Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Заразените с коронавирус в света надхвърлиха 18 милиона

02 август 2020 | 14:37

Заразените с коронавирус в света надхвърлиха 18 милиона и 23 хиляди души, като за последното денонощие новите случаи са над 255 хиляди. Активните към момента случаи са над шест милиона. Починалите от началото на пандемията са над 688 хиляди души, като над 5 600 са починали през последните 24 часа, а възстановилите се са над 11 милиона и 332 хиляди.

Тези цифри показват недвусмислено, че епидемията в света набира скорост, а разхлабването на мерките в Европа и Северна Америка, продиктувано от икономически причини, не подпомага нейното ограничаване. Вирусът показа, че не се влияе от сезоните и се разпространява добре и в условията на високи температури и силно слънце.

Много държави търсят баланаса между икономиката и здравето и въвеждат нови ограничителни мерки или връщат старите, макар с ограничен характер.

Единствените оптимистични новини идват от Русия, където се очаква до края на годината да започне производството на ваксина, макар, че се изразяват опасения, че при нейното изпитване не са спазени всички етапи на клиничните проучвания.„Российская газета“: Русия планира промишлено производство на коронавирусна ваксина от ноември
Държавният научен център "Вектор" към „Роспотребнадзор“ планира да започне промишлено производство на ваксина срещу новата коронавирусна инфекция през ноември, каза генералният директор на центъра Ринат Максютов, цитиран от вестник “Российская газета“

"Очакваме да стартираме производство през ноември тази година. Следователно, към края на годината - началото на следващата, можем да говорим за преминаване към ваксинация на най-рисковите групи с последващ преход към масова ваксинация", заяви той пред канал „Россия-1“.

Преди няколко дни ръководителят на "Роспотребнадзор” Анна Попова заяви, че Министерството на здравеопазването е издало разрешение за провеждане на клинични проучвания за безопасността и ефикасността на ваксината срещу COVID-19, разработена от „Вектор“, и е започнало нейното изпробване върху доброволци.

Освен това вицепремиерът Татяна Голикова на неотдавнашна среща относно санитарно-епидемиологичната обстановка в Русия с участието на руския президент заяви, че според плана държавната регистрация на тази ваксина трябва да се проведе през септември, а първата търговска партида се планира да бъде произведена през октомври.

Gazeta Express: Косово съобщи за 244 заразени и 10 починали от COVID-19 за последното денонощие
Косовските здравни власти съобщиха за 10 нови смъртни случаи от коронавирус и 224 нови потвърдени случаи в събота. 237 души са починали от COVID-19 страната, като първият случай беше потвърден в Косово в началото на март, пише прищинският вестник Gazeta Express

Националният институт за обществено здраве в ежедневния си бюлетин посочва, че 224 нови случая са тествани положително от 434 изследвани, с което общият брой на заразените в страната от началото на пандемията е 8 500. Данните на Института показват, че 152 пациенти са се възстановили през последните 24 часа, увеличавайки броя на възстановените до 4 500.

Понастоящем около 600 пациенти с коронавирус са хоспитализирани във всички регионални болници на Косово. Тъй като случаите на коронавирус запълват болнични легла в цялата страна с рекордни темпове, здравните власти и правителството предупреждават, че това може да доведе до претоварване на капацитета им. Министърът на здравеопазването на Косово Армен Земай обяви въвеждането на нови ограничителни мерки за спиране на по-нататъшното разпространение на вируса.
***

Worldometers: Над 18 милиона са заразените с новия коронавирус
Заразените с коронавирус в света надхвърлиха 18 милиона и 23 хиляди души, като за последното денонощие новите случаи са над 255 хиляди, починалите от началото на пандемията са над 688 хиляди души, като над 5 600 са починали през последните 24 часа, а възстановилите се са над 11 милиона и 332 хиляди, показва справка на сайта Worldometеrs.

Активните към момента случаи са над шест милиона, от тях в тежко или критично състояние са над 65 хиляди души.

На първо място по брой заразени остава САЩ с над четири милиона и 764 хиляди души и над 157 хиляди починали, следвани от Бразилия с над два милиона и 708 хиляди заразени и над 93 хиляди починали. На трето място е Индия с над един милион и 751 хиляди случая и над 37 хиляди починали. Четвърта е Русия с над 845 хиляди заразени и над 14 хиляди починали. На пето място е Република Южна Африка с над 503 хиляди инфектирани и над осем хиляди смъртни случая от COVID-19.

От съседните на България страни най-много случаи има в Турция – над 231 хиляди и над 5 700 починали, следвани от Румъния с над 52 хиляди и 2 379 починали, Сърбия с над 25 хиляди заразени и 582 починали, Северна Македония с 10 891 заразени и 493 починали и Гърция – 4 587 заразени и 206 смъртни случая.