Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Коронавирусната криза видимо затихва в Европа

16 май 2020 | 14:20

Коронавирусната криза видимо затихва в Европа. Броят на новозаразените и на починалите намалява, а броят на оздравелите се увеличава. Дори в Русия,която последна навлезе в епидемията се наблюдава забавяне на разпространението и по-малко нови случаи. На фона на това много страни в Европа смекчиха значително ограничителните мерки и планират възстановяване на икономиката и туризма. Италия - доскоро най-тежко засегнатата страна в Европа се готви да премахне карантината за чуждестранните туристи от ЕС. В Испания през последното денонощие са регистрирани най-малко смъртни случай от средата на месец март - 102.
***

ТАСС: Броят на починалите от COVID-19 в Испания за последното денонощие е най-малкият от средата на март
Най-малко 102 души са починали в Испания от COVID-19 за последното денонощие по данни на Министерството на здравеопазването на Кралството. Това е най-малкият брой починали от коронавирусна инфекция в страната от средата на месец март, предава TACC.

В Испания на 1 април е регистриран антирекорд за смъртни случаи от новия коронавирус - тогава 950 пациенти са починали за 24 часа. Общият брой на смъртните случаи от инфекцията в страната достигна 27 653. През деня са открити 539 нови случая, общият брой на откритите инфекции чрез PCR тестове достигна 230 698. 146 446 пациенти се възстановиха, като през последното денонощие са оздравели 1 663 пациенти

Испания е една от най-засегнатите страни в света от COVID-19. От средата на март страната е в извънредно положение. Тази мярка позволи на властите да ограничат движението на жителите в цялата страна.

Тъй като разпространението на коронавирус в Испания постепенно намалява, правителството постепенно премахва ограничителните мерки. Сега на хората от всички възрасти е позволено да ходят и да спортуват на улицата. За да избегнат струпвания, властите определят интервали от време за излизане на разходка.

От 11 май половината от населението на страната започна нова фаза на облекчаване на мерките, въведени заради пандемията. На този етап са разрешени срещи с роднини, терасите на кафенета и барове, хотели и музеи са отворени с определени ограничения. Това обаче не се отнася за Мадрид и Барселона, където ограниченията остават.
***

AFP: Италия ще отвори границите за туристи в началото на юни
Италия ще отвори отново границите за туристите от началото на юни и ще премахне 14-дневния задължителен карантинен период, заяви правителството , като по този начин ще ускори отпадането на ограничителните мерки в страната, предава AFP.

Премиерът Джузепе Конте наложи пълна блокада на страната в началото на март, за да се противопостави на пандемията, която досега е отнела живота на над 31 500 души в Италия.

Въпреки че Италия никога официално не е затваряла границите си и е позволила на хората да преминават по причини, свързани с работа или по медицински показания, тя забрани туристическите пътувания и наложи двуседмичен период на изолация за всички влезли в страната.

От 3 юни всички посетители ще бъдат допускани без задължение да се самоизолират. Италианците също ще могат да се придвижват между регионите, въпреки че местните власти могат да ограничат пътуването, ако броят на заразените не намалява.

Пътуването към и от чужбина може да бъде ограничено с регионален указ „по отношение на конкретни държави и територии, в съответствие с принципите на адекватност и пропорционалност на епидемиологичния риск“, заяви правителството.
***

ТАСС: В Русия за последното денонощие новите случаи на коронавирус са 9 200
Броят на новооткритите случаи на коронавирусна инфекция в Русия за последното денонощие е 9 200, който е най-малкия от 1 май. Общо са регистрирани 272 073 случая, съобщиха от Оперативния щаб за борба с новата инфекция, цитирани от TACC.

На 1 май Щаба съобщи, че 9 623 души са новооткритите случаи за денонощието

От данните става ясно, че дневният ръст намалява от 4,2% на 3,5%, което е най-ниската му стойност след избухването на пандемията.

Нови 355 случаи на коронавирусна инфекция са регистрирани в Москва, като общо 138 969 са заразени в столицата. Дневният прираст там е 2.6% спрямо 3.6% ден по-рано. Броят на случаите, открити за денонощие в Москва, стана най-ниският след 30 април. В 48 региона на страната броят на заразените с коронавирус превишава хиляда души.

Броят на излекуваните пациенти с коронавирус в Русия нарасна до 63 166, като 4 940 души са били изписани през последния ден. Според оценките на ТАСС, делът на хората, които вече са се възстановили, се е увеличил от 22,1% на 23,2%.

Броят на смъртните случаи достигна 2 537. 119 души са починали през последните 24 часа - 6 повече в сравнение с предишния ден. Според Щаба 74 души са починали в Москва.
***

РИА Новости: В Камбоджа са оздравели всички пациенти, заразени с новия коронавирус
Всички пациенти с новия тип коронавирус в Камбоджа след избухването на пандемията са оздравели, последният пациент е бил изписан от болницата, съобщава Министерството на здравеопазването на страната на своя уебсайт, цитирано от РИА Новости.

"В събота, 16 май, 122 от 122 пациенти, които се разболяха от коронавирусната инфекция от началото на пандемията и бяха лекувани в камбоджански болници, се възстановиха", се казва в съобщението.

В петък в страната имаше само един пациент с коронавирусна инфекция.

В Камбоджа не са регистрирани .смъртни случаи от COVID-19

Според Министерството на здравеопазването в Камбоджа, от 122 пациенти, лекувани в Камбоджа, само 54 са граждани на страната, останалите са чуждестранни граждани.

Въпреки възстановяването на всички заразени COVID19, ограничителните мерки срещу разпространението на инфекцията в страната остават в сила. По-специално се разглежда въпросът за удължаване на работата на средните училища само в дистанционен режим до ноември 2020 г.
***

Worldometers: Над 4 милиона и 600 хиляди са заразените с коронавирус в света
>Над 4 милиона и 600 хиляди са заразените с коронавирус в света, починалите са над 308 хиляди, а оздравелите са над един милион и 759 хиляди души показва справка на сайта Worldometers.

Активните в момента случаи са над два милиона и 560 хиляди, като от тях 45 хиляди се намират в тежко или критично състояние, като този брой непрекъснато намалява.

На първо място с над един милион и 484 хиляди заразени са САЩ, като активните случаи там са над един милион и 68 хиляди, като от тях над 16 хиляди се намират в интензивни отделения. Починалите там са над 88 хиляди. На второ място е Испания с над 274 хиляди случая, от които активни са почти 58 хиляди, а починалите са над 27 хиляди души. На трето място по брой на заболелите е Русия с над 262 хиляди заразени, от които активните случаи са над 202 хиляди, а починалите са 2 418. На четвърто място е Великобритания с над 236 хиляди случая и почти 34 хиляди починали.

От съседните на България страни най-много случаи има в Турция – над 146 хиляди и над четири хиляди починали, следвани от Румъния с над 16 хиляди и 1 076 починали, Сърбия с над десет хиляди заразени и 226 починали, Гърция – 2 810 заразени и 160 смъртни случая и Северна Македония с 1 740 заразени и 97 починали.