Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Международните организации се включват в опитите за възстановяне на диалога в Източното Средиземноморие

05 септември 2020 | 12:54

Тежестта за посредничество между Гърция и Турция и тлеещата криза в Източното Средиземноморие се прехвърли върху Берлин и Европейския съюз, след като техническите разговори в рамките на НАТО не дадоха резултат. Докато германският канцлер Ангела Меркел се опитва да посредничи отново, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в петък, че лидерите на Европейския съюз планират да предприемат стратегията на „моркова и пръчката“ срещу Турция на срещата на върха на 24 и 25 септември и предложи многостранна конференция, фокусирана върху Източното Средиземноморие, включително с участието на НАТО. Мишел подчерта „пълната солидарност на ЕС с Атина и Никозия“ пред "престъпленията" на Турция.

По същото време гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви в петък, че е изпратил писмо за турската активност в Егейско море и Източното Средиземноморие до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш с молба да го препрати до Съвета за сигурност. Явно е че спорът за акватории и подземни богатства в Източното Средиземноморие и Егейско море няма да имат лесно решение, защото и залозите са големи и са намесени много регионални и световни сили.


Kathimerini: Никос Дендиас проведе телефонен разговор с Йенс Столтенберг
Гръцкият външен министър Никос Дендиас проведе телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

В публикация в „Туитър“ на външното министерство се казва, че разговорът е фокусиран върху развитието в Източното Средиземноморие и необходимостта от стъпки от страна на Турция за деескалация на напрежението в региона.

Разговорът се състоя след инициативата на Столтенберг за започване на преговори между Гърция и Турция за „установяване на засилен механизъм за избягване на конфликтите“.

След като Атина отхвърли твърденията на генералния секретар на НАТО в четвъртък, че подобни разговори са започнали, Столтенберг заяви, че разговорите са технически и че не е постигнато споразумение.


Kathimerini: Берлин и ЕС търсят начини за разрешаване на кризата между Турция и Гърция
Тежестта за посредничество между Гърция и Турция и тлеещата криза в Източното Средиземноморие се прехвърли върху Берлин и Европейския съюз след очевидния провал на усилията на НАТО за посредничество в диалога, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Докато германският канцлер Ангела Меркел се опитва да посредничи отново, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в петък, че лидерите на Европейския съюз планират да предприемат стратегията на „моркова и пръчката“ срещу Турция на срещата на върха на 24 и 25 септември и предложи многостранна конференция, фокусирана върху Източното Средиземноморие, включително с участието на НАТО. Мишел подчерта „пълната солидарност на ЕС с Атина и Никозия“ пред "престъпленията" на Турция.

„Ще идентифицираме инструменти в нашата външна политика, подхода на „пръчката и моркова“ - какви инструменти да използваме за подобряване на връзката и с какви инструменти да реагираме, ако не ни зачитат“, каза Мишел, който се очаква да посети Гърция и Кипър преди срещата на върха. Подобна среща на върха може да бъде „най-добрият начин за деескалация в региона и да предложи канал за диалог“, каза Мишел. "Това, което се случва, това, което се случваше през последните няколко седмици, не може да продължи."

Междувременно премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис призова Турция да спре провокациите си. „От всички многобройни изявления, които г-н Ердоган направи, имам само едно, което си спомням, това за диалога и аз отговарям с тези шест ясни думи: Спрете провокациите, започнете разговори“, каза Мицотакис. „Незаконните дейности на Турция изискват международна реакция“, каза Мицотакис по време на разговори с Ян Джиечи, гостуващ специалист по външната политика на Китай.

Също в петък външният министър Никос Дендиас се срещна с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Ню Йорк и му даде предложенията на Гърция за деескалация на напрежението с Турция.

Новата вълна от дипломация се появи вследствие на инициатива на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за започване на преговори между Гърция и Турция за „създаване на засилен механизъм за отстраняване на конфликти“. След като Атина отхвърли твърденията му в четвъртък, че подобни разговори са започнали, Столтенберг заяви, че разговорите са технически и че не е постигнато споразумение.

ТАСС: Турция и Северен Кипър провеждат учения в Средиземно море
Турция и самопровъзгласилата се Турска република Северен Кипър (ТРСК) ще проведат военни учения в Средиземно море на фона на напрежението с Гърция, съобщи „Анадолската агенция“, цитирана от TACC.

Според агенцията ученията ще започнат на 6 септември и ще продължат пет дни – до 10 септември включително. От информацията не става ясно в кой точно район на Средиземно море ще се проведат тези учения.

На 6 август външните министри на Гърция и Египет подписаха споразумение за разграничаване на морските зони в Средиземно море. Документът вече е ратифициран от парламентите на двете страни. Според Атина споразумението с Египет гарантира правото на гръцките острови на морския шелф и изключителните икономически зони (ИИЗ). Анкара заяви, че не признава документа и изпрати своя изследователски кораб "Оруч Рейс", придружен от група военни кораби за сеизмични проучвания на гръцкия шелф край остров Кастелоризо. В отговор Гърция приведе въоръжените си сили в бойна готовност и обяви, че ще защитава своите суверенни права.

„Анадолска агенция“: Преговорите между Турция и Гърция в НАТО започнаха
Започнаха преговори за разрешаване на спора между Гърция и Турция за Източното Средиземноморие, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от “Анадолската агенция“

„Вярваме, че е необходимо да се водят технически разговори за това как да се разработят засилени механизми за деконфликт“, каза генералният секретар по новина след срещата на посланиците в НАТО.

„Все още не е постигнато споразумение, но разговорите са започнали“, добави Столтенберг.

Изказването му потвърди факта, че Гърция наистина се е съгласила да започне преговори с Турция за намаляване на риска от инциденти и произшествия в Източното Средиземноморие.

В четвъртък Столтенберг обяви, че Турция и Гърция са се договорили да влязат в технически преговори в НАТО за намаляване на риска от инциденти и аварии в Източното Средиземноморие, което гръцкото правителство отрече по-късно.

В отговор на отричането на Гърция турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в петък: "Прави впечатление, че Гърция излъга генералния секретар на НАТО. Те (Атина) първоначално се съгласиха, след това казаха, че това не е вярно. Всъщност Гърция лъже, а не Столтенберг."

„Гърция за пореден път показа, че не иска диалог“, добави той.

Петер Стано, говорител на Европейската комисия по външните работи, също подчерта значението на преговорите между двете страни в петък.

Kathimerini: Гърция представи писмо в ООН за турската активност в Източното Средиземноморие
Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви в петък, че е изпратил писмо за турската активност в Егейско море и Източното Средиземноморие до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш с молба да го препрати до Съвета за сигурност, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini

Дендиас каза, че се е срещнал с Гутериш в Ню Йорк и е обсъдил развитието в региона и кипърския въпрос.

„Той ми даде възможност да му обясня какво се случва в Източното Средиземноморие, как турските незаконни действия създават проблеми за стабилността и мира в региона, а също така говорихме за гръцко-египетското споразумение, копие от което дадох на него “, каза той в поредица публикации в официалния си акаунт в „Туитър“.

Той каза още, че е разговарял по телефона с Филип Рийкър, изпълняващ длъжността помощник-държавен секретар, отговарящ за Европа и Евразия, относно развитието в Източното Средиземноморие.

Йенс Столтенберг: Водят се преговори с Атина и Анкара за създаване на механизми за преодоляване на конфликта
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи в петък, че в момента се водят разговори с Гърция и Турция за „създаване на засилени механизми за преодоляване на конфликтите“ в Източното Средиземноморие, но все още не е постигнато споразумение, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

„Както гръцките, така и турските лидери вече се срещнаха за технически разговори тук, в НАТО. Целта на тези разговори е да се установят механизми за преодоляване на военните конфликти, да се намали рискът от инциденти в средиземноморския регион. Все още не е постигнато споразумение по механизма “, каза Столтенберг на брифинг за пресата в Брюксел.

Ръководителят на Алианса също настоя да изясни, че инициативата на НАТО касае „технически преговори, а не преговори по основните спорове между Гърция и Турция“.

„Като такива те са предназначени да допълват, а не да заменят усилията, ръководени от Германия за политическо посредничество за деескалация“, добави той.

„Това, което се опитвам да направя, е не да се справя с основните проблеми, а да преодолея конфликта ... Докато имаме толкова много кораби в Източното Средиземноморие, ние вярваме, че е необходимо да се водят технически разговори за това как да се създадат засилени механизми за преодоляване на конфликта“, поясни Столтенберг.