Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Армения и Азербайджан ще преговарят в Москва

09 октомври 2020 | 15:25

Президентът на Русия Владимир Путин покани министрите на външните работи на Армения и Азербайджан на консултации в Москва по въпросите за обмен на пленниците и телата на загиналите в хода на боевете в Нагорни Карабах, а те от своя страна са потвърдили участието си в консултациите в Москва днес.

Армения и Азербайджан се придвижват "към примирие", за да прекратят боевете за Нагорни Карабах, заяви френското президентство, като споразумението се очаква късно в петък или в събота. От там заявиха, че разговорите са част от "координиран процес" с руския президент Владимир Путин от началото на седмицата. Франция е убедена, че през следващите дни ще бъде договорено възобновяване на мирните преговори в рамките на така наречената Минска група, която оглавява усилията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за прекратяване на дългогодишния Карабахски конфликт.

***

Илхам Алиев: Азербайджан ще си върне своите територии, но предпочита да го направи по мирен начин
Азербайджан ще си върне териториите по всякакъв начин, но иска да го направи мирно и дава на Армения „последен шанс“. Президентът Илхам Алиев заяви това в обръщението си към нацията, цитирано от TACC.

"Ще върнем земите си или по мирен начин, или с военни средства. Определено ще ги върнем. Искаме да го направим мирно и да дадем на Армения последния шанс. <...> Ние не искаме да се пролива кръв, ние искаме нашите земи", каза той.

Алиев подчерта, че страната му действа в рамките на закона. "Ние не претендираме за нeчия земя, но няма да дадем нашата на никого", добави той.

Алиев заяви, че Армения трябва да приеме основните принципи на уреждането на конфликта в Нагорни Карабах и да напусне окупираните азербайджански територии.

"Армения трябва да приеме основните принципи на уреждането на конфликта и да напусне окупираните територии. Единственият начин да ги спасим е да напусне нашите територии. Многократно сме предлагали (Ереван) да се съобрази с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Декларирахме, че Азербайджан няма да се примири с настоящата ситуация", каза той. Държавният глава подчерта, че днес битките се водят по цялата фронтова линия. "Във всички посоки Азербайджан укрепва своите позиции. Принуждаваме агресора към мир. Това е основната цел на операцията", каза той.

Алиев също така призова Армения да се върне към преговорите.

Според Алиев срещата на външните министри на Русия, Азербайджан и Армения в Москва ще изясни много въпроси.

ТАСС: Започна срещата на външните министри на Русия, Азербайджан и Армения
Срещата на външните министри на Русия, Азербайджан и Армения - Сергей Лавров, Джейхун Байрамов и Зохраб Мнацаканян , започна в руската столица, съобщава кореспондент на ТАСС.

Разговорите за Нагорни Карабах се провеждат в приемната на руското външно министерство. След резултатите от нея е възможна пресконференция.

Външните министри на Азербайджан и Армения пристигнаха в Москва няколко часа преди началото на преговорите. Те бяха поканени на консултации по Нагорни Карабах от руския президент Владимир Путин.

Milliyet (Турция): Надеждата за Велика Армения е погребана
Надеждата за Велика Армения е погребана, пише турският вестник Milliyet материал, представен без редакторска намеса

Отдясно и отляво Турция е заобиколена от държави, страдащи от „мегаломания“.

„Мегаломанската идея“ на Гърция (за Велика Гърция) е добре известна. Тези претенции за величие се простират чак до превземането на Истанбул. Неспособността да се установят силни добросъседски отношения с Турция е генетична мегаломания, от която Гърция не може да се отърве.

От дясната страна на Турция Армения с население от едва около два милиона и половина души също страда от „мегаломания“.

Какво означава Карабах?

Това е мечта за „Велика Армения от море до море“, която се простира от Черно море до Средиземно море и включва източната част на Турция.

Ревът на мишките

В карикатурен вариант това може да се нарече „ревът на мишките“, въпреки, че тези виждания са написани черно на бяло

Карекин Нжде е името, което стои зад тази теория. Истинското му име е Каракин Егишевич Тер-Арутюнян. Роден е в Нахичеван през 1886г. Той е най-малкото от четирите деца на местен селски свещеник. Получава основно образование в руско училище в Нахичеван. След това завършва руската гимназия в Тифлис (Тбилиси). Той постъпва в юридическия факултет на Санкт Петербургския университет. И ... политическият му живот започна.

Той се премества в Кавказ, за да се присъедини към „Арменското национално движение“, което се противопостави на Османската империя. Учи военни науки в България. В Балканските войни се бори на страната на българите срещу силите на Османската империя за освобождението на Тракия и Македония . Сформира арменски доброволчески батальон. Награден е с българския кръст „За храброст“.

Когато избухва Първата световна война, той заминава за Кавказ, този път да се бие срещу Османската империя на страната на руснаците. Там той е заместник-командир на арменския доброволчески отряд и командва „отделна арменско-язидска военна част“.

И по време на Втората световна война, както се разбира, той е участвал във формирането на арменския легион на хитлеристката нацистка армия. Воюваше срещу Русия и съюзниците, като е бил под влиянието на хитлеристка Германия и нейния нацистки апарат. Черпейки вдъхновение там, той създава идейната концепция за „Великата Армения“.

Нжде теоретизира тези възгледи и пише книга, издадена от Канадския институт "Нахичеван", преведена от Едуард Л. Даниелян.

С други думи, операцията на Азербайджан в Карабах, в хода на която тя сега завзема позиции и земи, погребва мечтите и надеждите на „Велика Армения“.

„День“ (Украйна): Армения върви към трагедия
Арменските войски са изтощени в неравната борба и вероятно не са в състояние да представят на врага никакво „Чудо на Аракс“. Изглежда, че азербайджанската армия е изпълнила задачите от първия етап на настъплението, като е прекъснала главния път, по който се извършва снабдяването на арменските войски в Нагорни Карабах на север, и е окупирала регионите, граничещи с Иран на юг. Стратегическият мост на последния път през Лачин, който остана в ръцете на арменците, водещ до Карабах, е силно повреден, най-вероятно от азербайджанска ракета. Съдейки по анализа на предоставените от страните видео материали, изготвени от военни експерти, Армения е претърпяла по-значителни загуби от Азербайджан в бронирани машини, артилерия и системи за противовъздушна отбрана, пише украинското издание “День“

Най-вероятно азербайджанските загуби в жива сила са по-малки от арменските. Това се доказва по-специално от факта, че още в първите дни на боевете властите на Армения и Нагорни Карабах призоваха населението спешно да дари кръв, която не е достатъчна за ранените. Напротив, азербайджанските власти, дори след едноседмични боеве, убеждават населението, че все още няма нужда да се дарява кръв, тъй като наличните кръвни запаси все още са достатъчни за нуждите на ранените. Засега Азербайджан обяви само частична мобилизация. Арменските власти не само извършиха обща мобилизация, но и призоваха тези, които бяха демобилизирани от нея през последната година и според закона не подлежат на незабавна мобилизация, да се върнат в армията. И всичко това, въпреки факта, че Азербайджан вече има количествено и качествено превъзходство над Армения по отношение на оръжията и военната техника, както и в броя на личния състав.

Освен това се появиха първите пленници, а това са военнослужещи от арменската армия. Според редица признаци арменските войски се оттеглят и до момента не са успели да извършат нито една успешна контраатака. Арменското командване концентрира все повече сили в Нагорни Карабах, като по този начин ги вкарва в капан. Ако Ереван все още има останали сили, е необходимо да се опита да нанесе мощна контраатака и да победи северната групировка от азербайджански войски, разчиствайки пътя към Карабах. Ако няма сили за подобен удар, може спокойно да започне евакуацията на арменските войски и населението от Карабах. В противен случай всички те скоро ще се окажат в азербайджански плен. Без боеприпаси не може да устои. Всичко може да приключи през следващите 10-15 дни. Азербайджанската армия вече обяви готовността си да осигури хуманитарни коридори за извеждане от Карабах на арменското цивилно население и онези военнослужещи, които са готови да спрат съпротивата.

В момента слабостта на арменската армия е показана от ракетни атаки срещу азербайджански градове в напразен досега опит за провокиране на ответни обстрели на градове на територията на самата Армения, което би позволило на Москва да приведе в действие Договора за колективна сигурност. Също така премиерът Никол Пашинян обяви готовността на Армения да направи отстъпки в конфликта в Карабах, без да уточни обаче какви точно могат да бъдат отстъпките и да поиска подобни, но неназовани отстъпки от азербайджанска страна. При сегашната ситуация обаче Илхам Алиев едва ли ще се съгласи на прекратяване на огъня при други условия, освен пълното изтегляне на арменските войски от Нагорни Карабах.

Що се отнася до позицията на Русия, Дмитрий Песков, в отговор на отчаяния призив на двама арменски бизнесмени Рубен Варданян и Самвел Карапетян към Владимир Путин с молба да се помогне на Армения възможно най-скоро, заяви, че е трудно да си представим от страна на Русия „по-активни стъпки от сегашните“ ... Засега тези стъпки се свеждат само до призиви за прекратяване на огъня, които сами по себе си не могат да спрат войната.

Заплахата от поражението на Армения, която се приближава с всеки ден, ни кара да преразгледаме много от създалите се стереотипи. По-голямата част от военните експерти, и не само в Русия, са убедени, че арменската армия сериозно превъзхожда азербайджанската армия по отношение на бойната подготовка и мотивацията на личния състав. Това мнение със сигурност отговаряше на реалностите на войната 1992-1994 г. Но оттогава е минало повече от четвърт век. Арменските офицери, които се биеха като лейтенанти в Карабах в началото на 90-те години, или напуснаха армията отдавна, или заемат много по-високи позиции на ниво полковници и генерали. Редниците и сержантите, победили азербайджанците по тяхно време, вече не са на служба в арменската армия.

Абсолютно същото е положението и в азербайджанската армия. В началото на 90-те тя загуби поради липсата на национална военна традиция в Азербайджан. В царска Русия азербайджанците са били освободени от военна служба и само няколко доброволци са служили в армията. Но дори и по съветско време азербайджанските военнослужещи са служили главно на небойни позиции и сред азербайджанците е имало много малко редовни офицери и сержанти. Оттогава обаче ситуацията се промени коренно. Властите на Азербайджан, използвайки петродолари, не само купуват оръжия и военно оборудване, откъдето могат, но и обучава офицерския корпус в чуждестранни училища и академии, главно в Турция, както и вътре в страната под ръководството на турски и израелски инструктори. В резултат на това сегашната азербайджанска армия в много отношения е клонинг на турската армия, въпреки че отстъпва по отношение на оръжията и нивото на бойна подготовка.

Турската армия, със същите резерви, е клонинг на американската. Като се има предвид това, азербайджанската армия е повече или по-малко адаптирана за съвременна безконтактна битка с обилно използване на безпилотни летателни апарати (БПЛА). Арменската армия, която има много по-скромни възможности за придобиване на съвременни оръжия и военна техника, все още остава клонинг дори не на руската, а на съветската армия, с включването си в контактни битки със създаването на ударни групи и концентрация върху основните направления на артилерията и танковете. Но тази доктрина не е подходяща за безконтактна битка. В условията на масово използване на БПЛА, напротив, се изисква разпръснато разположение на живата сила и оборудването.

Несъмнено след края на настоящата война арменската армия ще трябва да бъде радикално реформирана. Никол Пашинян няма нито време, нито възможност за такава реформа. Изисква се не само покупка на скъпи съвременни средства за война, включително електронни, но и постепенна смяна на командването. От своя страна Пашинян се нуждаеше от подкрепата на армията и не можеше да направи радикални промени в командването на армията. Реформата на армията е не само много скъп бизнес, но и бавен, за нейното завършване изисква смяна на поколенията на офицерския корпус, т.е. 15-20 години.
***

AFP: Армения и Азербайджан вървят към примирие
Армения и Азербайджан се придвижват "към примирие", за да прекратят боевете за Нагорни Карабах, заяви френското президентство пред AFP, като споразумението се очаква късно в петък или в събота.

Висши дипломати от воюващите страни се срещнаха в Москва, въпреки че сблъсъците около спорния регион не показаха никакви признаци на отслабване.

"Ние се придвижваме към примирие тази вечер или утре, но то все още е крехко", заяви кабинетът на президента Еманюел Макрон в изявление пред AFP.

Макрон разговаря по телефона с арменския премиер Никол Пашинян късно в четвъртък и с президента на Азербайджан Илхам Алиев в петък.

Френското президентство заяви, че разговорите са част от "координиран процес" с руския президент Владимир Путин от началото на седмицата.

През следващите дни ще бъде договорено възобновяване на мирните преговори в рамките на така наречената Минска група, която оглавява усилията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за прекратяване на дългогодишния Карабахски конфликт.

Франция съпредседателства групата съвместно с Русия и САЩ.

Външните министри на Армения и Азербайджан се очаква да се срещнат в Москва в петък по покана на Путин.
***

РИА Новости: Преговорите за Нагорни Карабах в Москва ще започнат в 15 часа
Преговорите за Нагорни Карабах на ниво външни министри ще започват в Москва в 15:00 часа (местното време съвпада с българското), съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че в петък в Москва ще се проведат консултации между Азербайджан и Армения на ниво външни министри.

"Външните министри пристигат в Москва и днес ще започнат да работят с руския външен министър Лавров. Очакваме тази среща да започне в три следобед", каза Песков пред репортери.
***

ТАСС: Армения и Азербайджан потвърдиха участието на външните си министри в консултациите за Нагорни Карабах в Москва
Армения и Азербайджан са потвърдили участието на министрите си на външните работи в консултациите в Москва днес, 9 откомври, предава ТАСС, като припомня, че преди това руският президент Владимир Путин покани първите дипломати на Ереван и Баку на разговори за прекратяване на бойните действия в Нагорни Карабах.

„Баку и Ереван потвърдиха участието си в консултациите в Москва“ заяви представителят на МВнР на Русия Мария Захарова. По нейните думи вече се води подготовка за срещата.

През последните дни руският президент неведнъж призова страните към примирие и преговори. Военните сблъсъци, най-големите в региона от 1994 година, не стихват от 27 септември.
***

ТАСС: Путин покани външните министри на Армения и Азербайджан на разговори в Москва
Президентът на Русия Владимир Путин покани министрите на външните работи на Армения и Азербайджан на консултации в Москва по въпросите за обмен на пленниците и телата на загиналите в хода на боевете в Нагорни Карабах, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Кремъл.

„След поредица от телефонни разговори с президента на Република Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателя на Република Армения Никол Пашинян, президентът на Руската федерация призовава за прекратяване на военните действия в зоната на конфликта в Нагорни Карабах по хуманитарни причини, за да се разменят телата на мъртвите и затворниците. На 9 октомври външните министри на Азербайджан и Армения са поканени в Москва за консултации по тези въпроси с посредничеството на руския външен министър “, се казва в изявлението.

Ситуацията в Нагорни Карабах ескалира на 27 септември, на спорната територия се водят активни боеве. В Азербайджан и Армения беше въведено военно положение и беше обявена мобилизация. И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни.