Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Коронавирусът настъпва в Латинска Америка

17 май 2020 | 14:21

Коронавирусът настъпва в Латинска Америка и страните от Карибския басейн. Там са регистрирани вече над половин милион случая, като най-тежко е положението в Бразилия - над 233 хиляди заразени и над 15 хиляди смъртни случая, следвана от Перу с над 88 хиляди случая и Мексико с над 47 хиляди случая. Тук е важно да се отбележи, че в много от страните в региона тестове се провеждат само на най-тежките случаи, така че реалната заболеваемост е много по-голяма. В много от страните сега се налагат блокади, подобни на тези в Италия и Испания.

За сметка на това в Европа пандемията започва видимо да затихва. В Испания броят на починалите спада със всяко изминало денонощие, а броят на оздравелите е значително по-голям от броя на заразените, което означава намаляване на активните случаи. В Русия също новозаразените за втори пореден ден са под десет хиляди. В САЩ макар и бавно нарастването на броя на заболелите губи темп.

***

ТАСС: За първи път от два месеца в Испания от COVID-19 са починали по-малко от сто души
За последното денонощие в Испания от COVID-19 са починали 87 души, съобщи Министерството на здравеопазването на Кралството. За първи път от два месеца тази цифра падна под 100. На 16 май бяха обявени 102 смъртни случая, предава TACC.

В Испания на 1 април бе регистриран антирекорд за смъртност: тогава 950 пациенти починаха за 24 часа. Общият брой на смъртните случаи от началото на разпространението на инфекцията в страната достигна 27 650. През изминалото денонощие са регистрирани 421 нови случая, общият брой на откритите инфекции чрез PCR тестове достигна 231 350. 149 596 пациенти са се възстановили, като за последните 24 часа те са 2719.

Испания е една от най-засегнатите страни в света от коронавирусната пандемия. От средата на март в страната бе обявено извънредно положение. Тази мярка позволи на властите да ограничат движението на жителите в цялата страна.

Тъй като разпространението на коронавирус в Испания постепенно се забавя, правителството постепенно премахва ограничителните мерки. Сега на гражданите от всички възрасти е позволено да ходят и да спортуват на улицата. За да се избегне струпване на много хора, властите определят интервали от време за излизане на разходка.

От 11 май половината от населението на кралството навлезе в нова фаза на облекчаване на мерките, въведени поради пандемията. На този етап са разрешени срещите с роднини, отворени за консумация са терасите на кафенета и барове, работят хотелите и музеите с определени ограничения. Тези облекчения не се отнасят за Мадрид и Барселона обаче.
***

AFP: В Латинска Америка и Kарибския басейн има над 500 хиляди заразени с коронавирус,/b>
Латинска Америка и страните от Карибския басейн са регистрирали повече от половин милион заразени с новия коронавирус, според данни на AFP, базирани на официални информации.

Почти половината са регистрирани в Бразилия - страната, която е най-силно засегната от пандемията в региона, където също има повече от 15 хиляди смъртни случая.

Цифрите, използвайки данни, събрани от AFP от националните органи и информация от Световната здравна организация (СЗО), вероятно отразяват само малка част от реалния брой на заразени с COVID-19.

Много страни тестват само най-сериозните случаи.
***

ТАСС: Броят на новозаразените с коронавирус в Русия за второ поредно денонощие е под десет хиляди
Броят на хората, заразени с новия коронавирус в Русия, нарасна с 9 709 през последното денонощие, като за втори пореден ден от 1 май този ръст е по-малък от 10 хиляди. В момента в Руската федерация са доказани 281 752 заразени във всички региони на страната, заяви пред журналисти Оперативния щаб за борба срещу разпространението на новия коронавирус, цитирани от TACC

Според данните дневният ръст e 3,6% спрямо 3,5% на ден по-рано. Симптоми нямат 4 116 (42,4%) пациенти с коронавирус, открити през последното денонощие.

Броят на откритите случаи на коронавирусна инфекция в Москва се е увеличил с 3 855 до 142 824. Дневният ръст е 2,8% спрямо 2,6% ден по-рано, според оценките на ТАСС. В събота бяха регистрирани 3505 заразени в централата - тогава броят на случаите, открити на ден за първи път от началото на май, беше под 4000 и стана най-ниският след 30 април.
***

Worldometers: Над 4 милиона и 700 хиляди са заразените с коронавирус в света
Над 4 милиона и 700 хиляди са заразените с коронавирус в света, починалите са над 313 хиляди, а оздравелите са над един милион и 812 хиляди души, показва справка на сайта Worldometers.

Активните в момента случаи са над два милиона и 596 хиляди, като от тях над 44 хиляди се намират в тежко или критично състояние, като този брой непрекъснато намалява.

На първо място с над един милион и 507 хиляди заразени са САЩ, като активните случаи там са над един милион и 78 хиляди, като от тях над 16 хиляди се намират в интензивни отделения. Починалите там са над 90 хиляди. На второ място е Испания с над 276 хиляди случая, от които активни са над 56 хиляди, а починалите са над 27 хиляди души. На трето място по брой на заболелите е Русия с над 272 хиляди заразени, от които активните случаи са над 206 хиляди, а починалите са 2 537. На четвърто място е Великобритания с над 240 хиляди случая и почти 34 хиляди починали.

От съседните на България страни най-много случаи има в Турция – над 148 хиляди и 4 096 починали, следвани от Румъния с над 16 хиляди и 1 094 починали, Сърбия с над десет хиляди заразени и 228 починали, Гърция – 2 819 заразени и 162 смъртни случая и Северна Македония с 1 762 заразени и 98 починали.