчертаха, че има напредък в отношенията между двете страни, а Македония и Гърция вече са стратегически партньори.

Те се позоваха и на втората междуправителствена сесия, която ще се проведе в следващия период, в зависимост от хода на пандемията.

Гръцкият външен министър заяви, че с подписването на меморандумите отношенията между двете страни са направили крачка напред и са се фокусирали върху области, в които има голям потенциал за сътрудничество, като енергетика, икономика, инвестиции.

Дендиас изрази и подкрепата на Гърция за европейската перспектива на Северна Македония, както и на региона, и каза, че това е важно за стабилността в района.

"Европейският съюз има задължението да държи политиката на разширяване на масата", каза Дендиас и добави, че "вакуумът на нестабилност в нашия регион, който лесно може да бъде запълнен от други сили извън ЕС, подкрепящи екстремизма, не може да бъде толериран". .

Дендиас говори подробно за необходимостта Македония да прилага изцяло и последователно Преспанското споразумение, коментирайки, че е необходим по-голям напредък.

На срещата беше обсъдена и пандемията, а Дендиас каза, че Гърция полага усилия да осигури ваксини за Македония и той лично ще продължи усилията си, като добави, че премиерът Мицотакис също е много активен в този контекст.

„Истинско удоволствие е да започнем годината с толкова успешно посещение в Гърция. Искрените ни намерения са да прекрачим прага на добросъседството, като правилен политически наратив, и да положим основата за изграждане на по-дълбоко дългосрочно приятелство между двете страни, като най-висшия израз на успеха на политиката и дипломацията", каза Османи.

Македонският външен министър подчерта, че принципната подкрепа на Гърция, като пряк съсед, а също и член на ЕС, е особено важна за започването на преговори с Македония без забавяне.

„Оценяваме тази подкрепа и я считаме за един от ключовите приноси за създаване на дългосрочно приятелство между двете страни. В същата посока искам да подчертая сътрудничеството в рамките на НАТО, чрез споразумението между двете страни за защита на въздушното пространство, което допринася значително за насърчаването на доверието между двете страни по отношение на политиката и сигурността“, каза Османи.

Той изрази задоволство от подписването на трите важни меморандума за сътрудничество в областта на бизнеса и икономиката.

„Винаги съм казвал, че икономиката и бизнесът трябва да водят нашите отношения, нашето задължение е чрез тези меморандуми, чрез политическо сътрудничество да създадем всички условия за по-нататъшно насърчаване на търговията, обмена в областта на туризма, инвестициите, като най-важните и безопасни и от най-осезаема полза за гражданите,“ каза Османи.

Той посочи, че двете страни са изправени пред сериозни инфраструктурни и енергийни проекти: „Чрез изграждането на интерконектора за пренос на газ, свързване на страните чрез газопровод, обновяване на съществуващия нефтопровод, участие в изграждането на газовия терминал Александрополис, железопътна връзка, пътна връзка и разбира се отваряне на новите гранични пунктове ,“подчерта Османи.

Преди това министър Османи се срещна с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу, фокусирайки се върху напредъка на двустранните отношения след Споразумението от Преспа, ситуацията в региона и европейската перспектива на Македония.

Еднодневната визита на Османи ще завърши със среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Kathimerini: Дендиас и Османи се срещнаха в Атина
Външният министър на Гърция Никос Дендиас се срещна в четвъртък с външния министър на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи, който е на посещение в Атина, предава Kathimerini.

Дискусиите им бяха фокусирани върху двустранни въпроси, справяне с последиците от пандемията и европейската перспектива на Западните Балкани, се казва в публикация на външно министерство в „Туитър“.

След срещата си двамата министри са подписали три меморандума за сътрудничество в секторите: дипломатическо образование, гражданска защита, както и още един инвестиционен меморандум.

„МКД“ (РСМ): Буяр Османи разговаря с гръцкия президент
Европейската перспектива на Македония, отношенията с Гърция след Преспанското споразумение, както и ситуацията в региона са темите, обсъдени от гръцкия президент Катерина Сакеларопулу и външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи в Атина, пише скопското електронно издание “МКД“.

Както съобщава Македонскта информационна агенция (МИА) от Атина, кабинетът на Сакеларопулу заяви, че гръцкият президент е казала, че отношенията между двете страни са в нов продуктивен период, което се потвърждава от редовните контакти на високо ниво и е подчертала, че Гърция очаква още по-тясно сътрудничество между двете страни.

„Президентът увери, че страната ни остава стабилен поддръжник на европейската перспектива на Северна Македония, със сигурност винаги с основните критерии, поставящи условия за зачитане принципите на добросъседство. "Тя подчерта, че пълното, последователно и добронамерено прилагане на Преспанското споразумение е от решаващо значение както за процеса на интеграция на Северна Македония в Европейския съюз, така и за нашите двустранни отношения", заяви кабинетът на Сакеларопулу.

Османи информира Сакеларопулу за изпълнението на Преспанското споразумение и възможностите за сътрудничество между двете страни и благодари на Гърция за подкрепата по европейския път на страната

От Президентския дворец Османи замина за среща с министъра на външните работи на Гърция, а според Министерството на външните работи той и Дендиас ще обсъдят теми, свързани с двустранните отношения между двете страни, засилване и задълбочаване на политическия диалог в различни области, както и екшън-план за сътрудничество и прилагане на Преспанското споразумение.

Гръцкото външно министерство заяви, че фокусът на разговорите ще бъде върху въпроси, свързани с двустранните политически и икономически отношения, включително сътрудничество при справяне с последиците от пандемията, както и теми от регионален интерес с акцент върху европейската перспектива на Западните Балкани.

След срещата външните министри на двете страни ще подпишат три меморандума за сътрудничество: единият ще бъде за гражданска защита, другият за сътрудничество на дипломатическите академии и третият за съвместни инвестиции.

След подписването меморандумите ще бъдат последвани от пресконференция в гръцкото външно министерство на двамата външни министри.

Османи ще се срещне и с алтернативния ръководител на гръцката дипломация, като еднодневното му работно посещение в Атина ще завърши със среща с премиера Кириакос Мицотакис.