Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Продължава отзвукът от споразумението между Косово и Сърбия

06 септември 2020 | 15:31

На 4 септември във Вашингтон, в Овалния кабинет на Белия дом, Сърбия и Косово подписаха споразумения за "нормализиране" на икономическите и някои други отношения помежду си. Президентът на САЩ Тръмп заяви мимоходом, че Сърбия ще премести посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Израел на свой ред обяви, че е готов да признае Косово в замяна на откриването на послство в Йерусалим.

Сръбският президент Александър Вучич нарече споразумението „добро за Сърбия“. В Прищина мненията бяха разделени. Радикалите, водени от Хашим Тачи, заявиха, че "договорът все още трябва да бъде ратифициран" и намекнаха, че той може да премине през парламента само през неговия труп. Идеята, разбира се, е добра, но перспективата е съмнителна. Откъде дойде Израел в тази история е отделна история.

Албанският премиер Еди Рама разкритикува двете бивши косовски правителства, които според него са "отложили" балканското мини-Шенгенско споразумение. По негова оценка споразумението, подписано в Белия дом в петък от Косово и Сърбия, не се различава от дългосрочното му предложение за "мини-Шенген" на Балканите.

***

„Алсат М“ (Македония): Мария Захарова се извини на Вучич
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че публикацията й във „Фейсбук“, която предизвиква критики в Сърбия, не е била разбрана правилно, цитира думите й македонският телевизионен канал “Алсат М“.

„Извинявам се, но публикацията ми е изтълкувана погрешно“, сподели тя в социалните мрежи.

Захарова уточни, че иска да изрази несъгласие с, както тя казва, "арогантното отношение на изключителните".

„Протоколните трикове се превърнаха в един от подходите, които американските власти редовно използват, за да придадат изкуствено вид на собствените си постижения. "И това е неприемливо", каза говорителката.

Малко след подписването на споразумението за регулиране на икономическите отношения между Белград и Прищина във Вашингтон, снимка на Вучич, седнал срещу американския си колега Доналд Тръмп, започна да циркулира в социалните мрежи, която Захарова по-късно използва в публикацията си във „Фейсбук“.


„Взгляд“: Как САЩ заставиха Косово да направи отстъпки на Сърбия
Президентът Тръмп направи напълно немислимото от дипломатическа гледна точка - принуди Сърбия и Косово да подпишат съвместно споразумение. Какви отстъпки трябваше да направят както сърбите, така и косоварите, които се възползваха най-много от тези споразумения, защо Израел неочаквано беше замесен в тях - и как Русия трябва да възприеме това, коментира руският вестник “Взгляд“

На 4 септември във Вашингтон, в Овалния кабинет на Белия дом, Сърбия и Косово подписаха споразумения за "нормализиране" на икономическите и някои други отношения помежду си. Президентът на САЩ Тръмп заяви мимоходом, че Сърбия ще премести посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Израел на свой ред обяви, че е готов да признае Косово в замяна на откриването на послство в Йерусалим.

Сръбският президент Александър Вучич нарече споразумението „добро за Сърбия“. В Прищина мненията бяха разделени. Радикалите, водени от Хашим Тачи, заявиха, че "договорът все още трябва да бъде ратифициран" и намекнаха, че той може да премине през парламента само през неговия труп. Идеята, разбира се, е добра, но перспективата е съмнителна. Откъде дойде Израел в тази история е отделна история.

Президентът Тръмп преживява разцвет на външнополитическата активностпрез последните предизборни месеци. Американската дипломация успя да помогне за възстановяване на дипломатическите отношения между Израел и ОАЕ, което може да се счита за несъмнен успех. Разбира се, в това споразумение има много повече скрити неща, отколкото публично оповестени. Това е „торта на Наполеон“: има няколко слоя задкулисни сделки, взаимни ангажименти и многостранни многоходови сделки. Фактът обаче си остава факт: американците успяха да примирят част от влиятелния арабски елит с Израел, което изглеждаше немислимо преди шест месеца. Ненаучна фантастика. Тръмп в навечерието на изборите си записа тлъст дипломатически плюс, който никой американски президент не успя да привлече върху себе си, въпреки че всички те се опитаха да постигнат поне някакъв пробив в Близкия изток, почти всички от 1945 г. насам.

А сега Сърбия и Косово. Абсолютно неразрешимо противоречие. И този път представители на Белия дом за пореден път твърдят, че президентът Тръмп е успял да постигне исторически пробив и това е поредният несъмнен успех на американската дипломация. „Още един ден, който се смяташе за невъзможен!“ - така Доналд Тръмп започна своята поздравителна реч след подписването на документите.

Каква е същността на въпроса и може ли това споразумение да се счита за „пробив“?

Накратко, никога не е имало споразумение между Сърбия и Косово. Александър Вучич дойде във Вашингтон само с гаранции, че няма да подпише никакви съвместни документи с премиера на Косово Авдула Хоти. Предишен опит на американците да го убедят да направи това през пролетта се провали. Вучич просто отказа да преговаря и отлетя за Белград. „Диалогът между Сърбия и Косово“ - така Вучич предпочита да нарича това, което се случва - не е точно преговори и със сигурност не е споразумение.

Сърбия и Косово са подписали отделни споразумения със САЩ, а не помежду си. Американците и президентът Тръмп лично действат като посредници. Тук несъмнено има пробив. Вучич и Хоти седяха в една стая и не грабнаха пистолетите си. Но Вучич подчертава едновременно, че няма тристранни споразумения. Това е просто невъзможно, тъй като Сърбия не признава Косово и е малко вероятно да го признае в рамките на живота на нашето поколение. Разбира се, има доста хора в Белград, които вярват, че дори такава комуникация с косоварите е неприемлива. В Прищина всеки втори е против споразуменията със Сърбия в този формат. От албанска гледна точка Белград първо трябва да признае независимостта на Косово. Всички подобни преговори са само малка стъпка към признаването.

На практика споразумението се свежда до факта, че първо Прищина отмени едностранните санкции, наложени върху сръбски стоки, и премахва ограниченията за снабдяване на сръбските общности в Косово. За това американците трябва да бъдат много благодарни. По-рано Европейският съюз, който години наред наблюдаваше „диалога между Сърбия и Косово“, просто не беше в състояние да убеди албанците да отменят тези забрани. За сме честни, косоварите просто отпратиха всички европейски преговарящи по груб начин. По някое време те открито „прекалиха“ и започнаха да налагат невъзможни условия на Европейския съюз, заплашвайки да изгонят европейските структури от Косово. Това беше наречено на албански „истинска независимост“, тъй като Косово е залято от наблюдатели от Европа.

Това наистина завърши с ограничаването на много европейски мисии в провинцията, уволнението и експулсирането на европейски служители от провинцията и дори премахването на международните полицейски сили. На финала Косово предизвикателно обяви създаването на собствена армия, което беше категорично забранено от европейските споразумения. Предполага се, Американското посолство в Прищина стоеше зад всичко това. Сега същият ресурс е използван за оказване на натиск върху албанците да премахнат ограниченията върху сръбските стоки. И очевидно имаше аргументи в духа на „оферта, която не може да бъде отказана“.

Например, преди няколко месеца, неочаквано отново, сякаш от нищото, се появиха дела и досиета за Хашим Тачи, Рамуш Харадинай и Кадри Весели с нови формулировки за „геноцид на сръбското население“, трафик на органи, убийства и т.н. Преди това Трибуналът в Хага многократно е оправдавал тези тримата. И сега Хагският трибунал го няма и делата се появиха отново.

На второ място, албанците изоставят опитите за превземане на водноелектрическата централа "Газивода" и цялата свързана с нея електроснабдителна система. През 2018 г. Хашим Змия Тачи се опита физически да превземе централата, изпрати там полицейски части през сръбските села и дори демонстративно се разходи с лодка в язовира. Вучич отговори, като приведе армията в бойна готовност и в продължение на два дни едва не се стигна до възобновяване на мащабната война. След това конфликтът беше разрешен, албанците се върнаха на позициите си, но си спомниха цялата тази история. Сега, в съгласие с Тръмп, албанците обещават да забравят за „Газивода“ завинаги. Но между другото, именно тази точка от споразумението предизвика особено отхвърляне в Прищина. Същият Тачи обеща, че няма да го спазва и няма да го пусне през парламента. За него това е лично.

Освен това подобна формулировка на споразумението индиректно определя фиксираната сръбска юрисдикция върху „Газивода“ и в широк смисъл като цяло над северната част на Косово от Митровица до сръбската граница. И дори преди около шест месеца Прищина изви ръцете на ЕС, изисквайки не само цялата територия на автономната територия Косово и Метохия, но и долината Прешево на територията на Сърбия. Оригиналният план за размяна на територии в даден момент се изроди в агресия от страна на Прищина и ултимативни искания в стил "дай ми и това".

Трето, Косово няма да се опитва да се присъедини към никоя международна организация поне една година. Никой не знае какво ще се случи след една година. За Сърбия това е въпрос на принцип, тъй като пълзящото членство във всякакви олимпийски комитети и други авторитетни системи де факто легитимира частично признатата република. Косоварите направиха няколко опита да се присъединят към ЮНЕСКО, но всеки път Русия налагаше вето върху тяхната молба, за което същият Вучич „се разтопи“ в знак на благодарност. Максималният успех на косоварите в тази посока беше влизането в УЕФА и участието на косовския футболен отбор в официални международни турнири. Вярно е, че те трябва да не се състезават в турнирната мрежа с онези държави, които не признават Косово. А те са много.

Четвърто, ще бъде построена нова магистрала Белград-Прищина, която да замени остарялата, построена от Йосип Броз Тито. Това най-вероятно ще бъде финансирано от Съединените щати - те, по думите на Вучич, „ще контролират” строителството на пътя и други проекти, свързани с взаимни инвестиции. Това също така предполага, че сръбските инвестиции в Косово ще бъдат защитени от Съединените щати. Като цяло строителството на пътища е запазена марка на Тръмп и зет му Джаред Къшнер. Неуспешният план за възстановяване на Близкия изток се състоеше изцяло от схема за изграждане на мрежа от пътища, тунели и мостове.

Пето, Косово ще бъде свързано с така наречения балкански мини-Шенген. Това е регионално споразумение за безвизово пътуване на граждани между Сърбия, Албания и Северна Македония. Целта му беше да компенсира жителите на тези балкански държави, че не са ги включили в общата европейска безвизова зона. Първоначално идеята идва от Брюксел, тъй като раздразнението към Европейския съюз постепенно се натрупва в балканските страни, чието влизане в Шенгенската зона се отлага от години. Като цяло Косово беше изключено от този процес, тъй като някои големи европейски държави все още не признават албанската държава. Например Испания и Гърция редовно блокират всички опити на косоварите да излязат на голямата арена на Шенген. Това е практически единствената захарна бучка, хвърлена в Прищина.

Като цяло Вучич, разбира се, е прав, когато казва, че това споразумение е от полза за Сърбия. Американците принудиха косоварите да смекчат пламенността си и да задоволят основните жизненоважни позиции на Сърбия, на първо място, премахването на забраната за внос на сръбските стоки в Косово и изоставянето на „Газивода“.

В същото време Сърбия не дава практически нищо в замяна. Всъщност Косово не участва в тези преговори като предмет на международното право. Изненадващият формат на тези споразумения - чрез САЩ и като че ли лично чрез Тръмп, които приличат на „дистанционна партия шах“ - само подчертава неразрешимостта на проблема. Независимо от това, тези преговори също трябва да се считат за актив на Тръмп. ЕС несъмнено няма силата за това.

Интересното е, какво общо има Израел със своите символични премествания на посолства? Да, нищо общо с това. Най-вероятно Доналд Тръмп е помолил Вучич да направи този безсмислен жест като компенсация за безпрецедентния натиск, който американците оказаха върху косоварите. По принцип на сърбите не им пука къде имат посолство - в Тел Авив или Йерусалим. Белград просто няма политически или икономически интереси в Близкия изток. Няма конкретна позиция и за близкоизточното урегулиране. Няма фундаментални религиозни или исторически спорове с евреи и араби. Е, защо не? Не е твърде висока цена за безпрецедентно доходоносно споразумение за посредничество в Косово.

Това е изцяло сръбски подход. Ако от Москва, особено на емоционално ниво, жестове като преместване на посолството в Йерусалим не изглеждат много приятни, то за Белград това е разумна отстъпка, от която не губи нищо.

Неотдавнашните успехи на американската дипломация до голяма степен се дължат на факта, че личните интереси на Доналд Тръмп са успешно насложени върху регионалната конюнктура. В Близкия Изток имаше сериозно търсене за изграждане на нови регионални коалиции и този процес стартира чрез възстановяване на отношенията между Израел и ОАЕ. Това е трудна за разбиране история, но на практика може да е началото на нова ера. Друго нещо е как да се отнасяме към такова откровено формиране на коалиция срещу Иран, но това е друг въпрос.

Същата история е и на Балканите. Тръмп се нуждаеше от поредния силен дипломатически успех и за това Белият дом чукна по главите на косовските радикали и само Бог знае какви аргументи бяха използвани там. Но нищо не беше постигнато със Северна Корея, тъй като регионалната конюнктура не допринася за амбициите на Тръмп.

Жизнеспособността на настоящите споразумения на САЩ със сърбите и косоварите все още е спорна. Има всички основания да се вярва на Хашим Тачи, който обещава да погребе всички тези споразумения. Не е известно дали американците разполагат с достатъчно инструменти, за да задържат албанците в рамките на благоприличието.

И отделно трябва да се подчертае, че нищо не застрашава руско-сръбските отношения. някой може да се каже, че Москва се е отдалечила от този процес. Но логиката е следната: Русия не признава Косово, което произтича от отношенията й със Сърбия - и следователно поради обективни обстоятелства тя не разполага с инструментите за въздействие върху Прищина. Това е като в Близкия изток по съветско време: прекъсването на дипломатическите отношения с Израел доведе до факта, че СССР нямаше позиции в тази страна. В случая на Балканите Русия не може да повлияе на албанците и всъщност не иска, тъй като това е вътрешна работа на Сърбия.

Чисто емоционално това се приема трудно, тъй като някои умове могат да възприемат действията на Вучич като „коварни“. Но в интерес на Сърбия беше да приеме американското посредничество, тъй като САЩ притежават определени инструменти за влияние върху Прищина. Тук не е необходимо да се поставят етикети, а да се изработи концепция за поведение на Балканите.

„Макфакс“ (Македония): Рамуш Харадинай призова ЕС да докаже посветеността си на диалога между Косово и Сърбия
Бившият косовски министър-председател и лидер на Алианса за бъдещето на Косово Рамуш Харадинай очаква Европейският съюз да покаже същата ангажираност и сериозност, както САЩ показаха с Вашингтонското споразумение, цитира думите му македонската информационна агенция ”Макфакс”.

Той каза, че Косово е направило голяма крачка напред със споразумението от Вашингтон и признанието, което е получило от Израел.

Тази седмица в Белия дом беше подписано икономическо споразумение между Белград и Прищина.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви преди срещата си с представители на двете страни, че Сърбия се е съгласила да премести посолството от Тел Авив в Йерусалим и че Косово и Израел са се договорили да нормализират отношенията и да установят дипломатически връзки.

Преди това Харадинай заплашваше да напусне управляващата коалиция поради разногласия по някои въпроси, ако споразумението бъде подписано, но по-късно го подкрепи.

ТАСС: Министърът на отбраната на Сърбия защити Вучич след публикуване на снимка от визитата му в Белия дом
Сръбският министър на отбраната Александър Вулин разкритикува съобщението, публикувано преди от говорителя на руското външно министерство Мария Захарова във „Фейсбук“, коментирайки снимка на сръбския президент Александър Вучич по време на разговори с американския лидер Доналд Тръмп в Белия дом. Изявлението на министъра беше публикувано в неделя от пресслужбата на сръбското министерство на отбраната, цитиран от TACC.

По-рано в интернет се разпространи снимка, на която сръбският лидер е сниман седнал на стол пред бюрото на Тръмп. Коментирайки снимката, Захарова я придружава със скрийншот от популярен филм.

A Вучич е единственият държавник в Европа, който е отказал да наложи санкции срещу Русия, и върховен главнокомандващ армията, с която въоръжените сили на Руската федерация имат най-високото и най-плодотворното сътрудничество, което може да бъде постигнато. Размерът на човек не се измерва с размера на стола, на който той седи нито с големината на силата, от името на което говори, а с количеството смелост на всеки стол, за да защити своя народ и приятелите на своя народ “, каза Вулин.

По-рано постът на Захарова беше критикуван от директора на Канцеларията за Косово и Метохия към сръбското правителство Марко Джурич, който е и заместник на Вучич в управляващата Сръбска прогресивна партия. "И представете си, този президент не каза нито една лоша дума срещу Русия, дори на това място (в Белия дом - бележка ТАСС). И представете си, този президент чакаше час и половина за прием от руския президент и никога не поиска специален стол, аз НЕ Ви позволявам да атакувате горда Сърбия!“-пише Джурич също във „Фейсбук“.

Вучич и министър-председателят на Косово Авдула Хоти подписаха споразумение за нормализиране на икономическите отношения чрез посредничеството на американския президент Доналд Тръмп на 4 септември в Овалния кабинет на Белия дом. Според базирания в Прищина косовски телевизионен канал Clan споразумението предвижда по-специално инвестиции от 13 млрд. долара в съвместни проекти, включително инфраструктура.

AFP: Турция е „разочарована“ от решението на Косово за признаване на Израел
Турция изрази разочарование от решението на доминираното от мюсюлмани Косово да признае Израел и да установи посолството си в Ерусалим, предава AFP.

Силен защитник на палестинската кауза, Турция стана една от първите държави, признали Косово, което обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г.

"Дори мисълта на косовските представители да предприемат такава стъпка - което е явно нарушение на международното право - е разочароваща", се казва в изявление на турското външно министерство.

Министерството призова ръководството на Косово да избягва такива стъпки, които биха навредили на правния статут на Ерусалим.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в петък, че Сърбия ще стане първата европейска държава, която ще прехвърли посолството си в Йерусалим.

Косово също ще открие своето посолство в Израел в Ерусалим и в замяна ще спечели признанието от страна на Израел.

Тези решения са резултат от споразумение, с посредничество на САЩ между Прищина и Белград

В отделно изявление късно в събота турското външно министерство заяви, че също е "дълбоко загрижено" от хода на Сърбия да премести посолството си в Ерусалим.

Еди Рама: Предишните косовски правителства са виновни за отлагането на мини-Шенген
Албанският премиер Еди Рама разкритикува двете бивши косовски правителства, които според него са "отложили" балканското мини-Шенгенско споразумение. По негова оценка споразумението, подписано в Белия дом в петък от Косово и Сърбия, не се различава от дългосрочното му предложение за "мини-Шенген" на Балканите, цитира думите му македонското електронно издание “Локално“

В публикация във „Фейсбук“ Рама каза, че всяка комуникация, среща или споразумение за окончателен мир между двете страни, с които се прекратява войната, е нещо положително.

„Общуването с врага само по себе си никога не е погрешно; дори в разгара на войната, когато е необходимо и възможно. Само по себе си е погрешно да не общуваме, когато възникне необходимост и възникне възможност. Да не общуваме и да не се срещаме, освен това да говорим обратното и наричаме предатели онези, които го правят, когато войната свърши и когато бившият враг е съсед днес и в бъдеще, с когото все не е постигнато съгласие за мир, това не е просто погрешно. "Това е напълно погрешно", каза той.

Рама добави, че никога не се е съмнявал, че един ден Косово ще приеме мини-Шенген. Той нарече напразно загубеното време, в което Косово отхвърляше тази идея. Според него Косово е в безизходица и е обезсилено в международен план заради митото върху сръбските стоки. Той критикува двете бивши косовски правителства за тази "загуба".

„Бях уморен от безкрайното отхвърляне, загубения напредък, вредното усложнение на рационалните фактори в косовската политика; което беше скрито в обвивката на абсурда, създаден от привърженици на провинциалния турбофолк национализъм, който доведе Косово до задънена улица на международното обезсилване и охлаждане на отношенията с най-големите му съюзници, особено САЩ и Германия. Ние не само загубихме време и престиж със въпросните мита, които щели да поставят Сърбия на колене и след това се превърнаха в наказание в предизборната борба, като по този начин нараниха Косово, но и загубихме шансове, които не се повтарят в политическия и дипломатически мач със Сърбия. "Казвам, че загубихме всички, защото не отделям Косово от Албания, особено когато става въпрос за тази игра, където собствените цели на двете предишни правителства в Косово бяха по-театрални от другите."

„И когато Сърбия се превърна в оръжие в ръцете на турбофолк националистите от Прищина, които заедно с някои слабоумни съюзници в Тирана стреляха във въздуха, тровейки ума на хората, те уж защитаваха границите и основното им намерение беше да управляват. вътре в границите. По този начин Белград остана наистина недосегаем в напредъка на процеса на нормализиране към окончателен мир, докато Прищина се превърна в театър на вулгарната борба за власт между "патриоти" и "предатели", независимо дали там в Прищина или Тирана. "Какъв черен хумор с хората, и особено с избирателите в Косово."

Рама нарече признаването на Косово от Израел изключително важно. Той каза, че споразумението между Косово и Сърбия не е нищо повече от това, което преди това беше предложил в рамките на регионалното мини-Шенгенско пространство.

„Алсат М“ (Македония): Част от косовската общественост е недоволна от договора със Сърбия
Докато официален Белград е доволен от подписването на споразумението с Прищина, част от експертната общественост в Косово коментира, че това е вредно за тяхната страна, информира македонският телевизионен канал “Алсат М“, излъчващ на албански език.

Бившият министър на правосъдието Албулена Хаджиу от партията „Самоопределение“ заяви, че премиерът Хоти и неговата така наречена "незаконна делегация" са нанесли огромна вреда на Косово.

"Газопроводите са разделени със Сърбия, те са се отказали от членството на Косово в международни организации и са приели членство в балканския мини-Шенген и достъпа на Сърбия до Адриатическо море," каза Хаджиу.

Освен това политическият анализатор Фатон Мехмети оценява споразумението като вредно за Косово, заявявайки, че подялбата на водохранилището „Газивода“ / „Уйм“ е в полза на Сърбия, а влизането на Косово в мини-Шенген означава, че Сърбия има възможност да използва пътната инфраструктура на Косово и през нея да си осигури достъп до морето.

Като положителна страна той вижда признанието от Израел, финансирането на заеми за малки и средни предприятия, както и прилагането на железопътното споразумение Белград-Прищина.