Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

БСП с чисто нов Национален съвет

27 септември 2020 | 13:04

На 50-ия конгрес на БСП беше избран съставът на Националния съвет. В изборите за национални органи на БСП са участвали 902 делегати от общо вписаните в избирателните списъци 976. Форумът бе открит в събота от лидера на БСП Корнелия Нинова в НДК. В събота вечерта започна изборът за Национален съвет. Делегатите избираха в две листи – основна и младежка. В младежката са кандидатите за членове на Пленума до 35 години. Те трябва да са не по-малко от 20 % от състава на Националния съвет. Делегатите на 50-ия конгрес избират и председател и членове на Общопартийната контролна комисия.
Във втория ден на конгреса станаха ясни и имената, които влизат в Националния съвет.
Част от Пленума в този мандат няма да бъде президентът на ПЕС Сергей Станишев. В Пленума не влизат и представители на така наречената вътрешнопартийна опозиция в лицето на Георги Божинов, Георги Гергов, Атанас Мерджанов и други.
Единственият избран за член на Пленума е Крум Зарков. Той е получил 487 гласа от конгреса, което е повече от половината от гласувалите.
По висшегласие бяха избрани всички останали в лицето на: Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов, Кристиан Вигенин, Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Вяра Йорданова, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Виктор Годжов, Радослав Гайдарски, Румен Овчаров и други.
В Националния съвет влизат досегашните членове на Пленума в лицето на Манол Генов, Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, Георги Гьоков.
В Пленума влизат още лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов, Ана Янева, Филип Попов, Таско Ерменков, Георги Търновалийски, Христо Проданов, Евгени Кирилов, Весела Лечева, Зорница Василева, Иван Иванов, Десислава Йорданова, и други.
В младежката листа бяха избрани 37 кандидати, като най-голям брой гласове е получила Петя Михалевска. Сред избраните e и евродепутатът Цветелина Пенкова
.Агенция „Фокус“
БСП с нов Национален съвет (ОБЗОР)

С провеждането на 50-ия юбилеен конгрес на БСП завърши цикъла на отчет и избори в партията.
„Тръгваме към курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при закриването на първото заседание на 50-ия конгрес на партията
„Предстои ни сега да покажем, че освен че можем да променяме себе си, ще променим и България", каза още Нинова. Тя пожела на добър час на делегатите и победа на парламентарните избори.
Заключителното слово на Корнелия Нинова не бе случайно, тъй като 50-ият конгрес на партията избра нов Национален съвет. В изборите за национални органи на БСП са участвали 902 делегати от общо вписаните в избирателните списъци 976. Гласуването се проведе вчера малко преди полунощ, а днес след 11 ч. станаха ясни резултатите от вота. Делегатите гласуваха за състав на Националния съвет в две листи – основна и младежка. Над 700 са кандидатите за членове на Националния съвет от основната листа. Малко над 100 са кандидатите в младежката листа. 31 от членовете на Пленума бяха избрани по време на делегатските съвещания.
Част от Пленума в този мандат няма да бъде президентът на ПЕС Сергей Станишев. В Пленума не влизат и представители на така наречената вътрешнопартийна опозиция в лицето на Георги Божинов, Атанас Мерджанов и други.
Единственият избран за член на Пленума бе Крум Зарков. Той е получил 487 гласа от конгреса, което е повече от половината от гласувалите.
По висшегласие бяха избрани всички останали в лицето на: Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов, Кристиан Вигенин, Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Вяра Йорданова, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Виктор Годжов, Радослав Гайдарски, Румен Овчаров и други.
В Националния съвет влизат досегашните членове на Пленума в лицето на Манол Генов, Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, Георги Гьоков.
В Пленума влизат още лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов, Ана Янева, Филип Попов, Таско Ерменков, Георги Търновалийски, Христо Проданов, Евгени Кирилов, Весела Лечева, Зорница Василева, Иван Иванов, Десислава Йорданова, и други.
В младежката листа бяха избрани 37 кандидати, като най-голям брой гласове е получила Петя Михалевска. Сред избраните e и евродепутатът Цветелина Пенкова.
Емил Войнов бе избран за председател на Общопартийната контролна комисия на БСП. Той спечели битката с още 23-ма кандидати за поста след балотаж и прегласуване.
50-ият конгрес на БСП прие резолюция срещу проявите и настъплението на неофашизма и неонацизма в Европа, както и политическа декларация "Промяна за България! Сега“.
След приемането на документите председателят на Комисията по политическите документи на 50-ия конгрес на партията Румен Овчаров изтъкна, че социалистите са доказали, че могат да намират разумните и верните решения, когато има разум и обща цел.
"Не е и много трудно. Достатъчно е да загърбим омразата, която на моменти преобладава в отношенията ни. Достатъчно е да се откажем от болните амбиции, които ни преследват, достатъчно е да игнорираме невежеството и незнанието. Отново повтарям да се водим от общите интереси, които ни обединяват, сигурен съ,м че по този начин БСП има гарантирано успешно бъдеще", посочи още Овчаров. Той призова делегатите да имат съзнанието за задачата, която има БСП да реши с отговорността, която има като единстевна алтернатива.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Калоян Паргов, БСП: Искам да честитя на всички избрани членове на Националния съвет и да им кажа, че са натоварени с огромна отговорност

Искам да честитя на всички избрани членове на Националния съвет и да им кажа, че са натоварени с огромна отговорност. Това каза председателят на БСП – София Калоян Паргов в интервю за предаването „120 минути“ по бТВ. Според него няма как Националният съвет да бъде гумен печат.
„Винаги в Националния съвет е имало спорове, имало е и дискусии и в този състав със сигурност ще има спорове и дискусии по една или друга политика, по една или друга тактика и стратегия. От тук нататък най-важното, което ни предстои е спечелването на парламентарните избори. Трябва да впрегнем всички усилия в тази посока“, каза още Паргов.
По думите му това е цел номер едно.
„Ние започваме от утре подготовката - от утре в София започва подготовката за парламентарните избори. Да мислим за крайния резултат, ако то или какво би се случило, този въпрос не стои. От тук нататък предстои много работа, много трудни моменти. Да честитя на всички избрани и да им кажа, че са натоварени с огромна отговорност“, каза още Паргов.


Агенция „Фокус“
Пламен Караджов, БСП: Българската социалистическа партия е готова да управлява

Аз съм част от тези хора, които в последните 10 години водиха битка с организираната престъпна група ГЕРБ на местно ниво. Хората, които водиха битка срещу безобразията и схемите им, част от хората, които ежедневно бяхме мачкани. Въпреки всичко, по изборните битки бяхме от хората, които не се страхуваха да влизат дори и в най-отдалечените махали, за да се борим с изборните манипулации. Това каза делегатът от Казанлък Пламен Караджов по време на 50-ия юбилеен конгрес на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията.
Караджов описа промяната, която партията е претърпяла в последните 4 години, с думите: „Промяна, която утвърди БСП като категорична опозиция, като говорител на истината за пошлото управление и задкулисието, като единствен изразител на волята на народа, която ясно се заявява вече от 80 дни на площада, а именно, че България се нуждае от промяна.“.
Делегатът коментира и избора, проведен на 12-ти септември, като събитие, в което цялото общество бе вперило поглед в очакване. „Очакване БСП да се прочисти от зависимости. Да покажем, че ние нямаме чекмеджета с пачки“, обясни той.
„Тези два дни на Конгреса хората очакват нашата енергия за промяна да изведе политическите приоритети на БСП. С тях ще покажем на обществото, че Българската социалистическа партия е готова да управлява така, че младите хора да не напускат страната. Възрастните да живеят достойно старините си, дори и в най-отдалечените села. Предприемчивите да могат да инвестират в родината си, трудещите се да получават европейско заплащане, а децата ни да си представят бъдещето си в България“, обясни той.
В заключение Пламен Караджов пожела успех на Корнелия Нинова в новия мандат и успех на делегатите на Конгреса, да отговорят на очакванията на обществото.


Агенция „Фокус“
Сергей Станишев, ПЕС: Следващият Национален съвет няма да прави проблеми на Корнелия Нинова

Следващият Национален съвет няма да прави проблеми на Корнелия Нинова. Това каза президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него заявката на конгреса е силна за спечелване на изборите следващата година.
Президентът на ПЕС Сергей Станишев изтъкна, че образът на БСП се променя.
„В момента анализираме какво всъщност се случи. За мен този резултат, който имаме за Национален съвет е логичен резултат в процесите, които текат в БСП в последните 4 години. Дълги години БСП беше единственат апартия, която беше идейна, колективна,в която вървяха спорове и политиката се формираше чрез диалог. Аз много пъти съм споделял и пред медиите и пред форумите на партията, че ме притеснява една тенденция, че започваме да приличаме на останалите партии“, каза още Станишев.
Според него случилото се на конгреса и на вътрешнопартийния избор БСП е лидерска партия, която няма здрава ясна идейна основа.
Станишев отчете, че тази нощ е загубила политическата и идейната опозиция. „Запазиха позиции обаче конюнктурната опозиция“, допълни още президентът на ПЕС.
Според него спорът за Истанбулската конвенция е била фалшива новина и фалшива теза. "Европейските социалисти имат много ясна политическа линия. Всяка партия се оценява от гледна точка доколко отговаря на тези критерии. Не искам да кажа нищо конкретно. Казвам общата линия. Нашето политическо семейство е било критично към много партии в рамките на семейството, когато се виждат разминавания", допълни още Станишев.
На въпрос как ще работи с Корнелия Нинова оттук нататък, Станишев заяви, че ще му бъде много по-комфортно да работи с Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Тръгваме към курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване

Тръгваме към курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при закриването на първото заседание на 50-ия конгрес на партията, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Благодаря ви за усилената и ползотворна работа през тези два дни. Моля предайте и нашата благодарност на всички социалисти в страната, които през последните месеци проведоха една трудна, отчетно-изборна кампания. Започваме един 4-годишен цикъл. Имаме вече избран председател, Национален съвет, местни ръководства. В най-скоро време ще свикаме новия Национален съвет да предложа Изпълнително бюро и така напълно комплектовани да тръгваме към курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване", изтъкна още Нинова.
"Още веднъж ви благодаря. Моля предайте на всички в страната нашите поздрави и пожелания, да бъдат здрави, силни и енергични. Да вярваме в себе си, защото показахме за изтеклите 4 години, че можем. Предстои ни сега да покажем, че освен че можем да променяме себе си, ще променим и България", каза още Нинова
Тя пожела на добър час на делегатите и победа на парламентарните избори.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Емил Войнов бе избран за председател на Общопартийната контролна комисия на БСП

Емил Войнов бе избран за председател на Общопартийната контролна комисия на БСП. Това се случи по време на първото заседание 50-ия конгрес на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той спечели битката с още 23-ма кандидати за поста след балотаж и прегласуване.
До прегласуване се стигна след предложение на лидера на столичните социалисти Калоян Паргов. Той поиска прегласуване и проверка на кворума. До проверка на кворума обаче не се стигна.
На балотаж с Войнов се яви Валентина Богданова.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
50-ият конгрес на БСП избра състава на Националния съвет

50-ият конгрес на БСП избра състава на Националния съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
В изборите за национални органи на БСП са участвали 902 делегати от общо вписаните в избирателните списъци 976.
Част от Пленума в този мандат няма да бъде президентът на ПЕС Сергей Станишев. В Пленума не влизат и представители на така наречената вътрешнопартийна опозиция в лицето на Георги Божинов, Георги Гергов, Атанас Мерджанов и други.
Единственият избран за член на Пленума е Крум Зарков. Той е получил 487 гласа от конгреса, което е повече от половината от гласувалите.
По висшегласие бяха избрани всички останали в лицето на: Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов, Кристиан Вигенин, Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Вяра Йорданова, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Виктор Годжов, Радослав Гайдарски, Румен Овчаров и други.
В Националния съвет влизат досегашните членове на Пленума в лицето на Манол Генов, Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, Георги Гьоков.
В Пленума влизат още лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов, Ана Янева, Филип Попов, Таско Ерменков, Георги Търновалийски, Христо Проданов, Евгени Кирилов, Весела Лечева, Зорница Василева, Иван Иванов, Десислава Йорданова, и други.
В младежката листа бяха избрани 37 кандидати, като най-голям брой гласове е получила Петя Михалевска. Сред избраните e и евродепутатът Цветелина Пенкова.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Трифон Панчев, кмет на Дряново: БСП ще бъде носител на промяната

„Като кмет на малка община, категорично заявявам, че основният проблем на малките общини в България са малките бюджети. Наложително е да се въведе фискална децентрализация. Не е нормално парите на данъкоплатеца да бъдат раздавани от бащицата на тези, които са му симпатични. Защото това са нашите пари, изработени са от нас и е редно да бъдат харчени там, където се изразходват.” Това заяви кметът на община Дряново и член на Младежкото обединение Трифон Панчев, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той добави, че има проблем и с изразходването на европейските пари: „Ще има големи проблеми в кандидатстването за европейските средства в новият програмен период. Няма да има средства за всички общини. След няколко години ще установим, че пари няма."
„Нужно е да продължаваме да говорим и за проблемите на обикновените хора. Ние сме най-бедната държава в ЕС, където мнозинството от населението живее с минимални приходи. Минималната заплата, с която управляващите се хвалят, че расте, в момента е 610лв. След данъците, осигуровките и удръжките- минималната заплата, с която разполагат хората е 400лв. Пенсиите на нашите майки, бащи, баби и дядовци са в размера на 200-300лв. Толкова струва само една от пурите на централния нападател на „Витоша Бистрица”, бе категоричен Панчев.
Младият социалист изрази мнение, че живеем в държава, в която съдебната система и прокуратурата са тотално обсебени: „Имаме специализирани съдилища, все едно сме в Унгария и управляващите твърдят, че сме развита и европейска държава. Крайно време е да застанем твърдо зад това, че не можем да продължаваме повече така.” Той допълни, че е нужна реформа на всички сектори, които в момента са блокирани от властта.
„Единственият вариант нещо да се промени зависи от всички нас. Доказвали сме го и през други трудни времена,можем го и сега. Нека днес излезем единни и обединени, за да пребъде България и българският народ. От БСП имаме моралното право да променим това и ще бъдем носители на промяната”, завърши Трифон Панчев.


Агенция „Фокус“
50-ият конгрес на БСП прие резолюция срещу проявите и настъплението на неофашизма и неонацизма в Европа

50-ият конгрес на БСП прие резолюция срещу проявите и настъплението на неофашизма и неонацизма в Европа, предаде репортер на Агенция "Фокус".
В документа се посочва, че БСП като социалистическа, прогресивна и демократична партия категорично се противопоставя на проявите на неофашизъм и неонацизъм у нас и в Европа.
"В тази своя позиция ние стъпваме както на традиционната българска толерантност и мирно съжителство между етноси и религии, така и на историческия принос на нашата партия в борбата с фашизма", се посочва още в резолюцията.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Румен Овчаров, БСП: Доказахме, че могат да се намират разумните и верните решения, когато има разум и обща цел

Доказахме, че могат да се намират разумните и верните решения, когато има разум и обща цел. Това каза Румен Овчаров, председател на Комисията по политическите документи на 50-ия конгрес на БСП по време на 50-ия конгрес на БСП, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Не е и много трудно. Достатъчно е да загърбим омразата, която на моменти преобладава в отношенията ни. Достатъчно е да се откажем от болните амбиции, които ни преследват, достатъчно е да игнорираме невежеството и незнанието. Отново повтарям да се водим от общите интереси, които ни обединяват, сигурен съ,м че по този начин БСП има гарантирано успешно бъдеще", посочи още Овчаров. Той призова делегатите да имат съзнанието за задачата, която има БСП да реши с отговорността, която има като единстевна алтернатива.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Делегатите на 50-ия конгрес на БСП конгреса приеха политическа декларация "Промяна за България! Сега“

Делегатите на 50-ия конгрес на БСП конгреса приеха политическа декларация "Промяна за България! Сега“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ декларацията гласуваха 569 делегати, „против“ – 2, и „Въздържали се“ – 0, с което тя бе приета. „Обединени около историческия опит на партията, на ценностите и идеалите на българските социалисти – ценности социалистически, демократични, държавностроителни, патриотични, традиционни, защитаващи правата на трудовия човек, на бедните и онеправданите, се обръщаеме към членовете и симпатизантите на БСП, към всички български граждани – и към тези, които днес са по улиците и площадите в битка за оставка на правителството и главния прокурор, за върховенство на закона – и към тези, които все още са под властта на безразличието, апатията и страха“, започва документът. В политическата декларация се отчита, че след 30 години преход, извършен в Блъгария по каноните на крайния неолиберализъм, тези проблеми се оказват во ще по-остра и тежка форма. „ОСновна вина за това има и наложеният в течение на десет години порочен модел на управление на Бойко Борисов и оглавяваната от него лидерска партия ГЕРБ“, отчитат още социалистите. В декларацията се посочва, че БСП е естественият носител на промяната, както и че партията е единствената значима политическа сила, която не е влязла в колаборация с вредното, мафиотско управление на превзетата държава, олицетворявано от Бойко Борисов. В документа се обръща внимание на алтернативата на БСП „Визия за България“, както и целите на партията, сред които възстановяване на конституционния ред, провеждане на свободни и честни избори, възстановяване на нормалните иконоически отнишения и възможности.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
С кворум от 509 делегати започна вторият ден на 50-ия конгрес на БСП

С кворум от 509 делегати започна вторият ден на 50-ия конгрес на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Общият брой на делегатите е 976. Делегатите промениха своята програма, тъй като докладите на Комисията за провеждане на избор за национални органи на БСП и на Комисията по личните молби, жалбите и заявленията не са готови. В момента делегатите гласуват политическия доклад на председателя пред 50-ия конгрес на партията, отчетите на Националния съвет на БСП, на парламентарната група и на евродепутатите.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Георги Ангелов, БСП: Да бъдеш социалист не те определя партийният билет, а ежедневната работа в полза на онеправданите

„Аз постъпих в БСП, защото виждах нередностите, които се случват ежедневно – в квартала ми, в града, в който живея и навсякъде около мен. Силно вярвах, че ще намеря съмишленици в нашата партия, така и стана. Срещнах изключително кадърни хора – отдадени на партията и на хората около нея. Основна задача на всички нас е да привлечем нови членове на партията – да убедим обществото, че да бъдеш социалист не те определя партийният билет, а ежедневната работа в полза на онеправданите, на тези, които не могат сами да отстояват правата си. Ние трябва да бъдем техния гръб – гръб на бедните, на загубилите препитание. Чрез политиките, които защитаваме, най-пълноценно да представляваме идеите на хората.” Това каза Георги Ангелов, член на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП, на 50-ия Конгрес на партията, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Някои биха казали, че младите се завръщат в България и са по площадите заради пандемията от COVID-19. Смятат, че тя ги е прибрала в България. Други биха казали, че младите протестират, защото е „модерно” или просто следват вълната от недоволство, продиктувана от големите сътресения в обществото. Но ние знаем друго. Младите хора по площадите не просто минават оттам. Един млад човек не може да бъдат залъгван и не могат да му се замажат очите с едни 50 лв. към пенсията на баба му и дядо му. Частичното намаление на ДДС за заведенията няма да го убеди, че България е прекрасно място за отглеждане на неговите деца или добро място за правене на бизнес”, смята младият социалист. „В БСП има място за всеки поддръжник на лявата идея. Нашата партия има изключителни млади и можещи хора, на които трябва да дадем шанс за развитие”, уверен е Георги Ангелов. По неговите думи младите социалисти трябва да бъдат идейно и политически подготвени, защото хората ще се още по-взискателни към тях - новото поколение политици. „За да може БСП да бъде истинска алтернатива, повече от всякога трябва да говорим твърдо, силно и без страх. А още по-безстрашно да действаме. Да защитаваме убежденията си чрез действия. Трябва да покажем на хората по площадите, че БСП е жива и тя ще се бори за силна и справедлива България на младите”, завърши Георги Ангелов.


Агенция „Фокус“
Продължава преброяването на гласовете за ръководни органи на БСП

Продължава преброяването на гласовете за ръководни органи на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Вотът за членове на Националния съвет и състав и ръководство на Общопартийната контролна комисия започна снощи малко след 23.00 ч. и продължиха до 00.30 ч. през нощта. Делегатите гласуваха за състав на Националния съвет в две листи – основна и младежка. Над 700 са кандидатите за членове на Националния съвет от основната листа. Малко над 100 са кандидатите в младежката листа. 31 от членовете на Пленума бяха избрани вчера по обяд по време на делегатските съвещания на всички структури от многомандатни избирателни райони. Поради все още течащото преброяване, конгресът ще започне в 10.30 часа.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Александър Симов: Битката на БСП е смислена и ще я доведем до успешен край

От 4 години насам БСП е единствената политическа сила, която последователно, трайно, със серия от позиции води битката за свободата за словото в България. Ние сме единствената партия в парламента, която отново и отново е поставяла темата за позорното 111-то място, на което се намира България в класацията за свобода на словото.” Това заяви говорителят на ПГ на "БСП за България" Александър Симов на 50-ия Конгрес на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията. Той припомни, че ГЕРБ и техните присъдружни партии постоянно отричат тази класация, а придворните им медии изпадат в ярост, когато стане дума за нея, но всеки журналист и всеки потребител на медии знае за какво говорят от левицата. „През годините БСП не остави нито един проблем със свободата със словото без да изразим позиция, а заради нас в този парламент имаше дебат за свободата на словото. Факт е, че единствено и само БСП последователно, отново и отново заставаше в защита на свободната българска журналистика. Тук говорим за позицията ни, когато свалиха предаването на преждевременно отишлия си Милен Цветков и за спрения сигнал на БНР, и за всички случаи, когато медиите са били тъпкани пред очите на всички”, уточни Симов. Той допълни, че точно това го кара да се чувства горд, че е част от парламентарната група на БСП. Народният представител коментира, че битката за свобода на словото е голямата битка за различна България, защото медиите са основен показател за това колко е зле държавата ни днес: „Искаме друга медийна среда, искаме свобода на словото, която може да удовлетворява всички хора и най-важното- искаме да се преборим с точно този аспект от диктаторския режим на Бойко Борисов и на мутрите, които са овладели всичко.” Той допълни, че през последните 4 години срещу БСП е бил направен опит да се внуши, че партията се разпада и че БСП всеки един момент ще се разцепи. „Е, не стана така. И не стана така именно заради нашите непоколебими позиции и битки и в парламента, и навън. Нашата битка бе смислена и ще я доведем докрай”, завърши Александър Симов.


Агенция „Фокус“
Продължава първото заседание на 50-ия конгрес на БСП

Продължава първото заседание на 50-ия конгрес на БСП. Заседанието се провежда в зала 1 на НДК. Днес форумът трябва да започне в 9.30 ч. с Доклад на Комисията за провеждане на избора за национални органи на БСП. Именно в този доклад трябва да станат ясни резултатите от изборите за национални органи на партията. Вотът за членове на Националния съвет и състав и ръководство на Общопартийната контролна комисия започна снощи малко след 23.00 ч. и продължиха до 00.30 ч. през нощта. Делегатите гласуваха за състав на Националния съвет в две листи – основна и младежка. Над 700 са кандидатите за членове на Националния съвет от основната листа. Малко над 100 са кандидатите в младежката листа. 31 от членовете на Пленума бяха избрани вчера по обяд по време на делегатските съвещания на всички структури от многомандатни избирателни райони. Първото заседание на 50-ия конгрес на партията ще завърши цикъла от отчет и избори в БСП, който започна декември миналата година. Конгресът трябва да разгледа и резолюцията срещу проявите и настъпленията на неофашизма и неонацизма в Европа, както и политическа декларация на 50-ия конгрес за развитието на БСП и приоритетите на нейната политика.
Деница КИТАНОВА