Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Македония търси начин да заобиколи твърдата българска позиция за началото на преговорите с ЕС

23 септември 2020 | 13:49

Вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Никола Димитров вчера имаше няколко срещи с представители на ЕС, за първи път от назначаването му на тази длъжност. Ръководителят на европейската интеграция на Македония се срещна с германския си колега Михаел Рот, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз до края на тази година, пише македонското издание „Слободен печат“.

Димитров и Рот обсъдиха приемането на рамката за преговори на ЕС за Северна Македония и перспективата за провеждането на първата междуправителствена конференция през декември, което е декларираната цел на германското председателство.

Рот потвърди, че Берлин остава ангажиран с постигането на целта. Той засегна и българската блокада на Северна Македония заради езика и историята на югозападните ни съседи. Миналата седмица няколко медии публикуваха документ от София, изпратен до страните членки, търсещи отстъпки от Северна Македония по идентичността и исторически въпроси, като според който не трябва да се добавят допълнителни критерии към страната, имайки предвид българския меморандум по проекта за рамка на преговорите.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви, че очаква първото му посещение след встъпването в длъжност на новото правителство в югозападната ни съседка да бъде преди 10 ноември в България, където ще говори с Бойко Борисов за Гоце Делчев и подготовката за срещата на върха на Берлинския процес, като се надява на подобна среща двете страни да изгладят споровете си.

***

Посланикът на ЕС в Скопие: ЕС очаква да започне преговорите с Македония
Германия иска Македония да започне преговори с Европейския съюз до края на годината, което беше потвърдено днес от новия посланик на ЕС в страната Дейвид Гир, докато германският министър Михаел Рот вчера заяви, че не трябва да се поставят допълнителни условия на страната, говорейки за меморандума от България по проекта за рамка за преговори. Премиерът Заев чака дата от България за среща с Борисов, на която ще обсъдят българския документ, с който София оспорва македонската идентичност, коментира македонският телевизионен канал "Телма“.

Европейският съюз няма търпение да започне преговори с Македония, заяви днес новият посланик на Европейския съюз в страната Дейвид Гир, но за да се случи това е необходимо първо да се хармонизира рамката за преговори със Скопие между страните членки. Гир заяви, че не е в състояние да говори за вътрешния дебат на Съюза относно преговорната рамка, по която България представи меморандум, отричащ македонската идентичност и език.

Че целта на Германия е да започне преговори с Македония до края на годината, вчера потвърди германският министър за Европа Михаел Рот, според който не трябва да се добавят допълнителни критерии към страната, имайки предвид българския меморандум по проекта за рамка на преговорите.

„Виждаме нашата роля като честен посредник за изграждане на стабилни мостове за всички и обсъждане на въпроси с нашите български партньори, защото трябва да работим въз основа на това, за което сме се договорили заедно, не трябва да се въвеждат допълнителни критерии и условия, които не фигурират в заключенията на Съвета“.

Заев и Гир, който преди седмица зае поста посланик на ЕС от Самуел Жбогар, също говориха за това, което се очаква от страната по отношение на реформите. Гир посочи, че всички области трябва да бъдат реформирани, особено върховенството на закона, което би означавало да се действа в тази част от началото до края на преговорите. Гир призова всички социални и политически сили да се включат конструктивно в процеса на интегриране на страната в Съюза.

Зоран Заев: Гоце Делчев е македонски революционер, но българите го смятат за техен
Гоце Делчев е македонски революционер, но българската страна го смята за българин, заяви премиерът Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос - за какъв той лично смята Гоце Делчев., цитира думите му македонският телевизионен канал "Алсат М".

„Гоце Делчев е македонски революционер, но също така е факт, че България и българите също го смятат за български революционер. Факт е, че имаме град Делчево и в България има град, носещ името на Гоце Делчев, имаме и паметници в Северна Македония и България. „Заедно с премиера Борисов се поклонихме пред паметника в Благоевград, както и тук в Скопие, на гроба на Гоце Делчев“, каза Заев.

„Плюс инфо“ (Македония): Зоран Заев ще осъществи първото си посещение след встъпването в длъжност в България, ще говори с Бойко Борисов за Гоце Делчев
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви, че очаква първото му посещение след встъпването в длъжност на новото правителство в югозападната ни съседка да бъде преди 10 ноември в България, където ще говори с Бойко Борисов за Гоце Делчев и подготовката за срещата на върха на Берлинския процес, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“.

Освен това Заев отбеляза, че Гоце Делчев е македонски революционер, но в България той се смята за български деец.

„Очаквам да се срещна с министър-председателя на България Бойко Борисов преди 10 ноември. Искам да посетя Република България и това ще бъде първото ми официално посещение като министър-председател, защото имаме и тема за разговор - Гоце Делчев като историческа фигура. Вярвам, че дотогава има среща, защото Берлинският процес се очаква да се състои на 10-11 ноември, защото ние с България сме домакини на срещата на върха, която ще се проведе в София. Тези дни очаквам обратна връзка от България, за да можем да седнем и да поговорим за подготовката на Берлинския процес, но и за отворени въпроси. Радвам се, че комисиите работят, вярвам, че ще предоставят възможности за решение. Очакваме да намерим решение на този въпрос възможно най-скоро. И до края на годината да се проведе първата междуправителствена конференция (с ЕС – т.е., да започнат присъединителните преговори – бел. „Фокус“)“, каза Заев.

На въпрос на журналисти какво е личното му мнение за Гоце Делчев, македонският премиер отговори:

„Гоце Делчев е македонски революционер, но също така е факт, че България и българите също го смятат за български революционер. Факт е, че имаме град, Делчево и в България има град, носещ името на Гоце Делчев, имаме и паметници в Северна Македония и България. Заедно с премиера Борисов се поклонихме пред паметника в Благоевград, но и тук в Скопие, на гроба на Гоце Делчев“, припомни лидерът на югозападната ни съседка.

„Слободен печат“ (Македония): Берлин не е съгласен България да поставя нови условия и критерии за Скопие
Вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Никола Димитров вчера имаше няколко срещи с представители на ЕС, за първи път от назначаването му на тази длъжност. Ръководителят на европейската интеграция на Македония се срещна с германския си колега Михаел Рот, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз до края на тази година, пише македонското издание „Слободен печат“.

Димитров и Рот обсъдиха приемането на рамката за преговори на ЕС за Северна Македония и перспективата за провеждането на първата междуправителствена конференция през декември, което е декларираната цел на германското председателство.

Рот потвърди, че Берлин остава ангажиран с постигането на целта. Той засегна и българската блокада на Северна Македония заради езика и историята на югозападните ни съседи. Миналата седмица няколко медии публикуваха документ от София, изпратен до страните членки, търсещи отстъпки от Северна Македония по идентичността и исторически въпроси.

За германския министър държавите-членки на ЕС не трябва да въвеждат нови условия и критерии.

„И накрая, след дълго време успяхме да постигнем напредък със Северна Македония в Европа, германското председателство внимателно следи случващото се в Западните Балкани. Освен това искаме да видим ангажираността на ЕС към Западните Балкани, Западните Балкани трябва да могат да разчитат на нас“, каза Рот пред МИА.

Той подчерта, че е постигнат значителен напредък по време на хърватското председателство през март, когато страните членки, след няколко забавяния, най-накрая се съгласиха да дадат зелена светлина за започване на преговори с Албания и Северна Македония и че целта на Германия е да проведе първата междуправителствена конференция през декември тази година.

„Виждаме себе си като честни посредници за изграждане на стабилни мостове за всички и обсъждане на въпроси с нашите български партньори, защото трябва да работим върху това, за което сме се договорили заедно, не трябва да въвеждаме допълнителни критерии и условия, които не фигурират в заключенията на Съвета“, каза министър Рот.

Германия призовава всички да работят „в конструктивен дух“.

„Западните Балкани не са нашият заден двор, а нашият вътрешен двор и е в интерес на всички държави-членки, особено тези, които са техни близки съседи, да дадат европейска перспектива, за да превърнат региона в място на мир, стабилност и помирение“, каза германският министър за Европа.

Вчера Димитров се срещна и с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели, с когото също обсъди рамката за преговори, както и необходимите реформи по пътя на ЕС, за които Комисията иска ускоряване от страна на Скопие.

От кабинета на еврокомисаря Вархели обясниха накратко пред МИА, че са обсъдили „следващите стъпки към зелената светлина за преговори за присъединяване“, което означава рамка за преговори.

„Комисарят и вицепремиерът обсъдиха също необходимостта от ускоряване на реформите, както обеща новото правителство“, заявиха от кабинета на комисаря.

Вархели и Димитров обсъдиха и икономическата помощ на Европейската комисия за справяне с последиците от пандемията.

„Въз основа на финансовото споразумение, подписано в края на миналата седмица, ще пристигне сума от 40 милиона евро пряка бюджетна подкрепа, а тези дни транш от макрофинансовия пакет в размер на 80 милиона евро“, каза Димитров.

Вицепремиерът беше „подробно информиран“ от Европейската комисия за обявения Икономически и инвестиционен план, който трябва да бъде обявен в началото на следващия месец.

„Ще трябва да проявим търпение, защото процесът на консултации все още продължава, ще бъде обявен някъде в началото на октомври, но очевидно имаме големи шансове за инфраструктурна връзка, за зелена програма, за икономическо развитие на нашата родина и региона“, каза той.

Накрая Димитров се срещна със заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас, отговарящ за „популяризирането на европейския начин на живот“, т.е. миграцията.

На срещата, както беше обявено от кабинета на вицепремиера, беше обсъдено значението на мисията на Frontex „в тези моменти, когато въпросът за миграцията отново се актуализира“.

Схинас изрази силна подкрепа за процеса на европейска интеграция на Северна Македония, както и готовност за подкрепа от своя екип в областите от неговата компетентност.

Никола Димитров от Брюксел: Северна Македония е твърдо решена да се превърне в просперираща европейска демокрация
Вицепремиерът на Северна Македония, отговарящ за европейските въпроси, Никола Димитров, се срещна тази сутрин в Брюксел с германския си колега Михаил Рот, като част от първото посещение в централата на ЕС от представител на правителството в Скопие след неговото формиране, предава информационната агенция „Макфакс“.

На срещата, проведена непосредствено преди Съвета по общи въпроси на ЕС, беше обсъдено провеждането на първата междуправителствена конференция с ЕС по време на германското председателство. Събеседниците се съгласиха, че тази обща цел ще бъде успех на Северна Македония, ЕС и Германия, като настоящ председател на Съюза.

„Процесът на присъединяване е най-добрият инструмент за въвеждане на европейски стандарти и принципи у дома. Северна Македония е твърдо решена да се превърне в просперираща европейска демокрация, управлявана от закона", увери Димитров.

Германската страна подчерта, че първата междуправителствена конференция със Северна Македония и началото на преговорите за присъединяване, са сред основните приоритети на председателството на Берлин на ЕС.

Срещата беше използвана и за подготовката за посещението на вицепремиера Димитров в Берлин, което трябва да се проведе следващата седмица, по покана на Рот.

В кулоарите на Съвета по общи въпроси вицепремиерът на Северна Македония имаше и кратка среща с министъра на външните работи на Люксембург Жан Аселборн.

Посещението в Брюксел продължава със срещи с вицепрезидента на Европейската комисия, отговарящ за популяризирането на европейския начин на живот, Маргаритис Схинас и комисаря на ЕС за съседство и разширяване Оливер Вархей, както и с други представители на Генералната дирекция за съседство и разширяване на Европейската комисия.