Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Нов кръг от преговори по диалога Белград-Прищина

07 септември 2020 | 12:52

Сърбия и Косово подновяват преговорите за нормализиране на двустранните отношения, водени под егидата на Европейския съюз. Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич и министър-председателят на най-младата държава на Балканите Абдула Хоти ще проведат среща в Брюксел в рамките на деня.
В неделя Хоти обяви в социалната мрежа „Фейсбук“, че ще проведе среща с представители на сръбската страна, за да се обсъди окончателното споразумение за взаимно признаване и нормализиране на отношенията между двете страни.
Вучич и Хоти обещаха да удвоят усилията, за да гарантират, че техните политики са в съответствие с тези на Европа. Това се казва в съвместно изявление, публикувано в Брюксел преди разговорите им с Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката на сигурност Жозеп Борел.
Преди броени дни - на 4 септември, Вучич и Хоти подписаха във Вашингтон споразумение за нормализиране на икономическите отношения чрез посредничеството на американския президент Доналд Тръмп. Според съобщения в медиите, споразумението включва по-специално инвестиции на стойност 13 милиарда долара в съвместни проекти, включително в инфраструктура.ТАСС: Белград и Прищина ще удвоят усилията си да приведат своите политики в съответствие с европейските
Държавният глава на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Авдулах Хоти обещаха да удвоят усилията, за да гарантират, че техните политики са в съответствие с тези на Европа. Това се казва в съвместно изявление, публикувано в Брюксел преди разговорите им с Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката на сигурност Жозеп Борел, предава TACC.
„Те също така поеха ангажимент да удвоят усилията си за осигуряване на по-нататъшно спазване на [политиката] на Европейския съюз в съответствие с техните задължения“, се казва в текста. Вучич и Хоти потвърдиха пред Борел, че „придават първостепенно значение на интеграцията в ЕС и продължаването на работата по диалога Белград-Прищина със съдействието на ЕС, което е ключов елемент от техния европейски път".
Страните също така подчертаха, че споразумението, подписано на 4 септември във Вашингтон за нормализиране на икономическите отношения, може да има важен принос за нормализирането на отношенията между Белград и Прищина като цяло. „В тази връзка документите, договорени наскоро във Вашингтон, базирани на по-ранни ангажименти, поети от двете страни в рамките на диалога, биха могли да допринесат за постигането на всеобхватно, правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията", се казва в изявлението.
На 4 септември Вучич и Хоти подписаха споразумение за нормализиране на икономическите отношения чрез посредничеството на американския президент Доналд Тръмп в Овалния кабинет на Белия дом. Според съобщения в медиите, споразумението включва по-специално инвестиции на стойност 13 милиарда долара в съвместни проекти, включително в инфраструктура.

„Коммерсанть“ (Русия): Споразумението от Вашингтон може да има геополитически последици на Балканите
В понеделник в Брюксел лидерите на Сърбия и Косово ще проведат разговори за нормализиране на политическите отношения. А в петък във Вашингтон те подписаха споразумение за „Икономическа нормализация“, предназначено да улесни политическата нормализация. Формално Белград и Прищина се ангажираха да установят икономически връзки. Прилагането на споразумението обаче, според интервюираните от руското издание „Коммерсанть“ балкански експерти, може да има сериозни геополитически последици, отслабвайки зависимостта на Сърбия от руския газ и осигурявайки включването на Белград и Прищина в ръководената от САЩ система за сигурност. Генадий Сисоев, кореспондентът на вестника на Балканите, дава подробности в материал, представен без редакторска намеса.

„Израелски елемент“

Сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Авдула Хоти подписаха документа, озаглавен „Икономическа нормализация“ в края на седмицата във Вашингтон в присъствието на американския президент Доналд Тръмп, който нарече споразумението „важно и историческо“. „След десетилетия история на насилие и трагедии, след години неуспешни преговори, моята администрация предлага нов подход за преодоляване на различията (между Сърбия и Косово) - съсредоточаване върху икономиката“, обяви ръководителят на Белия дом. Според американския план установяването на икономически връзки между Белград и Прищина ще проправи пътя за нормализиране на политическите отношения между тях и взаимно признаване.
Форматът на разговорите във Вашингтон беше необичаен. Александър Вучич и Авдула Хоти подписаха всеки своя версия на споразумението. И двата варианта са почти напълно еднакви и се различават само в последната точка. Общо документът съдържа 16 точки, първите десет са икономически, останалите са по-скоро политически.

Основната политическа новина се съдържа в предпоследната, 15-та точка.

Косово се съгласи с едногодишен мораториум, по време на който няма да иска членство в международни организации. Сърбия през същия период няма да се опитва да убеди други страни да не признават Косово или да оттеглят признаването.
Последната точка, която всъщност отличава сръбската и косовската версия на документа, също е политическа и още по-неочаквана. Занимава се с отношенията на Белград и Прищина с Израел. Сърбия ще премести посолството си от Тел Авив в Ерусалим, докато Косово и Израел се договориха за взаимно признаване и установяване на дипломатически отношения. Освен това и Сърбия, и Косово „от уважение към САЩ“ признаха „Хизбулла“ за терористична организация. „Още един велик ден за мира в Близкия изток“, коментира Доналд Тръмп в „Туитър“. „Преобладаващо мюсюлманското Косово и Израел се договориха да нормализират отношенията си. По този път ще последват и други ислямски и арабски страни“.

Според белградския политолог Влатко Секулович „израелският елемент“ в документа, подписан от лидерите на Сърбия и Косово, не само увеличава предизборните шансове на Доналд Тръмп, но и укрепва самото споразумение. „Готовността на Израел и Косово да се признаят взаимно затруднява националистите да критикуват документа от Вашингтон“, каза политологът.

Икономическа геополитика

Основната част на документа съответства на заглавието му - „Икономическа нормализация“. Сърбия и Косово се ангажираха да реализират предварително договорени (отново под патронажа на САЩ) големи инфраструктурни проекти: изграждането на скоростната магистрала Белград-Прищина и откриването на пряка железопътна връзка между тях с перспектива за удължаване на маршрута до Адриатическото крайбрежие. Косово ще се присъедини към регионалното мини-шенгенско пространство, инициирано от Сърбия, Албания и Северна Македония миналата година. Сърбия и Косово ще използват съвместно и с помощта на САЩ граничният азовир Газивода и някои гранични пунктове. А в Белград ще бъде открито представителство на Американската корпорация за международно финансово развитие (U.S. International Development Finance Corporation), която трябва да финансира местни и регионални проекти.
Много по-важни обаче (и от геополитическа гледна точка) са ангажиментите, поети от Сърбия и Косово в областта на енергетиката и телекомуникациите. Една от точките на споразумението предвижда „диверсификация на източниците на енергия“. „Всъщност страните се ангажираха да намалят зависимостта (Сърбия) или да не станат зависими (Косово) от руския газ“, обясни пред „Коммерсанть“ политическият анализатор Влатко Секулович. „Това несъмнено е опит за намаляване на политическото влияние на Русия в региона“.
Сърбия и Косово също се ангажираха да не използват 5G технологии „от ненадеждни доставчици“ и да се избавят от вече използваните. Според Влатко Секулович става въпрос за съгласие на Белград и Прищина да не се използват китайските технологии.
Експертът обръща внимание и на ангажимента на страните, съдържащ се в споразумението, да използват най-новите американски технологии в областта на сигурността - както за борба с тероризма и организираната престъпност, така и за противодействие на кибер заплахите. „Това изразява готовността на Сърбия и Косово да се присъединят към ръководената от САЩ система за сигурност“, пояснява експертът.
Тази оценка се споделя и от ръководителя на Белградския център за външна политика Драган Джуканович. :Възможностите за взаимодействие на Сърбия с НАТО се разширяват след преговорите във Вашингтон“ увери той пред изданието.
Любопитно е, че срещата във Вашингтон на лидерите на Сърбия и Косово се проведе едва при втория опит. Първоначално тя беше насрочена за 27 юни, но се провали в последния момент, след като Специализираната прокуратура в Хага за военните престъпления в Косово повдигна обвинение за военни престъпления срещу косовския президент Хашим Тачи. В навечерието на тази среща, която така и не се състоя, Александър Вучич се срещна с руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров. Тогава държавният глава на Сърбия каза: „Получих оценки на плановете и идеите за разрешаване на косовската криза, което ме притесни като президент. Според Русия трябва да бъдем внимателни, когато ни бъдат представени тези планове“.
Русия изглежда е предупредила сръбския президент за някои от позициите, включени в настоящия документ от Вашингтон.
Подписания в петък документ не предизвика официална реакция от Москва, но отношението на руското външно министерство по темата отчасти бе демонстрирано с публикацията на страницата на официалния представител на руското МВнР Мария Захарова във „Фейсбук“. Тя публикува снимка на Доналд Тръмп на маса в Белия дом, а отсреща, на почтително разстояние от него, е смирено седящият Александър Вучич, като към това бе прибавен коментар, че изглежда „все едно е на разпит“.

Если Вас позвали в БД, а стул поставили так, будто Вы на допросе, садитесь как на фото #2. Кем бы Вы ни были. Просто...

Posted by Maria Zakharova on Saturday, September 5, 2020

След срещата във Вашингтон съветникът по национална сигурност на САЩ Робърт О'Брайън заяви, че едногодишният мораториум върху признаването на Косово и членството му в международни организации ще позволи преговори по политически въпроси, включително интеграцията на Сърбия и Косово в ЕС и тяхното взаимно признаване, което ще бъде направено при американска подкрепена от европейски партньори. Още в понеделник Александър Вучич и Авдулах Хоти пристигат в Брюксел, където ще се проведе нов кръг от преговорите за нормализация. Този път под егидата на ЕС.

„Канал 5“ (Македония): Нов рунд в преговорите за диалога Белград-Прищина: Вучич и Хоти на среща в Брюксел
Сърбия и Косово подновяват преговорите за нормализиране на двустранните отношения, водени под егидата на Европейския съюз. Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич и министър-председателят на най-младата държава на Балканите Абдула Хоти ще проведат среща в Брюксел в рамките на деня, припомня македонската телевизия „Канал 5“.
В неделя Хоти обяви в социалната мрежа „Фейсбук“, че в понеделник ще се проведе среща с представители на сръбската страна, за да се обсъди окончателното споразумение за взаимно признаване и нормализиране на отношенията между двете страни.
Според Хоти ще има, само ако бъде договорено окончателно споразумение за взаимно признаване. „Споразумение се постига, само когато е сключено с взаимно признаване. Няма да има косвени, частични или творчески споразумения, които да не решат проблема завинаги. Ще има само окончателно споразумение за взаимно признаване, което е систематично и включва всички въпроси, които трябва да бъдат решени между двете независими държави въз основа на конвенции, стандарти и международна практика за регулиране на отношенията между две независими държави“, написа Хоти във „Фейсбук“.