Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Донбас се готви за примирие

26 юли 2020 | 16:36

Контактната група за уреждане на ситуацията в източна Украйна на 22 юли постигна съгласие относно пакет от допълнителни мерки за засилване на примирието, за да се гарантира спазването на всеобхватно, устойчиво и безсрочно прекратяване на огъня, въведено на 21 юли 2019 г.

Мерките включват забрана за офанзивни, разузнавателни и саботажни действия, както и за използване на всякакъв вид самолети от страните в конфликта; забрана за стрелба, включително снайперистки огън, за разполагане на тежко оръжие във и около населени места. Допълнителните мерки включват: дисциплинарни действия за нарушаване на „режима на мълчание“ и уведомяване за такива случаи на координатора на Контактната група; създаване и активиране на механизъм за координация за реагиране на нарушения на режима на прекратяване на огъня със съдействието на Съвместния център за контрол и координация. Отвръщането на огън в случай на настъпателни действия е разрешено само ако е открито със заповед на съответното ръководство на Въоръжените сили на Украйна и Народната милиция на ЛНР и ДНР след неуспешен опит за използване на гореспоменатия механизъм за координация.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски обеща да постигне мир в Източна Украйна, но много фактори в самата Украйна не желаят примирие и го разглеждат като капитулация. След срещата в "Нормандския формат" на 9 декември се очакваше ускоряване на процеса, но пандемията от новия коронавирус допълнително доведоха до забавяне на преговорите.

Засега все още много голяма част от Минските договорености не се изпълняват от страните, като сериозен напредък има само в размяната на задържани лица между непризнатите републики и Киев.

Дали това примирие ще се превърне в решаваща стъпка за уреждането на конфликта в Донбас или ще бъде поредното, нарушено след няколко дни предстои да видим.


TACC: Украйна: Прекратяването на огъня в Донбас не лишава Киев от правото на ответен удар
Пълното и всеобхватно прекратяване на огъня по линията на съприкосновение в Донбас, което влиза в сила от 27 юли 2020 г., не лишава Киев от възможността за въоръжена реакция в случай на нарушаването му от противника, заяви украинското Министерство на отбраната, цитирано от TACC.

"Мерките за пълно и всеобхватно прекратяване на огъня не лишават военнослужещите, в случай на нарушение на споразуменията от врага, да действат в съответствие с нормите на международното право и националното законодателство на Украйна в случай не само на нападателни, но и на провокативни действия", се казва в него.

Министерството на отбраната отбеляза, че това ще се прилага за случаи на саботаж и разузнавателни операции, създаващи заплаха за живота и здравето на военнослужещите, цивилните лица, както и щети или унищожаване на инфраструктурата.

По-рано щабът на украинските съвместни сили съобщи, че в неделя украинската страна продължава подготовката за пълно прекратяване на огъня по линията на съприкосновение в Донбас. За целта в Донецка и Луганска област се изпращат специално подготвени украински военнослужещи, повечето от които имат боен опит и се занимават със "специализирани въпроси", докато участват в мироопазващи мисии под егидата на ООН.

На свой ред на 26 юли Донецката и Луганската народни републики съобщиха, че са издадени заповеди и съобщени на военните за забрана на използването на каквото и да е оръжие 0:00 часа на 27 юли 2020 г.


УНН (Украйна): Папа Франциск подкрепя прекратяването на огъня в Донбас
Папа Франциск в неделя след молитвата "Ангел Господен" отбеляза, че е научил за решението за прекратяване на огъня в Донбас и пожела "това най-накрая да доведе до установяване на истински мир", съобщава украинската агенция УНН с позоваване на Радио Ватикана.

"Научих, че наскоро членовете на тристранната контактна група в Минск взеха поредно решение за прекратяване на огъня в Донбас. Благодарен за този знак на добра воля, целящ да върне желания мир в този страдащ регион, моля се договореното примирие да бъде окончателно изпълнено, както и чрез ефективен процес на разоръжаване и разминиране. Това е единственият начин да се възстанови доверието и да се заложат предпоставките за помирение, което е много необходимо и много се очаква от населението ", каза папа Франциск.
***

ТАСС: В Донецк и Луганск забраниха използването на огнестрелно оръжие от полунощ в неделя
Управлението на Народната милиция на непризнатата Донецка народна република (ДНР) издаде заповед, забраняваща използването на всякакво огнестрелно оръжие от 0:00 часа на 27 юли 2020 г. То беше съобщено по предписания начин на всички подразделения и на всеки военнослужещ срещу подпис, заяви началникът на управлението на Народна милиция“ генерал-майор Денис Синенков, цитиран от TACC.

"Във връзка със споразуменията, постигнати на 22 юли 2020 г. по време на разговорите на тристранната контактна група в Минск, преминаваме към пълно и безсрочно прекратяване на огъня", цитира го Донецката информационна агенция. „На всички военнослужещи на Народната милиция е забранено използването на каквото и да оръжие, включително леко стрелково оръжие.“

Командването на Народната милиция на Луганската народна република (ЛНР) информира военните за въвеждането на допълнителни мерки за засилване на примирието. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на ЛНР.

„Във връзка с постигнатите споразумения за допълнителни мерки за контрол на действащия режим на прекратяване на огъня, в управлението на Народната милиция на ЛНР е издадена заповед, която се съобщава по предписания начин на всички подразделения и на всеки военнослужещ,", че „заповедта отразява всички договорени допълнителни мерки за засилване и контрол на режима на прекратяване на огъня, което непрекъснато се опитваха да постигнат представителите на Републиката.“
***

„Интерфакс“: Украйна се подготвя за примирие в Донбас
Украинските военни започнаха подготовка за прекратяване на огъня по линията на съприкосновение в Донбас, контролът върху изпълнението на споразуменията ще се осъществява от военнослужещи с опит в мироопазващи мисии, съобщиха от щаба на Съвместните сили на Украйна във „Фейсбук“, цитирани от руската агенция “Интерфакс“ .

„Подразделения от Съвместните сили започнаха подготовка за пълно и всеобхватно прекратяване на огъня по линията на съприкосновение, което ще влезе в сила на 27 юли 2020 г.“, се казва в изявлението.

Отбелязва се, че от 00:01 на 27 юли на всяка от украинските позиции допълнителен контрол върху примирието ще се осъществява от специално командировани украински военнослужещи, повечето от които имат боен опит и са участвали пряко в мироопазващи мисии под егидата на ООН.

Подобна стъпка ще позволи "да не се разсейва личният състав на частите на Съвместните сили от изпълнение на бойни задачи и да се предотвратят възможни провокации", се казва в съобщението.

На заседание на контактната група за Донбас в сряда, 22 юли, страните се споразумяха за набор от допълнителни мерки за контрол на прекратяването на огъня, който, наред с други неща, включва забрана на дейностите на саботажни и разузнавателни групи и забрана за стрелба, включително снайперистки огън.

Условията на примирието са следните:

*забрана за настъпателни и разузнавателни и саботажни действия, както и забрана за използване на всякакъв вид въздухоплавателни средства на страните;

*забрана за използване на огън, включително снайперистки огън;

*забрана за разполагане на тежко оръжие в населени места и техните околности, предимно в гражданската инфраструктура, включително училища, детски градини, болници и помещения, достъпни за обществото;

*ефективно прилагане на дисциплинарни мерки за нарушение на прекратяването на огъня и уведомяване за тях на координатора на Контактната група, който уведомява всички свои участници;

*създаване и активиране на координиращ механизъм за реагиране на нарушения на режима за прекратяване на огъня с помощта на Съвместния център за контрол и координация в настоящия му състав;

*отвръщане на огъня в случай на настъпателни действия (всякакви опити за промяна на позиционното разполагане на войски, разработени към момента на приемането на настоящото изявление - изд.), е разрешено само ако е открито със заповед на съответното ръководство на Въоръжените сили на Украйна и ръководството на въоръжените сили на непризнатите републики след неуспешни опити за използване на гореспоменатия механизъм за координация. Контактаната група ще бъде уведомена за подобни действия;

*горепосочените мерки не могат да бъдат деактивирани изцяло или частично от други нареждания, включително секретни.