Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Трети ден на военните действия в Нагорни Карабах

29 септември 2020 | 11:58

Въпреки призивите на международната общност, военните действия в Нагорни Карабах продължават. В ранните часове на деня бе съобщено, че армията на Азербайджан е започнала настъпление в посока град Фюзули (Физули), разположен на територията, съседна на Нагорни Карабах. Информацията бе потвърдена от Министерството на отбраната на републиката.
„На 29 септември сутринта офанзивата на азербайджанската армия за освобождението на град Фюзули продължава", се казва в изявление на военното ведомство в Баку. Съгласно разпространената информация, в посока Фюзули-Джабраил азербайджанските въоръжени сили са унищожени четири цистерни на арменските въоръжени сили. В момента боевете продължават", се казва още в текста на Министерството на отбраната.
Част от регион Фюзули, включително и едноименният град, попада под контрола на арменската страна през 1993 г.
На 27 септември Баку съобщи за интензивен обстрел на позициите на азербайджанската армия от страна на Армения. На свой ред Ереван обяви офанзива на азербайджанските въоръжени сили в посока Нагорни Карабах и обстрел на населени места, включително по административния център Степанакерт. И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни. Арменските власти въведоха военно положение и обявиха мобилизация, Азербайджан също обяви военно положение в цялата страна и частична мобилизация.
Баку и Ереван оспорват суверенитета върху Нагорни Карабах от февруари 1988 г., когато регионът обяви отделянето си от Азербайджанската ССР. По време на въоръжения конфликт през 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем съседни региона.


РИА Новости: Турция декларира готовност да подкрепи Азербайджан на бойното поле
Анкара е готова да подкрепи Баку както на масата за преговори, така и на бойното поле, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в рамките на посещение в посолството на Азербайджан в страната, предава РИА Новости.
„Искаме (въпросът за Нагорни Карабах) да бъде разрешен радикално. Положихме много усилия за това, но без резултат. Винаги сме били близо до Азербайджан - както на бойното поле, така и на масата за преговори. Ще продължим с тази солидарност", увери Чавушоглу след посещение в посолството на Азербайджан в турската столица.
Според него световната общност греши, поставяйки Азербайджан и Армения на равни нога в този конфликт.

ТАСС: Кремъл призова „да не се налива масло“ в конфликта в Нагорни Карабах
Кремъл е уверен, че изявленията за евентуална военна подкрепа за Азербайджан и Армения, които са в конфликт заради Нагорни Карабах, само добавят масло в огъня, страните трябва да бъдат убедени да се върнат към политико-дипломатическия начин на уреждане на спора. Такова изявление направи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предава TACC.
„На първо място Кремъл изхожда от необходимостта от скорошно прекратяване на огъня и военните действия. Всякакви изявления относно някаква военна подкрепа или военна дейност недвусмислено добавят масло в огъня. Категорично сме против това и не сме съгласни с тази формулировка на въпроса", подчерта говорителят на Кремъл.
„Призоваваме всички държави, особено страните-партньори, като Турция, да направят всичко, за да убедят противоположните страни да прекратят огъня и да се върнат към мирно уреждане на този дългогодишен конфликт с политически и дипломатически средства", цитира агенцията думите на Песков.

РИА Новости: Армения заплаши да използва оръжия с широк радиус на поражение
По време на ескалацията на конфликта в Нагорни Карабах Министерството на отбраната на Армения може да бъде принудено да използва оръжия с широк радиус на поражение, заяви прессекретарят на ведомството Шушан Степанян, цитиран от РИА Новости.
„Министерството на отбраната предупреждава, че арменските въоръжени сили са принудени да използват огнестрелни оръжия и военна техника с широк обсег, за да унищожат жива сила, движимо и недвижимо имущество, военна техника на големи територии“, написа Степанян в социалната мрежа „Фейсбук“.
Според нея това се дължи на факта, че азербайджанските войски използват тежки огнеметни системи, артилерия с голям калибър и установки „Смерч“. „Това променя логиката и мащаба на военните действия, извеждайки го на ново ниво", добави говорителят на военното ведомство в Ереван.
На 27 септември Баку съобщи за интензивен обстрел на позициите на азербайджанската армия от страна на Армения. На свой ред Ереван обяви офанзива на азербайджанските въоръжени сили в посока Нагорни Карабах и обстрел на населени места, включително по административния център Степанакерт. И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни. Арменските власти въведоха военно положение и обявиха мобилизация, Азербайджан също обяви военно положение в цялата страна и частична мобилизация.
Баку и Ереван оспорват суверенитета върху Нагорни Карабах от февруари 1988 г., когато регионът обяви отделянето си от Азербайджанската ССР. По време на въоръжения конфликт през 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем съседни региона.

„Известия“ (Русия): В Степанакерт е в ход стихийна евакуация
Кореспондент на руския ежедневник „Известия“ съобщава за „стихийна евакуация“ от административния център на Нагорни Карабах – Степанакерт.
Според информация на изданието хората масово се насочват към арменската столица Ереван.
„Изпращат ги веднага, без да имат роднини там, нищо. Но им казват, че със сигурност ще бъдат посрещнати там. Властите в Ереван се организират...“, уверява кореспондентът на вестника, като допълва, че напускащите Степанакерт се извозват „напълно безплатно“ до Ереван.
Междувременно азербайджанската армия продължава офанзивата си в Нагорни Карабах в посока град Фюзули. Във вторник сутринта в Степанакерт прозвуча сирена за опасност от въздушна атака, но такава не последва. По-късно бе съобщено за самолет, свален на североизток от града, според канала WarGonzo на социалната мрежа „Телеграм“.

AFP: Меркел призовава за „незабавно прекратяване на огъня“ в боевете в Нагорни Карабах
Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел призова за „незабавно“ прекратяване на боевете в района на Нагорни Карабах в телефонни разговори с лидерите на Армения и Азербайджан. Това обяви нейният говорител Щефан Зайберт, предава AFP.
„Канцлерът спешно призова за незабавно прекратяване на огъня и връщане към масата за преговори", поясни Зайберт.
Меркел разговаря с премиера на Армения Никол Пашинян в понеделник и с президента на Азербайджан Илхам Алиев във вторник, допълни още той.

Die Welt (Германия): Нагорни Карабах - новата война на Ердоган
В Нагорни Карабах Турция подкрепя мюсюлманския Азербайджан. На противоположната страна е Русия, застъпваща се за Армения. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган поема големи рискове, но това проявление на сила от негова страна е сигнал към Европа, твърдят в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.
„Колони с танкове преминават през долините. В небето кръжат хеликоптери и дронове. Над градовете и селата се издигат струйки черен и синкав дим. Има жертви и ранени. В неделя в 4:10 ч. в Нагорни Карабах започна война между Азербайджан и Армения“, пише изданието по повод водещата новина от последните дни.
Както написа министър-председателят на Армения Никол Пашинян на страницата си във „Фейсбук“, първият удар е нанесен от азербайджанската страна призори в неделя. „Цялата отговорност е на военно-политическото ръководство на Азербайджан", заяви представител на Министерство на отбраната в Ереван. Според информация на ведомството няколко хеликоптера и бойни безпилотни летателни апарати вече са свалени, а три вражески танка са унищожени. Правителството на Азербайджан от своя страна отрече тези твърдения и подчерта, че това е контраатака на фронтовата линия. В същото време Армения по-рано е провокирала военни действия.
Това са абсолютно типични взаимни обвинения на страните в хода на конфликт, който продължава повече от сто години и пламва с нова сила малко преди разпадането на СССР. Оттогава непрекъснато се случват въоръжени сблъсъци между Азербайджан и Армения, претендиращи за суверенитета над Нагорни Карабах. В съответствие с международните правни норми този регион принадлежи на Азербайджан, но всъщност е под контрола на Армения. Прекратяването на огъня от 1994 г. постоянно се нарушава.
За последно това се случи през юли тази година, когато на границата имаше престрелка, при която двама азербайджански войници бяха убити и няколко други бяха ранени. По правило подобни инциденти могат да се нарекат ограничени военни действия и те се случват на няколкостотин километра от Нагорни Карабах. Сега вече не става въпрос за изолирани сблъсъци, а за истинска война. Азербайджанските въоръжени сили, включително ВВС, атакуваха директно спорната територия. В Нагорни Карабах са обявени военно положение и обща мобилизация.
Тази война можеше да се очаква. Факт е, че след последния инцидент на границата Турция обяви, че ако се наложи, ще подкрепи своя съюзник Азербайджан. Реджеп Тайип Ердоган обеща „да отмъсти за всяка атака срещу Азербайджан", която снабдява Турция с евтин газ. Според турския президент Армения ще трябва да плати скъпо за всяка атака, която дръзне да извърши.
Фактът, че заплахите на Ердоган не са празни думи, е добре известен от интервенциите на Турция в Сирия и Либия. Войната е един от елементите на неговата експанзионистична външна политика, чиято цел е да създаде „нова Османска империя“, водена от великата сила Турция.
Освен това Азербайджан е лоялен съюзник на Анкара в Кавказ в продължение на три десетилетия. Турция подкрепя военните му с няколкостотин милиона долара годишно. През юли тя достави на Азербайджан дронове, различни оръжия и боеприпаси.
С тази въоръжена ескалация в Нагорни Карабах Турция сега демонстрира своята хегемония и в Кавказ. Там тя се сблъсква с интересите на Русия, която има няколко военни бази на територията на Армения. Но Турция не се интересува - тя се противопоставя на Кремъл в Сирия и Либия от няколко години. И в двете страни турското ръководство доста успешно популяризира собствените си интереси, въпреки мнението на Русия. Като се вземе предвид този опит, не може да се изключи, че Анкара няма да се страхува от конфронтация с Кремъл в Нагорни Карабах.
Първата реакция на Москва изглежда само потвърждава, че изчисленията на Ердоган са точни. Руското министерство на отбраната призова страните за прекратяване на огъня. Въпреки че Армения, за разлика от Азербайджан, е член на създадената от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), Кремъл не се интересува от подкрепата на Ереван. Руските медии съобщават за конфликта, но тази новина не е от най-важните. Освен това Путин изглежда не се интересува от война с Турция. Целта му е да гарантира, че ситуацията в Нагорни Карабах ще остане непроменена. Така той ще може да продължи да доставя оръжие и на двете страни на конфликта.
Ердоган от своя страна разчита на сплашване. Войната в Нагорни Карабах е демонстрация на неговата мощ, адресирана до Гърция и цяла Европа, с която Турция е в конфликт заради газовите находища в Източното Средиземноморие. Анкара за пореден път показва, че смята войната за напълно приемливо средство за насърчаване на собствените си интереси. Освен това турската намеса в Нагорни Карабах също е атака на страната срещу международна общност. В края на краищата Анкара в Кавказ отново залага на сирийските бунтовнически формирования, както направи и в Либия. Според съобщения в медиите вече има около хиляда такива наемници измежду сирийската опозиция в Азербайджан. Казват, че на всеки им се плаща до 2500 долара на месец.
Широката общественост разбра за тях през октомври миналата година. Три дни след турското нашествие в Северна Сирия, т.е. на 12 октомври, 34-годишната Халаф беше убит на магистрала на територия, контролирана от Сирийската национална армия (SNA). Боевиците спряха колата й, измъкнаха я от колата за косата и действаха толкова брутално, че буквално й свалиха скалпа. И двата й крака бяха счупени с железни пръти, а лицето й беше обезобразено до неузнаваемост. На всичкото отгоре те я застреляха с около 20 куршума.
Този ден Халаб не беше единствената жертва на СНС, в редиците на която се борят главно радикални ислямисти, които се ползват с подкрепата на Турция. Те също убиха още осем цивилни. Тези екзекуции доведоха до многобройни военни престъпления, записани в съответния доклад на Съвета на ООН по правата на човека. В него се изброява дълъг списък с действия, в които „помощниците“ на Ердоган са обвинени: грабежи, отвличания, изнасилвания, изтезания и насилствено презаселване на жителите.
Към това може да се добави и грабеж и унищожаване на световно културно наследство и религиозни реликви в кюрдския регион Африн, които сирийските ислямисти завзеха по заповед на Анкара през 2018 г. Докладът на ООН от 25 страници говори за „систематични и координирани действия“ от въоръжени групи. Пауло Серджо Пинейро, председател на анкетната комисия на ООН, поиска от Турция да „разследва тези престъпления" миналия вторник. Не може обаче да се очаква Анкара да се вслуша в призива му. Турското външно министерство преди няколко дни отхвърли „всякакви обвинения" като „неоснователни", подчертавайки, че Анкара подкрепя сирийските бунтовници, които „ имат имунитет".
Сега ситуацията в Азербайджан ескалира. Според сирийските медии първите бойци на СНС са пристигнали там преди четири седмици. Още в средата на септември арменският външен министър Зохраб Мнацаканян обвини Турция, че прехвърля „чуждестранни бойци" в съседната й държава. Според него това може да се счита за заплаха от насилие. Е, сега ситуацията се влоши.
Според непотвърдени доклади, публикувани в „Туитър“, в неделя са убити около 20 сирийски бойци. Първите имена на загиналите вече са публикувани от журналист от последния бастион на бойците в северозападната част на Сирия – Идлиб. Всички бази на сирийски бунтовници, „в експлоатация“ от Анкара, се намират в Идлиб. „Наскоро беше намалено заплащането на бойците в Либия“, добави журналистът, който от съображения за сигурност не разкри името си. „Така че Турция иска да ги принуди да заминат за Азербайджан, където им се обещават повече пари"“.


ТАСС: Министерството на отбраната на Азербайджан обяви настъпление в посока град Фюзули
Армията на Азербайджан е започнала настъпление в посока град Фюзули (Физули), разположен на територията, съседна на Нагорни Карабах. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на републиката, предава TACC.
„На 29 септември сутринта офанзивата на азербайджанската армия за освобождението на град Фюзули продължава", се казва в изявление на военното ведомство в Баку.
Съгласно разпространената информация, в посока Фюзули-Джабраил азербайджанските въоръжени сили са унищожени четири цистерни на арменските въоръжени сили. В момента боевете продължават", се казва още в текста на Министерството на отбраната.
Част от регион Фюзули, включително и едноименният град, попада под контрола на арменската страна през 1993 г.
На 27 септември Баку съобщи за интензивен обстрел на позициите на азербайджанската армия от страна на Армения. На свой ред Ереван обяви офанзива на азербайджанските въоръжени сили в посока Нагорни Карабах и обстрел на населени места, включително по административния център Степанакерт. И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни. Арменските власти въведоха военно положение и обявиха мобилизация, Азербайджан също обяви военно положение в цялата страна и частична мобилизация.
Баку и Ереван оспорват суверенитета върху Нагорни Карабах от февруари 1988 г., когато регионът обяви отделянето си от Азербайджанската ССР. По време на въоръжения конфликт през 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем съседни региона.

Експерт: Блицкригът на Азербайджан в Нагорни Карабах не се получи
Турция се опитва да заяви по-категорично присъствието си в Кавказ. Това, коментирайки активността на Анкара на фона на възобновените военни действия в зоната на нагорно-карабахския конфликт, заяви водещият научен сътрудник в Института за международни изследвания на МГИМО на РАН, главен редактор на списание „Международная аналитика“ Сегей Маркедонов в интервю пред арменско издание, предава EA Daily.
По неговите думи, солидарността на Турция и Азербайджан е устойчив стратегически съюз, но такава сериозна обществена подкрепа за действията на Азербайджан от страна на Анкара не е наблюдавана досега.
Маркедонов смята, че блицкригът на Азербайджан в Нагорни Карабах не се е полуъчил. „Тоест, фронтовата линия не се е променила сериозно през първия ден“, каза той.
Говорейки за интересите на външните сили, експертът изрази гледната точка, че Русия не се нуждае от конфликта в Нагорни Карабах, защото „това е пожар по южните й граници“.
„Но и Съединените щати всъщност не се нуждаят от него, тъй като нефтопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан е на около 50 километра от тези военни действия. Това е в непосредствена близост. Единичен ракетен удар и всъщност ситуацията се променя. Освен това както САЩ, така и Франция не са особено заинтересовани от нарастващите амбиции на Турция. В Близкия изток, в Средиземно море това е много вредно за интересите на Запада. А Руската федерация също е допълнителен конкурент в Закавказието. Освен това, мисля, че ще поддържаме отношенията с Турция възможно най-положителни, но допълнителният конкурент, разбира се, не е голямо щастие“, каза Сергей Маркедонов.
„Задачата е такава. Доколко тези посредници (Русия, САЩ и Франция) ще могат да добавят своя потенциал, за да спрат военните действия поне засега. Струва ми се, че те могат да бъдат спрени, ако целите на Блицкрига не бъдат постигнати. Като цяло, бих оценил ситуацията по този начин“, заяви експертът.
Сергей Маркедонов смята, че Русия има „прозорец на възможностите“ да спре кръвопролитията. „Трябва да разберете, че Анкара в сегашната си конфигурация не е враг на Москва. Слава Богу, ситуацията не се върна на етапа 2015-2016 г., когато отношенията между Русия и Турция бяха в упадък, в силно замразяване. Сега не е така. Затова вероятно има възможности за влияние“, каза той.
„Между другото, тук бих отбелязал особено момента, че рязкото влошаване на отношенията между Русия и Турция е по-вероятно отрицателен вариант за Армения, отколкото положителен. Защото често чувам от нашите арменски колеги, че Москва трябва да заеме по-строга позиция с Турция или да влезе в конфронтация, но в момента Москва има поне някакъв лост за Турция и Азербайджан. В случай на сценарий на ожесточена конфронтация тези лостове ще бъдат загубени и това не е най-добрият вариант“, каза Маркедонов в интервюто.
Следователно, по неговите думи, въпреки че има възможности, въпреки сближаването между Анкара и Баку, което стана възможно поради дипломатическата пауза, интензивността на преговорните процеси е загубена и на този фон ролята на Анкара е нараснала. „Трябва да върнем тази интензивност. Тогава едностранчивото влияние на Анкара ще спадне. В противен случай ще се увеличи“, обобщи той.

„Слободен печат“ (Македония): Азербайджан очаква подкрепата на Сърбия за Нагорни Карабах; Двете страни се бият със сръбско оръжие
Посолството на Азербайджан в Белград заяви, че всички действия, предприети от тази страна в конфликта с Армения, са в нейните собствени международно признати граници и че очаква Сърбия да бъде на нейна страна в конфликта, пише македонският вестник „Слободен печат“.
„Като се има предвид, че Азербайджан подкрепя позицията на Сърбия по отношение на Косово на международната сцена от 2008 г. насам и призовава за продължаваща и едновременна взаимна подкрепа за Декларацията за приятелски отношения и стратегическо партньорство между Азербайджан и Сърбия и Съвместния план за действие за стратегическо партньорство, Азербайджан очаква сръбската страна да даде подкрепа и да направи изявление по този въпрос“, се казва в изявлението.
За да се предотврати по-нататъшна военна агресия от Армения и да се осигури сигурността на гъсто населените райони по демаркационната линия, азербайджанските въоръжени сили предприемат контранастъпни и реципрочни мерки, в рамките на правото на самозащита и в пълно съответствие с международното хуманитарно право“, добавят от посолството на Азербайджан в Белград.
Цялата отговорност за ситуацията е на военно-политическото ръководство на Армения, се казва в изявлението.
Порталът Nova.rs съобщи в понеделник, че войниците на Азербайджан и Армения, които се бият за оспорваната територия Нагорни Карабах, освен всичко друго, „се избиват взаимно със сръбско оръжие, защото Сърбия публично продава тайно оръжия и на двете страни“.
„Някои от тях, без съмнение, бяха убити със сръбско оръжие, което държавата Сърбия изнасяше в приятелски Азербайджан в продължение на години, но по частни канали, т.е. чрез компанията на Слободан Тешич, а същата военна техника наскоро достигна и до арменската армия“.
Това предизвика истински междудържавен скандал, когато преди два месеца азербайджанското външно министерство изрази дълбоко разочарование и объркване заради съобщенията, че Сърбия е продала големи количества миномети и други оръжия от различен калибър на Армения, която след това ги е използвала на 12 юли при нападение срещу азербайджански полицаи на границата между двете страни, пише изданието.
Изтекли документи, публикувани от НИН, показват, че съгласно споразумение, което компанията е подписала с арменското министерство на отбраната през 2018 г., Тесич е доставил 142 хиляди мини от различен калибър и 10 122-мм ракети „Град“ от завода в Крушик и са транспортирани най-малко 100 120-милиметрови минометни снаряда от първата петгодишна схема, както и три 20-милиметрови зенитни оръдия M55A4 от „Застава оръжие“, изпратени от летището в Ниш до летището край Ереван.

ЕA Daily: Министерството на отбраната на Армения заяви, че азербайджанските сили са започнали нова настъпателна операция
Въоръжените сили на Азербайджан са започнали нова мащабна офанзивна операция в зоната на карабахския конфликт. Това обяви представителят на арменското министерство на отбраната Артсрун Ованесян. Според него Отбранителната армия на Арцах (историческото арменско име Нагорни Карабах - ред.) успешно се противопоставя на всички атаки, нанасяйки значителни загуби на личния състав и техниката на противника, цитира думите EA Daily
„Боевете се водят в участъците на долините на реките Аракс и Матагис-Талъш. Досега са унищожени 22 танка и 10 единици военна техника. Убити са над 370 азербайджански военни, като има голям брой ранени. 35 процента от ранените са в тежко състояние ”, каза Ованесян.
Министерството на отбраната на непризнатата Нагорно-Карабахска република (НКР) по-рано в понеделник обяви за голяма танкова атака от азербайджанските въоръжени сили върху югоизточния сектор на фронтовата линия, отблъсната от части на армията за отбрана на Нагорни Карабах Според арменската страна, те са срещнали упорита съпротива от танковите и противотанковите части на Отбранителната армия на Арцах, като врагът е загубил десет бронирани машини.