Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

И Армения, и Азербайджан докладват за нарушения на примирието

11 октомври 2020 | 12:57

На проведените в Москва консултации по инициатива на руската страна Баку и Ереван се споразумяха за прекратяване на огъня от 11:00 часа българско време на 10 октомври за хуманитарни цели, за размяна на затворници и тела на мъртвите. Въпреки това веднага след неговото влизане в сила и до днес и двете страни съобщават за продължаващи боеве и обстрели и убити и ранени военни и цивилни.

И двете страни обаче смятат, че само пълната победа би била изход от ситуацията. Азербайджан иска да си върне земите, а Армения иска светът да признае Нагорно Карабахската република, наричана от нея Република Арцах.

Баку и Ереван оспорват собствеността върху Нагорни Карабах от февруари 1988 г., когато регионът обяви отделянето си от Азербайджанската ССР. По време на въоръжения конфликт 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем съседни региона. Ситуацията ескалира на 27 септември и започнаха сражения по цялата линия на контакт. В Азербайджан и Армения беше въведено военно положение и беше обявена мобилизация.


Илхам Алиев: Нападението срещу Гянджа е извършено от Вардениския район в Армения
Ракетното нападение срещу Гянджа е извършено от Вардениския район в Армения. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев написа това на страницата си в „Туитър“ съобщава азербайджанския портал Trend.

„Ракетната атака е извършена от Вардениския район в Армения. През последните две седмици загинаха 41 цивилни граждани на Азербайджан, повече от 200 души бяха ранени. Целта на Армения е отново да завземе териториите, освободени от окупация “, написа държавният глава.

„Това е неуважение към преговорите, проведени с посредничеството на Русия и поредна проява на арменския фашизъм. Тези подли действия никога не могат да сломят волята на азербайджанския народ “, написа азербайджанския президент.

Агенция "Фокус" припомня, че по-рано Армения отрече да е атакувала азербайджанския град Гянджа.

„Коммерсантъ“: Москва се опита да сближи позициите на Баку и Ереван
В петък, 9 октомври, Москва беше домакин на първата среща на високопоставени представители на Армения и Азербайджан от началото на военните действия в Нагорни Карабах преди две седмици. Преговорите се проточиха до късно през нощта. Самият факт на срещата може да се счита за дипломатическа победа на Руската федерация, която стана възможна в резултат на преговори между президента Владимир Путин и лидерите на Армения и Азербайджан Никол Пашинян и Илхам Алиев. Не може обаче да се говори за сближаване на позициите на страните. Докато дипломатите от трите страни се срещаха при затворени врати, президентът Алиев изрази несъгласие с тезата, че „конфликтът в Карабах няма военно решение“. И той даде да се разбере: Баку "никога няма да приеме окупацията" на своите земи, пише руският вестник “Коммерсантъ“.

Събитията около срещата в Москва се развиха бързо. В нощта срещу петък Кремъл говори за резултатите от „поредица от телефонни разговори“ между Владимир Путин и Илхам Алиев и Никол Пашинян: беше решено да се проведат консултации в Москва на ниво външни министри. Както заяви прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, „през втората половина на четвъртък, до късно вечерта, Путин свърши много упорита работа с колегите си от Баку и Ереван“.

Сутринта руското външно министерство заяви: представители на страните в конфликта "потвърдиха участието си в консултациите, тече активна подготовка". Съобщено бе, че в 15:00 часа министрите на външните работи на Руската федерация, Армения и Азербайджан Сергей Лавров, Зохраб Мнацаканян и Джейхун Байрамов ще се съберат в приемната на руското външно министерство. Срещата обаче започна едва в 16:30.

Първоначално беше планирано Зохраб Мнацаканян да лети до Москва на 12 октомври за двустранни разговори със Сергей Лавров - те вече бяха обявени от руското външно министерство. Джейхун Байрамов беше в Женева в четвъртък, където се срещна със съпредседателите на Минската група на ОССЕ (представители на Руската федерация, САЩ и Франция). Разговорите се проведоха в атмосфера на повишена секретност: нито часът на започване, нито мястото на провеждане, нито конкретен дневен ред бяха обявени. В същото време официалният представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик заяви, че съпредседателите на Минската група също ще се срещнат в Москва след Женева.

Френският президент Еманюел Макрон също се занимаваше с дипломация в същите часове и минути. Късно вечерта в четвъртък той проведе разговори с премиера Пашинян и в петък сутринта разговаря с президента Алиев. В петък следобед източник на AFP в Елисейския дворец отбеляза, че този процес на преговори е координиран с руската страна от началото на седмицата. И добави: „Разчитаме на примирие в петък вечер или събота“.

Фактът, че ключовата цел е "прекратяване на военните действия" беше посочен и в изявлението на Владимир Путин.
Според него страните трябва да се ръководят от хуманитарни съображения и да спрат огъня, по-специално „с цел размяна на телата на мъртвите и затворниците“.

Както Армения, така и Азербайджан коментираха перспективите за мирно уреждане и началото на преговорите в петък. „Ние сме верни на принципа за мирно уреждане на конфликта в Нагорни Карабах и сме готови да възобновим мирния процес в съответствие с изявленията, направени през последните дни от президентите и външните министри на съпредседателите на Минската група на ОССЕ“, заяви Никол Пашинян на заседание на Междуправителствения съвет на Евразийския икономически съюз.

Илхам Алиев се обърна към нацията, като каза: „Има изявления от медиатори и ръководители на някои международни организации, че няма военно решение на конфликта в Карабах. Не се съгласих с тази теза и бях прав. В продължение на 30 години течеха преговори и въпросът не помръдна, не ни беше даден сантиметър окупирана земя. Агресорът не може да бъде принуден да напусне нашите земи и да се съобрази с резолюциите на ООН. Сега конфликтът ще се решава с военни средства, след това с политически средства ".

„Промених статуквото на бойното поле. Няма го. Линия за контакт? Няма я. Пробихме я и я унищожихме “, добави президентът на Азербайджан.

В същото време той докладва за превземането на още девет населени места в Карабах, включително село Хадрут. "Сега съм в Хадрут и по някаква причина виждам само арменци", написа Артсрун Ованесян, официален представител на арменското министерство на отбраната, на страницата си във „Фейсбук“ малко след това.

Ръководителят на изпълнителната власт на регион Тертер Мустагим Мамедов, който прие кореспондента на "Комерсант" не в обичайния си кабинет, а в мазето на една от сградите в центъра на града, чийто вход беше зарворен с торби с пясък, не само слушаше, но и гледаше - по телевизията – речта на президента. От гледна точка на административното деление на Азербайджан, селата Талиш и Магадис, окупирани от азербайджанските войски по време на настоящото обостряне, принадлежат към регион Тертер. Мамедов каза, че вече е посетил разширената зона на отговорност. На въпрос какво ще се случи с арменския паметник в село Талиш (той е посветен на арменските войници, загинали във войната 1992-1994 г.), чиновникът не отговори еднозначно. „Ако жителите, които чакат това от 30 години, се върнат, тогава те ще решат какво да премахнат и какво не“, каза той.

Yeni Safak: Турция призова Русия да окаже натиск върху Армения за спазване на примирието
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу поиска от руския си колега Сергей Лавров да окаже натиск върху Армения да се придържа към условията на примирието с посредничество на Русия в Нагорни Карабах, съобщи турското външно министерство, цитирано от проправителствения вестник Yeni Safak

Прекратяването на огъня, постигнато след маратонските преговори в Москва, организирани от президента Владимир Путин, трябваше да спре боевете, за да позволи на етническите арменски сили в Нагорни Карабах и азербайджанските сили да разменят пленници и телата на загиналите.

В изявление турското външно министерство решително осъди арменска ракетна атака срещу Гянджа, вторият по големина град на Азербайджан, в неделя сутринта.

Атаката, насочена към жилищна сграда, убивайки девет цивилни, е "нов пример за провокации от арменската администрация за разпространение на конфликта извън окупираните азербайджански територии", се казва в изявлението на турското външно министерство.

TАСС: Армения и Азербайджан съобщават за загинали въпреки примирието
Mинистерството на отбраната на Армения съобщи за смъртта на още 25 военнослужещи от армията на непризнатата Нагорно-Карабахска република (НКР) по време на битките с азербайджанските въоръжени сили, общият брой на смъртните случаи от страна на Карабах от началото на ескалацията на конфликта е 429, предава TACC.

Броят на жертвите при ракетната атака срещу втория по големина град в Азербайджан Гянджа е достигнал девет. Това съобщи от своя страна Главната прокуратура на Азербайджан.

"В резултат на ракетна атака на арменските въоръжени сили срещу жилищен блок в центъра на Гянджа бяха убити девет души", се казва в съобщението.

По-рано от там съобщиха за смъртта на седем и раняването на 34 души по време на ракетни атаки срещу града.

ТАСС: Армения отрича да е обстрелвала азербайджанския град Гянджа
Изявленията на азербайджанската страна за обстрела от страна на непризнатата Нагорно-Карабахска република (НКР) на град Гянджа от Отбранителната армия на тази република не отговарят на действителността заяви прессекретарят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян, цитирана от TACC.

"Въпреки че Oтбранителната армия на Арцах (непризната НКР - ТАСС) следва московското споразумение за прекратяване на огъня за хуманитарни цели и не стреля, азербайджанската страна продължава да стреля по Степанакерт, Хадрут, Мартуни и други населени места в Арцах. Изявления на азербайджанската страна за обстрела на град Гянджа от Отбранителната армия (на НКР) са абсолютна лъжа и не отговарят на реалността “, написа Степанян на страницата си във „Фейсбук“.

Никол Пашинян: Арменският народ отново е пред заплахата от геноцид
Арменският народ отново е пред заплахата от геноцид, заяви арменският премиер Никол Пашинян пред ZDF, цитиран от арменската агенция Armenpress.

Арменският народ е под заплахата от геноцид и този народ е видял геноцид в своята история, аз говоря за арменския геноцид в Османска Турция през 1915 г., който уби 1,5 милиона арменци, а на практика Западна Армения остана без арменци в резултат на етническо прочистване. И между другото, мисля, че Турция се завърна в региона 100 години по-късно, за да продължи арменския геноцид. Освен това продължаването на геноцида не е резултат само на емоционално отмъщение или арменофобия, а арменците от Южен Кавказ са последната пречка за Турция да продължи своята експанзия на север, изток и югоизток. И в тези условия, когато хората са изправени пред заплахата от геноцид, те не казват дали ресурсите им са достатъчни или не, за да бъдат подложени на геноцид или не.

Прави се опит за етническо прочистване на Нагорни Карабах и експулсиране на арменците от там, унищожаването на арменци. Тук от основно значение е участието във военните действия на терористи, наети от Сирия, вербувани и прехвърлени в Азербайджан от Турция за военни операции срещу Нагорни Карабах.

Премиерът на Армения предупреждава за опасността от ескалация, ако ситуацията в Нагорни Карабах не бъде приета сериозно от международната общност. Той говори за заплахата от трета световна война

Премиерът Никол Пашинян: Ако международната общност не реагира правилно, тази война може да се развие от нашия регион в по-голям регион. Международната общност трябва да приеме тази ситуация много сериозно. В противен случай може да се изправим пред заплахата от трета световна война. Защото, както вече казах, и няма да ме мързи да го повторя още веднъж, ако международната общност, особено Европа, не реагира правилно на тази ситуация, в близко бъдеще Турция ще стигне до Виена. Да се обърнем отново към историята: как е било в миналото.

Премиерът на Армения изразява готовност за компромис, но се съмнява дали тази готовност е взаимна

Премиерът Никол Пашинян: Компромисът е възможен само ако страните са готови да направят компромис. Азербайджан не е готов. Вижте, съпредседателите на Минската група на ОССЕ на президентско ниво - Доналд Тръмп, Еманюел Макрон, Владимир Путин - правят изявление и призовават за незабавно прекратяване на огъня. Арменската страна приветства това изявление. Азербайджан не реагира по никакъв начин. Турция декларира, че се надява, че Азербайджан няма да спре военните действия, след което Азербайджан обявява, че ще прекрати военните действия само след, така да се каже, капитулацията на Нагорни Карабах.

Според арменския премиер признаването на статута на Нагорни Карабах, може да бъде разумен изход от тази ситуация.

Хикмет Хаджиев: Армения обстрелва азербайджанския град Гянджа, има загинали
Армения обстрелва азербайджанския град Гянджа, има загинали Това заяви помощникът на президента на Азербайджан, ръководител на външнополитическия отдел на администрацията на президента, Хикмет Хаджиев, на страницата си в „Туитър“, цитиран от азербайджанския портал Trend .

„Политиката на терор на държавно ниво от страна на Армения продължава. Безнаказаността на Армения я тласка към по-нататъшни военни престъпления. Нарушавайки хуманитарното прекратяване на огъня, Армения безразборно стреля по гъсто населената жилищна част на Гянджа. Армения трябва да бъде спряна “, пише Хаджиев.

„В средата на нощта град Гянджа беше подложен на ракетен обстрел от Армения. Унищожени са три жилищни сгради. До момента са загинали най-малко седем цивилни, включително жени. 33 цивилни, включително деца, са сериозно ранени. Армения се крие зад хуманитарното прекратяване на огъня, за да атакува цивилното население на Азербайджан “, написа той в „Туитър“.

„Армения получи нови ракети„ Смерч “под прикритието на хуманитарна помощ, доставена от цивилни авиокомпании. Веднага започнаха нападения срещу цивилни лица и критична енергийна инфраструктура в Мингячевир. Вижте разликата между цивилизования свят и Армения “, написа Хаджиев.