Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Светът отбелязва прогрес в борбата с вируса

14 май 2020 | 16:07

На фона на над 4,4 млн. заразили се с COVID-19 и близо 300 хил. починали, светът отбелязва прогрес в борбата с коронавируса. Във Великобритания беше одобрен първият напълно сигурен тест за антитела за коронавируса - пробив, който може да се окаже ключов за смекчаването на мерките в Обединеното кралство.
В същото време Русия отбеляза първия спад в разпространението на COVID-19 от началото на месеца, като в страната за един ден бяха регистрирани най-малко нови заразени от началото на месец май.
Гърция пък обяви, че заради горещините ще отвори за посетители общо 515 плажа в страната, макар и при някои ограничения, включително недопускане на повече от 40 души на кв. км. и забрана за сервиране на алкохол.
В същото време от СЗО предупредиха, че вирусът може да остане още дълго време и дори да се превърне в ендемично заболяване. Те все пак допълниха, че това не означава, че болестта не може да бъде овладяна.
Междувременно от Европейската агенция по лекарствата обявиха, че в "най-оптимистичния" сценарии ваксина за COVID-19 ще има в началото на 2020 г.


Worldometers: Над 4,4 млн. души са се заразили с COVID-19 в световен мащаб
Броят на заразените с новия коронавирус в световен мащаб е 4 429 969, oт които 298 180 души са починали, а 1 659 873 са били излекувани, сочи справка в интернет-ресурса Worldometers.

В САЩ, които са е най-засегнатата от коронавируса държава в света, броят на заразените се увеличи до 1 430 348 души, от които 85 197 са починали до този момент, а 310 259 са се възстановили. Броят на заразените в Русия също расте и по последни данни е 242 271 души, от които 2212 са починали, а 48 003 са се възстановили.

В Европа изглежда вирусът отшумява и в най-засегнатите страни в ЕС - Испания, Италия и Франция - броят на излекуваните вече е по-висок от броя на болните и активните случаи са под 100 хил.

Тези числа представляват само част от броя на заразените по света, тъй като на много места се изследват само по-тежките случаи на болестта.

London Evening Standard: Великобритания одобри производството на първия напълно сигурен тест за антитела срещу COVID-19
Първият напълно сигурен тест за антитела за коронавируса беше одобрен от здравните служби в Англия - пробив, който може да се окаже ключов за смекчаването на мерките в Обединеното кралство, пише британското издание London Evening Standard.

Учените твърдят, че тестът 100% сигурен, след като е бил изследван в лабораторията Porton Down по-рано.

Тестът е разработен от швейцарската фармацевтична компания Roche и целта му е да установи дали обектът на изследването е преболедувал COVID-19 и дали организмът му си е изградил някакъв имунитет срещу него.

Според английските здравли служби откритието е "много позитивно развитие" в борбата с пандемията.

"Уверени сме, че тестовете за антитела с добро качество ще са достъпни, когато бъдат необходими", заяви Джон Нютон, национален координатор на програмата на Великобритания за тестване за COVID-19.

Той уточни, че в лабораторията Porton Down учените са провели независими изследвания на новия тест и са стигнали до заключението той е 100% точен.

"Това е много позитивно развитие, защото подобен много специфичен тест за антитела е надежден показател за преминалата (през тялото) болест".

"Това от своя страна може да индикира за някакъв имунитет срещу бъдещо заразяване", каза още Нютон, но уточни, че още не е ясно какво количество антитела са необходими на тялото за изграждане на имунитет срещу COVID-19.

Foreign Affairs: Шведската стратегия за борба с коронавируса може да се превърне в световна
През януари, Китай постави под карантина 50 жители на Ухан. Оттогава много либерални демокрации предприеха строги авторитарни мерки за борба с новия коронавирус. До средата на март в почти всички страни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) съществува една или друга комбинация от такива мерки като затваряне на училища и университети, преминаване към работа от дома, спиране на градския транспорт, ограничаване на публичните събития и забрана на пътуване в страната и в чужбина. Изключение обаче остава една западна държава, коментират от американското списание Foreign Affairs.

Без да въведе нито карантина, нито извънредно положение, Швеция призова гражданите да се изолират и доброволно дa спазват социална дистанция. За да изгладят кривата на заразяването с вируса, шведските власти все пак наложиха някои ограничения: забраниха повече от 50 души да се събират на едно място, затвориха баровете, въведоха дистанционно обучение в средните училища и университети и т.н. Те обаче отказаха да наложат строг контрол, глоби и полицейски надзор в страната. Шведите промениха поведението си, макар и не толкова радикално, колкото гражданите на други западни демокрации. Много ресторанти все още работят, въпреки че посетителите са по-малко. Децата ходят на училище. И за разлика от съседна Норвегия (и редица азиатски страни), Швеция реши да не въвежда никакви приложения за проследяване на случаите - в името на личния живот и свобода на своите граждани.

Шведските власти не си поставиха за цел постигането на колективен (или „стаден“) имунитет - според повечето учени той се постига, когато над 60% от населението е преболедувало болестта (и са си изградили антитела - бел. ред.). Но повишаването на общия имунитет очевидно е част от стратегията на шведското правителство. Най-малкото това е логично следствие, когато училищата, ресторантите и повечето предприятия останат отворени. Главният епидемиолог на страната Андерс Тегнел прогнозира, че Стокхолм може да достигне до колективен имунитет по-късно този месец. Математикът от университета в Стокхолм Том Бритън заключи въз основа на поведенческите модели, че 40% ще са достатъчни за изграждането на колективен имунитет и спирането на по-нататъшното разпространение на вируса. Според него този момент може да настъпи в средата на юни.

В някои кръгове Швеция вече спечели похвали за запазването на поне някаква икономическата нормалност, при смъртност на глава от населението по-ниска, отколкото в Белгия, Франция, Италия, Холандия, Испания и Обединеното кралство. Други обаче се упрекват Швеция - оправдавайки критиките си с примери от съседните страни, където смъртността е много по-ниска. Освен това се подчертава, че Швеция не успява да защити възрастните хора и имигрантите. Тегнел признава, че жителите на старческите домове представляват повече от половината от смъртните случаи от COVID-19 - и той смята, че причината за това са забавеното въвеждане на мерки за сигурност като режима на носене на маски. Имигрантите също страдат от епидемията - по правило те имат по-нисък жизнен стандарт и много от тях работят в сектора на услугите, където работата от дома е невъзможна. Но шведските власти твърдят, че повишената смъртност в страната в дългосрочен план ще бъде сходна с общата. Опитите на различни държави да ограничат разпространението на вируса са обречени на неуспех - и в крайна сметка все повече хора ще се заразят. Когато други държави са пометени от втора вълна на заразата, пикът на пандемията в Швеция вече ще е отминал.

Реакцията на Швеция не е перфектна, но въпреки това тя успя да укрепи имунната система на младите и здравите - тези, които имат най-малък риск от сериозни усложнения - и в същото време изравнява кривата. Отделенията за интензивно лечение в страната не са претъпкани, а персоналът на болниците, въпреки увеличеното натоварване, се справя и с допълнителните отговорности и грижата за децата - в крайна сметка детските градини и началните училища все още работят.

Няма значение дали държавите официално одобряват шведския подход или не, много от тях се опитват да го имитират. Съседните Дания и Финландия възобновиха часовете в началните училища. Германия отвори малките магазини. Италия скоро ще отвори своите паркове, а Франция е на път да открие отново някои от нестратегическите сектори - включително фермерските пазари и малките музеи - както и училищата и детските градини. Дори в САЩ, където има най-много случаи на болестта в света, някои щати по настояване на президента Доналд Тръмп смекчават ограниченията. Наскоро Тръмп разкритикува модела на Стокхолм, без да пести думи, а сега прави същото като като Швеция.

Има основателни причини за смекчаване на ограниченията. Ще отнеме няколко години, за да се изчислят общите щети от смъртността, фалитите, уволненията, самоубийствата, психичните проблеми, спада в БВП, загубените инвестиции и другите загуби, свързани не само с вируса, но и с мерките за борба с него. Очевидно е обаче, че икономическите и социалните последици от карантината са огромни: според оценките на ОИСР всеки месец ограничения свива икономиката на развитите страни с 2%. Според прогнозите на ОИСР икономиките на Франция, Германия, Италия, Испания, Обединеното кралство и САЩ ще се свият с повече от една четвърт в края на годината. Безработицата ще нарасне до невиждани досега нива след 30-те години, недоволството и социалните разделения ще се засилят.

Планът за спазването на мерките за карантина, докато не се разработи ваксина, няма да се осъществи. Отхвърлянето на режима на изолация, напротив, ще улесни икономическия, социалния и политическия натиск. В допълнение, това ще позволи на населението да развие имунитет, което ще помогне в борбата с COVID-19. Все още има много неясноти, свързани с болестта, но страните под карантина са изложени на риск от още по-сериозни епидемии в бъдеще. Ако тръгнат по шведския път към за колективен имунитет, пандемията ще приключи по-рано и щетите от нея ще бъдат по-слаби.

Шведският подход към епидемията отразява оригиналната култура на страната и може да не е приложим в други страни. Затова моделът с личната отговорност на гражданите и спазването на официалните препоръки извън Скандинавия може да не работи. Швеция е специална държава, която се характеризира с високо ниво на доверие - не само между гражданите, но и към държавните институции. Шведите приеха сериозно препоръките на властите и са ентусиазирани от тях - което е трудно да се очаква от гражданите на други страни.

В допълнение, шведите обикновено са по-здрави от гражданите в някои други страни, така че в останалата част на света ще се наложат и допълнителни предпазни мерки. Когато премахват ограниченията, държавите трябва да вземат предвид и грешките на Швеция по отношение на възрастните хора и имигрантите: трябва да има маски и други предпазни средства в старческите домове, а на защитата на обслужващите работници със здравни проблеми, които са изложени на особен риск, трябва да се обърне специално внимание. Но основната цел е да се предпазят хората в риск без масова карантина.

Колкото повече учените научават за вируса и колкото повече властите разработват нови и по-ефективни начини за борба с болестта - включително актуализиране на параметрите за изчисляване на колективния имунитет въз основа на поведенческите характеристики, толкова по-трудно ще става да се оправдае масовата карантина. Дори в страни като САЩ и Великобритания, където общият размер на рисковата група е много по-висок, щетите от предпазните мерки ще бъдат много по-евтини от националната карантина. Пътят към колективния имунитет включва преди всичко защита за най-уязвимите. Швеция се научи от собствените си грешки, но сега ситуацията в страната е под контрол.

Общите карантини стават непоносими и страните постепенно осъзнават, че най-реалистичният вариант не е пълната победа срещу пандемията, а овладяването й, което ги кара да смекчават мерките. Разумното социално дистанциране като основен метод за предотвратяване на претоварването на здравните системи, подобрените терапии за лечение и по-успешната защита за рисковите групи ще помогнат за намаляването на броя на жертвите. Но в крайна сметка единствената надеждна защита срещу това заболяване е повишения и в крайна сметка колективен имунитет, при условие че уязвимите групи са защитени. Каквото и да постигнат шведските мерки за борба с пандемията, другите държави започват да осъзнават, че според кривата на заболеваемостта тя е стигнала по-далеч от другите.

ТАСС: Русия отбеляза първия спад на разпространението на COVID-19 от началото на месеца
Броят на заразените с новия коронавирус в Русия нарастна с 9 974 души за последния ден, до 252 245, съобщиха от оперативния щаб за борба с разпространението на заразата, предава TACC.

Общо 4712 нови случая на коронавируса са регистрирани в Москва, където са открити вече 130 716 заразени.

Броят на починалите от усложнения, свързани с болестта в страната се увеличи с 93 души и вече е 2305 в Русия, а за един ден 5527 души са се излекували от болестта и общият им брой вече е 53 530, според официалните данни.

МнВР на Китай: САЩ уронват престижа на Китай с твърденията, че Пекин краде информация за ваксината за COVID-19
Пекин обвини САЩ, че се опитва да урони престижа на Китай с твърденията, че азиатската страна се е опитала да открадне важна информация за разработките на ваксини срещу коронавируса, предава AFP.

"Китай изразява силно недоволство и твърдо се противопоставя на подобни опити за уронване на престижа ни", заяви говорителят на Министерството на външните работи в Пекин Жао Лицян по време на брифинг. Той също така подчерта, че Пекин сам е постигнал сериозен напредък в борбата срещу пандемията.

Агенция "Фокус" припомня:

По-рано американските власти предупредиха, че китайски хакери са се опитали да откраднат информация за лечението и ваксините за COVID-19, разработвани в страната, което допълнително обтегна отншенията между двете държави.

От ФБР и агенцията по киберсигурност заявиха, че организациите, които проучват COVID-19 са в риск от хакерски атаки от страна на Китай. Те още предупредиха, че групи, свързвани с правителството в Пекин се опитват да откраднат "ценна интелектуална собственост и информация за общественото здраве, включително ваксини, лечения и тестове".

VOA: САЩ обвиняват Китай, че се опитва да открадне информация от проучванията за разработка на ваксина за COVID-19
Американските власти предупредиха, че китайски хакери са се опитали да откраднат информация за лечението и ваксините за COVID-19, разработвани в страната, което допълнително обтегна отншенията между двете държави, предава Voice of America.

От ФБР и агенцията по киберсигурност заявиха, че организациите, които проучват COVID-19 са в риск от хакерски атаки от страна на Китай. Те още предупредиха, че групи, свързвани с правителството в Пекин се опитват да откраднат "ценна интелектуална собственост и информация за общественото здраве, включително ваксини, лечения и тестове".

"Опитите на Китай да атакуват тези сектори представляват сериозна заплаха за отговора на нашата страна на COVID-19", казват американските служби, макар и да не представиха доказателства на твърденията си.

CNN: Тръмп е недоволен от предупрежденията на своя главен експерт за смекчаването на мерките в САЩ
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази недоволството си от своя главен специалист по заразните болести д-р Антъни Фаучи, който по-рано се противопостави на отварянето на бизнеса и училищата в страната твърде рано, предава CNN.

"Всъщност бях изненадан от неговия отговор", отвърна президентът, попитан за коментарите на Фаучи, който по-рано предупреди по време на изявление пред Kонгреса, излъчено по телевизията, че отварянето на страната твърде рано може да доведе до сериозни последици.

"Просто за мен това не е приемлив отговор, особено що се отнася до училищата", каза Тръмп.

По време на изявлението си пред конгресмените Фаучи предупреди, че когато учениците и студентите се завърнат в общежитията през есента вероятно няма все още да има разработена ваксина срещу COVID-19.

Фаучи още препоръча училищата лека полека да бъдат отваряни, без да се бърза, а някои от тях дори трябва да останат затворени за есента. По думите му ако различните щати се върнат към нормалното и отменят карантината твърде скоро и без да са изпълнили критериите за това, поставени от администрацията на Тръмп, това може да подкопае усилията за борба с болестта.

Тръмп настоя по-рано обаче, че училищата трябва да отворят през есента, въпреки че ръководствата на повечето от тях се противопоставят на това.

"Отваряме държавата. Хората искат това. Училищата ще бъдат отворени", каза Тръмп малко по-рано.

The Guardian: СЗО предупреждава, че коронавирусът може никога да не изчезне, но може да бъде овладян
От Световната здравна организация (СЗО) предупредидха, че коронавирусът "може никога да не изчезне", но може да бъде овладян, пише британското либерално издание The Guardian.

От СЗО призоваха да не се правят прибързани прогнози за това колко дълго ще циркулира вирусът и допълниха, че ще са нужни "огромни усилия", за да бъде той преодолян.

"Важно е да поставим това на масата - вирусът може да се превърне в още една ендемична зараза сред нашите общества, този вирус може никога да не изчезне", каза Майкъл Райън, ръководител на отдела за извънредни ситуации на СЗО.

"Мисля, че не можем да дадем обещания за това, нито пък дати. Болестта може би ще се превърне в дългосрочен проблем, а може би не", каза той.

АFP: Франция смята, че би било "неприемливо" европейска фирма да предостави първите си разработени ваксини на САЩ
Френското правителство предупреди, че би било "неприемливо", ако фармацевтичният гигант Sanofi запази първата си партида готови ваксини за COVID-19 за САЩ, след като ръководството на компанията обяви, че ще даде приоритет първо на американския пазар, предава AFP.

"За нас би било неприемливо, ако има привилегирован достъп (до ваксините) за тази или онази страна по финансови причини", каза заместник-министърът на финансите Агнес Пание-Рунаше пред Sud Radio.

Британският изпълнителен директор на компанията Пол Хъдзън заяви на 13 май, че ако усилията на компанията да разработи ваксина се увенчаят с успех, той първо ще снабди правителството на САЩ, защото са "готови да поемат този риск", след като Вашингтон удължи партньорството си с тях тази година.

"Така ще бъде, защото те са посветени на това да се опитат да защитят населението си, да рестартират икономиката си", каза той пред американската медия Bloomberg.

Компанията още не е започнала изпитанията на своите ваксини и се очаква те да са разработени най-рано в края 2021 г.

Проектът е финансиран от програма на американското министерство на здравеопазването.

Въпреки това коментарите на Хъдзън предизвикаха гневни реакции сред френските здравни власти, защото Sanofi през последните години е получила и десетки милиони евро от Франция.

Пание-Рунаше заяви, че веднага се е свързала с ръководството на компанията и оттам са я уверили, че "ваксината ще е достъпна във всяка държава и очевидно (...) във Франция също, защото те имат (фабрики) тук".

Reuters: Общо 4,4% от населението на Франция се е заразило с COVID-19
Според проучване на института "Пастьор" само 4,4% от населението на Франция - или 2,8 млн. души - се е заразило с COVID-19, много повече от официалните данни, но съвсем не достатъчно за създаването на т.нар. стаден имунитет, предава Reuters.

В свое проучване, публикувано на 13 май, учените твърдят, че заразените в най-засегнатите части на страната и Париж са средно около 9-10% от населението.

"Около 65% от всички хора във Франция трябва да има имунитет, ако искаме да овладеем пандемията само по този начин", се казва в проучването.

Стадният имунитет представлява ситуация, в която достатъчно хора в обществото имат изградени антитела срещу дадена болест, за да може тя да няма възможност ефективно да се разпространява сред населението.

Броят на заразените е изчислен от института на 11 май, денят, когато Франция премахна почти двумесечната обща карантина.

"Нашите резултатите сочат, че без ваксина стадният имунитет няма да е достатъчен, за да избегнем втора вълна в края на карантината. Ефективните мерки за контрол трябва да бъдат запазени след 11 май", казват учените.

Подобно проучване беше публикувано и в Испания - друга силно засегната от вируса страна в Европа. В него резултатите са сходни - около 5% от населението е било заразено с болестта и в страната няма изграден стаден имунитет.
***

ÄFP: Япония премахва извънредното положение заради коронавируса в повечето райони на страната
Токио. Японският премиер Шиндзо Абе отмени извънредното положение, наложено поради коронавируса за по-голямата част от страната, но то остава в най-големите градове Токио и Осака, предава AFP

След опасенията за възможна тежка епидемия в цяла Япония, новите случаи рязко спаднаха, което даде възможност на правителството да отмени мярката в 39 от 47 префектури, преди тя да изтече на 31 май.

Но с нови случаи, които все още се появяват ежедневно в Токио, Осака и северния остров Хокайдо, Шинзо Абе заяви пред репортери на телевизионна пресконференция, че ще се запази извънредното положение за тези региони.

"Ако е възможно, преди 31 май бихме искали да премахнем извънредното положение и за останалите региони", каза той.

"Пред нас предстои дълъг път напред", предупреди Абе и помоли жителите да продължат да се въздържат от излизане и посещение на други региони.
***

РИА Новости: В Москва започват безплатно тестуване за антитела срещу новия коронавирус
От 15 май Москва ще започне масово безплатно тестуване на жителите за антитела срещу новия коронавирус, написа на своя уебсайт кметът на руската столица Сергей Собянин, цитиран от РИА Новости.

"За целта градската управа на Москва инсталира автоматични кръвни анализатори за откриване на антитела срещу новия коронавирус чрез ELISA (имуноемзимен метод). До края на май общият капацитет на градската система за тестуване ELISA ще надхвърли 200 хиляди теста на ден."

Според кмета това е безпрецедентна програма за изследване на имунитета на населението. Това ще изисква „огромните ресурси“ на градската здравна система.

"Но очакваните резултати си заслужават усилията. Ще можем да: открием болестта възможно най-рано при много хора, особено тези, които носят коронавируса безсимптомно; ще получим достоверна информация за ситуацията с разпространението на коронавирус в града и в отделните градски предприятия и организации; и ще вземаме информирани решения да смекчим съществуващите ограничения, без да застрашаваме живота и здравето на хората “, обясни Собянин.

Собянин говори за допълнителни плащания на социалните работници и лекарите в интернатите.

Той също така помоли московчани да бъдат възможно най-отзивчиви към поканите да дойдат в клиниката и да се изследват.

Говорейки за отмяната от сегашния режим на самоизолация, кметът подчерта, че това не трябва да води до разпространение на коронавируса.
"Ние бързо няма да излезем от тази ситуация. Ще има риск от възобновяване на разпространението на тази инфекция, докато не получим ефективна ваксина. Това означава, че ще живеем в нова реалност", добави той.

От началото на епидемията в Русия вирусът е открит при 252 245 души, 2 305 пациенти са починали от болестта, повече от 53 хиляди са се възстановили.

Най-трудна е ситуацията в столицата: 130 716 жители са диагностицирани с болестта, 1290 от тях са починали, 23 327 са се възстановили.
***

ТАСС: Броят на починалите от коронавирус в световен мащаб надхвърля 300 хиляди
Общият брой на смъртните случаи от новия вид коронавирус в света надхвърли 300 хил, според изчисления на ТАСС въз основа на официални изявления на властите, както и заключенията на експерти и медии в страни, в които са отбелязани случаи на заболяването.

По последни данни най-малко 4 милиона и 395 хиляди души са заразени в света, а 6,83% от тях са починали - 300 189. Темпът на растеж на броя на смъртните случаи се забавя. Границата от 150 хиляди смъртни случая беше прескочена на 17 април, така че броят на жертвите се е удвоил за почти месец. Удвоеният растеж от 100 хиляди до 200 хиляди починали отне едва две седмици.