Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Коронавирусът бушува по света

18 март 2020 | 13:25

Най-богатите държави по света подготвят все по-скъпи мерки за борба с пандемията от коронавируса, който инфектира десетки хиляди и предизвиква невиждани от Втората световна война рестриктивни мерки, а освен това изпрати икономиките по спиралата на рецесията, информира Reuters. Вирусът е заразил досега повече от 196 000 души по целия свят, като в момента броя на смъртните случаи е над 7 800. ЕВРОПА Италианският премиер заяви, че коронавирусът причинява "социално-икономическо цунами", след като европейските лидери се съгласиха да затворят външните граници на блока. Броят на смъртните случаи в Италия се е повишил през последните 24 часа с 345 до 2,503, което е увеличение с 16%. Общият брой на случаите в Италия нарасна до 31 506 от предходните 27 980, което е 12,6% . Франция постави 67 милиона души под пълна изолация в домовете им във вторник, безпрецедентен акт в мирно време и заяви, че е готова да национализира големи компании, претърпели финансови сътресения. Загиналите във Франция от коронавируса са достигнали 148 и общо 6 600 души са с потвърдено заразяване. Белгия ще наложи блокиране на придвижването от обяд в сряда до 5 април. Испания обяви масивен пакет от 200 милиарда евро за подпомагане на компаниите и защита на работниците и други уязвими групи. Германия заделя 50 милиона евро (56 милиона долара) за репатриране на германски туристи, заседнали по целия свят. Черна гора потвърди първия си случай на коронавирусна инфекция при две жени, пристигнали преди 12 дни от САЩ и Испания. Великобритания стартира нова схема за отпускане на заеми за осигуряване на краткосрочно мостово финансиране за големи предприятия. Турция потвърди първата си смърт, свързана с коронавируса, като броят на потвърдените случаи се е увеличил над два пъти до 98. САЩ Всички 50 щата в Съединените щати са докладвали случаи на респираторното заболяване и общият брой на известните инфекции в САЩ се увеличи до над 6 400. Кентъки и Илинойс регистрираха първите си смъртни случаи от коронавирус, което доведе до общо 108 фатални изхода в цялата страна. Администрацията на Тръмп призова във вторник да се приеме пакет от стимули за 1 трилион долара, който вероятно ще включва директни плащания в размер на 1000 долара за отделни американци. Федералният резерв на САЩ намали лихвите във вторник, за да осигури притока на кредити към американски компании, банки и дори местни власти на фона на общодържавната борба за пресичане на икономическият спад от коронавирусната криза. Китай Във вторник в континентален Китай има 13 нови потвърдени случая на коронавирусни инфекции, което е по-малко от 21 случая ден по-рано. От новите случаи 12 са заразени пътници, пристигащи от чужбина. Това довежда общия брой потвърдени случаи в континентален Китай до 80 894. Броят на смъртните случаи от епидемията достигна до 3377 към края на вторник, което е с 11 повече от предишния ден. Китай разреши клинични изпитвания на първата си ваксина, разработена за борба с коронавируса.
***

Financial Times: ЕС обвини Русия в намеса и дезинформация за коронавируса
Брюксел. Руски проправителствени медии са осъществили „сериозна дезинформационна кампания“, за да задълбочат кризата около пандемията от новия коронавирус в западните страни, като разрушат доверието в спешните мерки, гласи вътрешен доклад на Европейския съюз, цитиран от авторитетното британско издание Financial Times.

Усилията на Кремъл целят да предизвикат „объркване, паника и страх“ и да попречат на хората да получават „добра информация“ за заразата, а това пък е част от по-широката стратегия на Москва да „подрие европейските общества отвътре“, се казва в анализа на европейската дипломатическа служба.

Докладът от девет страници - от 16 март и видян от Financial Times - очертава широк спектър от опити в международен план за експлоатация на пандемията от Covid-19 чрез разпространяване на неправдоподобни истории. В него се казва, че ефективността на проверката, въведена от социалните медии за съдържание на коронавирус, все още не е ясна.

„Продължава значителна кампания за дезинформация от руските държавни медии и прокремълски агенции относно Covid-19“, се казва в анализа на стратегическото комуникационно отделение на Европейската служба за външна дейност. „Основната цел на дезинформацията на Кремъл е да влоши кризата на общественото здраве в западните страни, по-специално чрез подкопаване на доверието на обществото в националните здравни системи - като по този начин се предотврати ефективен отговор на епидемията“.

ЕС регистрира почти 80 случая в своята база данни за усилия за дезинформация, свързани с Covid-19, от 22 януари, се казва в доклада. Той отбелязва, че „свързаните с държавните власти на Русия фалшиви персони и акаунти“, които преди са публикували по теми, включително Сирия и френските жълти жилетки, преминаха към „наливане на дезинформация за коронавируса в английския, испанския, италианския, немския и френския интернет“.

Съдържанието на прокремълските публикации понякога насърчава идеята, че коронавирусът е „човешко творение, превърнато в оръжие от запада“, се казва в доклада. Съобщенията, насочени към Италия, целят да засилят страховете за способността на националните и международните власти да управляват епидемията, докато съобщенията на испански са „предварително апокалиптични истории, обвиняващи капиталистите в опит да се възползват от вируса и подчертават колко добре Русия и [президентът Владимир] Путин се справят с епидемията“.

RT Spanish - представител на руската държавна информационна агенция, известна преди като Russia Today - регистрира над 6,8 милиона споделяния във Facebook, Twitter и Reddit със съдържание за коронавируса между 1 януари и 12 март, се казва в анализа. Това стана 12-ият най-популярен източник сред изследвани домейни, преди някои големи западни медии. RT винаги е отричал, че разпространява дезинформация.

Стратегията на Кремъл за пандемията е „да разгърне десетки различни и често противоречиви наративи, които се разпространяват по официални канали, както и онлайн и чрез социални медии“, аргументират се в европейския анализ.

„Кампанията е предназначена да засили объркването, паниката и страха и да предотврати достъпа на хората до достоверна информация за вируса и разпоредбите за обществена безопасност“, се казва в документа на ЕС, като се отбелязва, че има доказателства, че прокремълските медии често сами по себе си не са автори на дезинформация, но споделят неверни или необосновани информации от други източници. „Тези усилия са в съответствие с по-широката стратегия на Кремъл да подкопае европейските общества отвътре чрез използване на техните уязвимости и разделения.“

Европейската служба за външна дейност отказа коментар по документа. От там заявиха, че са засилил мониторинга и излагането на дезинформационни потоци относно пандемията и работят в тясно сътрудничество за това с международни партньори, включително НАТО и водещите икономики от Г7.

Русия отрече предишните обвинения на западните правителства и разузнавателните агенции за използване на дезинформация или кампании за формиране на мнение, най-вече около избора през 2016 г. на Доналд Тръмп за американски президент.

Въпреки че компаниите, притежаващи социалните медии, предприемат „значителни действия“, за да ограничат разпространението на дезинформация за коронавируса, е трудно да се оцени тяхното въздействие поради ограничения за поверителност на данните, които споделят с властите, се казва в доклада. В доклада настоятелно се призовават компаниите да предоставят повече подробности за това колко време им отнема да реагират на маркирането на съдържанието като дезинформация и за това какво правят, за да не позволят на потребителите „да се възползват от притесненията на гражданите да разпространяват разделителни съобщения и да сеят недоверие в нашите демократични институции“

„А1 Он“ (Македония): Пендаровски обявява извънредно положение в Македония в 15 часа
Скопие. Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски е решил да обяви извънредно положение в страната, разбира електронното издание „А1 Он“. Според информацията на медията, днес в 15 часа, чрез обръщение по държавната телевизия, държавният глава ще съобщи на обществеността новината. Извънредното положение се обявява заради положението с коронавируса и увеличението на броя на заразените. Според Конституцията, то може да продължи най-много 30 дни. Обявяването на извънредно положение бе обсъдено и на вчерашната среща между лидерите на всички политически партии. Председателят на СДСМ Зоран Заев заяви, че е говорил за нуждата да се обяви извънредно положение, а председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски каза, че трябва да се обяви извънредно положение, но то да влезе в сила чрез закона за кризисни ситуации, отбелязва медията.

Worldometer: За последните 24 часа от коронавируса в Италия са починали 345 души, а в Испания – 168
Рим/Мадрид. В Италия за последните 24 часа от Ковид-19 са починали още 345 души, а броят на потвърдените случаи на заразяване са се увелили с 3526, с което общият им брой става 31506, а броят на починалите – 2503, показват данните на сайта Worldometer. В същото време в Испания за последните 24 часа от новия коронавирус са починали 168 души и така в страната фаталните случаи стават общо 510. Броят на потвърдените заразявания се е увеличил с 1400 до 11409 инфектирани с Ковид-19.

AFP: Меркел ще направи първото си обръщение към нацията за коронавируса
Берлин. Канцлерът Ангела Меркел ще направи първото си телевизионно обръщение към германците относно пандемията от новия коронавирус в сряда вечерта, предава AFP. Очаква се германският лидер да призове обществеността да се съобрази с препоръките на правителството за оставане у дома, след като най-голямата европейска икономика обяви нови мерки за забавяне на разпространението на Ковид-19.

Reuters: Последните факти за разпространението на коронавируса по света
Лондон. Най-богатите държави по света подготвят все по-скъпи мерки за борба с пандемията от коронавируса, който инфектира десетки хиляди и предизвиква невиждани от Втората световна война рестриктивни мерки, а освен това изпрати икономиките по спиралата на рецесията, информира Reuters. Вирусът е заразил досега повече от 196 000 души по целия свят, като в момента броя на смъртните случаи е над 7 800. ЕВРОПА Италианският премиер заяви, че коронавирусът причинява "социално-икономическо цунами", след като европейските лидери се съгласиха да затворят външните граници на блока. Броят на смъртните случаи в Италия се е повишил през последните 24 часа с 345 до 2,503, което е увеличение с 16%. Общият брой на случаите в Италия нарасна до 31 506 от предходните 27 980, което е 12,6% . Франция постави 67 милиона души под пълна изолация в домовете им във вторник, безпрецедентен акт в мирно време и заяви, че е готова да национализира големи компании, претърпели финансови сътресения. Загиналите във Франция от коронавируса са достигнали 148 и общо 6 600 души са с потвърдено заразяване. Белгия ще наложи блокиране на придвижването от обяд в сряда до 5 април. Испания обяви масивен пакет от 200 милиарда евро за подпомагане на компаниите и защита на работниците и други уязвими групи. Германия заделя 50 милиона евро (56 милиона долара) за репатриране на германски туристи, заседнали по целия свят. Черна гора потвърди първия си случай на коронавирусна инфекция при две жени, пристигнали преди 12 дни от САЩ и Испания. Великобритания стартира нова схема за отпускане на заеми за осигуряване на краткосрочно мостово финансиране за големи предприятия. Турция потвърди първата си смърт, свързана с коронавируса, като броят на потвърдените случаи се е увеличил над два пъти до 98. САЩ Всички 50 щата в Съединените щати са докладвали случаи на респираторното заболяване и общият брой на известните инфекции в САЩ се увеличи до над 6 400. Кентъки и Илинойс регистрираха първите си смъртни случаи от коронавирус, което доведе до общо 108 фатални изхода в цялата страна. Администрацията на Тръмп призова във вторник да се приеме пакет от стимули за 1 трилион долара, който вероятно ще включва директни плащания в размер на 1000 долара за отделни американци. Федералният резерв на САЩ намали лихвите във вторник, за да осигури притока на кредити към американски компании, банки и дори местни власти на фона на общодържавната борба за пресичане на икономическият спад от коронавирусната криза. Китай Във вторник в континентален Китай има 13 нови потвърдени случая на коронавирусни инфекции, което е по-малко от 21 случая ден по-рано. От новите случаи 12 са заразени пътници, пристигащи от чужбина. Това довежда общия брой потвърдени случаи в континентален Китай до 80 894. Броят на смъртните случаи от епидемията достигна до 3377 към края на вторник, което е с 11 повече от предишния ден. Китай разреши клинични изпитвания на първата си ваксина, разработена за борба с коронавируса.

„Анадолска агенция“: Първи фатален случай от коронавируса в Турция, заразените са общо 98
Анкара. Турция потвърди първия си фатален случай от новия коронавирус късно във вторник, съобщи министърът на здравеопазването на страната Фахретин Коджа, цитиран от „Анадолската агенция“. Починалият пациент е бил на 89 години. В същото време се съобщава за 51 нови инфектирани с Ковид-19, което прави общият брой на заразените в Турция 98. От 197 хиляди потвърдени случая по света, смъртните случаи са 7900, а повече от 81 хиляди пациенти са оздравели, показват данните на Worldometer. Броят на активните случаи е повече от 107 000 - 93% леки и 7% в критично състояние, според уебсайта. Световната здравна организация обяви Европа за новия епицентър на вируса, който за пръв път се появи в Ухан, Китай миналия декември.

Reuters: Канада и САЩ затварят границите за несъществени пътувания
Вашингтон/Отава. Канада и САЩ ще обявят спорзумение за частично затваряне на границите помежду си в сряда, което обаче ще позволи продължаването на нормалната търговска дейност, предава Reuters. Според източници на Globe and Mail, двете страни финализират сделка за затваряне на границите за несъществено пътуване, за да засилят контрола върху разпространението на коронавируса. Частичното ограничение ще позволи трансгранично прехвърляне на медицински консумативи, храни и други стоки, се казва в информацията на изданието. Канада затвори границите си за всички чуждестранни граждани, с изключение на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в понеделник. С нарастването на разпространението на SARS-CoV-2 в Канада премиерът Джъстин Трюдо, който е под карантина, след като съпругата му Софи изпита положително за респираторния вирус, по-рано призова хората да останат вкъщи и да ограничат контакта с другите.

Koha Ditore (Косово): Правителството на Косово се противопостави на искането на президента за извънредно положение
Прищина. Правителството на Косово счита предложението на президента на Косово Хашим Тачи за обявяване на извънредно положение в Косово за екстремна и ненужна мярка, която може да пречи на адекватните мерки, предприети от правителството и косовските институции, пише прищинският ежедневник Koha Ditore. След заседанието на Съвета за национална сигурност Хаки Абази, главен заместник на министър-председателя, заяви на пресконференция, която продължи след тази на президента Хашим Тачи, че „в резултат на това премиерът не е в съответствие с крайната мярка за обявяване извънредно положение, предложено тази вечер от президента“. Абази говори и за това, как е протекла срещата. „Беше съобщено за ангажиментите на всяко министерство, както и за действията, предприети на ниво правителство чак до общинско ниво за справяне с проблемите, свързани с коронавируса“, каза той. Политикът заяви, че ситуацията се наблюдава постоянно от институциите и добави, че Косово е първата държава в региона, която затвори училищата и предприе мерки. „Министерството на външните работи и това на инфраструктурата са в координация и по въпроса за нашите граждани, заседнали в различни държави в Европа и на други места“, каза Абази.

AFP: Европейските фондови борси с голям спад при откриването заради коронавируса
Лондон. Европейските фондови борси потънаха още при откриването на сделките в сряда, тъй като глобалните стимулиращи мерки не успяха да компенсират очакванията, че коронавирусът ще насочи света към рецесия, предава AFP. В първоначалните сделки лондонският показател FTSE 100 спадна с 3,4 процента до 5 168,85 пункта. В еврозоната франкфуртският DAX 30 спадна с 4,0 процента при 8 581,04 пункта, а парижският CAC 40 се понижи с 2,3 процента до 3 898,05 пункта.

„Независен“ (Македония): Въпреки призивите на правителството, повече от 1300 души са напуснали Македония за 24 часа
Скопие. Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров късно снощи обяви на своя профил във „Фейсбук“, че независимо от апелите да не се пътува, от понеделник до вторник сутринта поне 1331 македонски граждани са напуснали страната, пише вестник „Независен“. „Не искам да навлизам в мотивите. Може би всички тези пътувания бяха необходими. Но имам задължение да предупреждавам за тревожната ситуация навсякъде. Оставам с впечатлението, че ситуацията в региона, Европа и света е недостатъчно ясна“, написа Димитров. Той напомни, че държавите непрекъснато въвеждат нови мерки, затварят летищата, променят граничните режими, забраняват влизането на чуждите граждани, променят правилата на всеки няколко часа. „Имаме граждани на различни летища, с отменени полети, с отменен бординг, защото страната на местоназначение е решила да разреши влизане само на своите граждани. Имаме хора с коли в Словения, в Австрия, в Хърватия ... Издаваме дипломатически бележки с лична информация на нашите граждани въз основа на техните телефонни разговори с кризисния екип на МВнР. Някои консулски искания успяват, други не. Ние имаме само контрол върху собствените си, македонски граници. Ние не контролираме границите на други държави“, обясни първият дипломат на Скопие. Димитров подчертава, че „в условията на такава огромна глобална криза, причинена от пандемията от вируса, с пълна непредсказуемост ежедневно, не можем абсолютно да гарантираме, че ще можете да се приберете вкъщи, когато планирате“. „В същото време всяко пътуване драстично увеличава риска за здравето не само за вас и вашето семейство, но и за цялата нация. Скъпи граждани, повтарям: не пътувайте!“, Апелира Димитров от своя Facebook профил.

Европейската комисия препоръчва облекчени процедури за личните предпазни средства
София. ДАМТН, като компетентен орган за надзор на пазара в областта на лични предпазни средства (ЛПС), информира всички заинтересовани лица, че на 16 март 2020 г. беше получена от Европейската комисия (ЕК) „Препоръка на Европейската комисията относно оценката на съответствието и процедурите за надзор на пазара в контекста на заплахата от COVID-19”, която е приета на 13 март 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на ДАМТН. ЕК препоръчва редица действия в контекста на заплахата от вируса COVID-19, чрез които да се гарантират наличностите на пазара на ЛПС и медицински изделия. Те са от съществено значение за здравните работници, за оказващите първа помощ и за останалия медицински персонал, който полага усилия за овладяване на вируса и за ограничаване по-нататъшното му разпространение. В препоръката на ЕК са включени: - мерки за задаването на приоритет на процедурите за оценяване на съответствието на лични предпазни средства (ЛПС); - възможност за позоваване на препоръки на СЗО за продукти, които са ЛПС и са произведени при използване на технически решения, различни от хармонизираните стандарти; - използването на дерогации от процедури за оценяване на съответствието за медицински изделия, както и насоки за органите на държавите членки, извършващи надзор на пазара по отношение на личните предпазни средства или медицинските изделия.

Politico: Коронавирусът превръща срещата на върха на ЕС във видеоконференция за мерките срещу заразата
Брюксел. Виртуалните срещи на върха вече са коронавирусната реалност на Европейския съюз. Това констатира европейската редакция на Politico, преди да информира, че следващата седмица европейските лидери ще проведат видеоконференция вместо да се съберат в Брюксел за редовната си среща на върха и дневния ред ще бъде стеснен до усилията за борба с пандемията, както заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Мишел обяви промяната на плана вследствие на последната видеоконференция на държавните и правителствените ръководители на ЕС, на която те се съгласиха да одобрят извънредни гранични мерки, включително 30-дневна забрана за влизане на чужденци в ЕС. Мерките са предназначени да забавят разпространението на вируса и да управляват тежестта върху здравните системи на ЕС. Дори с влушаването на кризата около Ковид-19, Мишел е имал надежда, че лидерите ще се съберат в Брюксел за редовната си среща на 26-27 март. Но при положение, че в момента голяма част от страните-членки са обявили извънредно положение и различни нива на блокиране на хората, за да забавят разпространението на вируса, е станало ясно, че подобна среща не може да се проведе. „Ще се срещнем отново следващата седмица като видеоконференция“, каза Мишел. „Европейският съвет, който трябваше да се проведе в Брюксел в четвъртък и петък, няма да се случи“. Официални лица уточниха, че не е избрана точна дата, но че дневният ред ще бъде стеснен, за да се съсредоточи почти изцяло върху отговора на коронавируса, като други теми ще бъдат преразгледани на по-късна дата. В сряда посланиците на ЕС трябва да обсъдят възможните промени в правилата и процедурите на Съвета, които биха позволили да се вземат законови решения от разстояние, потенциално от национални лидери и правителствени министри, гласуващи чрез телеконференция. В момента лидерите или министрите трябва да се срещнат лично или трябва да вземат решения чрез по-сложна писмена процедура. На срещата на върха през март лидерите на ЕС бяха планирани да се занимават с теми, включително икономиката на блока и цифровите проблеми, като 5G и изкуствен интелект. Те също трябваше да се върнат към въпроса за потенциално започване на преговори за членство със Северна Македония и Албания, както и да проведат „широка стратегическа дискусия“ относно отношенията с Китай. Преди срещата лидерите на ЕС също трябваше да се срещнат с лидерите от Г5 в африканския регион Сахел. Всичко това сега се отлага за неопределено време. На пресконференцията във вторник вечерта Мишел заяви, че лидерите на ЕС се обединяват за борба с пандемията. „След почти три часа видеоконференция, посланието, което искаме да изпратим, е, че се събираме заедно, че сме изправени пред сериозна криза, изключителна по отношение на величината и природата й“, каза той. „Искаме да вървим напред напред. Искаме заедно да постигнем едни и същи цели. Искаме да отблъснем тази заплаха. Искаме да я забавим максимално“.

Урсула фон дер Лайен: Политиците подцениха заплахата от коронавируса
Берлин. Политическите лидери "подцениха" степента на опасността, която представлява коронавирусът, призна председателят на Европейската комисия в сряда, когато ЕС затвори границите си, предава AFP. "Мисля, че първоначално всички, които не сме експерти, подценявахме коронавируса", заяви Урсула фон дер Лайен пред германския вестник "Билд" в интервю, публикувано в сряда. "Но сега е ясно, че това е вирус, който ще ни държи заети още дълго". "Ние разбираме, че сега трябва да се предприемат мерки, които изглеждаха драстични преди две или три седмици", добави тя. Коронавирусната епидемия, която за пръв път се появи в Китай в края на миналата година, бързо премина през целия свят, заразявайки близо 200 000 души и убивайки 7 900, докато правителствата се борят с нея. Но фон дер Лайен отхвърли сравнението на френския президент Еманюел Макрон, който оприличи епидемията на война тази седмица и нареди на почти цялото население да остане вкъщи поне две седмици. "Аз лично няма да използвам този термин, но разбирам мотивацията на френския президент, тъй като коронавирусът е ужасен враг". Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че САЩ при Доналд Тръмп са приели заплахата от вируса още по-леко. "Избухването на кризата вероятно беше подценено още повече в САЩ, отколкото в някои страни в Европа", заяви Петер Алтмайер пред Funke. "Това е причината, поради която силно се надяваме, че САЩ ще успеят да контролират ситуацията и това също е в наш интерес", добави той. "Никой не се надява икономиката на САЩ да изпадне в неконтролирана рецесия."

CNN: Безработицата в САЩ може да стане 20% заради коронавируса
Вашингтон. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин е предупредил, че нивото на безработицата в САЩ може да се увеличи до 20% във връзка с пандемията от коронавируса, съобщава CNN, като се позовава на свои източници в Сената. Според информацията на телевизионния канал, Мнучин е направил това предположение в хода на разговор със сенатори републиканци. Съобщава се,че министърът също е изразил опасения, че последствията за икономиката от пандемията от Ковид-19 може да са по-лоши от тези след кризата през 2008 година. През февруари безработицата в САЩ беше 3,5%. СЗО обяви на 11 март епидемията от новия коронавирус за пандемия. В света са заразени вече повече от 179 хиляди души в повече от 150 страни, мнозинството са оздравели, но 7400 са починали.

„Политика“ (Сърбия): В Сърбия се въвежда полицейски час и се забранява излизането на над 65-годишни
Белград. От днес сутринта (сряда, 18 март) в 10 часа, във всички градски райони на Сърбия, е абсолютно забранено да излизат на улиците хора, по-стари от 65 години, докато в селските райони и места с по-малко от 5000 жители е забранено да излизат хора на възраст над 70 години. От тази вечер в западната ни съседка се въвежда забрана за придвижване от 20:00 до 5 часа сутринта за всички лица на всяка възраст, пише белградският ежедневник „Политика“.

Последната мярка се прилага за всички граждани, с изключение на тези над 65 години, които изобщо не могат да излизат на улицата и означава, че през този период никой не може да бъде навън, освен компетентните органи, само дежурните или тези, които имат задължение за работа на трета смяна.

Това обяви президентът Александър Вучич във вторник вечерта, след заседание на правителството, като нова мярка за борба с разпространението на коронавируса в страната.

Държавният глава подчерта, че Сърбия е изправена пред невероятни предизвикателства, както и много други страни в Европа и мерките се предприемат във връзка с това, но и поради факта, че в страната не е осигурена пълната дисциплина, необходима за намаляване нивото на уязвимост и риск за населението.

„Взехме непопулярни решения, но те са, за да се запази живота на хората и че ни интересува само запазването на човешкия живот в страната, правото на бъдеще, нашите родители, нашите пенсионери“, каза Вучич.

Парламентарните избори в Сърбия, които бяха насрочени за 26 април, се отменят и няма да се провеждат изборни дейности, съобщи още сръбският лидер.

„Това е сделката днес и съм благодарен на всички хора, които проявиха желание да участват в изборите. Имаме уникална позиция по този въпрос. Няма избор за нас, докато се борим с коронавируса. Когато това приключи, ще седнем заедно и ще се договорим за дата на изборите“, заяви Вучич, след обсъждането с представителите на партиите във вторник следобед. „Не искахме да говорим за никакви дати. Това е единодушното становище на всички участници в днешната среща“, каза той пред репортери.

Военните превземат граници и болници

Сръбската армия ще постави под свой контрол всички гранични пунктове, всички 17 мигрантски центъра в страната, както и всички болници.

Белград, Кикинда и Ниш са горещи точки в Сърбия

Най-големите фокусни точки в Сърбия са трите града, които са засегнати най-значително - Белград, Кикинда и Ниш и малко по-малко Чачак.

Вучич каза, че една част от селскостопанското население на възраст между 65 и 70 години е трябвало да сее царевица, соя и цвекло, но е далеч по-малко изложена на риск.

В Сърбия към 19 часа вчера са регистрирани 72 потвърдени случая на заразяване с Ковид-19. За един ден те са се увеличили със 7.