Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

В Украйна се разби военно-транспортен самолет, един курсант оцеля

26 септември 2020 | 15:06

В Украйна в района на град Харков при заход за кацане на летището на военновъздушната база в град Чугуев (Чухуев) се разби военнотранспортен самолет Ан-26 на украинските ВВС, произведен в Съветския съюз през 1977 година. Самолетът е изпълнявал учебен полет, като на борда му е имало 27 души пътници и екипаж, повечето от които курсанти в Харковския университет на ВВС „Иван Кожедуб“. На място са загинали 25 души, а още един е починал по-късно в болницата. Един курсант е оцелял и състоянието му е се оценява като добро. Лекарите очакват той да бъде изписан другата седмица.

Причините за катастрофата тепърва предстои да се изясняват, като за целта е създадена държавна комисия.

Президентът Владимир Зеленски обяви днешния ден за траурен в памет на загиналите, като се ангажира държавата да предостави помощ на семействата на жертвите.


Президентът на Украйна посети в болницата оцелелия курсант от самолетната катастрофа
Президентът на Украйна Владимир Зеленски посети курсанта от летателния факултет на Националния университет на военновъздушните сили „ Иван Кожедуб“ в Харков Вячеслав Золочевски, който беше ранен в резултат на катастрофа на военния самолет Ан-26 в петък вечер близо до летище Чугуев, информираха от Президентството на Украйна.

Държавният глава пристигна във Военномедицинския клиничен център на Северния регион, където раненият кадет беше хоспитализиран.

Ръководителят на центъра Едуард Хорошун каза на президента, че състоянието на пациента е със средна тежест и пациентът е в съзнание.

Вячеслав каза на Владимир Зеленски, че всичко се е случило много бързо и не е разбрал какво се случва. Според него курсантите и екипажът са били познати и вече са летели заедно.

Президентът попита дали лекарите и пациентът разполагат с всичко необходимо за медицинска помощ.

„Желая Ви бързо възстановяване“, каза Владимир Зеленски, обръщайки се към ранения мъж.

Държавният глава разговаря и с майката на курсанта Ирина, като изрази подкрепа. Той заяви, че ще им бъде предоставена цялата необходима помощ в случай на необходимост.

Курсантът на Националния университет на военновъздушните сили „ Иван Кожедуб“ в Харков Вячеслав Золочевски е единственият оцелял при катастрофата на военния самолет Ан-26, която се случи по време на редовен учебен полет на 25 септември 2020 г. близо до летище Чугуев, Харковска област. На борда е имало 20 курсанти и седем членове на екипажа.

ТАСС: Мястото на самолетната катастрофа в Украйна ще бъде обследвано поне два дни
Мястото на катастрофата на военния самолет Ан-26 край Харков ще бъде обследвано най-малко още два дни, останките може да са на разстояние до пет километра. Това съобщи заместник-ръководителят на кабинета на президента на Украйна Олег Татаров по време на извънредно заседание на украинското правителство, предава TACC.

"Ще бъдат необходими поне още два дни, за да се проучи мястото на събитието, тъй като останките могат да бъдат разпръснати на разстояние от три до пет километра от мястото на инцидента. Те трябва да бъдат събрани, за да се установи реална картина", каза заместник-ръководителят на президентската администрация.

На борда на катастрофиралия Ан-26 имаше 27 души, сред които освен екипажа бяха и кадети от Харковския военновъздушен университет „Иван Кожедуб“. Службата на главния прокурор на Украйна съобщи, че 25 души са загинали по време на самолетна катастрофа, двама ранени в тежко състояние са откарани в болница. Впоследствие един от кадетите е починал.


„Страна“ (Украйна): Откриха телата на всички загинали в самолетната катастрофа
До обяд на мястото на катастрофата на самолета Ан-26 в района на Харков бяха открити телата на всички загинали, след като бяха намерени останките на последните двама загинали, които до преди това се издирваха, пише украинското издание “Страна“.

Това съобщава пресслужбата на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна.

"Към 12:15 на мястото на катастрофата на самолета в района на Харков бяха открити телата на 25 загинали. Един човек почина в болницата, а един човек е ранен (намира се в болница)", се казва в съобщението.

В същото време министърът на стратегическата индустрия на Украйна Олег Уруски, който оглавява Държавната комисия за разследване на обстоятелствата при катастрофата на самолета АН-26 в Чугуев, Харковска област, заяви, че все още не е идентифицирано нито едно от телата на загиналите в самолетната катастрофа.

"Ще отнеме време", каза той.

Самолетът се разби в петък вечерта, 25 септември. На борда имаше кадети, а самият самолет изпълняваше тренировъчен полет. След катастрофата избухва силен пожар. Двама души са оцелели и са били хоспитализирани - единият от тях почина, а вторият скоро ще бъде изписан от болницата.

Курсантът третокурсник на Харковския национален военновъздушен университет, който оцеля при катастрофата на Ан-26 край Чугуев, ще бъде изписан от болницата в близко бъдеще. Това заяви началникът на Военно-медицинския клиничен център на Северния регион Едуард Хорошун, съобщава "Украйна 24".

"Първо беше настанен в интензивното отделение. Сега сутринта, след видимо подобрение, той беше преместен в отделение с умерена тежест. Раните ще заздравеят. Мисля, че следващата неделя ще може да бъде изписан, след което ще бъде изпратен в отпуск по здравословни причини", каза той .

В същото време майката на оцелелия курсант казва, че той е скочил от самолета в движение. Парашутът му не е имало време да се отвори, тъй като височината е била малка.

ТАСС: Властите в Украйна допуснаха четири възможни версии за самолетната катастрофа
Държавното бюро за разследване (ДБР) на Украйна посочи четири версии за възможните причини за катастрофата на военния самолет Ан-26 в района на Харков, предава TACC.

„Проверяват се следните версии на разследването: катастрофа поради техническа неизправност на агрегати на самолета, катастрофа поради неправилно изпълнение на задълженията от страна на екипажа, неправилно изпълнение на служебни задължения от лица, които са били отговорни за управлението на полета, неправилна поддръжка на самолета и подготовката му за полет,“ се казва в съобщението на ДБР.

По-рано министърът на отбраната на Украйна Андрей Таран изрази версията, че най-вероятно самолетът е докоснал земята с крилото си.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски пристигна в събота на мястото на катастрофата на военния самолет Ан-26 в района на Харков и обяви 26 септември за ден на траур в Украйна в памет на загиналите при самолетната катастрофа.

„Във връзка с трагедията, настъпила в резултат на катастрофата на военния самолет Ан-26 по време на планирани учебни полети на 25 септември 2020 г. край Чугуев, Харковска област, довела до смъртта на военнослужещи от ВВС на Въоръжените сили на Украйна, за да бъде почетена паметта на жертвите, решавам: да обявя в Украйна 26 септември 2020 г. е ден на траур ", се казва в президентския указ, публикуван в събота от пресслужбата на неговия офис.

Президентът подчерта, че "държавата трябва да осигури лечение на пострадалия кадет и да осигури обезщетение на тези, които са загубили близките си." Зеленски призова още „бързо да разбере причините за самолетната катастрофа и да проведе обективно и безпристрастно разследване“.

В събота, както беше обявено по-рано, президентът пристигна на мястото на катастрофата на Ан-26 близо до Чугуев, където проведе 30-минутна среща със силите за сигурност. След това той напусна мястото на трагедията, отговаряйки свободно на въпросите на журналистите, че може да има много версии за трагедията. "Сега основното е, че имаме трагедия, нашите момчета бяха убити", каза той. В същото време Зеленски каза, че държавната помощ ще бъде отпусната на семействата на жертвите. "Ще проведа разговор с министър-председателя в 12 часа за помощ на семействата на жертвите", каза той.

ТАСС: Военно-транспортен самолет на украинските ВВС се е разбил край Харков, загинали са 25 души
В петък вечер в района на Чугуев в Харковската област се е разбил военно-транспортен самолет Ан-26 на украинските ВВС, предава TACC. Инцидентът се е случил при захода за кацане. На борда на машината е имало 27 души, сред които, освен членове на екипажа, са били и курсанти от Харковския университет на ВВС „Иван Кожедуб“.

Двама курсанти са се спасили, като са скочили от самолета. Те са настанени в болница, състоянието им не се уточнява. Останалите на борда са загинали.
Към момента спасителната операция в района на катастрофата е прекратена.

„Страна“ (Украйна): Край Харков се е разбил военно-транспортен самолет с курсанти
В град Чугуев, Харковска област в Украйна се e разбил при заход за кацане самолет с курсанти на Харковския военновъздушен университет. След падането на самолета е избухнал пожар, пише украинското издание “Страна“

Според предварителна информация самолетът се е разбил около 20:45 часа (времето съвпада с българското). Според очевидци инцидентът е станал близо до Ростовската магистрала. Предполага се, че военно-транспортният Ан-26 се е разбил по време на кацането.

По непотвърдена информация има ранени и мъртви. Губернаторът на Харковска област е заявил, че има оцелели. Според непотвърдена информация в болница са закарани четирима души с изгаряния.