Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Война в Нагорни Карабах

28 септември 2020 | 14:05

Интензивните военни действия между арменските и азербайджанските сили продължиха и в понеделник по границата на спорния регион Нагорни Карабах. И двете страни претендираха за местни победи и съобщават, че са си нанесли тежки жертви. Междувременно от международната общност пристигат призиви за прекратяване на огъня и разделяне на войските. През нощта е имало схватки „с различна интензивност“ на границата с Нагорни Карабах, съобщи говорител на арменското министерство на отбраната по-рано в понеделник. „Противникът възобнови офанзивата, използвайки артилерия и бронетехника, включително тежката огнехвъргачка TOS“, разкри служителят. Арменската армия е спряла атаките, „нанасяйки значителни загуби на врага в жива сила и техника“. Междувременно Баку обвини своя най-голям враг, че нанася удари по цивилни райони. В понеделник сутринта арменските сили са обстреляли Тертер, граничен град с около 19 хиляди жители, съобщи министерството на отбраната на Азербайджан пред медиите. Ще бъдат предприети „съответни мерки“, ако бомбардировката не бъде прекратена, предупредиха от министерството. По-рано Баку съобщи, че най-малко 550 арменски войници са убити или ранени в азербайджанското „контранастъпление“, заедно с десетки танкове, гаубици и системи за противовъздушна отбрана, изгубени в бойните действия. Ереван незабавно отхвърли твърдението като „неоснователно“. Самият Нагорни Карабах съобщи за загуба на 31 арменски войници в боевете. Военните действия започнаха в неделя сутринта. Ереван обвини Баку, че е използвал бойна авиация и тежка артилерия, за да обстрелва цели в Нагорни Карабах, спорен регион, администриран и населен от етнически арменци, но за който претендира Азербайджан като част от неговата територия. Баку от своя страна заяви, че е контраатакувал в отговор на арменски „провокации“. И двете страни – между които често избухват военни действия след разпадането на Съветския съюз - изпращат подкрепления на фронтовата линия и се обвиняват една друга, че нанасят удари по цивилни райони. Нагорни Карабах и неговият дългогодишен съюзник и подкрепяща Армения обявиха военно положение и пълна мобилизация в неделя, а Азербайджан последва този пример по-късно през деня. Властите на Азербайджан също са прекъснали интернет услугите, като се позовават на военновременните изисквания; Социалните медии и месинджъри, включително Facebook, Twitter, Telegram и WhatsApp, също не работят в южнокавказката държава. Боевете предизвикаха множество дипломатически реакции, като САЩ, Франция и ЕС призоваха за незабавно прекратяване на бойните действия. Русия, която традиционно поддържа топли отношения както с Армения, така и с Азербайджан, предложи посредническа роля, обсъждайки кризата и с Турция - държава, която веднага предложи своята „пълна подкрепа“ на Баку.
***

Министърът на отбраната на Азербайджан: Aрменската армия има недостиг на храна и медикаменти
Арменската армия изпитва недостиг на храна и лекарства, заяви говорителят на азербайджанското министерство на отбраната полковник Вагиф Даргали, предава азербайджанското издание Trend.

„Имаме информация за недостиг на лекарства и храна в арменската армия, която не може да издържи дори двудневна битка“, каза той.

"Липсата на медикаменти се дължи на многобройните загуби, претърпени от Армения в последните битки. Поради недостатъчния брой военни линейки, предназначени да евакуират ранените и телата, те се транспортират с частни автомобили и камиони", каза той.

Арменските въоръжени сили предприеха мащабна военна атака срещу позиции на азербайджанската армия на фронта, използвайки оръжия, миномети и артилерия с голям калибър на 27 септември, припомня изданието.

Азербайджан отговори с контранастъпление по целия фронт. В резултат на военните действия азербайджанските войски успяха да освободят териториите, окупирани преди това от Армения: селата Гараханбейли, Гарвенд, Кенд Хорадиз, Юхари, селата Ашаги Абдулрахманли (област Фузули), селата Боюк Марджанли и Нузгар (област Джабраил).

Освен това позициите на арменските въоръжени сили бяха унищожени в посока на азербайджанския район Агдере и Муровдаг, като важни височини бяха взети под контрол.

Още през юли 2020 г. арменските въоръжени сили нарушиха прекратяването на огъня в посока азербайджанския район Товуз. В резултат на ответните действия на Азербайджан противниковите сили бяха спряни. Боевете продължиха и през следващите дни. Азербайджан загуби множество военнослужещи.

Конфликтът между двете страни от Южен Кавказ започва през 1988 г., когато Армения предявява териториални претенции към Азербайджан. В резултат на последвалата война арменските въоръжени сили окупираха 20 процента от Азербайджан, включително региона Нагорни Карабах и седем околни области.

Споразумението за прекратяване на огъня от 1994 г. беше последвано от мирни преговори. Армения все още не е изпълнила четири резолюции на Съвета за сигурност на ООН за изтеглянето на въоръжените си сили от Нагорни Карабах и околните области.

ЕA Daily: Министерството на отбраната на Армения заяви, че азербайджанските сили са започнали нова настъпателна операция
Въоръжените сили на Азербайджан са започнали нова мащабна офанзивна операция в зоната на карабахския конфликт. Това обяви представителят на арменското министерство на отбраната Артсрун Ованесян. Според него Отбранителната армия на Арцах (историческото арменско име Нагорни Карабах - ред.) успешно се противопоставя на всички атаки, нанасяйки значителни загуби на личния състав и техниката на противника, цитира думите EA Daily

„Боевете се водят в участъците на долините на реките Аракс и Матагис-Талъш. Досега са унищожени 22 танка и 10 единици военна техника. Убити са над 370 азербайджански военни, като има голям брой ранени. 35 процента от ранените са в тежко състояние ”, каза Ованесян.

Министерството на отбраната на непризнатата Нагорно-Карабахска република (НКР) по-рано в понеделник обяви за голяма танкова атака от азербайджанските въоръжени сили върху югоизточния сектор на фронтовата линия, отблъсната от части на армията за отбрана на Нагорни Карабах Според арменската страна, те са срещнали упорита съпротива от танковите и противотанковите части на Отбранителната армия на Арцах, като врагът е загубил десет бронирани машини.

The Jerusalem Post: Ще вербува ли Турция сирийци за война с Армения
Турция е вербувала няколкостотин сирийски бежанци за военни действия срещу Армения в спорния регион Карабах, твърдят сирийски коментатори, активисти и други източници. Това беше съобщено за първи път в социалните медии тази седмица и разпространено сред сирийските бежанци, дисиденти и експерти, наблюдаващи ситуацията в Сирия, пише израелското англоезично издание The Jerusalem Post.

Турски и гръцки медии добавиха гориво към слуховете. През последните дни Турция затегна реториката си срещу Армения. В допълнение към заплахите Турция твърди, че Армения "си играе с огъня" и вербува "терористи". Възможно е промяната в реториката от страна на Анкара да бъде начин да се оправдае нова криза и намеса в Закавказието с евентуалното участие на вербувани сирийци. Тя вече е тествала тази опция в неотдавнашната си война в Либия.

Турция набира сирийски бунтовници от години, за да подкрепи сирийското въстание и да го превърне в инструмент на турската външна политика. Първо, под знамената на протурските групировки като Фейлак ал Шам, а след това и на протурската Свободна сирийска армия и Сирийската национална армия, Турция събра хиляди обеднели сирийци за битката в Джераблус през 2016 г. По-късно Турция изпрати десетки хиляди сирийци да се бият срещу сирийските кюрди в Африн в опит да разделят и завладеят Северна Сирия.

Анкара насърчава екстремизма сред своите новобранци - предимно араби и туркмени - като ги подбужда срещу кюрдите, язидите и християнските малцинства в Северна Сирия от 2018 до 2019 г. Тогава, когато управляващата партия на Анкара подписа споразумение за енергийни и военни права с проблемното либийско правителство в Триполи, Турция изпрати вербувани сирийци да се бият в Либия.

Сега управляващата партия в Турция, която всеки месец предизвиква нова международна криза, изглежда се е насочила към Армения. Турция породи поредица от кризи през тази година: в Идлиб през февруари и март, в Либия през април и май, след това бомбардира Ирак през юни и юли и след това премина към заплахи срещу Гърция в Източното Средиземноморие през август и септември. Анкара вече обеща да подкрепи Азербайджан при последните сблъсъци с Армения.

Един сирийски източник предостави снимки и видеоклипове на автобуси, за които се твърди, че са с вербувани от Турция сирийски наемници, които се отправят към Армения в сряда, 23 септември. Кюрдският репортер Маджд Хелоби представи снимки и повдигна нови обвинения. Твърди се, че вербуваните от Анкара сирийци са свързани с извършителите на престъпления в окупираните от Турция Африн и Тел Абяд. ООН наскоро обвини Турция и подкрепяните от нея групировки в изнасилване и грабежи в окупираните райони на Северна Сирия. Докладът на главния инспектор на САЩ също обвинява подкрепяните от Турция групи в Либия в подобни престъпления. "Промити са им мозъци и извършват военни престъпления", каза сирийски източник. Според него това е била редица автомобили и автобуси с 200 „наемници“, свързани с дивизията „Султан Мурад“. В интернет се появи запис, в който сирийски новобранци разказват, че са изпратени в база близо до границата с Армения.

В доклада се посочва, че на обикновените бойци ще се плаща по 500 долара на месец, а на офицерите повече. Това е подобно на условията за плащане на хилядите бедни сирийци, които Турция е вербувала и незаконно прехвърлила в Либия. Според вестник The Guardian 2 000 сирийци вече са воювали в Либия през януари. По-късно някои заявяват, че не са получили заплащане навреме и се опитват да дезертират.

Възможно е вербуването на сирийци срещу кюрдите, за битки в Либия, а сега, може би и за война с Армения, да е е начин Турция да ги отвлече от факта, че си сътрудничи с Иран и Русия: те подкрепят режима на Асад , с която сирийските бунтовници се бият.

Турските власти се маскират като покровители на мюсюлманите и използват подходящ словесен език, за да създадат впечатлението, че се борят с Гърция и Израел - както и с Либия и Сирия - за „ислямска“ кауза. И така, част от тази кампания бяха фанфарите в чест на превръщането на Света София в джамия през юли тази година.

Заедно с наемниците голяма популярност придобива и частната военна компания "Садат". Изглежда, че Анкара се опита да възпроизведе опита на Русия с групата „Вагнер“ или на Иран с отряда Кудс на Корпуса на гвардейската ислямска революция: за да може да изнесе революцията от Анкара не със собствените си сили, а чрез вербуване на други.

След опита за държавен преврат през 2016 г. Анкара не дава покой на военните си. Това е друга причина за ежемесечни кризи. Нашествието на Джераблус, след това Идлиб, Африн и Тел Абаяд, ново напрежение в морето , а след това на границата с Гърция, както и разполагането на безпилотни летателни апарати и специални сили в Либия - всичко това са части от едно цяло.

В края на юли турският министър на отбраната обеща да "отмъсти" за азербайджанските войници, загинали в сблъсъци с Армения. Това изявление беше направено и в рамките на реториката на Анкара за възможна намеса в Армения.

Подобно на разговорите за завземането от Турция на Северен Ирак и Идлиб, изглежда, че става въпрос за възраждане на териториални претенции от Османската империя. Турция често прави исторически изявления в подкрепа на своите кампании. Така че, за да оправдае по някакъв начин нейното участие, тя твърди, че в Либия има и „турци“. По този начин имаме многопластов подход: история, религия, наемници, свързани с правителството военни изпълнители, необходимостта да се занимава армията с нещо, жаждата за кризи, за да се отвлече вниманието от икономическите провали у дома и необходимостта да се отвлекат сирийците от предателството на Турция заедно с Русия и Иран - всички тези обстоятелства се вписват в многопластов политически сандвич.

Означава ли това автоматично намеса в Армения и други конфликти? Турският външен министър Мевлют Чавушоглу на 22 септември призова Армения да спре „агресията“ срещу Азербайджан. Той каза, че Анкара е рамо до рамо с Азербайджан и "пожела милостта на Аллах" на загиналите войници.

Това е част от езика на Анкара, за да вкара конфликта в религиозна равнина, точно както призова сирийците да се бият с кюрдите под знамето на "исляма" срещу "отстъпници" и "неверници". Турското министерство на отбраната заяви, че Армения "си играе с огъня" и "незаконно окупира Нагорни Карабах".

Всичко това поставя началото на потенциална турска военна намеса. Управляващата партия в Анкара вече пусна всички проправителствени медии. Анкара затвори почти всички критични журналисти и извършва нови арести всеки ден, за да смаже напълно медиите и да ги превърне в рупор за плановете си.

На 25 септември вестник Daily Sabah пише, че „Армения изпраща терористи от Народните сили за самоотбрана и Кюрдската работническа партия в окупираните земи, за да обучава бойци срещу Азербайджан“. Заглавието трябваше да даде на Турция претекст да твърди, че ПКК е заплаха за нейната сигурност, като по този начин оправдава намесата си. Турция вече използва този предлог, за да бомбардира и нахлуе в Северен Ирак и Сирия - всеки път твърдейки, че „неутрализира“ „терористите“.

Турция не представи никакви доказателства за терористични атаки от Сирия, за да оправдае своето нашествие и незаконна окупация. Но в същото време принуди НАТО, където е член, да признае, че има право да защитава своята сигурност. Няма доказателства за съществуването на ПКК в Армения и Турция е изсмукала тези обвинения от пръстите си, за да оправдае прехвърлянето на собствените си бойци.

Допълнителни доказателства, че Турция се опитва да вербува сирийците в новата мисия, дойдоха в петък, когато източници предоставиха имената и снимките на "войници на свободната сирийска армия", които бяха обучени да бъдат изпратени на война с Армения. Потребителите на сирийските социални медии потвърдиха, че първата група бойци от "сирийската опозиция" е пристигнала в сряда. Все още не е ясно къде точно са пристигнали.

Публикациите в „Туитър“ предизвикаха силен отговор, като някои нарекоха съобщенията „руска пропаганда“, отбелязвайки, че няма достатъчно доказателства за прехвърлянето. Други обаче посочиха снимка на флаг на сирийските бунтовници, развяващ се в планините, възприемайки това като доказателство, че хората се изпращат на изток, далеч от Сирия, към Кавказ.

За Турция слуховете за ескалираща роля на Анкара в напрегнатите арменско-азербайджански отношения също могат да бъдат начин за отвличане на вниманието от икономическите проблеми у дома и набиране на най-бедните сирийски бежанци под знамето на религиозен конфликт срещу „терористи“ - за разпалване на пламъците на национализма и екстремизма, от които управляващата партия на страната печели ...

Един от проблемите за Турция е, че колкото повече бомби хвърля, колкото повече заплашва и колкото по-често нахлува, толкова повече укрепва блока срещу безкрайната й агресия, кризи и заплахи. Например в Средиземно море заплахите от Анкара подтикнаха Гърция, Кипър, Израел, Египет, Франция и Обединените арабски емирства да си сътрудничат по-тясно. Нахлуването и етническото прочистване в Африн убеди мнозина, че Анкара представлява заплаха като Асад - и също така подкрепя режима му заедно с Русия и Иран. Дали решението на Анкара да се намеси в кавказките дела ще послужи като подобен стимул за нови съюзи, предстои да разберем.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев: Поредната военна провокация беше извършена от Армения и този път те ще бъдат наказани
Поредната военна провокация срещу цивилното население и нашите военнослужещи беше извършена от Армения и този път те са получили наказанието си и ще бъдат наказани. Това се казва в обръщение на президента Илхам Алиев към народа на Азербайджан, изпратено от Посолството на Азербайджан.

"Арменските въоръжени сили от няколко различни посоки стреляха по нашите населени места, както и по на