Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Остава неясно бъдещето на ядрената сделка с Иран

15 януари 2020 | 14:09

След рязката ескалация на напрежението в Близкия Изток бъдещето на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), сделката между Иран и западните сили, която трябваше да ограничи ядрената програма на Техеран, беше поставено под въпрос. Споразумението беше подписано през 2015 г. и целта му беше да бъдат свалени голяма част от санкциите, наложени срещу Иран, в замяна на което Техеран да ограничи ядрената си програма и особено да прекрати обогатяването на уран, така че да не е в състояние да произведе ядрено оръжие. През 2018 г. обаче президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната си от споразумението и наложи нови санкции, насочени срещу износа на Петрол на Техеран. Освен това иранските власти обвиняват отдавна и европейските страни в това, че не спазват всички клаузи от споразумението и правителството на близкоизточната страна често е заявявало, че смята сделката за безсмислена на този етап. В тази връзка Техеран по-рано започна да нарушава постепенно клаузите на договора и да обогатява все повече уран.
На 3 януари, малко след като протестиращи в Багдад едва не щурмуваха американското посолство в иракската столица, за което САЩ обвини Техеран, Доналд Тръмп нареди да бъдат извършени въздушни удари, в които беше убит иранския висш генерал Касем Сюлеймани. Той беше отговорен за създаването и координирането на мрежата от паравоенни организации, подкрепяни от Техеран в региона и иранското правителство обеща да отмъсти за смъртта му, като пет дни по-късно нанесе ракетни удари по американски бази в Ирак.
В светлината на тези събития Иран обяви, че е стигнал до финалната фаза от процеса по постепенното нарушаване на СВПД, което накара Великобритания, Франция и Германия да задействат процедурата, определена в договора за решаване на споровете в него. Освен това се чуха и множество призиви за заменянето на СВПД с нова сделка, като премиерът на Великобритания Борис Джонсън призова американския президент Тръмп да изготви такава, с което той неформално се съгласи. Въпреки това повечето европейски страни, както и представители на ЕС, заявиха, че се застъпват за запазването на СВПД, като външния министър на Обединеното кралство Доминик Рааб коментира, че независимо от думите на Джонсън, страната му също желае да бъде опазено споразумението.
Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф заяви, че задействането на механизма за решаване на спорове по СВПД е било грешка, и това действие са неоснователно. Той все пак уточни, че ядрената сделка все още не се е разпаднала.
Президентът на Иран Хасан Роухани добави, че нова сделка със САЩ няма да бъде подписана от страна на Техеран, тъй като според него Тръмп винаги нарушава обещанията си. Роухани защити СВПД и призова САЩ да се върнат към споразумението и също разкритикува европейските страни за това, че са задействали механизма за решаване на спорове, като заяви още веднъж, че те не са изпълнявали задълженията си по сделката.


Хасан Роухани: Няма да има нова сделка, Тръмп винаги нарушава обещанията си
Президентът на Иран Хасан Роухани отхвърли предложението на Борис Джонсън за нова ядрена сделка, каквато желае Доналд Тръмп, като заяви, че офертата е „странна“ и разкритикува американския президент, че „винаги нарушава обещанията си“, пише израелското издание The Jerusalem Post.
В телевизионна реч президентът каза на Вашингтон да се върне към ядрения пакт от 2015 г. между Техеран и световните сили, като добави, че Иран може да се оттегли от задълженията си в рамките на споразумението.
Той разкритикува европейските страни по сделката, които задействаха механизъм за разрешаване на споровете по ядрено споразумение, като заяви, че не са изпълнили ангажиментите си. Техеран многократно е отказвал да договаря нова сделка, докато американските санкции са в сила.
Отделно външният министър на Иран заяви, че в сряда съществуваща ядрена сделка, която страната постигна със световните сили, не е мъртва и че не е сигурен дали някой нов пакт, договорен от президента на САЩ Доналд Тръмп, може да бъде договорен.
„САЩ не изпълниха задълженията си (по съществуващата сделка) и сега се изтеглиха от нея... Имахме сделка със САЩ и САЩ я нарушиха. Ако сключим споразумение с Тръмп, колко време ще продължи?“ – заяви Мохамед Джавад Зариф на конференция по сигурността в Ню Делхи.
„Иран се интересува от дипломация, но не и от преговори със САЩ“, отбеляза първият дипломат на Техеран, като добави, че съществуващият пакт е сред "най-добрите сделки", които може да си представи.
Зариф говори ден, след като Великобритания, Франция и Германия официално обвиниха Иран в нарушаване на условията на това споразумение, което може в крайна сметка да доведе до нови американските санкции. Той каза, че Иран ще отговори на писмото, изпратено от трите европейски държави, и каза, че бъдещето на пакта, който „не е мъртъв“, зависи от Европа.
Иран отрича, че ядрената му програма е насочена към изграждане на бомба, но постепенно отменя ангажиментите си съгласно споразумението от 2015 г., след като САЩ се изтеглиха. Той твърди, че действията на Вашингтон оправдават такъв курс.
Напрежението между двете страни се увеличи след убийството на иранския военен командир генерал Касем Сюлеймани и ответната ракетна атака от страна на Иран срещу американските сили в Ирак.
Зариф заяви, че Иран е изпратил съобщение до Вашингтон чрез швейцарски посредници в нощта на ракетния удар, като го нарече акт на самозащита в отговор на убийството на Сюлеймани.

Външният министър на Иран: Ядрената сделка не е мъртва
Министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф заяви в сряда, че ядрената сделка на страната от 2015 г., подписана с големите сили - Китай, Русия, Франция, Великобритания, САЩ и Германия, за ограничаване на ядрената й програма, „не мъртва“, предава Reuters.
„Не, не е мъртва. Не е мъртва“, заяви Зариф пред Ройтерс в кулоарите на събитие в Ню Делхи.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г. излезе от ядрената сделка, постигната при предшественика му Барак Обама, като се аргументира, че тя е твърде слаба и че новите санкции ще принудят Иран да приеме по-строги условия. Иран казва, че няма да преговаря, докато са в сила съществуващите санкции.

Reuters: Иранският министър се застъпи за ядрената сделка от 2015 г.
Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф се застъпи за Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) от 2015 г. и заяви, че ядреното споразумение със световните сили е било една то „най-добрите“ сделки, които е виждал, предава Reuters.
Зариф заяви това по време на своя реч в индийския град Ню Делхи, излъчена по иранската държавна телевизия.
Британският премиер Борис Джонсън по-рано призова американския президент Доналд Тръмп да изготви ново споразумение, договорено от него, което да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Малко по-късно Тръмп заяви, че е съгласен с това.

Reuters: Доналд Тръмп се съгласи с предложението на Борис Джонсън да изготви ново ядрено споразумение с Иран
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е съгласен с предложението на британския премиер Борис Джонсън да изготви лично ново споразумение, което да замени Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) от 2015 г., ограничаващ иранската ядрена програма, предава Reuters.
„Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън каза – трябва да заместим иранското споразумение със сделка (изготвена от) Тръмп. Съгласен съм!“, написа американският президент в свое съобщение в социалната мрежа „Туитър“.
Джонсън, който и преди е твърдял, че Тръмп умее да изготвя споразумения, призова по-рано американския президент да договори такова, което да замести СВПД, и да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

SZ: Eвропейците засилиха натиска върху Иран, „кланяйки се пред диктата на Вашингтон“
Франция, Великобритания и Германия задействаха механизма за разрешаване на спорове по споразумението за ядрената програма на Иран.Процедурата може да приключи с възобновяването на санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Техеран. Министърът на външните работи на ислямската република Мохамед Джавад Зариф упрекна европейците, че се „кланят на диктата на Вашингтон“ и подчерта, че подобна политика няма да доведе до никакви положителни резултати, отбелязва баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
Първият дипломат на Берлин Хайко Маас заяви, че нарушенията на Иран „вече няма да остават без отговор". В същото време той подчерта, че целта на европейците е да запазят споразумението и да търсят „дипломатическо решение“ на ситуацията. Той призова Техеран за „конструктивно" участие в процеса на преговори. В съвместно изявление министрите на външните работи на Германия, Франция и Обединеното кралство изразиха надежда, че „може да бъде намерен изход от безизходицата“ и отново осъдиха американския президент Доналд Тръмп за нарушаването на ядреното споразумение и политиката на максимален натиск върху Иран.
Стартирането на механизъм за разрешаване на спорове обаче може да доведе до подновяване на санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Техеран, отбелязва изданието. Освен това е възможно ЕС да наложи свои санкции. Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф упрекна европейците и ги призова да проявят смелост да изпълнят собствените си задължения по споразумението. През последните 20 месеца политиката на умиротворяване към САЩ не е довело до нищо и това няма да се промени в бъдеще, подчерта Зариф.
И въпреки това, съдейки по изявленията, Берлин, Лондон и Париж са заинтересовани да запазят споразумението. В крайна сметка то позволява много стриктно наблюдение на иранската ядрена програма чрез Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Още един въпрос обаче също остава отворен: „Ще могат ли европейците да убедят Иран да преговаря?". Това лято френският президент Еманюел Макрон предложи да предостави на Техеран кредит от 15 милиарда евро, ако се съгласи да обсъди възможността за разширяване на ядреното споразумение, както и ролята му в региона на Близкия изток и ракетната програма. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че нова сделка на САЩ с Иран може да помогне да се излезе от кризата, но след убийството на генерал Касим Сюлеймани тази възможност изглежда невъзможна. За целта трябва да приключи мандата на настоящия държавен глава на САЩ Доналд Тръмп, заключава Die Süddeutsche Zeitung.

ТАСС: Иран нарече „стратегическа грешка“ решението на европейските страни по ядрената сделка
Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф счита решението на Федерална република Германия, Франция и Великобритания за задействане на механизма за решаване на спорове като част от прилагането на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма за стратегическа грешка. Той направи съответното изявление във вторник на среща с държавния министър в германското външно министерство Нилс Анен, която се проведе в Ню Делхи, предава TACC.
"Действията на европейците за задействане на Механизма за разрешаване на спорове са правно необосновани и политически и са стратегическа грешка," цитира думите на Зариф пресслужбата на външното министерство на Ислямска република Иран.
Русия не вярва, че има основания европейската тройка (Германия, Франция и Великобритания) да задейства механизма за разрешаване на спорове като част от прилагането на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма и счита, че подобна стъпка би направила невъзможно страните да се върнат към първоначалните условия на сделката. Това се посочва в изявление, разпространено във вторник от руското външно министерство.
„Не виждаме причина за подобна стъпка (стартиране на механизъм за решаване на спорове по СВПД)“, подчертават от министерството. „Не изключваме възможността недобре обмислените действия на Евротройката да доведат до нова ескалация около СВПД и да направят непостижимо връщането на ядрената сделка в първоначално договорената рамка, към което се твърди, че Евротройката се стреми “.“.
Москва посочи, че решението на Обединеното кралство, Германия и Франция да използват този механизъм в рамките на СВПД, което дава възможност за обсъждане на прилагането на споразумението до заседание на Съвета за сигурност на ООН, предизвиква сериозна загриженост за руската страна.
„Решението на европейските участници в СВПД за ядрената програма на Иран да продължи със задействането на механизма за решаване на спорове, предвиден в параграф 36 от СВПД, и тяхното обжалване пред Върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност, който е координатор на съвместната комисия на СВПД, е дълбоко разочароващо и предизвиква сериозна загриженост ", заяви руското външно министерство.
Руските дипломати припомниха, че когато механизмът за разрешаване на спорове е бил разработен, той е бил предназначен за други цели, в този момент е било невъзможно да се предположи, че Вашингтон едностранно ще се оттегли от споразумeнието. Както се посочва в руското външно министерство, въпреки извършената голяма работа, все още не е възможно да се възстанови стабилността на сделката, която съществуваше преди САЩ да нарушат споразумението през май 2018 г.
В същото време руското външно министерство подчерта, че въпреки изявленията на лидерите на държавите на Евротройката относно отхвърлянето на натиск от Техеран от страна на СВПД и желанието за стриктно прилагане на споразумението, Лондон, Берлин и Париж или не са готови или не могат да следват споразумението.

Иран по-рано заяви, че решението на иранската страна да прекрати спазването на задълженията е само отговор на нарушение на споразуменията от страна на американците.
Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф счита решението на Федерална република Германия, Франция и Великобритания за задействане на механизма за решаване на спорове като част от прилагането на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма за стратегическа грешка. Той направи съответното изявление във вторник на среща с държавния министър в германското външно министерство Нилс Анен, която се проведе в Ню Делхи, предава TACC.
"Действията на европейците за задействане на Механизма за разрешаване на спорове са правно необосновани и политически и са стратегическа грешка," цитира думите на Зариф пресслужбата на външното министерство на Ислямска република Иран.
Русия не вярва, че има основания европейската тройка (Германия, Франция и Великобритания) да задейства механизма за разрешаване на спорове като част от прилагането на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма и счита, че подобна стъпка би направила невъзможно страните да се върнат към първоначалните условия на сделката. Това се посочва в изявление, разпространено във вторник от руското външно министерство.
„Не виждаме причина за подобна стъпка (стартиране на механизъм за решаване на спорове по СВПД)“, подчертават от министерството. „Не изключваме възможността недобре обмислените действия на Евротройката да доведат до нова ескалация около СВПД и да направят непостижимо връщането на ядрената сделка в първоначално договорената рамка, към което се твърди, че Евротройката се стреми “.“.
Москва посочи, че решението на Обединеното кралство, Германия и Франция да използват този механизъм в рамките на СВПД, което дава възможност за обсъждане на прилагането на споразумението до заседание на Съвета за сигурност на ООН, предизвиква сериозна загриженост за руската страна.
„Решението на европейските участници в СВПД за ядрената програма на Иран да продължи със задействането на механизма за решаване на спорове, предвиден в параграф 36 от СВПД, и тяхното обжалване пред Върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност, който е координатор на съвместната комисия на СВПД, е дълбоко разочароващо и предизвиква сериозна загриженост ", заяви руското външно министерство.
Руските дипломати припомниха, че когато механизмът за разрешаване на спорове е бил разработен, той е бил предназначен за други цели, в този момент е било невъзможно да се предположи, че Вашингтон едностранно ще се оттегли от споразумението. Както се посочва в руското външно министерство, въпреки извършената голяма работа, все още не е възможно да се възстанови стабилността на сделката, която съществуваше преди САЩ да нарушат споразумението през май 2018 г.
В същото време руското външно министерство подчерта, че въпреки изявленията на лидерите на държавите на Евротройката относно отхвърлянето на натиск от Техеран от страна на СВПД и желанието за стриктно прилагане на споразумението, Лондон, Берлин и Париж или не са готови или не могат да следват споразумението.
Иран по-рано заяви, че решението на иранската страна да прекрати спазването на задълженията е само отговор на нарушение на споразуменията от страна на американците.

The Guardian: Доминик Рааб настоя, че въпреки коментарите на Джонсън, Великобритания остава посветена на ядрената сделка с Иран
Министърът на външните работи на Великобритания Доминик Рааб настоя, че страната му остава посветена на споразумението Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД) за ограничаването на ядрената програма на Иран, въпреки призивите на премиера Борис Джонсън към президента на САЩ Доналд Тръмп да изготви нов подобен договор, пише британското либерално издание The Guardian.
В интервю за BBC по-рано Джонсън заяви, че Тръмп трябва да работи върху споразумение, което да замени СВПД и да подсигури, че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие. Коментарите му обаче съвпаднаха с инициативата на неговата страна, заедно с Германия и Франция, трите държави да задействат механизма за решаването на спорове по СВПД. Те освен това излязоха с общо изявление, в което обвиняват Иран, че не изпълнява договореностите от споразумението.
Опозицията в британския парламент обвини Джонсън, че в рамките на няколко дни е променил многократно позицията си, като в крайна сметка се е отказал от СВПД. Рааб заяви, че премиерът винаги е бил посветен на споразумението, но Иран го заплашва. Освен това според министърът не само Тръмп настоява за ново споразумение с Техеран, като в тази инициатива се включва и президентът на Франция Еманюел Макрон.
Рааб допълни, че правителството на Великобритания все още смята, че СВПД е „най-добрата сделка за ограничаването на ядрените амбиции на Иран“. Той все пак допълни, че Великобритания остава „отворена за по-широка инициатива“, която да обърне внимание не само тези притеснения, но и на други неща, свързани с действията на Техеран, които дестабилизират региона.
Споразумението СВПД е подписано през 2015 г. и съгласно неговите клаузи Иран трябваше да ограничи ядрената си програма и най-вече да не обогатява достатъчно уран, за да може да създаде ядрено оръжие. В замяна на това страните се ангажираха да не налагат по-сериозни санкции срещу Иран и да свалят някои от вече съществуващите такива. То беше подписано от Техеран, САЩ и Европейските страни, но през 2018 г. Вашингтон се оттеглиха от него, като Тръмп наложи нови санкции върху иранската петролна индустрия и износ. Иран смята, че европейските страни също не изпълняват някои клаузи на споразумението и затова по-рано обявиха, че ще започнат да нарушават клаузите на СВПД и да обогатяват уран, защото смятат, че споразумението на този етап е безсмислено.

Хайко Маас: Призоваваме Иран за конструктивно участие в процеса по преговори за СВПД
Германия призовава Иран да се включи по конструктивен начин в механизма за решаването на спорове, част от прилагането на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), свързан с ограничаването на ядрената програма на Техеран. Това заяви германският външен министър Хайко Маас, предава TACC.
„Ние не бихме могли да продължим да оставяме без отговор продължаващите нарушения на Иран на ядрената сделка. Затова след интензивни консултации с Франция и Великобритания решихме да стартираме механизма за разрешаване на спорове, предвиден в споразумението“, заяви Маас.
„Целта ни е ясна – искаме да запазим споразумението и да намерим дипломатическо решение в рамките му“, каза още министърът.
„Ние ще направим това заедно с всичките ни партньори по сделката. Призоваваме Иран да участва конструктивно в процеса на преговори, който ще започне сега“, добави Маас.
Малко по-рано външните министри на Франция, Великобритания и Германия обявиха, че ще задействат механизма за справяне със споровете в рамките на споразумението за иранската ядрена програма.
Бъдещето на СВПД се оказа под въпрос, след като САЩ се изтеглиха едностранно от споразумението през 2018 г. и наложиха отново санкции над Техеран, свързани с неговия износ на петрол. Според версията на Иран, освен всичко друго и другите участници в споразумението – европейските страни – не спазват изцяло клаузите му, заради което сделката на този етап е безсмислена. Затова по-рано Иран пристъпи към постепенно нарушаване на клаузите на договора и започна все повече да обогатява уран.

Жозеп Борел: Спасяването на сделката за ядрената програма на Иран е по-важно от всякога
Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че спасяването на сделката за ограничаването на ядрената програма на Иран в момента е „по-важно от всякога“, след като по-рано Великобритания, Франция и Германия задействаха механизма по уреждането на споровете по споразумението, предава AFP.
„В светлината на продължаващата опасна ескалация в Близкия изток, запазването на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) сега е по-важно от всякога“, каза Борел, като имаше предвид споразумението, подписано през 2015 г. между европейските страни и САЩ от една страна, и Техеран от друга, с което се ограничава ядрената програма на близкоизточната държава.

Reuters: Франция, Великобритания и Иран ще пуснат механизъм за уреждане на споровете по иранската ядрена сделка
Франция, Великобритания и Германия във вторник ще информират Европейския съюз, че пускат механизъм за разрешаване на спорове по иранската ядрена сделка след новите нарушения на споразумението от страна на Техеран, съобщава Reuters, като се позовава на европейски дипломати.
Събеседниците на агенцията заявяват, че решението цели да спаси сделката чрез обсъждане с Иран какво трябва да направи, за да отмени решенията, които е взел. Целта не е да бъдат възстановени отново санкциите на ООН, отбелязват дипломатите.

Reuters: Борис Джонсън иска да замени ядрената сделка с Иран от 2015 г. с ново споразумение, изготвено от Тръмп
Британският премиер Борис Джонсън призова президентът на САЩ Доналд Тръмп да замени ядрената сделка с Иран, Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) от 2015 г. с ново споразумение, изготвено от американския лидер, предава Reuters.
„Ако ще се откажем от него (СВПД), нека го заменим и нека направим това със сделка (изготвена от) Тръмп“, каза Джонсън по повод споразумението, ограничаващо ядрената програма на Иран.
„Това ще е чудесен път да продължим напред“.
„Не искам военен конфликт между нас, САЩ и Иран, нека овладеем всичко това“, добави премиерът.

Еманюел Макрон: Франция и Русия искат да запазят ядрената сделка с Иран
Франция и Русия имат общото желание да запазят ядрената сделка с Иран, заяви френският президент Еманюел Макрон в понеделник, цитиран от Reuters.
Френският държавен глава заяви чрез изявление, че е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин в неделя. Впоследствие лидерите на Великобритания, Франция и Германия са се обадили по-късно в неделя на ръководството в Техеран, за да го призоват да се върне към изпълнението на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за ядрената му програма и да се въздържа от правене на повече нарушения на договора.