Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Ще избегне ли Европа ново блокиране

25 септември 2020 | 15:10

Коронавирусът отново се завръща по първите страници на вестниците и в съзнанието на хората. Политиците все още се опитват да запазят спокойствие пред идващата втора вълна, но не винаги успяват. В цяла Европа се регистрират рекордни стойности на заразени лица. От появата на коронавируса по-рано тази година се говори, че той ще се разпространява на вълни, а след пролетната вълна, последвана от очаквания летен спад, с понижение на температурата, есенна вълна скоро може да ни залее.

Вече е налице първата държава, която обяви „ново заключване“. Това е Израел. Въпреки голямото недоволство на гражданите на Израел, които често протестират срещу ограничителните мерки, властите обявиха нови и много сурови ограничения. Например можете да се придвижват там само в радиус от 1000 метра от местоживеенето си. Затварят се и училища и институции, които не са жизнено важни. Разбира се, очакват се големи нови икономически сътресения за бизнеса, който все още не се е възстановил от първата си изолация.

По отношение на сравненията със сезонния грип, Световната здравна организация казва, че е трудно да се определи точната смъртност. Сега се смята, че всяка година в света от грип умират от 290 до 650 хиляди души. Разбира се, това предполага, че коронавирусът е по-опасен.

Много е трудно да се предвиди каква ще бъде есенната вълна в сравнение с пролетната в случая на вируса, който все още е новодошъл на „епидемиологичната арена“. Някои експерти обаче смятат, че ударът ще бъде по-тежък.

***

The Guardian: Колко време може да се запази коронавируса в аерозолни капки?
Колко време може да се запази коронавируса в аерозолни капки? На този въпрос се опитват да отговорят учените по света: колко дълго коронавирусът може да оцелее в малките аерозолни частици, които издишваме? В лаборатория с висока степен на сигурност близо до Бристол учените може да са на седмици от отговора на този въпрос, пише британският вестник The Guardian

В понеделник те ще започнат да изстрелват малки капчици жив Sars-CoV-2 и да ги задържат във въздуха между два електрически пръстена, за да проверят колко дълго вирусът остава заразен при различни условия на околната среда.

„Това е много важен въпрос“, каза проф. Денис Дуорли, експерт по механика на флуидите от Imperial College London, който не участва в изследването. „Сега има огромен интерес към това какво би могло да предприеме, за да се намали рискът от инфекция в затворени помещения, по отношение на подобрена естествена вентилация, или системи за прочистване на въздуха, или ултравиолетово осветление - но всичко зависи от знанието колко жизнеспособен вирус остава във въздуха. "

Досега се предполагаше, че Covid-19 се предава предимно в дихателни капчици, произведени, когато заразен човек кашля, киха, пее, говори или диша. Те бързо падат на земята, осигурявайки логиката за правилото за 2 метра.

И все пак сред експертите има нарастващ консенсус, че вирусът може да се задържи в по-малки капчици, наречени аерозоли, които могат да се пренасят на по-големи разстояния във въздушни потоци и да се натрупват в лошо проветриви пространства. Това подозрение до голяма степен се основава на огнища в ресторанти и хорове, където хората са се заразили с вируса, въпреки че са на известно разстояние от заразения човек.

Генетичен материал от вируса е открит и във въздушни проби от лошо проветриви помещения, като болнични тоалетни - но все още никой не е идентифицирал жив инфекциозен вирус във въздушни проби, каза проф. Джонатан Рийд от Университета в Бристол, който ръководи новите изследвания. „Знаем, че когато бактериите или вирусите станат във въздуха в дихателни капчици, те много бързо изсъхват и могат да загубят жизнеспособност, така че това е важна стъпка, която трябва да се разбере, когато се оценява ролята на въздушното предаване в Covid-19.“

The Times: Готов ли е домът Ви за втората вълна на коронавируса?
Готов ли е домът Ви за втората вълна на коронавируса, пита британският вестник The Times и представя няколко съвета на специалисти.

Препоръките от правителството са следните - „ръце, лице, пространство“. Към тези три инструкции професор Шон Фицджералд в идеалния случай би добавил и четвърто: „отворете прозорците“.

С наближаването на зимата, когато всички стоим на закрито, проветряването на стаите, казват учените, може да стане почти толкова важно за предотвратяването на разпространението на болестта, колкото измиването на ръцете и социалното дистанциране, като помага да се спре натрупването на вирусни частици във въздуха в помещенията.

Професор Фицджералд, учен от университета в Кеймбридж, който е част от работната група за безопасна околна среда, казва, че най-добрият начин да направите това е да отворите прозорци, особено когато ви посещават хора. Но е необходим баланс: не трябва да довеждате хората до хипотермия, за да ги спасите от Сovid-19.

„Доколкото има полза от малко повече свеж въздух, ефектът ще намалее, ако настинете и получите други здравословни проблеми“, казва той.

Прозорци

Проветряването не е голямо удоволствие през зимата, но добрата новина е, че не е нужно да прекалявате. „Колкото по-голяма е температурната разлика между външната и вътрешната температура, толкова повече въздух получавате“, казва професор Фицджералд. „Така че през зимата можете да се проветрите, като отворите съвсем за малко прозореца.“

Той препоръчва отваряне на горната част на прозореца, ако е възможно и я оставете отворена за един час след среща с някого ...

Мониторинг за въглеродния диоксид

Не можете да измерите количеството вирусни частици във въздуха, но можете да измерите нещо, пряко свързано с тях: въглероден диоксид. Когато дишаме, издишваме въглероден диоксид (СО2). Ако той се натрупва в една стая, значи и вирусът може да се натрупа там. Ако се отървете от въглеродния диоксид, тогава вирусът ще изчезне заедно с него.

„На открито нивата на CO2 са малко над 400 единици на милион. Добре проветрената зона ще съдържа около 800 единици CO2 на милион, казва Шели Милър, професор по машиностроене в Университета на Колорадо в Боулдър. „Ако нивото е по-високо от това, тогава стаята се нуждае от допълнителна вентилация.“ Тя цитира данни от проучване, проведено в Тайван, което изследва огнище на туберкулоза в университета в Тайпе.

Много стаи имат нива на CO2 от 3000 ppm. Когато то бъде понижено до 600 единици на милион, това намалява въздушното предаване с 97 процента.

Най-добрите монитори за CO2 са тези, които не се нуждаят от калибриране. Но дори тогава си струва да се помни, че те предоставят само приблизителни данни. Ако помещението е празно за известно време, нивото на CO2 ще бъде ниско, независимо от вентилацията.

Пречистватели на въздуха
И най-усъвършенстваната система за филтриране никога няма да надмине отворения прозорец, оставен отворен 10 cm в горната част. Но за стаи, където прозорците не се отварят или гледат към замърсени улици, пречиствателите на въздуха също могат да осигурят известна полза. Потърсете тези, които имат високоефективен филтър за частици (Hepa).

„Много по-добре е да се проветрява помещението с чист въздух, ако е възможно“, казва професор Фицджералд. - Но ако не, тогава тези филтри си заслужава да бъдат разгледани. Не бих ги препоръчал непременно, но не казвам, че изобщо не трябва да ги използвате. "

Носенето на маска

За разлика от Запада, Китай започна да се бори с пандемията, като изисква маски. Това позволи изследвания, които биха били невъзможни във Великобритания.

Няколко месеца след началото на пандемията учените успяха да проследят над 300 души, заразени на ранен етап. От всеки от тях те проследиха пътя на предаване на инфекцията в техните семейства. И откриха нещо невероятно: очевидно тези, които носеха маски в къщата, имаха 80 процента по-малка вероятност да предадат инфекцията.

Ефективността на маските все още се обсъжда. Възможно е хората, които са готови да носят маска на закрито, да бъдат по-внимателни по отношение на хигиената си в други отношения. Но не може да се отрече, че ако носенето на маски работи в магазините и обществения транспорт, то трябва да работи и у дома.

Worldometers: Увеличават се хората в интензивни отделения
Заразените с коронавирус в света надхвърлиха 32 милиона и 486 хиляди души, като за последното денонощие новите случаи са над 315 хиляди. Починалите от началото на януари са над 988 хиляди души, като над 5 800 са починали през последните 24 часа, а възстановилите се са над 23 милиона и 979 хиляди, показва справка на сайта Worldometеrs.

Активните към момента случаи са над седем милиона и 518 хиляди, от тях в тежко или критично състояние са над 63 хиляди души.

На първо място по брой заразени остават САЩ с над седем милиона и 190 хиляди души и над 207 хиляди починали, следвани от Индия с над пет милиона и 833 хиляди заразени. От началото на пандемията там са починали над 92 хиляди души. На трето място е Бразилия с над четири милиона и 659 хиляди случая и над 139 хиляди починали. Четвърта е Русия с над един милион и 136 хиляди заразени и над 20 хиляди починали. На пето място е Колумбия с над 790 хиляди инфектирани и над 24 хиляди смъртни случая от COVID-19.

От съседните на България страни най-много случаи има в Турция – над 309 хиляди и над 7 700 починали, следвани от Румъния с над 119 хиляди и 4 633 починали, Сърбия с над 33 хиляди заразени и 746 починали, Северна Македония със 17 343 заразени и 721 починали и Гърция – 16 627 заразени и 366 смъртни случая.

РИА Новости: В Германия разработиха най-бързият тест в света за коронавирус
Германската компания Bosch заяви, че е разработила система за тестване за COVID-19, която отчита резултати за 39 минути, определяйки я като най-бързата технология за PCR тест в света, предава РИА Новости.

"Bosch разработи нов бърз тест за своето аналитично устройство Vivalytic за откриване на патогена SARS-CoV-2. По този начин резултатът от теста бива надеждно установен в рамките на 39 минути - в момента в света няма по-бързи тестове, базирани на PCR (полимеразна верижна реакция - ред.)", гласи прессъобщението на компанията.

Компанията очаква, че нейните продукти ще намерят приложение на места за мобилни тестове, където се изисква да се получи оперативен резултат, преди всичко на летищата на границата и други. Според компанията продуктът вече е достъпен за употреба в Европа. Новият тест е разработен с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Чувствителността на тестването е 98%, а специфичността е 100% (съответно тестът с вероятност 98% идентифицира тези, които действително са заразени с ТОРС-CoV-2, а здравите хора се определят със вероятност 100%).

Първата версия на тестовата система, базирана на инструмента Vivalytic, беше разработена през март и даваше резултата за два часа и половина. Компанията планира допълнително да подобри технологията, така че от октомври един патрон Vivalytic да може да се използва за тестване на петима души, което ще увеличи броя на проведените тестове. До края на годината компанията очаква капацитетът си за тестване да достигне един милион.


Advance (Хърватия): Очаква ни трудна есен. В Европа готвят ново блокиране
От появата на коронавируса по-рано тази година се говори, че той ще се разпространява на вълни, а след пролетната вълна, последвана от очаквания летен спад, с понижение на температурата, есенна вълна скоро може да ни залее. Есента дойде и, съдейки по последните статистически данни, „втората вълна“ няма да закъснее, пише хърватското издание Advance.

Ключовият въпрос, който възниква, е: как светът ще я пoсрещне? Научил ли е нещо през тези няколко месеца, или напоследък живеем на принципа „да запазим това, което може да се запази“ в икономиката? Очевидно много страни не се добре подготвени за неизбежното, което потвърждава факта, че през последните няколко дни все повече и повече европейски държави започнаха да говорят за „ново блокиране“. По модела на пролетното? Ще видим, но като се има предвид, че нищо не се е променило драстично в подхода от пролетта, това е много вероятно.

Вече е налице първата държава, която обяви „ново заключване“. Това е Израел. Въпреки голямото недоволство на гражданите на Израел, които често протестират срещу ограничителните мерки, властите обявиха нови и много сурови ограничения. Например можете да се придвижват там само в радиус от 1000 метра от местоживеенето си. Затварят се и училища и институции, които не са жизнено важни. Разбира се, очакват се големи нови икономически сътресения за бизнеса, който все още не се е възстановил от първата си изолация.

Европейският съюз одобри голям финансов пакет през пролетта, за да се справи с последствията, но отново възниква въпросът кой ще получи тези пари. Ясно е, че големият бизнес ще бъде бенефициент. Що се отнася до САЩ, там вече видяхме ситуация, която скоро ще се разпространи в Европа. Държавният спасителен фонд не е „снизходителен“ към ниските слоеве и дребните предприемачи. Оцелява само бизнесът, който при желание би могъл да издържи няколко месеца карантина. Малките фирми, които оцеляват месец за месец, не могат да издържат на такива шокове.

Като се има предвид, че сега в света около пет хиляди души умират всеки ден от последиците от коронавируса, след около седмица ще преминем границата от един милион смъртни случая в света.

Има много аргументи в полза на факта, че реалните числа са по-високи или, обратно, по-ниски. Някои казват, че броят на смъртните случаи от коронавирус включва пациенти, които вероятно биха „умрели така или иначе” или от старост, или по някаква друга причина на фона на общите здравословни проблеми. Други твърдят, че и хора, които не са включени в официалните данни, умират от коронавируса (ако умрат у дома). В тази връзка, тоест като вземем предвид и двата аргумента, можем да кажем, че обявените цифри най-вероятно са близки до реалните.

По отношение на сравненията със сезонния грип, Световната здравна организация казва, че е трудно да се определи точната смъртност. Сега се смята, че всяка година в света от грип умират от 290 до 650 хиляди души. Разбира се, това предполага, че коронавирусът е по-опасен.

Много е трудно да се предвиди каква ще бъде есенната вълна в сравнение с пролетната в случая на вируса, който все още е новодошъл на „епидемиологичната арена“. Някои експерти обаче смятат, че ударът ще бъде по-тежък.

Германският учен и говорител на ПСД Карл Лойтербах се счита за един от основните експерти в познаването на настоящата епидемия. В откровено интервю за вестник Der Spiegel той отбеляза, че е много доволен от германския подход, тъй като политическите власти от самото начало си сътрудничат с научната общност и вземат решения, като се консултират с него, а не произволно (за разлика от САЩ). Разбира се, „сътрудничество с научната общност“ е неясен термин. Например шведските власти също са работили в тясно сътрудничество с местните академични власти и в резултат на това имаме два коренно различни подхода. Германия наложи обширни ограничителни мерки рано, а Швеция даде пример на меки, ако не и нулеви мерки пред света.

Как вървят нещата там днес? Германия има 9 466 смъртни случая, а Швеция е почти два пъти по-малко - 5865. Но населението на Швеция е осем пъти по-малко. В нея живеят около десет милиона граждани, а в Германия - около 80 милиона. По този начин в Швеция има 580 смъртни случая на един милион жители, а в Германия - 113. Следователно може да се стигне до извода, че ако тя последва германския пример, днес можеше да има около хиляда смъртни случая вместо пет хиляди.

Със 113 смъртни случая на един милион души, Германия все още се справя добре в сравнение с други големи държави като Франция (479), Италия (591), Обединеното кралство (614) и Испания (652). Словакия все още е най-добрата европейска държава с едва седем смъртни случая на милион. Доста странно защо Словакия и подходът й не се разглежда внимателно в контекста на борбата срещу коронавируса.

Лойтербах прогнозира, че след шест до осем седмици новата вълна ще достигне своя връх и броят на починалите отново ще нарасне в цяла Европа. Затова според него е необходимо да се активира отново „дисциплината“. Той вярва, че това няма да създаде особени проблеми. Може би от позицията му наистина му се струва, но донякъде различни настроения царуват "на улицата" ... Този път психологическият натиск ще бъде по-голям, макар и само защото първата вълна се появи неочаквано, всичко беше ново и никой всъщност не знаеше колко опасен е новият вирус. За щастие, както се оказа, коронавирусът не е вид апокалиптичен вирус, който може да застраши съществуването на човечеството, но този факт ще затрудни хората да се върнат към блокирането.

Следователно може да се сблъскаме с нестабилност, протести, бунтове и агресия. Мнозина са особено раздразнени от факта, че на всичко това не се вижда край, въпреки че първата ваксина за коронавирус вече съществува и е руска. Разбира се, в Европа те я отрекоха предварително като неефективна, наричайки я потенциално опасна и е лесно да се повярва, че тези изявления са поне отчасти политически мотивирани. Като цяло изглежда, че перспективата за конкретно решение е неясна, трябва да се чака до следващата година и всички ние колективно ще трябва да „преминем“ през есента, зимата и пролетта ...

Европейският подход е, меко казано, изключително непоследователен. Не е нужно да търсите пример далеч. Вземете Хърватия, която беше пощадена от първата вълна, и пролетните цифри изглеждат нелепи в сравнение с настоящите (за щастие засега това се отнася само до броя на заразените, а не до мъртвите). Отначало обаче отношението към пандемията беше съвсем различно. Хърватия прекара пролетта „в ареста“ при строги карантинни мерки и сега всички те са почти забравени. На хартия тези мерки съществуват, но на практика много малко хора се придържат към тях.

Ситуацията е много подобна в останалата част на Европа, тъй като втората вълна вече се появи на хоризонта почти навсякъде. И все пак нещата са по-добре в Европа, отколкото в САЩ. В Европа, с общо население от 750 милиона души, са починали 217 хиляди души, а в САЩ, където населението е наполовина по-малко (около 330 милиона), броят на смъртните случаи е почти същият (200 хиляди).

Въпреки това Тръмп няма да върне хората под строга карантина, но европейските лидери вече обявиха такива намерения. Британският премиер Борис Джонсън, който сам едва оцеля в битката с коронавируса тази пролет, заяви в петък, че втората вълна е съвсем близо и "не може да бъде избегната", като по този начин намекна, че трябва да бъдат въведени ограничителни мерки (веднага след това възникнаха сблъсъци между от протестиращи и полиция на площад Трафалгар в Лондон).

Историята навсякъде е една и съща: европейските лидери и здравни министри единодушно заявяват, че „не искат ново блокиране“, но това е единствената жизнеспособна възможност, в случай че хората не се съобразят.

От друга страна е епицентърът на вируса, Китай, който днес в практически смисъл е почти свободен от инфекцията (ежедневното увеличение на случаите е не повече от дузина). Китай, прилагайки строги мерки, преодоля вируса в началото на март и той никога не се върна. Разбира се, (и това беше казано повече от веднъж тази година) Европа не може да се бори с вируса по същия начин като Китай, тъй като европейският политически модел е несравним с китайския.

Епидемиологът Марк Уулхаус от Университета в Единбург каза пред CNN, че първоначалното блокиране не е имало за цел да реши проблем, а да го отложи. Така мислят в Европа, но не и в Китай. Китайското „затваряне“ беше „сериозно“ и целта му беше да унищожи вируса. Китайците го направиха. Ако през есента няма втора вълна в Китай, това може да доведе до сериозни геополитически последици (поради което администрацията на Тръмп напоследък оказва такъв натиск върху Китай, защото Вашингтон разбира, че Китай може да поеме лидерството благодарение на тази ситуация).

Не е ясно защо Уулхаус вярва, че е било „невъзможно“ да се спре вирусът в началото. Това е още една причина хората да са изключително възмутени и ядосани днес, защото възниква въпросът: какво сме постигнали със загубената пролет? Очевидно не сме победили вируса. Някак е неудобно да се каже, че сме могли да направим това, въпреки че е разбираемо. Беше възможно да се унищожи вирусът с кратка и тежка карантина. Вместо няколко пропилени седмици, по този начин можем да загубим поне една година или дори повече. Загубихме доверието на хора, които тази пролет бяха готови да се откажат от свободата си в името на „високи цели“ за борба с вируса. Ще бъде много трудно и енергоемко да ги убедим да го направят отново, без да се предлагат конкретни резултати или план за „война“. Ще се убедим в това скоро.

ТАСС: В Израел влязоха в сила нови по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса
Нови строги мерки на властите във връзка с разпространението на коронавируса започнаха да действат в Израел от 14:00 часа местно време(съвпада с българското). Те правят карантината, въведена в страната на 18 септември, почти обща за период от две седмици, предава TACC.

В съответствие с решението на правителството до първата десетдневка на октомври в Израел работата е спряна „на всички работни места, с изключение на жизненоважните“, могат да останат отворени само „хранителни магазини, павилиони, продаващи основни стоки, и аптеките“, както и редица предприятия, където е невъзможно да се спре производственият цикъл. В продължение на две седмици на израелците е забранено да се движат на повече от един километър от дома си без основателна причина, молитви и демонстрации са разрешени само на открити площи с до 20 души на разстояние не повече от километър до дома.

Вторият карантинен период в Израел тази година започна на 18 септември. Преди седмица в Израел бяха затворени училищата, търговските центрове, ресторантите, спортните клубове и всички предприятия, чиято работа е свързана с приемане на клиенти. Освен това беше въведено ограничение на допустимото разстояние от дома без основателна причина от хиляда метра, забрана за посещение и ограничения за броя на участниците в срещите - до 10 души на закрито и до 20 на открито, както и на пътниците в обществения транспорт..

До седем хиляди полицаи осигуряват прилагането на по-строгите правила по време на карантина в Израел. На магистралите, както в периода на първата карантина през пролетта на тази година, са изградени контролно-пропускателни пунктове, а патрули извършват проверки в градовете. Липсата на маска и нарушение на предписанието за разстоянието на движение от дома се наказва с глоба от 500 шекела (240 лв), а ако се надхвърли разрешения брой на участниците в срещи на закрито или на открито - глоба от 1000 шекела (480 лв).

Първата карантина в Израел беше в сила от март до май, но след като в страната бяха премахнати повечето ограничения, увеличението на броя на случаите на коронавирусна инфекция беше възобновено: на 6 юни бяха регистрирани 160 заразени, на 2 юли - около 1000, на 5 август - повече от 2 хиляди, на 17 септември - повече от 6 хил., на 23 септември - около 7 хил. През последните 24 часа са регистрирани 8 126 инфекции, общият им брой в държава с население от около 9 милиона души е достигнал 214 458.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, обявявайки на 24 септември, че карантината ще бъде затегната за още общо две седмици, заяви, че това се прави "с цел спасяване на живота на израелците", и също така предупреди, че "след това ще има още две седмици карантина", но, по думите му „не толкова строга“. Премиерът отбеляза, че „заболеваемостта в Израел нараства, броят на тежко болните пациенти и броят на смъртните случаи расте“. "Втората вълна от коронавирус удря всички страни по света и нас също. През последните два дни изслушахме оценките на експерти, които заявиха, че ако не бъдат взети незабавно строги мерки, ще бъдем загубени", обясни той.

ТАСС: В Китай заявиха, че мутациите на коронавируса не снижават ефективността на ваксината срещу него
Досега регистрираните мутации на коронавируса са незначителни и не могат да намалят ефективността на ваксините, разработени срещу него, заяви Чан Синмин, ръководител на Центъра за биотехнологии към Министерството на науката и технологиите на Китайската народна република на пресконференция, цитиран от TACC.

"Към днешна дата не сме установили сериозни мутации на новия тип коронавирус. Глобалната база данни COVID-19 вече съдържа над 100 000 геномни последователности на коронавирус, обхващащи 113 държави на шест континента", каза той.

"След сравняване на 60 хиляди висококачествено декодирани геномни последователности, видяхме голям брой прилики между тях. Нивото на сходство по отношение на нуклеотидни последователности е повече от 91,3%. Това показва, че мутациите протичат в нормалните граници," център.

Според него „мутациите на коронавируса не са оказали сериозно влияние върху развитието на ваксини срещу него“. „Досега работата по разработването на ваксини се фокусира главно върху неговия S-протеин“, продължи Чан Синмин. "Анализирахме повече от 10 000 последователности на генома на коронавируса по целия свят и видяхме, че S-протеинът като цяло остава стабилен. Нашите настоящи антитела за S-протеина могат да го блокират в почти всички случаи на геномна последователност", обясни той.

"Ако ваксините, които се тестват сега, бъдат пуснати в производство, те ще могат успешно да се борят с всички последователности на коронавируса", обобщи ръководителят на центъра.

Китай планира да произведе около 610 милиона дози коронавирусна ваксина до края на тази година, а през 2021 г. ще увеличи тази цифра до един милиард, заяви ръководителят на Центъра за развитие на медицинските науки и технологии към Държавния комитет по хигиена и здраве на Китайската народна република на пресконференция Жен Жонгей.

"Според сегашните ни оценки до края на тази година ще бъдат произведени 610 милиона дози ваксина. Това е текущата година, а през следващата тази цифра може да достигне 1 милиард дози", каза той.

На 17 март китайските власти дадоха разрешение за провеждане на клинични изпитвания на рекомбинантна ваксина, базирана на аденовирусен вектор, която стана първата ваксина в страната срещу болестта, причинена от новия коронавирус. Тази ваксина стана и първата в света, която влезе във втората фаза на клиничните изпитвания.

В момента Китай провежда клинични изпитвания на 11 ваксини срещу болестта, причинена от новия коронавирус, от които четири ваксини вече са влезли в третата фаза на клиничните изпитвания.

Euronews: Безкарантинната стратегия на Швеция и помага да избегне втората вълна на Covid-19
По улиците на шведските градове е трудно да се забележат външните признаци на пандемия, привични за други градове по света. Така нареченият шведски модел за борба с коронавирусната инфекция предполага отказ от карантинни ограничения и се основава на развитието на стаден имунитет сред населението по естествен начин, предава Euronews.

Хората не носят маски, магазини, ресторанти и образователни институции никога не са затваряли тук. Тази си спечели както яростни критици, така и пламенни поддръжници. В самата Швеция обаче е много популярна.

„В противен случай щяхме да имаме икономически проблеми: хората щяха да седят без работа, нямаше да имат с какво да си платят квартирата, сметките. Това би ги вкарало в униние – а в това няма нищо хубаво“, казва случаен минувач, интервюиран от Euronews.

Друг гражданин на Стокхолм казва: „Повечето страни вече стигат до извода, че пълната карантина не решава проблема“.

В същото време в Швеция бяха въведени нови санитарни правила: тук е забранено да се събират повече от 50 души, необходимо е да се спазва безопасно разстояние един от друг и е за предпочитане да се работи от вкъщи.

На пръв поглед резултатите от шведския експеримент са разочароващи: броят на починалите от COVID-19 е значително по-висок тук, отколкото в съседните Дания, Норвегия и Финландия. Но при всичко това броят на смъртните случаи на глава от населението тук все още е забележимо по-нисък, отколкото в някои европейски страни, в които бяха въведени най-строгите карантинни ограничения.

Медията интервюира и Андерс Тегнел, един от идеолозите на шведската карантинна стратегия, главен епидемиолог на Швеция.

„Не можем да се избавим напълно от тази болест. Следователно нашата задача е да я държим под контрол. Досега успяхме: сега в нашите клиники няма нови болни с Covid, болничната ни система не е претоварена. Разпространението на инфекцията е напълно приемливо. И да се надяваме, че ще стане още по-добре с ваксината“, заяви специалистът.

Но от гледна точка на онези шведи, които трябваше да прекарат болестта, реакцията на властите на разпространението на инфекцията не изглежда убедителна.

„Вярвам, че трябваше бързо да разпознаем опасността, която представлява тази инфекция“, казва Ема Мартенсон, прекарала коронавируса. Дори шест месеца след поставянето на диагнозата й, тя все още се оплаква от постоянна тахикардия и проблеми с дишането.

Но сега, когато в много европейски страни започна втората вълна на коронавирусната инфекция, в Швеция няма нарастване на броя на заразените. Това може да е доказателство за успеха на шведската стратегия - крайният резултат обаче ще стане ясен чак, след като пандемията отшуми окончателно.

Reuters: Близо 6 милиона са вече заразените с Covid-19 в Индия
Броят на регистрираните случаи на новия коронавирус в Индия достигна 5,82 милиона, след като бяха съобщени 86 052 нови инфекции в последните 24 часа, предава Reuters, като се позовава на данни на здравното министерство на страната от петък.

Общо 1141 души са починали от COVID-19 през последните 24 часа, заяви министерството, като смъртните случаи вече са 92 290, което е сравнително ниско ниво от 1,6% от всички случаи.

В световен мащаб Индия е на второ място по брой случаи на коронавирус, след САЩ, където в четвъртък инфекциите надхвърлиха 7 милиона.

Sante publique France: Рекорден брой заразени с Covid-19 във Франция за ден след премахването на карантината
овече от 16 хиляди души са се заразили с коронавирус на територията на Франция за последните 24 часа, като така общият брой на откритите случаи в страната стават 497 237 , съобщи в четвъртък Sante publique France, подведомствено към Министерството на здравеопазването.

„През последните 24 часа са регистрирани 16 096 случая на инфекция“, отбелязват от министерството. Според специалистите на агенцията „това е най-високият дневен прираст на броя на заразените“ след премахването на карантината в страната в средата на май. Преди това най-големият брой заразени за ден - близо 13,5 хиляди - е регистриран на 19 септември.

Според статистиката на Sante publique Франция, броят на смъртните случаи в резултат на инфекция с COVID-19 през последните 24 часа се е увеличил с 52. Според френски лекари, приблизително същият брой смъртни случаи е отбелязан през предходните няколко дни. Общо, според последните данни на агенцията, от началото на пандемията във Франция са починали 31 511 души. От тях над 20 хиляди заразени са починали в болници.

През последните седем дни, според експерти, са били хоспитализирани 4258 души, от които 718 души се лекуват в интензивни отделения. „Вирусът започва да се разпространява с нова сила във Франция“, констатира Sante publique France.

Френският премиер Жан Кастекс, говорейки в четвъртък вечерта по телевизия „Франс 2“, заяви, че „ако Франция не предприеме мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, показателите за епидемиологичната ситуация може да достигнат нивото, отбелязано през март“. В същото време той подчерта, че „ако ситуацията в страната се влоши още повече, тогава това може да бъде последвано от повторното въвеждане на режима на самоизолация“.

В сряда министърът на здравеопазването на страната Оливие Веран обяви въвеждането на нови ограничителни мерки в редица френски градове, включително Париж. Той отбеляза, че местните празници и студентски срещи ще бъдат забранени в „червените зони на максимална опасност“. За други масови събития ограничението на броя на хората ще бъде намалено от 5 хиляди на хиляда.За лични срещи ще бъде разрешено да се събират в групи от не повече от 10 души.

Според решението на властите баровете и ресторантите от началото на следващата седмица няма да могат да работят след 22:00 часа по парижко време.