Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

В очакване на споразумение за прекратяване на огъня в Либия

13 януари 2020 | 13:46

В руската столица се провеждат преговори между представители на международно признатото правителство в Триполи на Файез Сарадж и на временния кабинет на Абдула Абдурахман ал Тани, подкрепен от Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар. За срещата в Москва пристигнаха също ръководителите на Министерството на външните работи и Министерството на отбраната на Турция Мевлют Чавушоглу и Хулуси Акар, които разговарят с колегите си от съответните руски ведомства.
„В съответствие с постигнатите в Истанбул споразумения между президентите на Русия и Турция, днес започна руско-турска среща на ниво ръководители на Министерството на външните работи и Министерството на отбраната относно Либия. Представителите на страните в Либия пристигнаха и скоро ще се присъединят към преговорите", отбеляза официалният говорител на МВнР на Москва Мария Захарова.
В полунощ срещу неделя влезе в сила режимът за прекратяване на огъня в Либия, предложен от президентите на Руската федерация и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган на 8 януари. Очаква се в рамките на деня в Москва да бъде подписано и официално споразумение за прекратяване на огъня между враждуващите страни в Либия.
Междувременно държавният глава на Франция Еманюел Макрон призова за „надеждно и трайно“ прекратяване на огъня в Либия с оглед очакванията двете страни в конфликта да подпишат споразумение в Москва. „Президентът подчерта необходимостта прекратяването на огъня, което трябва да бъде обявено, да бъде надеждно, трайно и проверимо", обявиха от Президентството в Париж след телефонния разговор между Макрон и руския държавен глава Владимир Путин в неделя.
Стана ясно също, че Германия планира да проведе среща на върха за Либия на 19 януари. Присъствие на нея вече потвърдиха от кабинета на държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган, без обаче да представят допълнителни подробности.


ТАСС: Сергей Лавров разказа за прогреса на преговорите за Либия
Ръководителят на правителството на Националното съгласие (ПНС), базирано в Триполи, Файез Сарадж и ръководителят на Висшия държавен съвет на Либия Халед Мишри подписаха проект на документ за урегулирането на конфликта в страната, командирът на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар поиска време до сутринта. Това разказа руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от TACC.

"Беше разгледан документ, който ще позволи да се уточнят въпроси, свързани с прекратяването на огъня. Проектът на заключителния документ от днешното заседание беше разгледан подробно. Той беше предмет на доста сериозни преговори", каза Лавров. „Ръководителят на ПНС, Файез Сарадж и председателят на държавния съвет, Халед Мишри, току-що подписаха. Маршал Хафтар, командирът на ЛНА, и Акила Салех, председател на Камарата на депутатите в Тобрук, разглеждат този документ положително и поискаха малко допълнително време. Те ще решат до утре сутринта. Надявам се това решение да бъде положително."

"Днес можем да отчетем, че е постигнат известен напредък", подчерта руският министър. Той отбеляза, че проектодокументът е разгледан и от ръководителите на министерствата на отбраната на Русия и Турция, Сергей Шойгу и Хулуси Акар.


РИА Новости: Гърция призова за обявяване за незаконни споразуменията между ПНС на Либия и Турция
Гърция се застъпва за мирно уреждане в Либия и счита за изключително важно освен мира да бъдат обезсилени споразуменията между Триполи и Турция, заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас след преговорите в Атина с кипърския си колега Никос Христодулидис, цитиран от РИА Новости.

След разговорите между Дендиас и Христодулидис журналистите поискаха коментар за развитието на ситуацията около Либия - среща на двете враждуващи страни в Москва, планове за конференция за Либия в Германия, преговори между турския президент и италианския премиер.

"За нас е решаващо и много важно, в допълнение към мира в средиземноморската страна, признаването на тези две така наречени споразумения за недействителни. Следователно нашите дейности в по-широк контекст преследват именно тези цели", каза Дендиас

Според него в сряда той ще обсъди този въпрос с мароканското ръководство, а след това в Алжир и Тунис.

"Във всеки случай това е предмет на нашите дискусии с всички страни от региона и Персийския залив, както и с нашите партньори в Европейския съюз. Това са нашите приоритети", заяви Дендиас.

Според него споразуменията на Турция с правителството на Триполи явно нарушават международното право, нямат юридическа сила, нарушават суверенитета на трети страни в Средиземноморието, дестабилизират ситуацията както в самата Либия, така и в по-широкия регион.

Дендиас каза, че е обсъдил с външния министър на Кипър координацията на двете страни относно прилагането на инициативи като неотдавнашното подписване на споразумението за газопровода EastMed и партньорствата със страните от региона.

„Независимая газета“: Москва не можа да задържи на една маса враждуващите страни в Либия
Москва не можа да задържи на една маса враждуващите страни в Либия, коментира провелите се Москва преговори за уреждане на либийския конфликт, руският вестник “Независимая газета“.

Русия разчита на мирно разрешаване на конфликта в Либия. В Москва бе направен опит за убеждаване на ключовите участници в гражданската война в тази северноафриканска държава да постигнат споразумение: лидера на правителството на Националното съгласие (ПНС) Файез Сарадж и ръководителя на Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар.

Преговорите в Москва, очевидно подготвяни повече от един ден, не бяха обявени нито от руското външно министерство, нито от либийците. Очевидно до последния момент не беше ясно дали Сарадж и Хафтар ще отидат при тях. Самият факт на преговорите между тези двама лидери би бил дипломатическият успех както на Русия, така и на Турция - втората посредническа страна на междулибийския диалог. Освен Сарадж и Хафтар, в Москва пристигнаха турският външен министър Мевлют Чавушоглу и министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар. Тук те проведоха разговори с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

И двамата либийски лидери пристигнаха в Москва. Едва в края на деня член на една от структурите на ПНС, ръководителят на Висшия държавен съвет на Либия, Халед Мишри, заяви, че Сарадж отказва лични преговори със своя опонент. Той е готов да разговаря само с руските и турските колеги.

Ситуацията напомня на преговорите на участниците в сирийската гражданска война, които също общуват помежду си чрез посредници. Според Андрей Чупригин, старши преподавател в Школата по ориенталистика, решението на Сарадж да се откаже от личната комуникация с Хафтар се очакваше. В интервю за „НГ“ експертът припомни, че и двамата лидери се срещнаха в ОАЕ миналия февруари. След резултатите от тази среща Сарадж и Хафтар се съгласиха да участват в подготвената от ООН мирна конференция в либийския град Гадамес. Въпреки това през април ЛНА започна офанзива срещу Триполи.

„Сарадж вярва, че Хафтар го е измамил. Сега той поставя изтеглянето на бойците на ЛНА от Триполи като условие за лични преговори. И това категорично не устройва Хафтар. Той изразходва твърде много усилия, за да се приближи до столицата “, каза Чупригин. Според него Хафтар отиде на преговори в Москва под значителен натиск от страна на Русия, ОАЕ и Египет. Ръководителят на ЛНА има за цел да превземе Триполи. Следователно е малко вероятно мирните споразумения с негово участие да са трайни, каза експертът.

Подробностите на споразумението, което трябваше да бъде обсъдено в руската столица в навечерието, позовавайки се на източниците му, очерта телевизионния канал Al-Arabiya. Според него московските споразумения предвиждат изтеглянето на враждуващите сили и международния контрол върху примирието от страна на ООН и Русия, които ще получат правото да изпращат инспекции за наблюдение.

Важно е, че в съответствие със споразумението, контролът върху газовите и нефтените находища ще остане в ЛНА. Сега в ръцете й е почти целия „петролният полумесец“ - район близо до град Сирт. Почти 80% от доказаните запаси на нефт в страната са концентрирани там. Наистина, износът на петрол от Хафтар е изпълнен със значителни трудности. Като се има предвид фактът, че Либия не е свързана по тръбопроводи със съседните страни, търговията с въглеводороди е невъзможна тук, освен по море. Но не всички пристанища с петролни терминали са в ръцете на ЛНА. Освен това на ниво ООН е признато само едно правителство - ПНС. Контролираният от Хафтар парламент, който заседава в Тобрук, няма право да продава петрол, въпреки че фактически ЛНА се занимава с тази търговия. По споразумение пристанищата, както въздушни, така и морски, ще бъдат „под международно наблюдение“. Предполага се, че подобно разделение на сферите на влияние ще бъде от полза както за Хафтар, така и за Сарадж, тъй като ще им позволи да участват съвместно в експлоатацията на природните ресурси.

Специална клауза на споразумението се отнася до Турция. В началото на януари военните от тази страна пристигнаха в Триполи по покана на правителството на Сарадж. Размерът на турския контингент все още е малък и той не е предназначен за офанзивни операции. Съдейки по изявленията на представителите на ПНС, той включва предимно бойци на силите на ПВО, което е логично: Хафтар има безспорно превъзходство в авиацията. Военновъздушните му сили периодично бомбардират Триполи, без да срещнат голяма съпротива. Споразумението предвижда мораториум върху по-нататъшното навлизане на турските войски в Либия. Така че те ще могат да защитят Триполи, но не и да напредват.

Предполага се, че либийският мирен процес ще бъде продължен на конференция в Берлин, която ще събере представители на страните-посредници и конфликтните страни. Медиите посочиха датата - 19 януари. Посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Берлин е предвидено за този ден. Представителят на германското правителство Щефан Зайберт заяви пред журналисти в понеделник, че въпреки че конференцията се подготвя, точната й дата все още не е определена. Междувременно Ердоган заяви, че преговорите в Москва се провеждат "по позитивен начин" и изрази увереност, че споразумението за мирно уреждане в Либия ще бъде подписано "в близко бъдеще".


ТАСС: Споразумението за примирие отчита предложенията на Хафтар
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че предложенията на командира на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар са взети предвид в текста на споразумението за примирие в Либия, съобщи Anadolu Agency след резултатите от преговорите за Либия в Москва, цитирана от TACC.

"В резултат на това представихме проект на споразумение, което включва възможни модели за прекратяване на огъня. Този проект взе предвид направените предложения, особено от Хафтар", заяви турския външен министър, цитиран от агенцията.

Според Чавушоглу, "ако Хафтар подпише това споразумение утре сутринта, тогава ръководителят на правителството на Националното съгласие (ПНС) Файез Сарадж и Хафтар ще фиксират в писмена форма ангажиментите за прилагане на прекратяването на огъня".

Сарадж и Хафтар участват в преговорите в Москва, които започнаха под егидата на министерствата на външните работи и отбраната на Русия и Турция. В полунощ на 12 януари влезе в сила примирие между враждуващите страни в Либия като част от инициатива, предложена от президентите на Руската федерация и Турция.


РИА Новости: Страните от либийския конфликт се договориха за примирие
Страните в конфликта в Либия се задължават да спазват примирието без предварителни условия, се казва в проекта за окончателно споразумение на преговорите за Либия, който е на разположение на РИА Новости.

"Участниците в междулибийските преговори за мир в Москва се съгласиха ... да гарантират, без предварителни условия, спазването на прекратяването на военни действия, влязло в сила на 12 януари 2020 г. в 0 часа 00 минути", гласи текстът на проекта за окончателно споразумение.

Както по-рано съобщи кореспондент на РИА Новости, преговорите между министрите на външните работи и отбраната на Русия и Турция с представители на враждуващите страни в Либия отнеха повече от шест часа в Москва. Основните въпроси са параметрите и възможността за подписване на споразумение за примирие между правителството на Националното съгласие (ПНС) на Либия на Файез Сарадж и Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар. И двамата политици пристигнаха по-рано в Москва. Председателят на Висшия държавен съвет на Либия Халед Мишри, който подкрепя ПНС и председателят на парламента Акиля Салех, който подкрепя ЛНА, също са в руската столица.


Reuters: Ердоган: Разговорите между турската, руската и либийските делегации вървят добре
Разговорите между враждуващите страни в Либия в Москва, подкрепени от турски и руски служители, вървят добре, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в понеделник, като добави, че Анкара работи за това примирието да стане постоянно, цитира думите му Reuters.

Съперническите лидери на Либия провеждат преговори за мир в Москва. Турция и Русия, които подкрепят противоположните страни в конфликта, настоятелно ги призовават страните да подпишат обвързващо примирие за прекратяване на деветмесечна война и да проправят път за постигане на споразумение.

Говорейки заедно с италианския премиер Джузепе Конте в Анкара, Ердоган заяви, че ще присъства на среща на върха в Берлин в неделя, за да обсъди събитията в Либия, заедно с Конте и руския президент Владимир Путин.


ТАСС: Либийската национална армия няма да се оттегли от позициите си край Триполи
Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар, остава на позицията си в района на столицата Триполи и няма да изтегли войските си, съобщава новинарският портал Afrigatenews, според изявление, издадено в понеделник от командването на ЛНА и цитирано от TACC.

"Ние се ангажираме да освободим цялата земя на Либия от въоръжените милиции и терористичните групировки", се казва в съобщението. „Уверяваме ви, че силите на Армията остават на всичките си позиции в столицата, не са се оттеглили и няма да отстъпят нито една крачка от тях."


Anadolu Agency: Турският президент се надява на подписване на примирие в Либия
Турция се надява скоро да стане подписването на прекратяване на огъня в Либия, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция в турската столица Анкара заедно с премиера на Италия Джузепе Конте, цитира думите му Anadolu Agency.

"Особено се надявам скоро да се подпише споразумение за прекратяване на огъня в Либия", заяви Ердоган.

В неделя враждуващите страни в конфликта в Либия обявиха прекратяване на огъня в отговор на призив на Ердоган и неговия руски колега Владимир Путин.

Прекратяването на огъня влезе в сила в полунощ местно време, а събитието бе отбелязано с фойерверки в Триполи.
Конте, който е на посещение в Турция от своя страна заяви, че прекратяването на огъня в Либия ще проправи пътя за важна възможност страната да навлезе в мирен процес.


AFP: Примирието в Либия отвори столичното летище в Триполи
Летището на либийската столица, затворено от миналата седмица, отвори врати в понеделник след примирието, което влезе в сила след девет месеца военни действия за контрол над столицата Триполи, предава AFP.

Националният превозвач на Libyan Airlines заяви, че полетите са възобновени от и до летище „Митига“, а други частни авиокомпании също са възстановили навигацията.

„Митига“ беше цел на няколко въздушни нападения и ракетни удари, след като военните сили на Халифа Хафтар започнаха офанзива миналия април, за да завземат столицата от базираното в Триполи правителство на Националното съгласие (ПНС)

Оттогава то се затваря периодично, включително след подновени атаки миналата седмица.

Очаква се воюващите страни да подпишат споразумение в Москва за условията на примирието, което влезе в сила в полунощ, неделя, като очаква то да доведе до прекратяване на сраженията, които обхванаха Либия след въстанието през 2011 г., при което беше убит дългогодишният диктатор Муамар Кадафи.

Разположено източно от столицата, „Митига“ е бивша военна авиобаза, използвана за граждански трафик, след като международното летище в Триполи беше тежко повредено при боевете през 2014 година.

ТАСС: Файез Сарадж е отказал да се срещне с Халифа Хафтар
Ръководителят на правителството на Националното съгласие(ПНС) на Либия Файез Сарадж отказа да се срещне с командира на Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар, съобщи председателят на Висшия държавен съвет на Либия Халед ал Мишри, цитиран от TACC.

"Ние отказахме да се срещнем с Хафтар. Преговорите в Москва продължават с представители на Турция и Русия", цитира думите му телевизионният канал Al Arabiya.

Reuters: Урсула фон дер Лайен приветства преговорите за мир в Либия
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства преговорите за прекратяването на военните действия в Либия, инициирани от Турция и Русия, но предупреди, че ООН трябва да има водеща роля в процеса на възстановяването на страната, предава Reuters.

„Примирието е първата стъпка в правилната посока, но това, от което се нуждаем е процес за консолидиране, възстановяване и правителство на единството. Има още дълъг път. Това трябва да е процес, воден от ООН“, каза тя пред репортери.


РИА Новости: Германия приветства споразумението за прекратяването на огъня в Либия
Берлин приветства споразумението за прекратяването на огъня в Либия, което се очаква да бъде подписано в Москва, заяви говорителят на германското правителство Щефан Зайберт, предава РИА Новости.

„Германското правителство приветства това споразумение за прекратяването на огъня, което влиза в сила, и е свързано с усилията на президентите на Турция и Русия (Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин). Ако то бъде потвърдено, това ще стане основата, на коята ще бъде възможна и конференцията (планирана в Берлин за войната в Либия)“, за говорителят.

По-рано през януари лидерите на Русия и Турция излязоха с инициатива за прекратяване на военните действия в Либия от 12 януари 2020 г.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че представители и на двете враждуващи в Либия страни са пристигнали в Москва и скоро ще се присъединят към преговорите.

ТАСС: Примирието в Либия предвижда контрол на ООН над страната и мораториум върху разполагането на турски войски на нейната територия
Споразумението за прекратяване на военните действия в Либия, което се очаква да бъде подписано в Москва, предвижда изтеглянето на силите на враждуващите страни, мораториум върху разполагането на турските войски в страната и международен мониторинг на спазването на мирните договорености, предава TACC, като се позовава на телевизионния канал Al Arabiya.

„Споразумението предвижда взаимно и безусловно изтегляне на войски и спиране на разполагането на турски сили в Либия“, съобщава телевизията.
„Армията ще гарантира безопасността на нефтените и газови находища“.

Една от страните, според информацията, която ще следи за спазването на примирието ще бъде Русия, която ще изпрати свои делегации в Либия, които да наблюдават ситуацията. Освен това ООН също ще следи за спазването на споразумението. Под международен надзор ще се намират морските пристанища и летищата на страната.

Уговорено е и разоръжаването на някои либийски паравоенни организации. Либийската национална армия (ЛНА) и правителството на Националното споразумение ще си разпределят правомощията и задачите на кабинета. Очаква се ЛНА да поеме „мисията за борба с тероризма“.

ТАСС: Кремъл ще каже своевременно дали Путин ще вземе участие
Пресслужбата на Кремъл е заявила, че своевременно ще уведоми обществеността дали руския президент ще вземе участие в насрочената за 19 януари в Берлин международна конференция за Либия, като засега не е предоставила повече информация по въпроса, предава TACC.

„Ще съобщим своевременно“-отговориха от пресслужбата на Кремъл на въпрос за евентуалното участие на руския президент в международната конференция за Либия.
Както по-рано съобщи Reuters, Германия планира да проведе международна конференция за разрешаване на конфликта в Либия на 19 януари. Според информацията турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще пристигне в Берлин, за да участва в конференцията.

На 11 януари на пресконференция след разговори с канцлера Ангела Меркел в Москва руският президент Владимир Путин нарече „своевременна“ инициативата на Германия да проведе международна конференция за Либия в Берлин. Според него, за да може тази конференция "да донесе осезаеми резултати", е необходимо да се гарантира участието в нея "наистина заинтересовани да помогнат на либийското урегулиране държави", а решенията "трябва да бъдат съгласувани в предварителния план със страните в либийския конфликт".

По-рано германските власти инициираха международни консултации за положението в Либия с участието на висши представители на няколко държави, включително Русия, която беше наречена „Берлинският процес“. Заявената цел беше да подкрепи усилията на специалния представител на генералния секретар на ООН за Либия Гасан Саламе.

Първите консултации се проведоха в Берлин на 17 септември. На срещата присъстваха специалният представител на президента на Руската федерация за Близкия изток и Африка, заместник-министърът на външните работи Михаил Богданов, както и представители на Обединеното кралство, Египет, Италия, Обединените арабски емирства, САЩ, Турция, Франция, Лигата на арабските държави и Европейския съюз.

Reuters: Берлин планира международна среща на върха за Либия на 19 януари
Германия планира да проведе среща на върха за Либия на 19 януари, предава Reuters, като се позовава на информация от двама участници в подготвителните преговори.
Междувременно от Анкара потвърдиха, че държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Берлин, без обаче да представят допълнителни подробности.
В рамките на еднодневната си визита в Москва в събота, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел съобщи, че Берлин ще бъде домакин на мирни преговори между враждуващите страни в Либия. Целта е – съгласно думите й, Либия да се превърне в суверенна и мирна държава.

Мария Захарова: Представителите на враждуващите страни в Либия пристигнаха в Москва
Представители на враждуващите страни в Либия са пристигнали в Москва и скоро ще вземат участие в руско-турската среща на ниво ръководители на Министерството на външните работи и Министерството на отбраната. Това написа на страницата си във „Фейсбук“ официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава TACC.
„В съответствие с постигнатите в Истанбул споразумения между президентите на Русия и Турция, днес започна руско-турска среща на ниво ръководители на Министерството на външните работи и Министерството на отбраната относно Либия. Представителите на страните в Либия пристигнаха и скоро ще се присъединят към преговорите", отбеляза дипломатът.
Снимката, публикувана от Захарова, показва министрите на външните работи и отбраната на Русия и Турция на кръгла маса във външното министерство в Москва, специалният пратеник на руския президент за страните от Близкия изток и Африка Михаил Богданов и директорът на отдела за Близкия изток и Северна Африка Александър Кинчак също участват в разговорите.
Делегациите на Руската федерация и Турция седят един срещу друг. Между тях остави празни столове. На една от тях има табела с надпис: „Либия“, но в нея не се уточнява дали мястото е запазено за представител на правителство на националното единство или за временния кабинет на Абдула Абдурахман ал Тани, подкрепен от Либийската национална армия на фелдмаршал Халифа Хафтар.
В полунощ срещу неделя влезе в сила режимът за прекратяване на огъня в Либия, предложен от президентите на Руската федерация и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган на 8 януари. Очаква се в рамките на деня в Москва да бъде подписано и официално споразумение за прекратяване на огъня между враждуващите страни в Либия.

AFP: Макрон настоява за „надеждно и трайно" прекратяване на огъня в Либия
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон призова за „надеждно и трайно“ прекратяване на огъня в Либия с оглед очакванията двете страни в конфликта да подпишат споразумение в Москва, предава AFP, като се позовава на съобщение от Елисейския дворец.
„Президентът подчерта необходимостта прекратяването на огъня, което трябва да бъде обявено, да бъде надеждно, трайно и проверимо", обявиха от Президентството в Париж след телефонния разговор между Макрон и руския държавен глава Владимир Путин в неделя.

„Интерфакс“ (Русия): Представители на враждуващите страни в конфликта в Либия се срещат в Москва
В Москва днес (13 януари) ще се проведат разговори между представители на базираното в Триполи правителство на Националното съгласие на Файез Сарадж и командира на националната армия Халифа Хафтар, който е поддръжник на кабинета в Тобрук, предава “Интерфакс“.
"В контекста на осъществяването на инициативата на президентите на Руската федерация и Турция (Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган), която беше обявена на срещата в Истанбул, днес (13 януари) ще се проведат контакти между страните (в конфликта в Либия) в Москва под патронажа на ръководителите на външните министерства и министерствата на отбраната на Русия и Турция", се казва в изявлението за срещата.
„Очаква се Сарадж, Хафтар и представителтие на други либийски страни да участват в тези преговори“, отбелязаха още от руското външно министерство.
Правителството на Националното съгласие в Триполи по-рано се съгласи да прекрати военните действия, като на това се съгласиха и от опозицията.
В Либия в момента се води конфликт между правителството в Триполи, което разполага и с международно признание, както и между силите на Хафтар, които подкрепят властите в Тобрук и владят по-голямата част от страната.

ТАСС: Мевлют Чавушоглу и Хулуси Акар пристигат на посещение в Москва
Първият дипломат на Анкара Мевлют Чавушоглу и турският министър на отбраната Хулуси Акар пристигат на посещение в Москва, предава TACC.
„Такова посещение се очаква“, увериха от външното министерство в Москва, отговаряйки на съответния въпрос миналата седмица.
По-рано за предстоящото посещение на турския външен министът и министъра на отбраната в руската столица бе съобщено от вестник Milliyet. Според изданието в турската делегация ще бъде бъде включен и ръководителят на турското национално разузнаване Хакан Фидан.

„Интерфакс“: Силите на Халифа Хафтар обявиха примирие
Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар обяви, че е готова да въведе режим на прекратяване на огъня, предава руската агенция ”Интерфакс“.
От ЛНА предупредиха, че няма да водят военни действия само при условие, че противостоящите им в района на Триполи сили на признатото от ООН правителство на страната няма също да води военни действия.
Турските медии твърдят, че това съобщение е последвано след телефонните разговори между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.
Освен това се очаква, че днес в Истанбул ще пристигне ръководителят на признатото от ООН правителство на националното съгласие (ПНС) на Либия Файез Сарадж. Той отбеляза, че оценява инициативата на Русия и Турция за организиране на примирие между страните в конфликта в Либия. В същото време либийският премиер предупреди, че е съгласен на прекратяване на огъня само ако Хафтар изтегли войските си от столицата на страната.