Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Броят на починалите от коронавирус в света надхвърли десет хиляди

20 март 2020 | 14:39

Броят на починалите от коронавирус в света надхвърли десет хиляди,а броят на болните в Европа надхвърли този в Китай. Дали това се дължи на по-широкообхватно тестуване или заразата удари Стария континент по-тежко от Азия е все още не ясно, но е сигурно, че епидемията е в стихията си. В Италия болните се погребват без траурни церемонии. В САЩ заразата също набира скорост, като само в щата Ню Йорк заразените надхвърлят седем хиляди. В много страни мерките се затягат и се върви към пълно блокиране на свободното движение дори в рамките на населените места. Босна и Херцеговина се готви да спре обществения транспорт. Повсеместно се приемат извънредни законодателни мерки, които разширяват полицейските правомощия и въвеждат сурови наказания за нарушаване на карантината. Навсякъде се предвиждат и мерки за подпомагане на хората, които се очаква да останат без работа заради парализирането на икономическия живот.

AFP: Коронавирусът взе 5 хил. жертви в Европа
Броят на заболелите от коронавируса по целия свят е вече 246 440 души, а починалите са 10 316 в общо 161 държави и територии, по данни, събрани от AFP, актуални към 13:00 ч. българско време. В Европа общият брой на починалите надхвърли 5 хил. души.

В последните 15 часа има 490 нови смъртни случаи по света и 13 763 заразени.

Струва си да се отбележи, че данните, събрани от AFP от националните здравни служби на държавите по света и от Световната здравна организация (СЗО) вероятно представляват само фрагмент от истинския брой заразени, защото много страни имат възможност да тестват само хоспитализираните пациенти.

В Китай - без Хонконг и Макао - където епидемията избухна преди няколко месеца, общият брой случаи оттогава е 80 976, 3248 от които фатални. 71 150 души в азиатската страна са се възстановили от болестта, а новите случаи от последния ден са 48.

Италия, която регистрира първия си смъртен случаи през февруари вече е понесла повече жертви от Китай - 3405, а заразените там са 41 035 души. Възстановилите се в Италия са 4440 души.

Reuters: Германия заплаши своите граждани с полицейски час, ако мерките за карантина не се спазват
Германия може да наложи национален полцейски час, ако гражданите на странaта не спазват мерките за борба с разпространението на коронавируса и по конкретно, ако не спазват дистанция един от друг, предава Reuters. Това заявиха от правителството и здравните лидери в Берлин.

Говорителят на канцлера Ангела Меркел заяви, че тя ще проведе разговори с регионалните правителства в страната и ще прецени дали е нужно да се въвежда такава мярка.

"Те ще проведат безмилостен анализ на ситуацията", заяви Щефан Зайберт.
"От решаващо значение е как хората ще се държат (в близките дни)".

Жертвите в Германия за момента са само 31 души, заради ефективната система за тестове на пациенти с грипни симптоми и засега страната се справя със ситуацията, въпреки че заразените са вече почти 14 хил. души.

AFP: Турция задържа 64 души заради провокативни публикации за коронавируса
Турция е задържала 64 души заради "провокативни и неоснователни" публикации в социалните медии за епидемията от коронавирус, съобщи турското Министерство на вътрешните работи, цитирано от AFP.

Министерството не предостави подробности, но има случаи на други дезинформации, споделени онлайн, включително в Индонезия и Съединените щати.

"Ние открихме 242 заподозрени, които създават неоснователни и провокативни публикации за коронавируса в социалните медии, и 64 бяха задържани", заяви министерството в „Туитър“

Досега Турция потвърди четири смъртни случая от новия коронавирус, на фона на 359 регистрирани случая на инфекция.

Анкара предприе редица мерки, включително временно затваряне на училища и университети, както и кина, фитнес зали и кафенета.

Президентството издаде указ за забрана на културни, научни, художествени и подобни събития на закрито и на открито до края на април.

ТАСС: Числото на починалите от коронавируса в света надхвърли десет хиляди
Броят на смъртните случаи в резултат на коронавируса в света надхвърли десет хиляди души. Това показват статистически данни, събрани от ТАСC от официални изявления на органи и експерти в повече от 140 страни, където са регистрирани случаи на заразата.

Към 20 март около 241,5 хиляди души са заразени с коронавирус в света, 10 081 от тях са починали. По този начин условната смъртност, която не може да бъде изчислена точно до края на пандемията, е 4,17% в света, докато в Китай, където огнището е започнало и пикът му вече е преминал, 4% от заразените са починали.

Извън Китай, където са били заразени 81 хиляди души и 3,2 хиляди са починали, най-много случаи са регистрирани в Италия (41 хиляди са заразени, 3,4 хиляди са починали), Иран (19,6 хиляди са заразени, 1433 са смъртните случаи) и Испания (17,1 хиляди са заразени, 767 са починали). В Германия, САЩ и Франция са регистрирани повече от 10 хиляди случая на инфекцията. В други 11 страни са заразени повече от хиляда души, 199 случая са регистрирани в Русия.

РИА Новости: Броят на заразените с коронавирус в Израел надхвърли 700
Броят на израелците с коронавирус е достигнал 705, според Министерството на здравеопазването на страната, цитирано от РИА Новости.

Според Министерството на здравеопазването към 12.00 часа в петък 705 души са диагностицирани с коронавирус, като състоянието на 10 е оценено като тежко, 662 в леко състояние, 15 души са се възстановили.

Във вторник израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви увеличение на броя на тестовете за коронавирус. Генералният директор на Министерството на здравеопазването Моше Бар Симан-Тов отбеляза, че "в следващите дни ще има увеличение на броя на случаите".

Sarajevo Times: Обмислят спиране на обществения транспорт в Босна и Херцеговина
Третата извънредна сесия на Кризисния щаб на гражданската защита на Федерация Босна и Херцеговина се проведе в Сараево, съобщава новинарският портал Avaz, цитиран от босненското англоезично издание Sarajevo Times.

Директорът на Федералната администрация за гражданска защита Фахрудин Солак обяви след сесията, че е разгледан нов набор от заповеди.

„Разгледани бяха: Предложение за заповед за обезпечаване на триажни контролно-пропускателни пунктове на входа на здравните заведения; Предложение за заповед за спиране на обществения транспорт във Федерацията на бошняците и хърватите, като става дума за превоза на пътници в рамите на Федерацията, която е част от Босна и Хрерцеговина. Таксиметровите превози не са включени в предложената мярка, при спазване на съответните хигиенни мерки, като шофьорите трябва да носят маска и ръкавици и да извършват задължителна дезинфекция след всеки пътник; Предложение за заповед за спиране на търговските операции във Федерация БиХ, като това не се прилага за хранителни магазини, аптеки, пекарни, магазини за ортопедични консумативи, магазини за храна за животни, строителни материали, магазини за търговия на едро“, каза Солак.

VOA: Кметът на Ню Йорк поиска президентът да изпрати военни части в града
Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио призова президента на САЩ Доналд Тръмп да разположи военни части в града като заяви, че е града е на фронтовата линия във войната на страната срещу коронавируса, информира радио Voice of America.

„Голямата ирония е, че съдбата на Ню Йорк е в ръцете на един човек и той е нюйоркчанин и в момента той предава града, от който произхожда - ние сме на първа линия“, каза кметът на града на пресконференция в четвъртък вечерта. "Как президентът бездейства и не активира силите, които биха могли да ни помогнат?"

Тръмп се съгласи в сряда да разположи в града морски болничен кораб с 1000 легла, но той ще пристигне чак следващия месец. Очаква се да поеме случаите с други заболявания, в опит да се облекчи част от тежестта върху градските болници, тъй като те стават по-претоварени с болни от коронавируса

Щата Ню Йорк и градът водят по броя на потвърдените случаи на коронавирус. Общо в целия щат има повече от 7500 случая, а в понеделник имаше 950 регистрирани в щата.

Губернаторът на щата Ендрю Куомо също обяви, че затяга ограничението, въведено в сряда, предназначено да намали плътността на хората извън домовете им.

Вместо 50% от работната сила на бизнеса да бъде оставена на работните места, Куомо каза, че намалява тази норма до 25%. Има изключения за основните услуги, включително хранителни магазини, аптеки и транспортни компании.

Тъй като хиляди хора се страхуват за работата си, Куомо обяви мерки за облекчаване на част от социалното въздействие на загубата на доходи.

В щата Ню Йорк ще има 90-дневно облекчение за плащането на ипотека за лица, които са били засегнати от вируса и не могат да платят вноските си. Банките няма да изземват домове, а таксите за кредитни карти и банкомати ще бъдат премахнати.

„Независен“ (Македония): В Македония забраняват събирането на повече от петима души на открито
Правителството реши на вечерното си заседание да забрани събирането на повече от петима души в паркове и други обществени зони в Македония, пише скопският вестник “Независен“.

Освен това е забранено преподаването и провеждането на обучения и изпити в изпитни центрове от училищата за обучение на водачи на МПС за период от 14 дни.

Правителството препоръча на всички работодатели, в зависимост от вида на работа и възможностите, да организират работата от дома, без да нарушават нормалното функциониране на институцията.

Изключения от тази мярка важат за служители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната, армията, противопожарните териториални поделения, Митническата администрация, както и домовете за възрастни хора.

Всички пазари, аптеки, банки и предприятия за пощенски услуги трябва да предоставят услуга на място, контролирайки влизането и броя на лицата, като осигуряват минимално разстояние от два метра между хора пред и във обектите.

Правителството прие също решение за ограничаване на износа на пшеница и грис и пшеничено или грисово брашно. Ограничението за износ, посочено в член 1 от настоящото решение, се прилага до 30 април 2020 г. с възможност за удължаване, ако ситуацията налага това. Това решение е било прието, за да се осигурят достатъчни количества брашно в страната в условията на повишено пазарно търсене на тези продукти.

На сесията беше прието и решение за определяне на пределни цени на определени продукти в търговията на едро и дребно на: хляб, сол, захар, олио, мляко и млечни продукти, яйца, брашно, месо, тестени изделия, лекарства, лични предпазни средства, средства за лична хигиена и дезинфектанти.

Пределните цени на тези продукти са определени на ценовото равнище, установено на 11 март 2020 г., когато Световната здравна организация обяви пандемия на коронавирус и ще се прилагат до 30 април 2020 г.

Kathimerini: Полицейски коли с високоговорители ще информират гърците за забраната за събиране
Гръцката полиция ще започне през следващите дни чрез полицейски автомобили и мотоциклети, снабдени с високоговорители да информира гражданите в Атина и други големи градове, че публичните събирания на повече от десет души на едно място са забранени, във връзка с епидемията от коронавирус, пише гръцкият вестник Kathimerini.

Предварително записани съобщения ще призовават тези, които нарушават мярката, да се съобразят. Властите планират също да запишат съобщението на английски и арабски, за да помогнат на чужденци или мигранти, живеещи в центъра на града.

Решението е взето в телеконференция между министъра на гражданската защита Михалис Хризохоидис с ръководителите на регионалната полиция в цялата страна.

В четвъртък мярката беше изпробвана в пристанищния град Патра.

The Times: Великобритания може да постави пациентите с коронавирус под шестседмична карантина
Полицията ще може да задържа и карантинира пациенти с коронавирус до шест седмици при обявени вчера нови по-строги закони, пише британският вестник The Times.

Законопроектите за извънредни мерки, внесени в парламента, превръщат в престъпление случаите, когато хората не спазват карантината , опитват се да избягат или да предоставят подвеждаща информация на служители, които ги проверяват. Те ще бъдат изправени пред глоби до 1000 лири.

На имиграционните власти ще бъдат предоставени и по-разширени правомощия да задържат хора от всички националности, включително британци, и да ги насочват към проверка и карантина. Правителството призна, че правомощията "вероятно ще доведат до юридически противоречия".

Пациентите ще могат да бъдат насилствено изолирани в болница или на друго място и да им бъде забранено да работят. Длъжностните лица ще получат правомощия да спрат „всеки кораб, въздухоплавателно средство, влак или друг транспорт, който напуска всяко място“ и да изземват сгради и предмети за дезинфекция.

Ще се разреши на полицаите да задържат хора, за които се подозира, че носят вируса за първоначален период до 48 часа и да ги насочат за скрининг. Ако се установи, че имат вирус Covid-19, те могат да бъдат насочени в карантина за 14 дни на „определено място“. Карантинният период може потенциално да бъде удължен с още два периода до 14 дни, ако лекарите все още имат притеснения.

Новите закони ще дадат възможност на полицията и здравните власти да поставят ограничения върху движенията и пътуванията на човек, неговите дейности и контакти с други хора. Законът гласи, че както полицаите, така и обществените здравни работници имат право да налагат карантинни ограничения.

Правителството заяви, че без новите правомощия полицията ще бъде неспособна да се справи с новата ситуация. В него се казва, че в повечето случаи „не предвиждаме, че ще възникне необходимост от използването им“, добавяйки, че мерките са „отговорни и пропорционални“.

Спешното законодателство ще даде на държавата повече контрол върху много аспекти от живота.