Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Коронавирусът стана основна тема в Европа

17 октомври 2020 | 14:03

С напредването на есента дали заради по-ниските температури или заради дългите месеци на отпускане и неспазване на мерките особено сред по-младите хора, коронавирусът отново се превърна в централна тема в Европа. Макар и всички политици да декларират, че не може да се очаква завръщане на строгите мерки от пролетта, било заради умората на хората от тяхното спазване, било с цел съхранение на икономиката и работните места, във все повече региони се въвеждат различни строги мерки, които основно ограничават възможността на младите хора да се събират, защото те се разглеждат като инкубатор на болестта, макар и да я прекарват леко или дори безсимптомно.
***

РИА Новости: За последното денонощие в Русия са регистрирани почти 15 хиляди новозаразени с коронавирус
През деня във всички руски региони са регистрирани 14 922 случая на инфекция с новия коронавирус, според Оперативния щаб за борба с разпространението на инфекцията, предава РИА Новости.

В петък в страната, за първи път от началото на пандемията, броят на новите случаи надхвърли 15 хиляди. Темпът на растеж достигна 1,1 процента.

Най-голям брой нови случаи на COVID-19 бяха открити в Москва (4 648, ден преди те са били 5 049), Санкт Петербург (659) и Московска област (458). Чукотка има най-малък брой от тях (само 2).

279 души са починали от усложнения на болестта (24 002 от началото на епидемията). Още 8 617 пациенти са изписани от болници (1 065 199 от началото на март).

Общият брой на случаите в Русия се е увеличил до 1 384 235.

Най-сложно е положението в столицата, в града са в сила ограничителни мерки: на хора над 65-годишна възраст и страдащи от хронични заболявания се препоръчва да си останат у дома, фирмите и организациите са длъжни да преведат поне 30 процента от служителите на дистанционна работа. Училищните ваканции, които бяха удължени на две седмици, ще приключат на 18 октомври, но учениците от гимназиите засега ще преминат към дистанционно обучение.


AFP: В италианския регион Ломбардия забраняват консумацията на храна и напитки на открито
Италианският регион Ломбардия, първият европейски епицентър на пандемията на коронавируса, е наредил всички барове да затварят в полунощ от събота, като мярка срещу разпространението на коронавируса, предава AFP.

Всички любителски спортни събития също са забранени в богатия северен регион, където се появиха първите случаи на Covid-19 в Европа през февруари.

Според новите ограничения, които ще останат в сила до 6 ноември, баровете след 18:00 ще могат да обслужват само клиенти, седнали на маси, а продажбата на алкохол за изнасяне навън също е забранена след това време.

Ломбардия, най-гъсто населеният регион на Италия, също забрани консумацията на храна и напитки във всички обществени открити зони извън, съгласно новите правила.

В петък Италия съобщи за 10 000 нови инфекции за последните 24 часа, като случаите нарастват, въпреки правителствените ограничения, засягащи ежедневието на хората.

Ломбардия, най-засегнатата област в Италия, насочва мерките си най-вече към младите хора, с ограничения върху спорта, нощния живот и образованието - сега тя призова училищата да редуват онлайн и присъствени занятия.

Последната заповед също забранява посещенията на домовете за възрастни хора, освен ако няма разрешение от медицински служители там.

РИА Новости: Биолог обясни защо PCR-тестът може да не открие коронавируса
Продължителна пневмония с отрицателен PCR тест за COVID-19 може да се обясни с факта, че вирусът е слязъл от назофаринкса в белите дробове, каза пред РИА Новости Ана Баранова, професор в Училището по системна биология към университета “Джордж Мейсън”.

Според нея вирусът започнал да се движи по тялото много по-бързо. Баранова предположи, че това се дължи на нови мутации и не изключи, че подобен ефект може да се наблюдава и поради факта, че тестовете са направени "по-късно".

„Вместо да отиде на тест първата кашлица, човек чака два или три дни в самоизолация - и тогава отива, а вирусът е слязъл надолу”, каза биологът.

Тя обясни, че ако вирусът вече не е в назофаринкса на човека, PCR тестът, за който се вземат тампони от назофаринкса, няма да може да го открие. По този начин има ситуация, когато вирусът се съдържа в белите дробове, но резултатът от теста е отрицателен.

Руският посланик в ЕС: Светът изпусна своя шанс да използва пандемията за подобряване на международните отношения
Човечеството пропусна уникалната възможност да използва глобалната и всеобща заплаха от пандемията, предизвикана от коронавируса, за да преодолее нарастващите проблеми в международните отношения. Това мнение изрази постоянният представител на Русия при ЕС Владимир Чижов пред руски журналисти, цитиран от TACC.

„Трудно е да си представим по-аполитична и глобална заплаха от пандемията, пред която е изправено човечеството през 2020 г. Тя се оказа повод за преодоляване на разногласията и възможност да се справим с корозията, която разяжда системата за международна сигурност и да можеше да я превърнем в трамплин за коригиране на глобалния политически климат. В края на краищата, както ясно показва сегашната ситуация, сигурността не се отнася само до самолети, танкове, бомби и ракети ", каза той.

"Но, уви, това не се случи, главно поради националния егоизъм на отделните държави. И всички ние наблюдаваме как, вместо да се обединят, някои партньори започнаха първо да прихващат партиди от маски един от друг и след това да раздуват нездравословна PR кампания по въпроса чия ваксина е по-добра и кой има повече права върху нея, с основната цел да спечели повече пари от това. Нека си признаем, подобно поведение е просто недостойно за съвременното човечество“, каза руският постоянен представител.
***

Reuters: Близо 8 хиляди нови случая на Covid-19 в Германия
Германия регистрира 7830 нови случая на заразяване с Covid-19 в събота, предава Reuters.

Според данните на Института Робърт Кох, общо заразени в страната са били 348 557 души.

Броят на смъртните случи се е увеличил с 33 през последното денонощие, с което издъхналите от новия коронавирус в Германия стават 9767 човека.

Reuters: Заразените с коронавирус в Индия достигнаха 7,43 милиона
Общият брой на заразените с коронавирус в Индия достигна 7,43 милиона в събота, увеличавайки се с 62 212 за последните 24 часа, предава Reuters, като се позовава на данни от здравните власти на страната.

Но броят на активните инфекции спадна под 800 000 за първи път от месец и половина, което министерството посочи като значително постижение.

Индия е втора в света по броя на заразените след Съединените щати и опасенията са големи, че може да има допълнителен скок по време на продължаващия фестивален сезон.