Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Коронавирусът продължава настъплението

14 октомври 2020 | 11:21

С настъпването на есента коронавирусът започна да се разпространява с нова сила, а правителствата не закъсняха по този повод да наложат нови тежки ограничителни мерки, с които оставят милиони без препитание.
***

ТАСС: Въвеждат вечерен час в Париж и други големи градове във Франция
Френските власти налагат вечерен час от 17 октомври в столичния район и някои други градове с високо разпространение на коронавируса. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон в интервю за френски телевизионни канали, цитиран от TACC.

"Решихме да въведем вечерен час в столичния район и редица други големи градове", каза Макрон. Той поясни, че полицейския час ще бъде от 21:00 до 06:00 местно време от тази събота. Според президента това решение ще бъде валидно поне четири седмици.

Макрон потвърди, че всички ресторанти и театри ще бъдат затворени от 21:00 часа съобразно разпореждането

„Не сме загубили контрол (върху разпространението на вируса)“, каза френският президент. Независимо от това, както той отбеляза, "ситуацията е тревожна". "Ние сме в период, който можем да определим като втора вълна", каза той. "Днес вирусът се е разпространил във Франция. Той засяга всички възрастови категории, има тежки форми на заболяване сред всички възрастови категории", каза Макрон.

Френският президент заяви, че всеки ден здравните власти в страната регистрират около 20 хиляди нови случая на коронавирусна инфекция. "Трябва да предприемем по-строги мерки за ограничаване на разпространението на вируса", каза той. В същото време Макрон подчерта, че „целта е, заедно с новите ограничения, да бъде възможно да продължи да се извършват икономически дейности, така че училищата и университетите да останат отворени, за да могат гражданите да работят нормално“.

Според последните данни на Агенцията за обществено здраве, повече от 756 хиляди души са заразени с коронавирус от началото на епидемията във Франция. Около 33 хиляди души са починали от усложнения, причинени от инфекцията. По-рано във Франция беше въведено задължително носене на маска във всички обществени пространства. Нарушителите се глобяват със 135 евро.

VOA: Още една фармацевтична компания спира клиничните изпитания на експериментално лечение на COVID-19
Още една фармацевтична компания спря тестването на експериментално лечение на COVID-19 поради съображения за безопасност, информира Voice of America.

Базираната в САЩ Eli Lilly and Company обяви във вторник, че клиничното изпитване на нейното антивирусно лекарство е било спряно от независими наблюдатели „от съображения за предпазливост“, но не е навлязло в подробности.

Лекарството, което Eli Lilly разработва с базираната в Канада биотехнологична фирма AbCellera, е част от клас лечения, известни като моноклонални антитела, които са създадени да действат като имунни клетки, с които учените се надяват да могат да се борят с вируса. Терапията с антитела е подобна на терапията на американския президент Доналд Тръмп, след като по-рано този месец той даде положителен тест за COVID-19.

Проучването, което стартира през август, имаше за цел да включи 10 000 хоспитализирани пациенти с коронавирус в САЩ.

Eli Lilly кандидатства пред Американската администрация по храните и лекарствата за спешно разрешение за лекарството, което ще се използва при леки до умерени случаи на инфекции на COVID-19 въз основа на предварителни резултати от различно клинично изпитване.

Ден преди спирането американският производител на лекарства Johnson & Johnson спря своите последни клинични изпитвания на експерименталната си ваксина, след като у участник бе установена все още неизвестна болест.

Johnson & Johnson току-що стартира широкомащабен тест на своята еднодозова ваксина, включващ 60 000 доброволци в повече от 200 населени места в САЩ и в международен план, включително Аржентина, Бразилия, Чили, Мексико и Южна Африка.

Американският производител на лекарства AstraZeneca спря проучването на своя ваксина, разработена с Оксфордския университет в началото на миналия месец, след като доброволец във Великобритания беше диагностициран с напречен миелит, възпалителен синдром, който засяга гръбначния мозък и често е провокиран от вирусни инфекции.

Worldometers: В САЩ заразените са над осем милиона
Заразените с коронавирус в света надхвърлиха 38 милиона и 598 хиляди души, като за последното денонощие новите случаи са над 313 хиляди. Починалите от началото на януари са над един милион и 94 хиляди души, като над 5 000 са починали през последните 24 часа, а възстановилите се са над 29 милиона и шест хиляди, показва справка на сайта Worldometеrs.

Активните към момента случаи са над осем милиона и 497 хиляди, от тях в тежко или критично състояние са над 69 хиляди души.

На първо място по брой заразени остават САЩ с над осем милиона и 109 хиляди души и над 218 хиляди починали, следвани от Индия с над седем милиона и 301 хиляди заразени. От началото на пандемията там са починали над 111 хиляди души. На трето място е Бразилия с над пет милиона и 117 хиляди случая и над 151 хиляди починали. Четвърта е Русия с над един милион и 340 хиляди заразени и над 23 хиляди починали. На пето място е Испания с над 937 хиляди инфектирани и над 33 хиляди смъртни случая от COVID-19.

От европейските страни след Русия и Испания следват Франция с над 756 хиляди заразени и над 32 хиляди починали, Великобритания с над 654 хиляди заразени и над 43 хиляди смъртни случая и Италия с над 372 хиляди заразени и над 36 хиляди починали.

От съседните на България страни най-много случаи има в Турция – над 340 хиляди и над девет хиляди починали, следвани от Румъния с над 164 хиляди и 5 601 починали, Сърбия с над 35 хиляди заразени и 768 починали, Гърция с 23 495 заразени и 469 смъртни случая и Северна Македония с 21 193 заразени и 800 починали.

„Канал 5“ (Македония): В Словения също отчитат рекорден брой заразени, налагат строги ограничения
В Словения бяха потвърдени 707 нови инфекции при 4902 тествани лица, а още двама заразени починаха (през последното денонощие), заяви правителственият говорител Елко Кацин на пресконференция и потвърди, че правителството ще наложи нови строги мерки в следобедните часове, цитира думите му македонският телевизионен “Канал 5“.

Заедно с голямото увеличение на новите случаи, броят на по-тежките случаи, изискващи хоспитализация, продължава да расте.

По нови данни на Министерството на здравеопазването в момента в болниците има 172 пациенти, 26 от които са в реанимация.

Според Кацин новият брой инфекции отговаря на всички условия за въвеждане на най-строги мерки от предпоследната, така наречената оранжева фаза, която трябва да ограничи разпространението на вируса и неговия експоненциален растеж. В противен случай правителството отново ще обяви епидемия и ще въведе ограничителни мерки, подобни на тези през първата пролетна вълна.

Третият пакет от мерки предвижда карантина на определени общини, предвид броя на заразените, забрана за посещения в болници и здравни заведения, затваряне на барове, фитнес центрове и спортни съоръжения за аматьори и групови спортове, правило, че във фризьорските салони може да има само един човек, а събития като религиозни церемонии и сватби в определени региони са забранени и стоматологичните кабинети са затворени за неспешни интервенции.

ТАСС: В Русия регистрираха втора ваксина срещу коронавируса
Руският президент Владимир Путин обяви регистрацията на втората ваксина срещу коронавирус и предстоящата регистрация на трета, предава TACC.

„Бих искал да започна с приятната информация, че новосибирският център„ Вектор “е регистрирал втората руска ваксина срещу коронавируса„ EpiVacCorona “, каза държавният глава, откривайки среща с членове на правителството.

„Доколкото знам, имаме и трета ваксина на път от центъра „Чумаков“ към Руската академия на науките“, уточни Путин.

Държавният глава поздрави служителите на "Вектор". "Това несъмнено е много важна задача, която Вие, скъпи приятели, успешно решихте - каза той. – Благодаря Ви много за Вашата работа, за Вашия труд, за Вашия талант, за Вашата целеустременост."

Според него за борбата с разпространението на коронавирус е важно да се увеличи производството на руски ваксини, както и да се осигури тяхната наличност на вътрешния пазар на страната.

Президентът призова „сега да увеличим производството на първата и втората ваксина“. „И, разбира се, на първо място е необходимо да се осигурят на руския пазар тези препарати: те трябва да влязат в аптечните вериги в Русия и то възможно най-широко“, подчерта Путин.

Той отбеляза, че Русия продължава да си сътрудничи с чуждестранни партньори и ще "популяризира" ваксината в чужбина. „Но трябва да се стремим да гарантираме, че производството на ваксини за чужди държави се извършва предимно - поне на този етап - в производствените мощности в тези страни, където тази ваксина ще се продава“, каза президентът.

Центърът "Вектор" на 24 юли получи разрешение от Министерството на здравеопазването на Руската федерация за провеждане на клинични изпитвания на ваксината върху доброволци. На 30 септември ваксината официално получи патенти. Ваксината "Вектор" се различава по това, че съдържа фрагменти от вируса - синтетични пептидни антигени. Ваксина, базирана на тях, предизвиква имунен отговор срещу коронавирус и допълнително насърчава развитието на имунитет.

Както беше съобщено по-рано, Федералният изследователски център за изследване и разработване на имунобиологични препарати „Чумаков“ към Руската академия на науките на 19 октомври ще започне клинични изпитания на своята ваксина срещу новата коронавирусна инфекция в Киров и Санкт Петербург.

На 11 август Русия първа в света регистрира коронавирусна ваксина, наречена "Спутник V". Тя е разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалей“ на Министерството на здравеопазването на Руската федерация и е преминала клинични изпитвания през юни и юли.

ВВС: В Бирмингам раздадоха 25 използвани теста за коронавирус на студенти по погрешка
Използвани тестове за коронавирус бяха случайно раздадени на домакинствата в Бирмингам, съобщиха представители на местните власти пред BBC.

Общинският съвет на Бирмингам заяви, че около 25 комплекта са раздадени по погрешка в студентския район на Сели Оук като част от услугата му "остави и вземи".

В него се казва, че грешката е била бързо осъзната, комплектите са останали непокътнати и няма данни за кръстосано замърсяване.

Студентката Софи Дън, на която беше даден употребяван комплект, каза, че някои хора са отворили и използвали тестовите комплекти.

Дън заяви, че е била предупредена от местните власти, които според нея са искали да й дадат безплатен комплект, тъй като районът е „високорисков“.

Понастоящем има 237 случая на Covd-19 в тези райони, което ги прави две от най-лошите горещи точки в града.

Софи Дън каза, че й е казано да завърши теста в рамките на 15 минути и след това екипът ще се върне, за да го вземе.

"Кутиите ... бяха запечатани опаковки с епруветки и тампони, които вече бяха отворени, така че очевидно бяха използвани", каза тя.

„Канал 5“ (Македония): В Хърватска са регистрирани 748 нови случая на коронавирус през последното денонощие
През последните 24 часа са регистрирани 748 нови случая на инфекция с новия коронавирус, съобщиха от Щаба за гражданска защита на Република Хърватия, цитирани от македонския телевизионен “Канал 5“.

Броят на активните случаи в Хърватия към днешна дата е общо 3210.

Сред тях има 441 пациенти за болнично лечение, от които 27 са на изкуствена вентилация.

През последните 24 часа четирима души са починали от Covid-19 в страната.

„От 25 февруари 2020 г., когато бе съобщено за първия случай на инфекция в Хърватия, общо 21 741 души са заразени с новия коронавирус, от които 334 са починали, общо 18 197 души са се възстановили, от които 308 през последните 24 часа“, съобщиха от щаба. .

В момента са 16 596 души в режим на самоизолация.

Към днешна дата са тествани общо 372 683 души, от които 6 446 през последните 24 часа.


London Evening Standard: Борис Джонсън е под сериозен натиск да обяви кратко блокиране на цяла Великобритания
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън е под все по-голям натиск да наложи по-строги правила за Covid-19, след като учени, съветващи правителството в Лондон, направиха изчисление, че блокиране „за прекъсване на циркулацията“ може да спаси хиляди животи, пише London Evening Standard.
Тъй като тристепенната система за ниво на предупреждение Covid влезе в сила в цяла Англия, министър-председателят се изправи пред призиви да отиде по-далеч, като въведе двуседмична национална карантина, за да овладее възраждането на коронавируса.
Изданието е получило потвърждение на информацията, че Даунинг Стрийт не е изключил напълно тази идея, след като лидерът на лейбъристите сър Кейр Стармър заяви, че две-три седмична блокировка след средата на октомври е нужна, за да се предотврати „кошмарна зима“.
Доклад на членове на Научната консултативна група за извънредни ситуации (Sage) изчислява, че над 7000 живота могат да бъдат спасени, ако училищата бъдат затворени и хората имат заповед да останат вкъщи от 24 октомври за две седмици.
„Таймс“ пише, че моделирането предполага, че смъртността от коронавирус през останалата част от годината може да бъде намалена от 19 900 на 12 100, а приеманията в болници намалени от 132 400 на 66 500.
Ако училищата и магазините останат отворени, броят на жертвите може да бъде намален на 15 600, съобщава той.

Politico: Нидерландия влиза в „частичен локдаун“ заради увеличения брой случаи на Covid-19
Хага. Правителството на Нидерландия обяви частичен локдаун във вторник и промени режима за носене на маски, като те стават задължителни на обществени места в опит да се постави под контрол едно от най-лошите нива на коронавирусната инфекция в Европейския съюз, пише европейската редакция на Politico.
„Влизаме в частичен локдаун“, заяви премиерът Марк Рюте на пресконференция. „Това ще заболи, но е единственият начин“.
Маските отдавна са задължителни на много места в Нидерландия, за разлика от много от европейските й съседи, но сега те ще бъдат задължителни и в места, като магазини и музеи. Правителството нареди временно да бъдат затворени всички ресторанти и барове.
Очаква се новите мерки да продължат четири седмици, но ще бъдат преразгледани след две седмици. Други мерки включват ограничаване на социалните събирания до четирима души - както на закрито, така и на открито - и забрана за продажба на алкохол след 20:00. Отборните спортове за възрастни ще бъдат временно спрени и всички големи събирания на открито и на закрито също са отменени, като концерти или фестивали.
Правителството също така обяви пътна карта, в която се посочват кои мерки ще бъдат предприети в бъдеще въз основа на предварително дефинирани нива на риск с развитието на ситуацията. Тази оценка на риска показва, че Нидерландия в момента е в най-високата „много сериозна“ категория.
Последните данни показват близо 44 хиляди нови случая на коронавирус през последната седмица - 60% увеличение спрямо предходната седмица. Във вторник са докладвани допълнителни 7 393 случая. Броят на хоспитализациите и смъртните случаи също започват да се увеличават отново.
„Това зависи от всички нас; не бъдете упорития човек, който е преместил границите на правилата - бъдете този реалистичен нидерландец, който се изправя и поема отговорност, когато се стигне до него, и това е сега “, каза Рюте.
Преди маските да могат да станат задължителни, правителството търси правен съвет. Администрацията на Рюте е изправена пред критики от експерти за отказа да одобри изцяло носенето на маски публично - мярка, широко приета в много части на Европа.
„Искаме да разрешим споровете за маските веднъж завинаги“, заяви премиерът. „„Немедицинска маска за уста ще бъде задължителна за всички на възраст над 13 години, които са в публично пространство, веднага щом това е законно осъществимо“.

Washington Post: Повече от 20 американски щата регистрираха рекорд по прираста нa нови случаи
Вашингтон. Повече от 20 американски щати са регистрирали рекорден брой случаи на коронавирусна инфекция през последните дни, съобщава The Washington Post.
Според данните, рязък скок в честотата на COVID-19 се наблюдава в щатите Уисконсин, Илинойс, Индиана и Охайо. Рекордно голям брой заразени хора е регистриран и в Колорадо, Айдахо, Северна и Южна Дакота, където по-рано нарастването на заболеваемостта бе постепенно.
Според изданието експертите смятат, че броят на случаите на коронавирусна инфекция може да се увеличи още повече през зимата, когато въздухът стане по-сух и хората прекарват повече време на закрито.
Според университета "Джонс Хопкинс" в момента в САЩ има 7 854 917 случая на коронавирусна инфекция, а 215 861 души са починали.

Washington Examiner: Колкото по-добре се представя Швеция с коронавируса, толкова по-яростни са критиците
Вашингтон. „Статиите ми за шведския „свободен от ограничения“ подход към коронавируса винаги са предизвиквали яростен отговор. Поразително е обаче, че колкото по-добре се представя Швеция, толкова по яростни стават критиците й“, пише Дан Хана в материал за официоза на Републиканската партия на САЩ Washington Examiner, представен без редакторска намеса.
Подобно на анти-Тръмпърите, които не можеха да скрият раздразнението си от успехите на американската икономика, или на „римейнърите“ (тези, които са за оставане в ЕС) във Великобритания, които копнееха толкова много за рецесия, за да могат да кажат „предупредихме ви за Брекзит“, ентусиастите на карантината решително громяха добрите новини.
Те извеждат три основни аргумента. Първо, те казват: „Не можете да ни сравнявате с Швеция. Има ниска гъстота на населението“. Второ, те твърдят, че „Швеция не е успяла; има повече смъртни случаи на глава от населението, отколкото съседните страни“. Трето е твърдението, че „Швеция е поела и икономически удар“.
Ще стигна до тези твърдения след малко, но си струва да се отбележи, че всички те са ретроспективни. Първоначално тоталната блокада беше продадена по целия свят като единственият начин да се избегне бедствието. Цената на затварянията (от гледна точка на загубена свобода, загубени поминъци и наистина загубени животи вследствие на здравни условия, които не са коронавирусни) беше толкова голяма, че нямаше друг начин да се оправдае. Привържениците на карантината не казаха: „Това може леко да намали смъртността.“ Те казаха: „Направи го или нашите болници ще бъдат претоварени!“
Което беше, за да бъдем честни, това, което първоначално очакваха да се случи в Швеция. „Отиват към катастрофа“ беше заглавието на британския десен The Sun. „Водят ни към катастрофа“, съгласи се левият Guardian. Списание Time съобщава, че „непринуденият подход на Швеция към коронавируса може вече да дава лоши резултати“, цитират лекар, който казва, че „всичко вероятно ще завърши с историческо клане“. „Страхуваме се, че Швеция е избрала възможно най-лошият момент за експерименти с националния шовинизъм“, укорява Washington Post. Президентът Тръмп, оправдавайки собствените си репресии, странно твърди, че Швеция „е направила опит, видя, че нещата са наистина плашещи, и веднага пристъпиха към затваряне на страната“.
Нито един коментатор през март или април не казваше, че Швеция скоро ще е в по-малък риск, отколкото други места. Ентусиастите на карантината веднага промениха от „Швеция отива към геноцид“ до „ние не успяхме да го направим, защото сме много далеч от шведите“.
Това, което виждаме, е опит да се прикрие колко скъпа е грешката – решимост да се оправдаят огромните загуби, които причини карантината. Повече от потискащо е да видим как учените се подадоха на тези елементарни когнитивни пристрастия.
И така, към конкретните критики: Да, Швеция има ниска гъстота на населението, ако разделите нейното население на земната площ. Но шведите не са равномерно разпределени в цялата си страна. Повечето от тях живеят в градове - 85% от населението заема 2% от територията. Идеята, че шведите живеят срамежливо сред брезите, потапяйки се в хладните си езера, е един от най-странните аргументи, излезли от целия този нецелесъобразен дебат.
Вярно е, че Швеция има повече смъртни случаи от коронавируса от другите северни държави. Но не забравяйте, че карантината имаше за цел само да спечели време. Сега в останалата част на Скандинавия нивото на инфекциите е много по високо и нещата се изравняват.
Така или иначе, това не е толкова важно. Аргументът за карантината беше, че няма алтернатива. За да повярваме на този аргумент, не е достатъчно Швеция да изостава малко от Финландия. Швеция трябва да стърчи високо като възпален палец на всяка графика. А това не се случва.
Що се отнася до аргумента, че шведската икономика е получила толкова тежък удар, колкото всички останали, това е глупост. Очевидно е, че една средна по големина държава ще бъде засегната от глобалната рецесия, както и от собствените си мерки за дистанциране. Но Швеция премина по-леко през кризата от повечето държави. Нейното БВП се сви с 8,3% през второто тримесечие на тази година (в сравнение с 2019). В САЩ спадът беше 8,3, в Германия – 11,7%, в Канада – 13,5%, във Великобритания – 21,7% и Испания – 22,1%. През 2020 година, като цяло, според нов анализ на Danske Bank, се очаква шведската икономика да се свие с 3,3%, в сравнение с 4,3% за САЩ, 5,8% за Обединеното кралство и 8,3% за еврозоната.
Философът Карл Попър твърди, че определящата характеристика на науката е, че нейните предложения са фалшифицируеми. Но някак сме стигнали до място, където всичко се превръща в аргумент за повече ограничения. Ако инфекциите се повишат, имаме нужда от по-строго блокиране. Ако паднат, заключването работи, така че трябва да го запазим.
Но за ужас там е Швеция. Тя стои непоколебима, разумна и социалдемократическа (заедно с американския си евкивалент Южна Дакота), тихо опровергавайки съмняващите се в успехите й. Нищо чудно, че те толкова се ядосват.

РБК: Рекорден брой нови случаи на заразени с COVID-19 са регистрирани в Русия през последното денонощие
Москва. През изминалото денонощие в Русия са диагностицирани 13 868 нови случая на заразяване с COVID-19, което е абсолютен рекорд от началото на епидемията в страната, отбелязва изданието РБК. Данните са от оперативния щаб за борба с новия коронавирус, поясняват от редакцията. Уточнява се още, че броят на починалите от COVID-19 в рамките на последните 24 часа също е рекорден – 244 души.

AFP: ЕС удължава облекчаването на правилата за държавна помощ до 2021 година
Брюксел. Европейската комисия обяви, че ще удължи облекчаването на правилата на ЕС за държавна помощ до средата на 2021 г. като част от усилията за подпомагане на бизнеса да се справи с пандемията от новия коронавирус, предава AFP. По-рано тази година Комисията, изпълнителният орган на ЕС, облекчи до 31 декември правилата за държавна помощ с надеждата, че по този начин ще помогне за намаляване на катастрофалното въздействие на пандемията върху икономиката, припомня агенцията.

Euronews: Белгия е на второ място в ЕС по относителен брой заразени с COVID-19
Брюксел. В Белгия се наблюдава внезапен ръст на заразените с новия коронавирус - броят на носителите на COVID-19 на 100 хиляди жители достигна до 364 души. Сред всички страни от Европейския съюз Чешката република е водеща по този показател, а Белгия заема второ място, предава Euronews.Федералният министър на здравеопазването вече предупреди за възможна национална карантина, ако ситуацията не се подобри. През изминалия уикенд коронавирусът се разпространи в Белгия с най-бързия темп от която и да е държава в Европейския съюз. Смъртността от COVID-19 е най-високата в ЕС. Ситуацията е особено тревожна във Валония и Брюксел. Според координационния орган за борбата срещу COVID-19, ако тази тенденция се запази и през следващите дни, властите ще затегнат карантинните мерки. „Всички показатели продължават да растат, както във всички провинции, така и по възрастови групи. И това, е доста тревожно. Нашият първи приоритет е да забавим разпространението на вируса. Само по този начин ще предотвратим претоварването на болниците и ще спасим здравната система. Тя продължава да се занимава и с други патологии“, заяви Ив Ван Летем, ръководител на координационния орган за борбата срещу COVID-19. Според американския университет „Джон Хопкинс" в Белгия има 164 хил. заразени. За сравнение, в Русия са 1 300 млн. Миналата седмица федералното правителство ограничи работното време на баровете и кафенетата, забрани на хората да се срещат с повече от трима души (в допълнение към домакинството им) и силно насърчи дистанционната работа. В Брюксел алкохолните напитки се сервират само в ресторантите. Федералният министър на здравеопазването предупреди за възможността за блокиране на национално ниво.

AFP: ЕС съгласува общи критерии за ограничения при пътуванията в условията на коронавирус
Люксембург. Европейският съюз съгласува общи критерии за ограничения при пътуванията в условията на пандемия от коронавирус, предава AFP. Усилията са в опит да се сложи край на объркващия кръг от национални правила, разработен по време на пандемията. Министри от 27-те държави се съгласиха с новите насоки на среща в Люксембург, като въведоха обща система за картографиране, за да се определят рисковите области в ЕС, въпреки че правилата не са задължителни за държавите-членки, пояснява агенцията.

BFM TV: Представители на ресторантьорския бизнес във Франция блокираха частично околовръстния път на Париж
Париж. Представители на френския ресторантьорски бизнес провеждат демонстрация на окололовръстния път на Париж, която доведе до частично блокиране на движението в сутрешния час пик, предава телевизионният канал BFM TV.Целта на протестиращите е да насочат вниманието на властите към влошаването на ситуацията в множество заведения поради епидемиологичните мерки срещу коронавируса. Около 07:30 часа местно време (08:30 часа българско време) протестиращите излязоха на пътя и блокираха няколко ленти в района на югозападния изход от Порт дьо Сен Клу, вървейки в южна посока. Собственици, готвачи и сервитьори искат от държавата да им осигури допълнителна подкрепа, като посочват, че поради настоящата ситуация с коронавируса, техните фирми де факто не работят в продължение на седем месеца. „Да“ за новите права, „не“ на прекъсването на работа!“, „Обслужихме ви и получихме работа на непълен работен ден в замяна“, „Гордо ви обслужихме, помогнете ни!“ , се чете по плакатите на демонстрантите. Протестната акция се проведе в началото на час пик, което предизвика забележимо задръстване от външната страна на булевард „Периферик" в югозападната част на столицата. Забележително е, че именно на 13 октомври в столичния регион Ил дьо Франс се наблюдава особено плътен поток от автомобили. Според услугата Sytadin, дължината на задръстванията към 08:30 часа местно време е била почти 460 км. В третия по големина град в страната, Лион, работници и собственици на нощни клубове също са решили да обърнат внимание на проблемите на своята индустрия, съобщава каналът. Те провеждат „Операция Охлюв", традиционен френски протест на шофиране с минимална скорост. Той ще се проведе на магистрала A6, която минава през града.

AFP: Безработицата във Великобритания скочи до 4,5%
Лондон. Нивата на безработица във Великобритания скочиха до 4,5% на фона на продължаващата пандемия от COVID-19, станала причина за съкращаването на работни места в страната, предава AFP, като се позовава на официални данни. Данните за безработицата в страната в периода юни-август са значително по-тревожни спрямо тези за предходното тримесечие, когато бяха регистрирани 4,1%, се казва в изявление на Службата за национална статистика.

El Pais (Испания): J&J прекратява изпитанията за ваксина срещу COVID-19
Вашингтон. Американската компания Johnson & Johnson прекрати изпитанията за ваксина срещу COVID-19 заради „необяснимо заболяване“ на един от доброволците, записали се в проекта, съобщава испанският национален ежедневник El Pais, като припомня, че в страната се правят тестове от фаза 2 в три болници. „Временно спряхме прилагането на нови дози във всички наши клинични изпитвания на ваксината срещу COVID-19, включително във фаза 3, поради необяснимо заболяване на участник в изследването", се казва в изявление на компанията. „Неблагоприятните ефекти, понякога и сериозни, са част от всяко клинично проучване, особено при тези, които са мащабни“, обявиха още от холдинга. Прекъсването означава закриване на системата за онлайн записване за клиничното изпитване с общо 60 000 пациенти, докато се свиква независимата комисия за безопасност на пациентите. Американската компания започна през септември изпитването фаза 3 на своя прототип на ваксина, базиран на аденовирус и модифициран с генетична информация от COVID-19. За разлика от конкурентите, препаратът на Jonson & Jonson изсква прилагането само на една доза за имунизация срещу коронавируса в сравнение с двете инжекции на другите компании. След като бъдат тествани върху животни, всички експериментални ваксини трябва да преминат три фази от опити върху хора. На първо място трябва да се изключат сериозни странични ефекти. Втората е за да се потвърди безопасността на имунизацията, да се проучи имунният отговор и да се коригират дозите. Третата е за ефикасността и безопасността при тестове с десетки хиляди участници. Johnson & Johnson забави този последен етап, припомнят от редакцията. Европейската комисия поддържа предварително споразумение за закупуване на 200 милиона дози от Johnson & Johnson; 300 милиона от Оксфорд и „АстраЗенека“; 300 от френския „Санофи“ и британския GSK; 225 милиона от германския Curevac; 200 милиона от BioNTech и Pfizer и 80 милиона от Moderna.

BILD: Берлин организира специална конференция за коронавируса, Меркел настоява за физическо присъствие
Берлин. В сряда министър-председателите на федералните германски провинции ще участват в специална конференция, посветена на ситуацията с коронавируса в страната. По данни на вестник BILD канцлерът на ФРГ Ангела Меркел е настояла за „физическо присъствие“ на събитието. Според доклада Канцеларията обосновава необходимостта от физическо присъствие на всички министър-председатели и канцлера с „драматичната ситуация“ в Германия. Политици вече споделиха очакванията си за дебат, който може да придобие „историческо измерение". С оглед развитието на броя на инфекциите възниква въпросът дали мерките, които вече са предприети за овладяване на пандемията, все още са достатъчни, заяви ръководителят на канцлерската служба Хелге Браун. Целта трябва да бъде защита на икономиката и поддържане на училищата отворени. На срещата в сряда трябва да бъде и обсъдена противоречивата забрана за настаняване на пътници от вътрешногерманските зони с висок риск от заразяване с COVID-19. В повечето федерални провинции се прилага правилото, че хората от региони с повече от 50 нови инфекции на 100 000 души могат да бъдат настанени в хотел само в рамките на една седмица, при това ако представят тест за коронавирус с отрицателен резултат.

Metro: Във Великобритания има повече хоспитализирани с COVID-19, отколкото през пролетта
Лондон. Броят на пациентите с коронавирус в болниците в Обединеното кралство надвишава данните от март. Това съобщи ръководителят на Английската национална здравна служба Стивън Поуис, съобщава Metro. Броят на хоспитализациите нараства бързо в северозападната част на Англия, където процентът надхвърля първата вълна, добави служителят. „Тъй като процентът на инфекциите започна да нараства в цялата страна, броят на хоспитализациите започна да расте. Ясно е, че приемът в болници нараства най-бързо в райони на страната, където процентите на инфекция са най-високи, особено в северозападната част “, каза Поуис. Според него хората на възраст 65-85 години са по-склонни да попаднат в болници с COVID-19. „Виждаме драстично нарастване на броя на хората, приети в болница на възраст над 65 години, така че твърдението, че възрастните хора по някакъв начин могат да бъдат защитени от риск, е измислено“, добави Поуис. По-рано във Великобритания беше съобщено кой няма да бъде ваксиниран срещу коронавирус. Към днешна дата Великобритания има предварителни договори за доставка на десетки милиони дози от шест обещаващи кандидат-ваксини в клинични изпитания.

ТАСС: В Нидерландия регистрираха първата смърт след повторно заразяване с COVID-19
Хага. Първата смърт в света след повторно заразяване с коронавирус е регистрирана в Нидерландия. Това съобщи в понеделник холандската информационна агенция BNO News, предава ТАСС. Според нейната информация става въпрос за 89-годишна жена, която е с придружаващо заболяване рак... През юли тя беше откарана в болницата и й беше направен тест за коронавирус. Пет дни по-късно тя беше изписана, след като симптомите на инфекцията изчезнаха. Два месеца по-късно жената отново е откарана в болница с висока температура и кашлица и отново премина тест за коронавирус, който даде положителен резултат, отбелязва агенцията. На осмия ден състоянието й се влошава и две седмици след това тя умира. Генетичната последователност на вируса потвърждава версията за реинфекция. Според BNO News в момента има 23 случая на реинфекция с коронавирус в света. Първият случай е регистриран в Хонконг на 24 август. 20 пациенти са се възстановили, в момента двама са на лечение. През последния месец броят на ежедневно откритите случаи на коронавирусна инфекция в Нидерландия непрекъснато нараства. В понеделник 6854 души са дали положителни тестове за коронавирус, което е с почти 500 повече случая от предния ден. Ситуацията е сериозна загриженост за холандските власти. Преди седмица в страната бяха въведени редица ограничителни мерки, които се очаква да бъдат засилени във вторник. Първият случай на коронавирусна инфекция в Холандия е открит на 27 февруари. Към днешна дата над 181 хиляди души са заразени с коронавирус. Над 6500 от заразените са починали.

Politico: Чешкото правителство наложи нови мерки срещу коронавируса
Прага. Чешкото правителство наложи нови мерки късно в понеделник, за да се опита да ограничи втора вълна от коронавирусни инфекции, включително спиране на всички училища с изключение на детските градини и ограничаване на социалните събирания, пише европейската редакция на Politico. Този ход се случи, след като броят на смъртните случаи, свързани с COVID в страната с население 10,7 милиона души, надхвърли 1000 и дневният процент на инфекциите стана един от най-високите в света. Новите мерки, обявени от чешкия премиер Андрей Бабиш, ще влязат в сила в сряда. Освен затварянето на всички училища с изключение на детските градини, те включват затваряне на всички ресторанти, барове и клубове до началото на ноември, ограничаване на публичните събирания до не повече от шест души и забрана на публичната консумация на алкохол. „Ако средният седмичен брой на възпроизвеждане бъде намален до 0,8, взетите днес мерки ще бъдат облекчени“, каза Бабиш. Така нареченият R-номер, който оценява способността на болестта да се разпространява, в момента е около 1,4. Чешката република беше широко похвалена за първоначалното си справяне с пандемията на фона на големите огнища през пролетта. Това беше първата европейска държава, която наложи носенето на маски за лице на обществени места и започна да облекчава мерките за блокиране, когато вирусът отстъпи. Но правителството реагира бавно, когато броят на заразените отново започна да нараства през август, налагайки нови, плахи мерки само когато броят на ежедневните инфекции се приближи и премина 1000. На 9 октомври в страната бяха открити повече от 8 600 инфекции с COVID-19, еквивалент на глава на населението на 259 хиляди в САЩ, Чешките здравни работници на първа линия също са силно засегнати от пандемията. Според данни на Чешката лекарска камара броят на заразените в момента здравни специалисти се е удвоил почти за седмица. Към 10 октомври има заразени 978 лекари и 1862 медицински сестри. В резултат на това правителството вероятно ще покани около 2400 студенти от четвърта и пета година медицина, които да попълнят отворилите се дупки.