Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Примирие в Нагорни Карабах, но дали ще се спазва

10 октомври 2020 | 13:05

Армения и Азербайджан приеха изявление след консултациите в Москва. Страните се договориха за прекратяване на огъня от 12:00 часа на 10 октомври за хуманитарни цели за размяна на военнопленници, както и за предаване на телата на загиналите.

Освен това Азербайджан и Армения се споразумяха, чрез посредничеството на съпредседателите на Минската група на ОССЕ, да започнат съществени преговори с цел постигане на възможно най-скорошно мирно уреждане на ситуацията в Нагорни Карабах. "Република Азербайджан и Република Армения, с посредничеството на съпредседателите на Минската група на ОССЕ, въз основа на основните принципи на споразумението, пристъпват към съществени преговори с цел постигане на мирно урегулиране на конфликта възможно най-скоро", се казва в документа.

Веднага след започването на примирието започнаха и обвиненията в неговото нарушаване и от двете страни. Засега международната общност е предпазлива, а Турция обяви своята пълна подкрепа за Азербайджан.


Илхам Алиев: Урегулиране на конфликта в Карабах е възможен след прекратяване на огъня от арменска страна
Фазата на политическото уреждане на конфликта в Нагорни Карабах ще започне, ако арменската страна се придържа към режима на прекратяване на огъня. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви това в интервю за руското издание РБК, цитиран от TACC.

"Ще стигнем до края. Не сме спрели. Ако арменската страна се е ангажирала с режима на прекратяване на огъня, тогава, както казах вчера, ще започне фазата на политическото уреждане и ще приключи фазата на принуда към преговори", каза той.

Алиев отбеляза още, че целта на републиката си остава „възстановяването на целостта на Азербайджан, призната от цялата световна общност, завръщането на азербайджанците в местата на първоначалното им традиционно местожителство“.
***

Илхам Алиев: Отидохме на етапа на политическото урегулиране на конфликта
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че военният етап на настоящата криза около Нагорни Карабах е приключила и страните са стигнали до етапа на политическо урегулиране. Азербайджанският лидер изрази тази позиция в интервю за руското издание РБК, цитиран от TACC

"Военният или нейният първи етап приключи. Сега стигнахме до политическо урегулиране, което ще гарантира, че ще стигнем до края и ще получим онова, което по право е наше", каза президентът на Азербайджан.

Алиев добави, че основният фактор за силата на режима на прекратяване на огъня ще бъде, че Армения трябва да се примири с факта, че териториите принадлежат на Азербайджан. "Че тя (арменската страна - бел. ТАСС) никога повече няма да ги види и няма да прави опити да ги завземе с военни средства", добави Алиев.

„Аравот“ (Армения): Прекратяването на огъня не означава мир
Тъй като дойде времето за прекратяване на огъня, мисля, че както винаги, ще имаме коментари, изразяващи крайни възгледи. Едно от тях е, че по никакъв начин не е било Армения да се съгласи на примирие, че е необходимо да се стигне до Кура, дори да се превземе Баку и да се наложи договор за капитулация на Илхам Алиев, пише арменският независим вестник “Аравот“ w материал, представен без редакторска намеса.

Разбира се, в Ереван или други мирни градове по света, седнали на компютъра, е лесно да се правят такива „суперпатриотични“ предложения. От тези висоти човек вероятно би трябвало да слезе в реалната земя и да изчисли трезво всички политически и военни фактори.

Според автора това ще бъде толкова неуважително към воюващия народ на Армения, към мъртвите войници, колкото патриотарските призиви. Авторът заявява, че не знае в каква позиция е арменската или азербайджанската армия в момента на подписване на споразумението за прекратяване на огъня и дали след това няма да се говори за "хектари", но се надява, че е определено оптималното статукво, така че поне боевете няма да се възобновят скоро. Поставянето на миротворци на която и да е държава на линията за контакт, което е една от целите на Русия в тази война, не трябва да се включва на „всяка цена“. Миротворците ще "запазят мира", както са го "запазили", например, в Сумгаит през 1988 г. и в Баку през 1990 г.

За съжаление прекратяването на огъня няма да доведе до траен мир и не би трябвало да има илюзии за това. Защото имаме работа не само с Азербайджан, но и с Турция, както и с терористичния „интернационал“, с който „цивилизованият свят“ се бори от поне 30 години и не постигна значителни успехи. И причината е в разединението на този свят и основните му играчи. По-специално, САЩ, Русия, Иран, Китай все още не са осъзнали, че всичко трябва да се отложи и че тези сили, които заплашват човечеството, трябва да бъдат спрени. Трудно е да се каже дали тази война е показала необходимостта от обединение на гореспоменатите държави. Така че това не е последната арменска война. Добрата новина е, че Армения е готова за нови войни. И както винаги ще ги спечели, убеден е авторът.
***

ТАСС: Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно в нарушения на примирието
Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи в събота, че арменската страна е нарушила споразумението за прекратяване на огъня и е направила опит за нападения в направления Агдера-Тертер (север) и Физули-Джебраил (юг) в Карабах, предава TACC.

"Въпреки постигането на споразумение за прекратяване на огъня от 12:00 часа (11:00 часа българско време) на 10 октомври, арменската армия се опита да извърши офанзива в направления Агдера-Тертер и Физули-Джебраил ", се казва в съобщението. Министерството на отбраната отбеляза, че всички опити са "успешно потушени от частите на азербайджанската армия".

Министерството на отбраната на Армения от своя страна съобщава, че азербайджанските въоръжени сили, въпреки прекратяването на огъня, влязло в сила в 12:00 часа, предприемат атаки в южната посока на контактната огнева линия в Карабах, както и обстрелват град Хадрут.

"Поделенията на Отбранителната армия на Арцах (непризнатата Нагорно-Карабахска република - бел. ТАСС)отразяват вражеските атаки в южната посока. В същото време азербайджанските въоръжени сили обстрелват град Хардут. Изявление на азербайджанското министерство на отбраната, че арменската страна стреля по Тертер и Агдам области е поредната лъжа “, написа Шушан Степанян, прессекретар на военното ведомство на републиката, на страницата си във „Фейсбук“.
***

РИА Новости: МВнР на Турция заяви, че примирието в Нагорни Карабах не може да замени трайното решение на конфликта
Прекратяването на огъня в Карабах е важна стъпка, но няма да замени устойчиво решение на проблема, Баку даде на Ереван последната възможност да прекрати окупацията на земите му, се казва в изявлението на турското външно министерство, цитирано от РИА Новости.

Баку и Ереван по време на преговорите в Москва в петък вечерта се договориха за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах от обяд на 10 октомври. Външните министри на Армения и Азербайджан пристигнаха в Москва в петък по покана на руския президент Владимир Путин. Преговорите продължиха повече от 10 часа.

"Азербайджан даде на Армения последната възможност да се оттегли от окупираните му земи. Примирието, обявено с цел размяна на военнопленници и телата на загиналите, е важна първа стъпка, но това няма да замени устойчиво решение на проблема. Както Турция винаги е казвала, тя ще подкрепи решението, което вземе Азербайджан. С този подход ние продължаваме да стоим редом до Азербайджан ", заяви турското външно министерство.
***

ТАСС: Армията в Нагорни Карабах прекрати огъня, в Степанакерт звучат сирени за въздушна тревога въпреки примирието
Армейските части на непризнатата Нагорно-Карабахска република (НКР) в събота от 12:00 часа (11:00 часа българско време), в съответствие със споразумението между външните министри на Армения и Азербайджан, получиха заповед за прекратяване на огъня. Прессекретарят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян написа за това на страницата си във „Фейсбук“, цитирана от TACC.

"На частите на Отбранителната армия на Арцах (непризната НКР – бел. ТАСС) е наредено да прекратят огъня", каза тя.

В Степанакерт обаче сработиха сирените за въздушна тревога , въпреки че прекратяването на огъня, за което Армения и Азербайджан се договориха, вече е влязло в сила, предаде кореспондент на ТАСС от столицата на непризнатата република.

Засега в града не се чуват експлозии на снаряди. Сирената работеше периодично през цялата сутрин. Може да бъдат забелязани един или повече наблюдателни дронове над Степанакерт.
***

ТАСС: Продължават обстрелите между Армения и Азербайджан
Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи за интензивни обстрели от арменската страна на населените места в пет региона около Нагорни Карабах, предава TACC.

"Арменските въоръжени сили подлагат на интензивен огън населените места в районите Геранбой, Тертер, Агдам, Агджабеди и Физули. Азербайджанската армия предприема адекватни ответни мерки", се казва в информацията.

По-рано в събота министерството на отбраната съобщи за ракетни удари по село Хадрут.

Министерството на отбраната на Армения от своя страна съобщи за смъртта на още 28 военнослужещи от армията на непризнатата Нагорно-Карабахска република (НКР) по време на битките с азербайджанските въоръжени сили, като общият брой на загиналите от страна на Карабах от началото на ескалацията на конфликта надхвърля 400.

"Военнослужещите са загинали при отблъскване на азербайджанската агресия", написа официалният представител на арменското министерство на отбраната Артсрун Ованесян на страницата си във „Фейсбук“, представяйки списъка на загиналите, който съдържа 28 имена.

Министерството на отбраната на Армения докладва за използването на дронове от азербайджанските въоръжени сили в южната посока на контактната линия в Нагорни Карабах на фона на изявлението след срещата на външните министри на Армения, Русия и Азербайджан в Москва. Прессекретарят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян съобщи това в събота на страницата си във „Фейсбук“.

"След изявлението след срещата на външните министри на Армения, Русия и Азербайджан в Москва, азербайджанските въоръжени сили засилиха използването на безпилотни летателни апарати в южната посока. Врагът се опитва да промени ситуацията до 12:00 часа в събота, 10 октомври, преди прекратяването на огъня, обявено за хуманитарни цели. Арцах (непризната Нагорно-Карабахска република - бел. ТАСС) потиска всички вражески атаки, причинявайки значителни загуби в жива сила и в арсенала на БПЛА (безпилотни летателни апарати - ТАСС) “, пише Степанян.

Според нея азербайджанските въоръжени сили са използвали атакуващ БПЛА в посока към Йерицванк, както и село Арцваник от Капанска област в Сюникския район на Армения, като няма загинали.
***

РИА Новости: Константин Косачов коментира договореностите за Нагорни Карабах
Председателят на Комисията по външни работи на Съвета на федерацията Константин Косачов, коментирайки споразумението за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, отбеляза, че порочният кръг на взаимното насилие е прекъснат, цитира думите му РИА Новости.

Външните министри на Армения и Азербайджан пристигнаха в Москва в петък по покана на руския президент Владимир Путин. Преговорите продължиха повече от 10 часа и приключиха с приемането на споразумение. Той съдържа четири точки за разрешаване на конфликта. По-специално страните обявиха прекратяване на огъня от 12:00 часа на 10 октомври за хуманитарни цели за размяна на военнопленници и други задържани и телата на загиналите с посредничество и в съответствие с критериите на Международния комитет на Червения кръст.

"Стана най-главното - порочният кръг на взаимното насилие е прекъснат. Има шанс - ако не за мир, то за примирие. По-добре така, отколкото никак. Провокаторите, ако се появят отново, в крайна сметка ще стрелят по пленниците и загиналите. Те трябва да знаят това. Следователно това не трябва да се случва и от двете страни ", написа Косачов във „Фейсбук“.

Той добави, че президентът на Руската федерация е "показал политическата си воля в пълна степен", а външният министър Сергей Лавров я е изпълнил. Сенаторът също така изрази благодарност към Баку и Ереван за срещата в Москва.

"Сега основната отговорност, разбира се, е на страните в конфликта. Предстоят много трудности - да се постигне съгласие по конкретните параметри на режима на прекратяване на огъня, да се организира размяната на затворници и телата на загиналите, да седнат на масата за преговори. Но фактът, че след десет часа сложни консултации беше възможно да се прекрати кръвопролитието, е достоен за похвала. И тя не е необходима", добави Косачов.
***

ТАСС: Армения и Азербайджан договориха прекратяване на огъня от 12 часа на обяд
Армения и Азербайджан приеха изявление след консултациите в Москва. Страните се договориха за прекратяване на огъня от 12:00 часа на 10 октомври за хуманитарни цели за размяна на военнопленници, както и за предаване на телата на мъртвите. Текстът на съвместното изявление е бил прочетен от руския външен министър Сергей Лавров, предава TACC.

В текста се отбелязва, че документът е приет в отговор на призивa на руския президент Владимир Путин в съответствие със споразуменията на държавните глави на Русия, Армения и Азербайджан.

„Обявява се прекратяване на огъня от 12:00 часа на 10 октомври 2020 г. за хуманитарни цели за размяна на военнопленници и други задържани лица и телата на загиналите, с посредничеството и в съответствие с критериите на Международния комитет на Червения кръст“, се казва в изявлението.

"Конкретните параметри на режима на прекратяване на огъня ще бъдат договорени допълнително", се казва във втория параграф на документа.

Освен това Азербайджан и Армения се споразумяха, чрез посредничеството на съпредседателите на Минската група на ОССЕ, да започнат съществени преговори с цел постигане на възможно най-скорошно мирно уреждане на ситуацията в Нагорни Карабах. "Република Азербайджан и Република Армения, с посредничеството на съпредседателите на Минската група на ОССЕ, въз основа на основните принципи на споразумението, пристъпват към съществени преговори с цел постигане на мирно урегулиране на конфликта възможно най-скоро", се казва в документа.

„Страните потвърждават неизменността на формата на преговорния процес“, подчертава четвъртият параграф на изявлението.

Външните министри на Азербайджан и Армения пристигнаха в Москва в петък за консултации по Нагорни Карабах по покана на руския президент. Разговорите между ръководителите на външните министерства на Руската федерация, Азербайджан и Армения продължиха повече от 10 часа.