Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Преговорите след Брекзит отново са в задънена улицa

15 май 2020 | 15:45

Великобритания се оплака от липсата на прогрес при отстраняването на главните спънки в преговорите за търговските взаимоотношения между Лондон и Брюксел, след като третият рунд от разговорите приключи днес, без да даде резултат. Главният преговарящ от британската страна Дейвид Фрост заяви, че има "много малко прогрес към споразумение по най-важните останали проблеми между нас", особено що се отнася до т.нар. "равнопоставени отношения" за отворена и честна конкуренция. На свой ред главният преговарящ за Брекзит с Великобритания от страна на Европейския съюз Мишел Барние заяви, че третият рунд от преговорите с Обединеното кралство е бил "разочароващ". Европейските дипломати отхвърлиха предположението на канцлера на херцогството на Ланкастър Майкъл Гоув, че Брюксел и Лондон могат да сключат търговско споразумение в рамките на шест месеца, заявявайки, че това „никога няма да се случи“. Той на свой ред написа писмо до ръководството на Европейската комисия, в което заяви, че ЕС не изпълнява своите задължения що се отнася до правата на британците, живеещи в Блока, които са предвидени от споразумението за Брекзит, в сила от 31 януари 2020 г.
Преговорите продължават в онлайн формат в условията на пандемията и би трябвало да приключат до 31 декември 2020 г. с подписването на търговско споразумение между Великобритания и ЕС. Още преди пандемията много европейски служители се оплакаха, че това време не е достатъчно за изготвянето на широкомащабна търговска сделка, но британският премиер Борис Джонсън не е давал индикации, че е готов да удължи този срок.


The Independent: Великобритания обвинява идеологическия подход на ЕС за липсата на прогрес в преговорите
Главният преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост обвини Брюксел, че е използвал „идеологически подход” към търговските преговори след Брекзит, на които според него е постигнат „много малък напредък“, цитира думите му британският вестник The Independent

Изказвайки се след последния кръг от преговори, Дейвид Фрост заяви, че Обединеното кралство ще публикува своите проекти на предложения за търговска сделка следващата седмица, след предупреждение от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, че „Обединеното кралство не е започнало истинска дискусия“ по ключови въпроси.

Липсата на напредък идва само с един месец преди крайния срок за удължаване на преходния период, при който Обединеното кралство остава обвързано с правилата на ЕС - с възможност за липса на сделка след това през декември.

Но и Барние от своя страна обвини Обединеното кралство, че не разбира ситуацията, в която се е поставило, като реши да напусне и да остане през 70-те години на миналия век, в положение на „безизходица“.

„Трябва да ви кажа, днес изглежда наистина няма разбиране на обективните, механични последици от британския избор за напускане на единния пазар и митническия съюз“, каза той пред репортери след приключването на кръга от преговори.

„За да постигне напредък в тези преговори, ако Великобритания има намерение да постигне споразумение с Европейския съюз, тогава Обединеното кралство ще трябва да бъде по-реалистично. Те ще трябва да преминат отвъд тази липса на разбиране. Без съмнение ще трябва да променят стратегията си. "

Барние добави: „Търговската политика вече не е това, което беше. Вече не сме през 70-те - време, когато търговските споразумения бяха единствено за премахване на тарифните бариери. От този период ние продължихме напред. "

Той каза, че споразуменията сега трябва да се „основават на условията на лоялна конкуренция, по-специално що се отнася до държавната помощ, социалните стандарти, данъчното облагане“.

Най-голямата спънка между двете страни е степента, в която Обединеното кралство ще спазва правилата и стандартите на ЕС или ще намали достъпа до търговия на единния пазар - въпрос, който ЕС определя като „равнопоставени условия“.

Други въпроси включват достъпа на риболовните флоти на ЕС до водите на Великобритания - основна европейска червена линия - и управлението и структурата на сделката, включително ролята на Европейския съд.

Обединеното кралство и ЕС също спорят дали Великобритания ще се ангажира да остане обвързана с Европейската конвенция за правата на човека, като Обединеното кралство по-специално отказва да поеме официален ангажимент под формата на договор, въпреки че настоява, че не планира да я напуска.

Фрост, който отговаря за Брекзит в кабинета на Борис Джонсън, заяви в изявление след края на последния кръг от преговори тази седмица: „Много ясно е, че стандартно цялостно споразумение за свободна търговия с други ключови споразумения по въпроси като правоприлагането, гражданската ядрена политика и авиацията , всичко в духа на политическата декларация, могат да бъдат договорени без големи трудности в наличното време. И двете страни представиха пълни правни текстове, има много прецеденти и ясно се разбира общото между преговарящите.

„Основната пречка за това е настояването на ЕС да включи набор от нови и небалансирани предложения за така наречените„ равнопоставени условия “, които биха обвързали нашата страна със законодателството или стандартите на ЕС или определят по някакъв начин нашите вътрешни правни режими - това е безпрецедентно в споразуменията за свободна търговия и не е предвидено в политическата декларация. Щом ЕС признае, че няма да сключим споразумение на тази основа, ще можем да постигнем напредък. “

Той добави: „Трудно е да се разбере защо ЕС настоява за идеологически подход, който затруднява постигането на взаимноизгодно споразумение. Много се нуждаем от промяна в подхода на ЕС за следващия кръг, започващ на 1 юни. За да улесним тези дискусии, ние възнамеряваме да оповестим всички проекти на законодателни текстове на Обединеното кралство през следващата седмица, така че страните членки на ЕС и заинтересованите наблюдатели да могат да видят подробно нашия подход. “

И двете страни трябва да се срещнат отново в началото на юни. Разговорите се водят във формат на видеоконференция заради пандемията, със стотици служители от всяка страна.
***

Мишел Барние: Преговорите с Великоритания за Брекзит преминаха разочароващо
Главният преговарящ за Брекзит с Великобритания от страна на Европейския съюз Мишел Барние заяви, че третият рунд от преговорите с Обединеното кралство е бил "разочароващ", предава Reuters.

"Няма да търгуваме с нашите ценности, за да облагодетелстваме британската икономика", каза Барние по време на пресконференция.

Той допълни, че ЕС няма да подпише търговско споразумение с Лондон без да получи гаранции за равнопоставени условия за честна конкуренция и без клауза за рибарството.

Дейвид Фрост, главен преговарящ за Брекзит: Великобритания вижда много малко прогрес в преговорите с Брюксел
Великобритания се оплака от липсата на прогрес при отстраняването на главните спънки в преговорите за търговските взаимоотношения между Лондон и Брюксел, след като третият рунд от разговорите се разпадна, предава AFP.

Главният преговарящ от британската страна Дейвид Фрост заяви, че има "много малко прогрес към споразумение по най-важните останали проблеми между нас", особено що се отнася до т.нар. "равнопоставени отношения" за отворена и честна конкуренция.

На свой ред главният преговарящ от страна на Брюксел Мишел Барние отбеляза, че е "разочарован" от липсата на амбиция от страна на Лондон в преговорите.

Третият рунд от преговорите за Брекзит трябваше да се проведе днес, но малко по-рано министърът на британския кабинет Майкъл Гоув отбеляза в свое писмо до ръководството на Европейската комисия, че е разочарован от действията на страните-членки на ЕС, които по думите му не се стараят да защитят правата на британците, живеещи в Общността. Гоув заяви, че по този въпрос Лондон изпълнява задълженията си, включени в сделката за Брекзит, която влезе в сила на 31 януари 2020 г. след като Великобритания формално напусна ЕС.

Преговорите продължават в онлайн формат в условията на пандемията и би трябвало да приключат до 31 декември 2020 г. с подписването на търговско споразумение между Великобритания и ЕС. Още преди пандемията много европейски служители се оплакаха, че това време не е достатъчно за изготвянето на широкомащабна търговска сделка, но британският премиер Борис Джонсън не е давал индикации, че е готов да удължи този срок.

The Guardian: Великобритания смята, че Брюксел няма да опази правата на британските граждани, живеещи в ЕС
Британското правителство заяви, че има "сериозен риск" Европейският съюз да не съумее да опази правата на гражданите на Обединеното кралство, живеещи в Блока, пише либералното издание The Guardian.

В писмо до Европейската комисия министърът на кабинета Майкъл Гоув пише, че британските граждани в ЕС са притеснени на фона на пандемията от коронавируса, която отвлече вниманието на много правителства от прилагането на споразуменията за Брекзит, които трябва да защитават правата на общо 1,2 млн. британци в ЕС и 3,5 млн. европейци в Обединеното кралство.

По думите му има "сериозен риск ЕС да не изпълни своите задължения съгласно споразумението за Брезкит до края на транзитния период на 31 декември 2020 г", както пише министърът в писмото си.

Той допълва, че правителството вече станало е свидетел на "няколко случая", в които клаузите от договора се нарушават, които, макар и "изолирани инциденти", затрудняват правото на британците да прилагат своите права.

Писмото идва в труден момент в преговорите между Брюксел и Лондон, като и двете страни се очаква да вземат участие последния рунд от разговорите, който приключва днес, на 15 май.

Част от критиките на правителството е свързана с липсата на информационни кампании в страните от ЕС, които да информират гражданите на Великобритания за новите изисквания към тях след Брекзит, което трябваше да се случи съгласно споразумението.

Франция и Испания, където се намират голяма част от британските работници на континента, наред с много пенсионери, търпят най-много критики за липсата на информация.

От друга страна Чехия и Унгария бяха обвинени, че публикуваната информация е стара или объркваща и освен това не е била преведена на английски език. В контраст с това информацията, необходима на европейските граждани във Великобритания е достъпна на много езици, казва Гоув.

Британският министър е представител на Общия комитет, група от представители на ЕС и Великобритания, която трябва да наблюдава спазването и прилагането на споразумението за Брекзит, което влезе в сила на 31 януари 2020 г., когато Обединеното кралство формално напусна общността. Писмото е насочено към заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

The Guardian: В ЕС отхвърлиха възможността за сключваяне на търговска сделка с Лондон по примера на канадската за половин година
Европейските дипломати отхвърлиха предположението на канцлера на херцогството на Ланкастър Майкъл Гоув, че Брюксел и Лондон могат да сключат търговско споразумение в рамките на шест месеца, заявявайки, че това „никога няма да се случи“, съобщава The Guardian.

Изказвайки се пред Британската камара на лордовете миналата седмица, Гоув заяви, че правителството може да откаже търговска сделка с „нулеви тарифи и нулеви квоти“, за да не спазва европейските стандарти за правата на работниците, опазването на околната среда и държавната помощ.

„Ще съжаляваме, ще мислим, че това е пропусната възможност, но ако това е цената, която трябва да платим, тогава да го направим:, каза политикът, коментирайки възможността „да приключи като Канада“, която подписа търговско споразумение с ЕС, което предполага редица тарифи и квоти за селскостопански продукти.

Според The Guardian Обединеното кралство и ЕС се опитват да се споразумеят за нулеви тарифи и нулеви квоти, но Лондон се съпротивлява на призивите на Брюксел да се придържат към общи стандарти в замяна на свободната търговия.

Според няколко европейски дипломати обаче предложението на Гоув е несъвместимо с отказа на британското правителство да удължи прехода.

„Ако преговаряме по конкретни тарифни линии, дори и да са само няколкостотин, няма как да стане преди края на годината. Това е напълно нечувано. Това никога няма да се случи“, цитира изданието думите на един от дипломатите, който пожела да остане анонимен.

Според него подобни преговори могат да отнемат около две години. Както отбеляза един от колегите му, който също пожела да остане анонимен, може да отнеме две до три години, за да се договори дори малък брой тарифи.

Източници от ЕС твърдят пред The Guardian, че ще бъде невъзможно да се споразумеят за тарифите до октомври, както Великобритания се надява, тъй като 27 държави-членки, чиито интереси често не съвпадат, ще имат нужда от време за постигане на съгласие за обща позиция.

В същото време се очаква редица държави от ЕС да се противопоставят силно на установяването на търговски бариери. Те се опасяват, че обсъждането на тарифите ще отвори вратата за други търговски ограничения.

Daily Express: ЕС обвинява Великобритания, че игнорира споразумението за транзитния период след Брекзит
Великобритания и Европейския съюз вече не си вярват в преговорите за търговско споразумение след Брекзит, според заместник-председателя на Европейския парламент Катарина Барли, пише лондонското евроскептично издание Daily Express. Барли заяви, че е "песимистично" настроена за преговорите и допълни, че прогресът при тях е твърде бавен. Освен това според нея Великобритания е заела прекалено твърда позиция и предупреди, че следващият етап от преговорите за взаимоотношенията между страните вероятно няма да доведе до сериозен пробив. "Има сериозна липса на доверие. Британците например не се придържат към преходното споразумение. (...) Преговорите не се движат напред. Докато ЕС иска голяма сделка, британците искат много малки споразумения", каза тя. Германският политик допълни: "Не можете да имате достъп до единния пазар и в същото време да подкопавате европейските стандарти що се отнася до работните места, защитата на потребителите, на природата и така да си издействате предимство", каза тя. Възможно е транзитният период след Брекзит да продължи и след 31 декември, ако и двете страни се споразумеят за това. Въпреки това Борис Джонсън засега не е склонен на такъв ход, въпреки, че пандемията забави преговорите между Брюксел и Лондон. Все пак Барли не отхвърли тази възможност. "Борис Джонсън вече доказа, че е способен на резки завои и изненади", каза тя.

The Independent: Британската опозиционна Лейбъристка партия отказа да подкрепи предложението за удължаване на транзитния период след Брекзит
Лидерът на британската опозиционна партия Киър Стармер отхвърли призивите за удължавне на транзитния период след Брекзит, като подчерта, че ще е най-добре за страната ако "преговорите бъдат завършени възможно най-скоро", пише лондонското издание The Independent. Последният срок за удължаването на транзитния период след Брекзит е следващия месец. Затова някои опозиционни сили, като либералдемократите и Шотландската национална партия призоваха правителството да предприеме такъв ход, заради пандемията, която допълнително забави преговорите между Брюксел и Лондон. Ако не бъде договорено удължаване на този период и Великобритания не се споразумее с Европейския съюз за търговските взаимоотношения между страните след Брекзит, тогава Обединеното кралство може да напусне Общността без сделка и така да понесе сериозни икономически щети. Лидерът на лейбъристите заяви, че не е практично да се водят преговори само до декември, когато е и крайният срок за сключването на сделката, но въпреки това иска да види "как ще се справим" в преговорите. "Правителството ще се справи с преговорите и ще постигне сделка до края на годината. Винаги съм мислел, че това малко (време) и е малко вероятно, но ще проведем (преговорите) и ще видим как ще се справим. Те казват, че ще се справят", каза той. "Не смятам, че това е практично, но има много време до декември, така че да видим какво ще стане". Джонсън често е споменавал, че няма намерение да подкрепи удължаване на транзитния период след Брекзит при никакви обстоятелства, дори на фона на пандемията от COVID-19. От Европейската комисия от своя страна заявиха, че биха били щастливи преговорите да продължат по-дълго.

New Europe: Брюксел не вярва, че Великобритания иска да постигне споразумение с ЕС
Европейският комисар по търговията Фил Хоган заяви, че няма "истински знаци", че Великобритания иска да постигне споразумение за търговските взаимоотношения между двете страни след Брекзит и прогресът, постигнат в преговорите е много бавен, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe. "Няма истински знаци, че нашите британски приятели подхождат към преговорите с план да успеят. Надявам се греша, но не смятам така", каза той пред ирландската медия RTE. Хоган повтори думите на главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние, който заяви по-рано, че Великобритания "не желае да се посвети сериозно" що се отнася до някои фундаментални точки, включително рибарството и равнопоставените отношения. Хоган отбеляза още, че британските политици вече са решили да обвинят пандемията от коронавируса за икономическите последици след Брекзит и допълни, че няма никакви промени в подхода на Лондон. Според него комбинацията между COVID-19 и Брекзит ще окаже сериозни последици за икономиката на страната "по-късно през годината", които ще засегнат и Ирландия. Двете страни все още имат поне два тура преговори преди срещата през юни между премиерът на Великобритания Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. При това властите в Лондон неведнъж са подчертавали, че нямат намерение да удължават крайния срок за подписването на основното търговско споразумение с Брюксел, който е до 31 декември.

Politico: Великобритания се готви да хвърли вината за икономическите последствия от Брезкит на коронавируса
„Няма реални сигнали“, че британското правителство иска преговорите за Брекзит да успеят и министрите се готвят да обвинят коронавируса за евентуалните икономически последствия от излизането на Обединеното кралство от единния пазар догодина, заяви търговският комисар на Европейския съюз Фил Хоган, цитиран от европейската редакция на Politico. В откровена оценка пред националното радио на Ирландия RTE, Хоган заяви, че преговорите за бъдещите отношения „напредват много бавно“. „Няистински признак, че нашите британски приятели подхождат към преговорите с план за успех. Надявам се да греша, но не мисля така“, каза той. „Мисля, че политиците и правителството на Обединеното кралство със сигурност са решили, че COVID ще бъде виновен за всички последствия от Брекзит и според мен те не искат да изтеглят преговорите през 2021 г., защото могат ефективно да обвинят COVID за всичко“. ма Европейският комисар на Ирландия Хоган добави, че без промени в ситуацията, комбинираното въздействие на вируса и Брекзит би довело до „всемогъщ удар върху икономиката на Обединеното кралство по-късно през годината“, който би имал нежелани ефекти за Ирландия и други страни от ЕС. В отговор на коментарите официалният говорител на Борис Джонсън заяви, че не приема оценката. „Готови сме да продължим да говорим с ЕС. Но това няма да ни направи по-склонни да се съгласим на предложението на ЕС в определени безпрецедентни области и не вземат предвид, че сме напуснали ЕС като независима държава“, заяви говорителят. „Ще продължим да преговаряме конструктивно за постигане на балансирано решение“.

Reuters: Преговорите за търговско споразумение между Вашингтон и Лондон след Брекзит започват
САЩ и Великобритания ще започнат преговорите за търговско споразумение между двете държави след осъществяването на Брекзит днес, 5 май, чрез видеоконференция, на фона на ефектите от пандемията, които ощетяват икономиките и на двете страни, предава Reuters. Преговорите ще са първата сериозна търговска стъпка на САЩ през 2020 г. и ще се проведат на фона на опитите между Лондон и Брюксел да постигнат споразумение за взаимоотношенията си след Брекзит, което трябва да стане до края на годината. Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър вече не говори много за преговорите. По-рано той публикува пакет от цели, но това се случи преди повече от година. В този пакет се споменава, че САЩ ще търсят пълен достъп до британския пазар за своите земеделски стоки при намалени мита. Администрацията на президента Доналд Тръмп се опитва да върне производствените вериги обратно в САЩ и да ги отдалечи от Китай, като в същото време продължава с кампанията "Купи американското", насочена към множество продукти, включително медицински. Земеделието вероятно ще е най-трудната точка от преговорите, като се има предвид сериозната опозиция в Обединеното кралство срещу ГМО стоките от САЩ и пилешкото месо, третирано с антибактериални химикали. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се зарече да "преговаря здраво" с Вашингтон, а от кабинета му заявиха, че страната няма да се откаже от своите стандарти за храната, която се продава в магазините. От своя страна главното бизнес лоби в САЩ, Търговската камара призова на 4 май двете държави да се откажат от всички мита в преговорите, като според тях това ще подобри състоянието на ударените им от пандемията икономики. Преговорите, първият етап от които би трябвало да не продължи повече от две седмици, ще започнат чрез видеоконференция днес, на 5 май, според информацията на британското посолство. Следващите етапи от преговорите ще се състоят на всеки шест седмици отново чрез видеоконференции, докато не се прецени, че е безопасно преговарящите екипи да пътуват.