Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Боевете в Нагорни Карабах продължават въпреки обявените за днес преговори

08 октомври 2020 | 16:07

След кратко затишие боевете в Нагорни Карабах се възобновиха и продължиха с особена ярост през нощта на 7 октомври. Воюващите продължават да декларират своите успехи и тежки загуби на противника. Според независими източници данните на арменската страна са по-близо до реалността.

Ракети и на едната и на другата страна падат в Иран. Баку се извини на Техеран за падането на снаряди и ракети на иранска територия. В сряда официалният представител на арменското министерство на отбраната Артсрун Ованесян заяви, че когато атакуват арменски позиции, азербайджанските въоръжени сили всъщност използват иранска територия за прикритие.

И исторически обекти не са пощадени от военните действия. Армения заяви в четвъртък, че азербайджански сили са обстреляли историческа катедрала в град Шуша в Нагорни Карабах, където журналисти са видели, че църквата е претърпяла сериозни щети.

САЩ, Франция и Русия ще се срещнат в Женева, за да се опитат да избегнат по-широка война в Южен Кавказ.


Yeni Safak: Кой накара Армения да събуди конфликта в Карабах
Кой накара Армения да събуди конфликта в Карабах, коментира турският журналист Ибрахим Карагюл в проправителствения вестник Yeni Safak в материал, представен без редакторска намеса.

Азербайджан извършва операции само на собствена територия. Тази операция е строго в нейните законни граници. Карабах, както и останалите азербайджански територии под окупация, според международното право са в полето на суверенитет на Азербайджан. Но въпреки това те са под окупация.

Сега Баку провежда решителна операция за прекратяване на тази окупация. За първи път от три десетилетия той преминава от режим на защита към нападение. Провежда изключително успешна операция.

Прочиства своите градове, села, планини, плата, води и земи.

Това не е война, а борба срещу тероризма; това е операция за вътрешна сигурност.

Има ли някакви проблеми досега? Има ли проблем за Русия? Някакви проблеми за Иран, Франция, ЕС или САЩ?

Не, няма проблеми и не може да има.

Минската група на ОССЕ осигури окупацията в продължение на 30 години. Но всичко свърши сега.

Има ли право Азербайджан да прави това? Има ли властта и отговорността да защитава, спасява и съхранява собствените си земи?

Разбира се. Това е най-основното и безспорно право на страната.

До този момент няма нито една критика или реакция, която светът може да насочи към Азербайджан. Всеки, който се противопоставя на това, е нашественик. Това означава, че атакуват Азербайджан!

Но случаят на Армения е различен. Администрацията на Ереван атакува Азербайджан директно от три десетилетия. Нахлува в градовете и земите му. Нещо повече, тя поддържа тази окупация на масата на преговорите от три десетилетия с подкрепата на международната общност.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Минската група не е направила нищо от основаването си, освен да осигури арменската окупация и да ограничи Азербайджан. Тази организация е създадена изцяло, за да разсее Азербайджан. Изпълняваше своята функция. Но това свърши сега.

Кой накара Армения да атакува Азербайджан? Какъв е планът зад това?

Атаката срещу Товуз бе добре планирана и нова инвазия за Армения, но за силите и капиталовите групи, които я подкрепят, това беше добре изчислена стъпка по отношение на енергийната геополитика.

Армения пое многонационална мисия, мислейки си: „Азербайджан и без това не може да направи нищо“. Онези, които подкрепят Ереван, също смятат, че лесно ще променят енергийното уравнение, като казват: „Азербайджан и без това не може да направи нищо“.

Според тях ще има разрушителни промени в енергийната геополитика и Ереван ще бъде победител. Ролята на Кюрдската работническа партия (ПКК) и Даеш в Ирак и Сирия - поради естеството на задачата - беше изпълнена по подобен начин спрямо Армения в Кавказ.

Товуз беше само началото на основен план. Щеше да продължи - и продължи. Администрацията на Ереван предприе последващи атаки, които изглеждаха неоснователни. Тя щеше да разшири полето си на окупация, ще сложи край на Азербайджан и да го обрече на определен план.

Ереван и тези, които го подкрепят, сега се чудят какво да правят

Те предприемат този опит въз основа на опита си, натрупан през последните три десетилетия. Не успяха обаче да разберат, че тези три десетилетия са приключили. Съвместните военни учения, които Турция и Азербайджан започнаха веднага след атаките, бяха декларацията, че Кавказ вече не е същият.

Турция се промени - и продължава да се променя – промени играта в Ирак, Сирия и Източното Средиземноморие. Сега този динамичен ум би променил играта в Южен Кавказ. Точно това се случи. Азербайджан отговори на последните атаки на Армения с неочаквана, силна операция.

Това шокира всички страни, подкрепящи Ереван, всички сили, стремящи се да променят енергийната геополитика. Те не го очакваха. Те смятаха, че това е невъзможно.

Властта на Азербайджан, ръководството на Алиев предприе действия

Но Азербайджан възкръсна. Показа присъствието си като най-могъщата страна в Кавказ. Президентът Илхам Алиев доказа невероятно лидерство със своята смела и решителна позиция.

Сега Армения продължава това, което прави през последните три десетилетия. Продължава да атакува Азербайджан. Все още се цели в градовете на Азербайджан и цивилните. Градовете, на десетки километри във вътрешността на страната, които са атакувани през нощта и с ракети, не са бойни полета. Арменските и азербайджанските градове не са бойни полета. Азербайджан провежда операция само на собствените си законни територии.

С други думи, докато Азербайджан провежда операция, Армения води война.

Противна военна стратегия - въвличане на Русия, Иран във война

1- Армения премества битката в цивилни райони. Тя се опитва да поддържа с кланета окупацията, които е започнала с кланета. Използва терористични методи.

2- Армения се опитва да изнесе войната извън Карабах. Това е гнусна военна стратегия. По този начин Ереван работи за избухването на тотална азербайджанско-арменска война и за регионализиране на борбата.

3- По свой собствен начин, тя се опитва да въвлече Русия и Иран във войната, да се намеси в Азербайджан и да активира Запада.

4- Русия и Иран може да не попаднат в този капан. Нито една от страните не трябва да приема тази евтина стръв.

Какво ще се случи, ако Ереван успее?

5- Но ако все пак успее:

На етап 1 войната ще се промени от окупацията на Карабах в азербайджанско-арменската война,

На етап 2 той ще се разпространи изцяло в Южен Кавказ.

На етап 3 това ще предизвика дълбоки трусове в ирански Азербайджан и Западът ще използва това срещу Иран.

На етап 4 тя ще има сериозни последици в северната част на Кавказ.

На етап 5 (най-опасният) ще започне голяма борба между Турция, Русия и Иран.

Планира ли се турско-руско-иранска война!

6- Армения и силите, провокиращи тази война, ще искат да превърнат въпросната битка в тройна война. Това означава война за целия регион, от Кавказ до Персийския залив, от Черно море до Източното Средиземноморие. Това би било голямо унищожение.

7- Въпросът е: Дали силите, които подтикнаха Армения да атакува Азербайджан, процесът, който беше стартиран с атаката на Товуз, умът зад него, целят да стартират тристранна война между Турция, Русия и Иран?

8- Русия и Иран трябва незабавно да премахнат тази страна от Карабах и окупационните райони. Те трябва да направят това сами. Също така, този страхотен капан трябва да се вземе на сериозно!

9 - Малкият Ереван разиграва както Русия, така и Иран.

„Независимая газета“: В Нагорни Карабах може да се появят украински наемници
След кратко затишие боевете в Нагорни Карабах се възобновиха и продължиха с особена ярост през нощта на 7 октомври. Воюващите продължават да декларират своите успехи и тежки загуби на противника. Според независими източници данните на арменската страна са по-близо до реалността, пише руският вестник "Независимая газета“.

Баку се извини на Техеран за падането на снаряди и ракети на иранска територия. Това съобщи на 7 октомври иранската информационна агенция Mehr с позоваване на заместник-командващия граничните войски бригаден генерал Касем Резай. „Двете държави воюват от девет дни. "Оплакваме загиналите ”, каза той. - Но не можем да се примирим с факта, че ракетите падат на територията на Иран. Граничните служители на страната ни, в съответствие със своите задължения, предупредиха воюващите. И Армения, и Азербайджан признаха грешките. " Според Касем Резай на сутринта на 7 октомври на иранско-азербайджанската граница се е състояла среща на служители от Иран и Азербайджан. "На азербайджанската страна беше казано за необходимостта да се спазват определени правила," каза Резай. Според него азербайджанската страна е обещала да „коригира обстрела“. Арменската страна е направила същото.

В сряда официалният представител на арменското министерство на отбраната Артсрун Ованесян заяви, че когато атакуват арменски позиции, азербайджанските въоръжени сили всъщност използват иранска територия за прикритие. Според него, нямайки възможност да провеждат атакуващи действия, азербайджанските части не пренебрегват провокациите за втори ден.

В противовес от докладите на Баку за „успешен напредък по предвидените посоки“, превземане на нови крепости, залавяне и унищожаване на „значително количество жива сила, военна техника и други бойни средства на противника“ Ованесян обяви смазващи контраудари на арменските сили: „Вчера цяла нощ и тази сутрин боевете продължиха. През нощта врагът в долината Аракс, покрай реката, се опита да се групира и да продължи напред. Нашите разузнавателни части ... ги забелязаха навреме и им нанесоха тежки загуби с артилерийски огън. " Ованесян отбеляза, че около три консолидирани вражески бригади са победени в южната посока на фронта край Джебраил. Според него Азербайджан отново струпва сили в долината Аракс, за да продължи военните действия, във връзка с което арменската страна призова Иран да наблюдава действията на азербайджанските сили в близост до нейните граници. В северната посока, според Министерството на отбраната на Армения, части от армията за отбрана на Арцах (арменското име на Нагорни Карабах. - НГ) също са постигнали важни позиционни подобрения. „Боевете продължават. През целия ден въоръжените сили на Азербайджан нанасят ракетни и въздушни удари по цивилното население на Степанакерт, Шуша ... Битките са тежки, врагът използва големи сили и техника “, подчерта Ованесян.

От собствените си източници НГ разбра за унищожаването от арменските сили на поредна група наемници от Близкия изток. Междувременно през информационните канали проблясва съобщение, че украински доброволци се готвят да отидат в зоната на конфликта, за да помогнат на азербайджанските сили срещу заплата от 1500 до 2000 долара. Олег Павленко, независим журналист от Киев, каза пред НГ, че двама от неговите източници са отрекли информацията, но трима други са казали, че „са чували за нещо подобно“. Павленко цитира един от тях: „Не знам за сумата, но фактът, че подобни предложения се разпространяват сред ветераните, е 100% достоверен. Предлагали са поне на някои от моите познати в Лвов. И това е било направено от пенсионер, бивш служител на районната военно-регистрационна служба в град Лвов."

AFP: Снаряд удари историческа арменска катедрала в нагорно-карабахския град Шуша
Армения заяви в четвъртък, че азербайджански сили са обстреляли историческа катедрала в град Шуша в Нагорни Карабах, където журналисти от AFP са видели, че църквата е претърпяла сериозни щети.

В покрива на катедралата Свети Спас, емблематично място за Арменската апостолическа църква, зее голяма дупка. По пода има разхвърляни отломки, пейките са съборени и вътрешността е покрита с прах от варовиковите стени на сградата. Част от металния й покрив е паднала извън сградата

"Вражески Азербайджан удари символа на Шуша - катедралата Газанчецоц", заяви говорителят на арменското министерство на отбраната Артсрун Ованесян в „Телеграм“, използвайки арменското име за града.

"Това е много важна катедрала за арменците ... Бог ще Ви съди!" – коментират местните жители.

Огромната катедрала, построена между 1868 и 1887 г., е от голямо символично значение за арменците.

Той е седалището на епархията на Карабах и тя бе претърпяла големи щети по време на войната през 90-те години на миналия век за спорния регион, когато е бил използван като място за съхранение на ракети „Град“ от азербайджанските сили.

ТАСС: В Баку съобщиха за смъртта на 31 цивилни от началото на конфликта с Армения
Главната прокуратура на Азербайджан съобщи в четвъртък, че от началото на ескалацията в Нагорни Карабах са убити 31 цивилни и 154 са ранени от азербайджанска страна, предава TACC.

"В резултат на обстрела на населени места от арменска страна от 27 септември до днес са убити 31 цивилни, 154 души са ранени", се казва в съобщението. Според ведомството са нанесени щети на 133 цивилни обекта и 928 жилищни сгради.

Ден преди това се съобщаваше за 28 загинали цивилни и 144 ранени.

Reuters: Азербайджан и Армения продължават боевете преди преговорите в Женева днес
Азербайджански и етнически арменски сили продължиха боевете в и около района на Нагорни Карабах в четвъртък, преди САЩ, Франция и Русия да се срещнат в Женева, за да се опитат да избегнат по-широка война в Южен Кавказ, предава Reuters.

Азербайджан заяви, че град Гянджа е бил обстрелян рано в четвъртък от арменските сили и че един цивилен е бил убит в района на Горанбой. Твърди се, че и други села са били обстрелвани от етнически арменски сили.

Властите на Азербайджан съобщават за 30 смъртни случая на цивилни, откакто избухнаха боевете в Нагорни Карабах, планински анклав, който по международното право принадлежи на Азербайджан, но е населен и управляван от етнически арменци.

Азербайджан също казва, че са ранени 143 цивилни, но не разкрива информация за военните си жертви.

Властите в Нагорни Карабах заявиха, че тактическата ситуация не се е променила значително през нощта, като в някои райони се съобщава за артилерийски и ракетен обстрел, а главният административен център Степанакерт е засегнат от обстрела.

Нагорни Карабах, който се откъсна от контрола на Азербайджан при разпадането на Съветския съюз, обяви в сряда, че броят на военните жертви от 27 септември е 320 души. Арменците съобщават още за 19 убити цивилни и мнозина ранени.

Франция, САЩ и Русия са съпредседатели на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която посредничи за Нагорни Карабах. Те се надяват да убедят воюващите страни да се споразумеят за прекратяване на огъня след най-смъртоносните битки за Нагорни Карабах от повече от 25 години.

Армения не изпраща външния си министър на преговорите в Женева, но се очаква да присъства външният министър на Азербайджан.

Очаква се френски, американски и руски представители да се срещнат с арменския външен министър в Москва следващия понеделник.

Боевете породиха международната загриженост, че Турция, близък съюзник на Азербайджан, и Русия, която има пакт за отбрана с Армения, могат да се намесят директно в конфликта.

Боевете се следят отблизо в чужбина, отчасти поради близостта на Нагорни Карабах до тръбопроводи, които пренасят азербайджански петрол и газ до международните пазари.