Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Авария възникна на газопровода България – Гърция в района на село Кулата

27 юли 2020 | 13:29

Авария възникна на газопровода България – Гърция в района на село Кулата в Община Петрич. Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов уточни, че изтичане на газ няма. Щетите са само материални. Премиерът Бойко Борисов коментира случилото се, като предположи, че проблемът са старите тръби на газопровода. По думите му до края на деня подаването на газ ще бъде възстановено.

Агенция "Фокус"
Авария предизвика нарушаване целостта на газопровода България - Гърция на 200 метра преди линеен кран – Кулата в Община Петрич (ОБЗОР)

Авария възникна на газопровода България – Гърция в землището на село Кулата в Община Петрич. В 08.02 се е случило рязко спадане в налягането на системата, което е установено от дежурните служители, които са реагирали веднага. Павлин Иванов, представител на фирмата, работеща по съоръжението каза пред журналисти, че аварийната система се е задействала веднага и газът е бил спрян. „Половин час по-късно вече бяхме на мястото на инцидента, където установихме, че има производствена авария. Не е имало възникването на пожара, нито взрив”, заяви той.
Аварията е предизвикала нарушаване целостта на газопровода на 200 метра преди линеен кран Кулата. Участъкът е изолиран и са предприети всички необходими действия за извършване на авариен ремонт и възобновяване на преноса на природен газ за Гърция. При аварията няма пострадали. Ползвателите на газопреносната мрежа ще бъдат уведомени своевременно за възстановяването на газоподаването.
Павлин Иванов посочи, че не може да се ангажира с конкретни срокове по отношение на това кога щетите ще бъдат възобновени. „Не мога да кажа, че става дума за човешка грешка. Техническата експертиза ще установи точните причини”, подчерта той.
Темата коментира и премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет, на който бяха представени пакет от социални и икономически мерки за борба с последиците от COVID – 19. „Според мен аварията на „Балкански поток“ се е случила, защото тръбите са стари. Две са версиите, които ДАНС проверява. Още като пожарникар съм участвал в такива аварии. Според мен тръбите са много стари и са дали авария. До края на деня ще бъде възстановена подаването на газ“, уточни министър-председателят. „И интерконекторът с Гърция, и „Балкански поток“ се строят на пълни обороти“, подчерта още Борисов.
Първоначалната информация, която се появи след възникването на инцидента е, че е имало взрив на газопровода. Говорителят на Областна дирекция на МВР – Благоевград Йорданка Шаркова ни увери, че няма изтичане на газ, а на място веднага са изпратени екипи на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Благоевград, Спешен център – Благоевград и Областна дирекция на МВР – Благоевград, както и разследващи органи.
Областният управител Бисер Михайлов пък допълни, че аварийните системи на съоръжението веднага са се задействали, благодарение на което, след кратко изтичане на газ, ситуацията е била овладяна.
Кметът на село Кулата Димитър Дамянов пък обясни, че всъщност не е имало взрив, а производствена авария. Той ни увери, че не е имало и пожар. Жителите на населеното място са чули гръм, но това е било нормално, при подобен тип инциденти, защото самата газ издава звук. Не е имало притеснение сред хората.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Заради взрива по газовото трасе България-Гърция, ПП АБВ поиска отговори на ключови въпроси за начина и управлението на газопреносната мрежа

В контекста на днешната авария по газопровода България-Гърция в района на Кулата, ПП АБВ поиска информация за интегритета на преносната мрежа за транзит на природен газ на територията на Република България, за начина на управлението й нейната поддръжка. В писмо, адресирано до Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД с копие до МС, до изпълнителния директор на БЕХ и до председателя на КЕВР. Това съобщиха от пресцентъра на партията.
На основание Закон за достъп до обществена информация, ПП АБВ търси отговор на следните въпроси:
"-Кога за последно е извършвана техническа проверка на засегнатия от днешната авария участък на мрежата за транзит на природен газ България-Гърция, в частност на участъка край Кулата и Петрич? Какви са резултатите от нея – моля да получа протоколите със заключенията на експертната комисия.
-Какви са причините за днешната авария на газопровода, каква ще бъде стойността на техния ремонт и има ли застраховки, които могат да обезпечат връщане на част от направените разходи?
-Има ли други участъци от поверената Ви газопреносна мрежа, които към настоящия момент са в критично състояние и за които съществуват реални рискове за подобни аварии?
-Спазени ли са законоустановените срокове и нормите и добрите практики на управление и поддръжка на газопреносна мрежа за профилактика и оценка на газопреносната мрежа, за която Вие отговаряте?
-След тази авария какви стъпки ще предприемете за недопускане на подобни случаи? Планирате ли да промените нещо от досегашната Ви политика за управлението й поддръжката на поверената Ви газопреносна мрежа?".


Агенция "Фокус"
Министър Емил Димитров: Няма екологични щети след аварията на газопровода край Кулата

Няма замърсяване на въздуха и екологични щети. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров при посещението в района на аварията на газопровода България-Гърция край Кулата, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.
„Това, което се е случило, е възможно най-лекото. Няма жертви, няма щети. Има кал по храстите, които след 3 месеца ще се възстановят“, допълни той. По думите му сега предстои работа по възстановяването на тръбата.
Министър Димитров поясни, че днес е инспектирал състоянието на язовирите в Пернишка област, но когато е научил за инцидента, се е отзовал, за да провери за екологични проблеми.


Агенция "Фокус"
Павлин Иванов: Щетите по газопровода България – Гърция при село Кулата са само материални

Щетите по газопровода България – Гърция при село Кулата са само материални. Това каза пред журналисти Павлин Иванов, представител на фирмата, работеща по съоръжението и началник на Компресорна станция - Петрич, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. „В 08.02 се е случило рязко спадане в налягането на системата, което е установено от дежурните служители, които са реагирали веднага. Аварийната система се е задействала и газът е спрян”, каза още той.
Иванов допълни, че половин час по-късно вече са били на мястото на инцидента. „Установихме, че има производствена авария. Започваме нейното възстановяване. Не е имало огън. Щетите са само материални. Не е имало гръм, но е естествено да имало звук. Не мога да се ангажирам със срокове за възстановяване. Не мога да кажа, че става дума за човешка грешка. Техническата експертиза ще установи точните причини”, подчерта той.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Според мен аварията на „Балкански поток“ се е случила, защото тръбите са стари

Според мен аварията на „Балкански поток“ се е случила, защото тръбите са стари. Това каза на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Две са версиите, които ДАНС проверява. Още като пожарникар съм участвал в такива аварии. Според мен тръбите са много стари и са дали авария. До края на деня ще бъде възстановена подаването на газ“, уточни министър-председателят.
„И интерконекторът с Гърция, и „Балкански поток“ се строят на пълни обороти“, подчерта още Борисов.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Димитър Дамянов, кмет на село Кулата: Не е имало нито взрив, нито пожар при газопровода България – Гърция, възникнала е авария, но ситуацията вече е овладяна

Това, което знаем към момента е, че се е получила някаква авария в газопровода България – Гърция, което е нормално при налягането. Системата автоматично е изключила. Това каза за Радио „Фокус” - Пирин кметът на село Кулата в Община Петрич Димитър Дамянов. „Не е имало нито взрив на газопровода, нито пожар. Нормално е да се получи едно напрежение и бучене, но това е”, каза още Дамянов.
Кметът на село Кулата в Община Петрич Димитър Дамянов отбеляза, че жителите на населеното място не са притеснени. „Полицията и пожарната са на място. Всичко е обезопасено. Екипите, които отговарят за съоръжението ще извършат ремонт, така че всичко е наред към момента”, уточни той.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Областният управител Бисер Михайлов: Защитните системи на газопровода България – Гърция са сработили, така че нямаме изтичане на газ и пострадали хора

Към момента няма изтичане на газ от газопровода България – Гърция в района на село Кулата в Община Петрич. Това каза за Радио „Фокус” - Пирин областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Той уточни, че няма пострадали хора. На място има екипи на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Благоевград, както и разследващи органи, които трябва да установят какви са причините за инцидента и защо е имало изтичане на газ. „Добрата новина е, че по първоначална информация защитните системи на съоръжението са сработили, така че към момента нямаме изтичане на газ, нямаме пострадали хора. Предстои установяване на причините за инцидента, след което ще започне процес по възстановяването на газопровода”, каза още Михайлов. За момента няма повече детайли относно това как е станал инцидента и дали е имало възникване на пожар.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Авария е възникнала при газопровода България – Гърция в района на село Кулата в Община Петрич

Авария е възникнала при газопровода България – Гърция в района на село Кулата в Община Петрич. За Радио „Фокус” - Пирин говорителят на Областна дирекция на МВР – Благоевград Йорданка Шаркова каза, че няма изтичане на газ, няма и пострадали хора. На мястото на инцидента има екипи на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Благоевград, Спешен център – Благоевград и Областна дирекция на МВР – Благоевград.
Ливия НИНОВА