Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Първа реч на Урсула фон дер Лайен за състоянието на ЕС

16 септември 2020 | 15:46

Новият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен произнесе първата за мандата си Годишна реч за състоянието на Европейския съюз. Агенция "Фокус" представя по-важните моменти от нея:


AFP: ЕК планира да замени Дъблинския регламент
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви плановете за замяна на Дъблинския регламент от 2013 г. чрез реформи в областта на политиката за убежище, предава AFP. Документът определя коя държава-членка на Общността разглежда искането за убежище при ново пристигане не търсещи закрила, припомня агенцията.
„Мога да обявя, че ще премахнем Дъблинския регламент и ще го заменим с нова европейска система за управление на миграцията. Тя ще има общи структури за убежището и връщането и ще има нов силен механизъм за солидарност", подчерта Фон дер Лайен в рамките на първата си реч за състоянието на ЕС пред евродепутатите.

ТАСС: ЕК предложи въвеждането на минимална заплата в ЕС
Спадът в общия БВП на страните от ЕС през второто тримесечие на 2020 г. е 12% на фона на кризата, причинена от пандемията от новия коронавирус. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в рамките на първата й годишна реч за състоянието на Блока, предлагайки въвеждането на минимална заплата в Общността, предава TACC.
Според Фон дер Лайен кризата също е показала, че е необходимо да се въведе минимална заплата в ЕС, тъй като много от гражданите на Общността нямат достатъчно средства за препитание. „ЕК ще представи предложения за въвеждане на минимална заплата в подкрепа на държавите-членки. Всички граждани трябва да могат да получават минималната заплата", цитира агенцията думите й.
В близко бъдеще 16 държави-членки на ЕС ще получат почти 90 милиарда евро за осигуряване на работни места по програмата за помощ SURE, създадена от ЕК по време на пандемията на коронавируса.

Урсула фон дер Лайен: Западните Балкани са част от Европа, а не спирка по Пътя на коприната
В първата си реч за състоянието на Европейския съюз, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта значението на отношенията между Общността и страните от Западните Балкани, отбелязва македонската информационна агенция „Макфакс“.
Доверието е основата на всяко силно партньорство и Европа винаги ще бъде готова да изгради такова с най-близките си съседи, започвайки от Западните Балкани, заяви председателят на ЕК. „Бъдещето на целия регион е в ЕС. Ние споделяме една и съща история, една и съща съдба".
Фон дер Лайен подчерта, че Западните Балкани са част от Европа, а не спирка по Пътя на коприната. В речта си пред ЕП тя оцени, че историческото решение на ЕС е да започне преговори за присъединяване с още две страни от региона. В тази връзка тя обяви, че в най-скоро време Комисията ще представи икономически пакет за възстановяване на Западните Балкани, който ще се фокусира върху регионални инвестиционни инициативи.

ТАСС: Урсула Фон дер Лайен заяви, че водещите международни организации са парализирани
Водещи международни институции като Световната търговска организация, ООН и Световната здравна организация "са парализирани и се нуждаят от реформа". Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, говорейки на сесията на Европейския парламент в годишна реч за състоянието на Европейския съюз, предава TACC
Според нея тези институции трябва да са силни, за да се справят с глобални кризи, конфликти и предизвикателства. "За да направят това, те се нуждаят от реформа", добави тя.

AFP: Урсула фон дер Лайен предупреди Турция да не заплашва съседите си
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда предупреди Турция да не се опитва да сплаши Гърция и Кипър, тъй като напрежението нараства заради енергийните резерви в Източното Средиземноморие, цитира думите й AFP.
В ежегодната си реч за състоянието на ЕС тя заяви, че Анкара е ключов партньор, който върши важна работа, осигурявайки убежище на бежанците, но подчерта, че "нищо от това не е оправдание за опити за сплашване на съседите".
„Турция е и винаги ще бъде важен съсед, но въпреки че сме наблизо на картата, разстоянието между нас изглежда нараства,“ каза фон дер Лайен пред Европейския парламент.
"Да, Турция е в сложен регион. И да, тя е приютила милиони бежанци, за което ги подкрепяме със значително финансиране. Но нищо от това не е оправдание за опитите за сплашване на съседите й."
Гърция и Кипър могат да разчитат на "пълната солидарност на Европа за защита на техните законни суверенни права", добави тя.

AFP: Урсула фон дер Лайен призова за създаването на Европейски здравен съюз
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова страните-членки на Общността да създадат единен здравен съюз, обещавайки агенция за биомедицински изследвания и организирането на глобална среща на върха, предава AFP.
В първото си ежегодно обръщение за състоянието на Европейския съюз Фон дер Лайен заяви, че пандемията от новия коронавирус е подчертала необходимостта от по-тясно сътрудничество. „Хората в Европа все още страдат", цитира агенцията думите й.