Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Спирането на обществения транспорт като мярка за ограничаване на заразата

21 март 2020 | 13:22

Много страни в Европа спират или обмислят да спрат обществения транспорт като мярка срещу разпространението на коронавируса. Тази мярка се разглежда като средство за ограничаване на движението на гражданите на страните от един район в друг и в големите градове, както и срещу събирането на много хора в тясно пространство за продължителен период от време. Карантинните мерки се затягат на фона на разрастващата се епидемия. В Италия броят на заразените доближава 50 хиляди, като първият случай там бе регистриран само преди месец.
На обратния полюс е ситуацията в Китай, където живота се завръща към нормалното. Дори в епицентъра на заразата - град Ухан започва отварянето на магазини и други търговски обекти и се снемат поетапно ограниченията за придвижване. Сега епидемията има нов епицентър - Европа, а случаите в САЩ нарастват лавинообразно и там някои щати започнаха да налагат ограничения в свободното движение на хората.

The New York Times: Животът в САЩ върви към пълна парализа
Животът в САЩ върви към пълна парализа, след като щатите Ню Йорк и Илинойс обявиха широка гама от мерки, насочени към блокиране на десетки милиони жители, затворени в домовете си, след подобно решение на Калифорния, пише американският вестник The New York Times.

Новите по-строги мерки в някои от най-населените щати имат за цел да забавят разпространението на коронавируса, който е обхванал цялата страна, заразявайки над 17 хиляди души и отнемайки поне 214 живота. До края на уикенда поне 1 на 5 американци ще бъде под карантина и се очаква повече щати да последват тези мерки.

Все по-тежките забрани за ограниченията на движението на американците, които експертите считат за съществени за овладяване на заразата, направиха голяма част от страната тиха. Четиридесет и пет щата са затворили всички свои училища, а останалите пет са затворили поне част от тях. Барове, ресторанти и други места за събиране са затворени.

Щатът на Ню Йорк се превърна в център на епидемията, тъй като потвърдените случаи на коронавирус скочиха над седем хиляди, а здравните власти алармираха за настъпващ недостиг на болнични легла и оборудване. Щатът представлява едва шест процента от населението на САЩ, а в него са регистрирани над една трета от всички потвърдени случаи в страната.

Губернаторът на щата Ендрю Куомо от Ню Йорк обяви "най-драстичните мерки, които можем да предприемем", като по същество нарежда най-големия град в САЩ да замре. Всички несъществени бизнеси бяха затворени от 8 ч в неделя, създавайки страхотна нова реалност за около 19 милиона жители, на които беше казано да си останат у дома, тъй като щата преминава „на пауза“.

Часове след съобщението от Ню Йорк, последва Илинойс. Губернаторът на щата издаде заповед за повече от 12 милиона жители да останат у дома от събота в 17:00. „Огромното мнозинство от Вас вече вземате предпазни мерки, животът ви няма да се промени много“, каза губернаторът.

Действията, предприети от губернаторите, са най-твърдите и мащабни досега, като ще доведат до пълно спиране в тях.

Президентът Тръмп заяви, че Съединените щати са постигнали споразумения с Мексико и Канада, които на практика затварят границите, за да забавят разпространението на вируса и ще спрат всички несъществени пътувания през тези граници, започващи в полунощ в събота. Уолстрийт претърпя още един мрачен ден в петък, когато S&P 500 падна с над 4 процента, а индустриалното средно ниво на „Дау Джонс“ спадна с 913 пункта, затваряйки под нивото, където се намираше преди идването на власт на Доналд Тръмп.


The Times: Полицията затваря кръчми и ресторанти във Великобритания
Полицаите бяха мобилизирани, за да осигурят затварянето на барове, кръчми, ресторанти и фитнес зали, съгласно решението на правителство на Великобритания, пише британският вестник The Times.

Полицейските инспектори в управленията в страната са включени в действия, предназначени да реагират на събития като бунтове и тероризъм,. Скотланд Ярд заяви, че се очаква служителите да използват разрешените от закона мерки, за да налагат затварянето на местата, които отказват да се съобразят с решението, и предупреди служителите, че може да се наложи на полицейските служители да дават допълнителни дежурства

Борис Джонсън призна че затварянето на местата за забавление е тежка мярка, но се опита да успокои хората, като заяви, че блокирането няма да бъде толкова дълго, колкото мнозина се страхуват. Той каза: „Това са места, където хората се събират, и всъщност целта на тези обекти е да обединят хората. Но тъжното е, че днес засега, поне физически, трябва да държим хората на разстояние. И искам да подчертая, че ще преглеждаме ситуацията всеки месец, за да видим дали можем да облекчим някоя от тези мерки. “

Вчера следобед в централните лондонски барове вече беше почти безлюдно. В Сохо, известен с нощния си живот, работниците започнаха да подготват барове и ресторанти за дълго затваряне. Повечето кръчми в Уестминстър и Уайтхол, обикновено пълни с политици, техния персонал и държавни служители в петъчно обедно време, бяха празни.

Садик Хан, кметът на Лондон, обяви, че таксите за придвижване в града ще бъдат отменени от понеделник. Това ще насърчи онези, които трябва да пътуват да го направят с автомобила си, а не с обществения транспорт.
***

AFP: Близо един милиард души са затворени в домовете си заради коронавируса
Близо един милиард души по света са затворени в домовете, докато в световен мащаб броят на жертвите от коронавируса надхвърля 11 хиляди, а САЩ предприеха мерки за блокиране, които вече са наложени в част от Европа, предава AFP.

Пандемията напълно парализира живота на цялата планета, ограничи движението, затвори училищата и принуди милиони да работят от вкъщи.

Докато президентът Доналд Тръмп настояваше, че САЩ "печелят" войната срещу вируса, отделните щати засилиха ограниченията, като Ню Йорк и Илинойс се присъединиха към Калифорния, за да наредят на жителите си да останат у дома.

Броят на починалите нарасна над 11 хиляди в световен мащаб, като четеири хиляди от тях са от най-тежко засегнатата Италия, където броят на смъртните случаи се увеличи значително през последната седмица.

Според изчисленията над 900 милиона души са затворени в домовете си в 35 страни по света - включително 600 милиона са под пълна блокада според AFP.

Докато възрастните хора и хората с придружаващи заболявания са най-тежко засегнати от вируса, Световната здравна организация предупреди, че младите хора също са уязвими.
***

The Guardian: Гърция затвори мигрантските лагери на островите заради епидемията
Гърция затвори мигрантските лагери на островите заради опасения от разрастване на епидемията от коронавируса, пише британският вестник The Guardian.

След като миналата седмица Шенгенската зона затвори външните си граници, в ход, предназначен да замени затварянето на националните граници на държавите-членки срещу внесена отвън инфекция с Covid-19, някои вътрешни граници също бяха затворени в Европа. В деня след съобщението на Европейската комисия, гръцкото правителство въведе набор от мерки, които ще се прилагат за мигрантските лагери на гръцките острови.

От сряда лагерите са затворени от 19:00 до 7:00. През деня се допуска само по един човек от семейство да излиза, а полицията контролира движението им. Някои лагери, на островите Лерос и Кос, са затворени изцяло.

Междувременно влизането в приемните центрове на лагерите е временно забранено, с изключение на тези, които работят там, а пристигащите са подложени на задължителна проверка на температурата. Мерките се отнасят само за лагерите, а не за населението на островите.

В петте гръцки островни „горещи точки“, които приютяват около 42 000 души, е регистриран един случай на Covid-19. Засегнатото лице е жител на остров Лесбос. Досега не е имало случаи в лагерите.

Правителството забрани масовите събирания и призовава гърците да практикуват социално дистанциране. Тринадесет болници в континенталната част са реорганизирани за лечение на Covid-19.

„Налагането на това ограничение на движението на хората от лагерите, а не на никой друг на островите, е неприемливо и дискриминационно“, казва Апостолос Веизис, директор на отдела за медицинска оперативна поддръжка на „лекари без граници“ в Гърция. „Вие заключвате деца, жени и мъже в силно пренаселени лагери, където санитарните и хигиенните условия са ужасяващи.“
***

Global Times: Случаите на коронавирус в САЩ ще надминат тези в Китай до две седмици
Случаите на коронавирус в САЩ ще надминат тези в Китай до две седмици, пише китайското англоезично издание Global Times.

След Калифорния,щатите Кънектикът, Илинойс и Ню Йорк разпоредиха работниците, за които не е належащо, да останат вкъщи на фона на американския скок в случаите на COVID-19 тази седмица, като експерти предупредиха, че потвърдените от САЩ случаи ще надминат общия брой на случаите в Китай -над 80 000 през следващите една или две седмици при тези темпове на развитие на епидемията.

Мей Синю, експерт, заяви, че потвърдените от САЩ случаи вероятно ще бъдат 10 пъти повече от тези в Китай следващия месец.
Според друг експерт Ву Юнтао, професор по епидемиология скокът в заразяването в САЩ е предизвикал паника сред местните жители, като мнозина жители на столицата Вашингтон са се втурнали към супермаркетите да се запасят с храна и дезинфектанти.
Епидемията в САЩ се разпространява бързо, заяви в петък за Global Times главният епидемиолог на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията Зен Гуанг.

Някои анализатори прогнозират, че в САЩ ще има около 50 000 до 500 000 заразени, а САЩ приеха политика за борба с грипа, очаквайки 28 милиона инфекции, 250 000 души в болници и 16 000 смъртни случая. "Може да наблюдаваме много по-масово заразяване и да достигнем показатели като грипа", заяви Чън Сий, доцент по обществено здраве в Йейлския университет.

Според някои изследвания на Харвардския университет от 30 до 60 процента от населението на САЩ може да бъде заразено, каза Чен.
САЩ са регистрирали повече от 18 000 потвърдени случаи на COVID-19 към петък, в сравнение с над 10 000 в четвъртък, тъй като щатите увеличават тестовете и вирусът продължава да се разпространява в цялата страна.
***

„Анадолска агенция“: В света са починали около 11 500 души от коронавируса
Общия брой на смъртните случаи доближава 11 500, като епидемията прогресира в световен мащаб и все повече страни обявяват нови случаи на заразата, предава „Анадолската агенция“.

Страната с най-много починали поради коронавирус е Италия, където са регистрирани 4 032 смъртни случая, като по този показател изпревари Китай.

Континентален Китай, където огнището започна миналия декември, е на второ място с общо 3 255 починали. Иран е на трето място с 1 433 починали.

Австралия съобщи, че броят на случаите на COVID-19 е нараснал до 1 051, като към последните 24 часа са добавени нови 300 души.

Министърът на здравеопазването на Сингапур Ган Ким Йонг заяви, че броят на случаите в страната е нараснал до 385, а също така е отнел живота на 75-годишна жена от Сингапур и 64-годишна индонезийка.

Министерството на здравеопазването на Мароко заяви, че броят на случаите е нараснал до 86, включително седем души, които наскоро са били в чужбина.

Мароко в петък обяви извънредно положение заради огнището.

Здравното министерство на Парагвай съобщи в „Туитър“, че 69-годишен мъж е починал от вируса след лечение в интензивно отделение.

Местните медии съобщават, че общият брой на случаите в страната е 18.

Президентът Марио Абдо Бенитес обяви, че карантината, обявена за 10 март до 4 април, е удължена до 12 април.

Африканските държави обявяват 23 смъртни случая от коронавирус

Кабо Верде, африканска островна държава, обяви, че 62-годишен британски гражданин е тестван положително за вируса, след като е имал кашлица, задух и висока температура.

Кабо Верде спря всички международни полети до 9 април.

В Нигер, Западна Африка, здравното министерство заяви, че коронавирусът е открит при 36-годишен гражданин на съседна Нигерия, който е минал през Того, Гана, Кот д'Ивоар и Буркина Фасо.

Нигер отложи всички международни срещи в столицата Ниамей, за да изолира огнището, затвори всички училища, включително университети, спря международните пътнически полети и затвори сухопътните си граници.

Сенегал, в Западна Африка, също обяви, че броят на случаите е нараснал до 47.

Докато повече от 900 случая на коронавирус са наблюдавани на африканския континент, 23 от тях са завършили със смърт.

В Централна Америка Никарагуа обяви втория си случай с коронавирус, на лице завърнало се от Колумбия.

Премиерът на Джеймс Марапе Папуа в Нова Гвинея също обяви първия случай на коронавирус, на миньор, дошъл в страната от Испания със междинен престой в Сингапур.
***

ТАСС: В Киев спират обществения транспорт от 22 март<
Общественият транспорт в Киев в неделя напълно ще спре да работи като част от затягането на карантинните мерки за борба с новия коронавирус, съобщи в събота министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, цитиран от TACC.

"Киев спира пътническия трафик, с изключение на аварийните служби, аптеките и хранителните магазини. От неделя.", написа той във „Фейсбук".

Аваков съобщи, че украинските власти в близко бъдеще значително ще затегнат карантинните мерки в цялата страна във връзка с пандемията. Ръководителят на Министерството на вътрешните работи изрази подкрепа за пълно прекратяване на работата на всички предприятия, с изключение на "критичните" за държавата. Според него някои компании трябва да бъдат реорганизирани за производство на лекарства и медицинско оборудване.

Първият случай на коронавирусна инфекция в Украйна е регистриран в Черновци на 3 март от мъж, пристигнал от Италия. Според Министерството на здравеопазването в страната са потвърдени 41 случая на инфекция, трима пациенти са починали, един пациент се е възстановил.

***

ТАСС: Китай започва изпробването върху хора на ваксина срещу новия коронавирус
Китайските лекари започнаха да тестват на доброволци ваксина срещу новия коронавирус,пише китайският вестник Global Times, цитиран от TACC.

Според изданието препаратът е разработено от специалисти от Академията за военномедицински науки на Народоосвободителната армия на Китай в сътрудничество с фармацевтичните компании в страната. В хода на работата беше отчетен опитът за създаване на ваксина срещу вируса Ебола.

Както уточни ръководителят на изследователския екип, по време на ваксинацията участниците в проекта няма да бъдат заразени с вируса. Ще им бъдат дадени антитела, след което ще бъде установен контрол върху доброволците, за да се установи дали тези хора са придобили имунитет към вируса.

Специалистите вече са получили официално разрешение от властите за провеждане на клинични изпитвания. За тестовете са били създадени три групи, всяка от които ще се състои от 36 души на възраст от 18 до 60 години, всички от град Ухан. Те ще бъдат под карантина две седмици, а след това за шест месеца лекарите планират да наблюдават как тялото им реагира на ваксината.
***

Kathimerini: Броят на починалите в Гърция достигна десет
Броят на починалите в Гърция от коронавирус достигна десет, като четирима са починали само в рамките на последните 24 часа, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Според непотвърденa информация, най-новата жертва е 93-годишна жена, която се лекува в болница в предградие на Патра в Западна Гърция, където са регистрирани някои от първите случаи в страната.

Специалният съветник на правителството, епидемиологът Сотирис Циодрас, обяви по-рано в петък, че броят на потвърдените пациенти с коронавирус в Гърция е 495, от които 20 са на апаратна вентилация. Средната им възраст, според него, е 72 години.
***

ТАСС: Финландия обмисля ограничаване на придвижването в страната
Финландските власти могат да наложат ограничения за движение в рамките на страната - между столичния регион и останалата част на страната - ако ситуацията с коронавируса се влоши, заяви пред телевизионния канал Yule1 финландският премиер Сана Марин, цитирана от TACC.

"Засега ограниченията за столичния район са неактуални, но ние наблюдаваме ситуацията всеки ден. Ако тя се влоши толкова много, че да са необходими ограничителни мерки, правителството ще подготви указ за тяхното въвеждане и ще го изпрати на парламента за разглеждане", каза премиерът.

Броят на случаите на коронавирусна инфекция във Финландия в петък нарасна до около 450, като се увеличи с няколко десетки само за ден. Повечето случаи са регистрирани в столичния район.

От 19 март до 13 април Финландия затвори границите си поради епидемията. Училищата и университетите са затворени и са преминали на дистанционно обучение, детските градини продължават да работят, но родителите се насърчават да оставят децата си у дома, ако е възможно. Освен това е забранено да се събират групи от повече от 10 души.
***

„ТВ 21“ (Македония): Сърбия затваря кафенета и търговски обекти, спира общественият транспорт
Сърбия спира обществения пътнически транспорт от 20:00 часа местно време (21:00 часа българско време) в събота, а всички кафенета и търговски центрове ще бъдат затворени от същия час в неделя вечерта, информира македонският телевизионен канал “ТВ 21“.

Това са допълнителни мерки, предприети от правителството, съобщи премиерът Ана Бърнабич.

„Всички ресторанти, кафенета и търговски центрове ще бъдат затворени в неделя от 20:00 часа. Ще има само доставка на храна. Общественият транспорт спира в събота от 20:00 часа“, каза Бърнабич.
***

„Фактор“ (Македония): Четирима болни от коронавирус в Македония са в тежко състояние
От всички 19 хоспитализирани пациенти четирима са на кислородна терапия, каза д-р Катерина Спасовска от Инфекциозната клиника в Скопие пред македонския телевизионен канал „Алсат М“, цитирана от скопското електронно издание ”Фактор“.

Пациентка от Дебър, чието състояние здравният министър Венко Филипче определи като критично състояние, която се е влошила предния ден, е на 66 години. Тя е на апаратно дишане. Пациентката е с придружаващи сърдечно-съдови заболявания.

„Другите трима пациенти с по-тежка клинична картина имат белодробна пневмония. Те могат да дишат самостоятелно, но има параметри, като състоянието им се следи“, обясни д-р Спасовска.

Според нея останалите пациенти са в добро здраве или имат значително подобрение.