Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Появиха се съмнения за „руска следа“ и в самолетната катастрофа в Иран

09 януари 2020 | 13:42

Ден след самолетната катастрофа край Техеран, при която загинаха 176 души от различни националности, официалната версия за техническа повреда на борда изглежда бе посрещната с висока доза съмнение.
В интернет пространството се появи информация, че са открити на фрагменти от руска ракета в близост до мястото на катастрофата. Това стана причина да се заговори за „руска следа“ в трагедията.
Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов оповести основните версии, до които са стигнали за причините за катастрофата на самолета в Иран: „Разглеждат се различни версии за внезапната катастрофа на самолета, сред основните са поражения върху самолета от противовъздушна ракета, включително от зенитноракетен комплекс „Тор“.
По неговите думи, група от 45 украински ескперти, която е пристигнала в Иран в ранните часове на 9 януари, ще търси фрагменти от ракетата, която може да е ударила пътническия самолет.
Разглеждат се и други версии за катастрофата, сред които сблъсък с безпилотен летателен апарат и техническа неизправност, довела до експлозия в двигателя на машината. Последният вариант, който украинските органи разглеждат е експлозия вътре в самия самолет, която може да е била предизвикана от терористичен акт.
В Техеран продължават да подкрепят версията за техническа неизправност и отказват да предадат „черните кутии“ на самолета на американски авиационни експерти.


„Обозреватель“ (Украйна): Руска ракета може да е свалила украинския пътнически самолет, разбил се близо до Техеран
Сред възможните версии за причините за катастрофата на самолета на Международни авиолинии на Украйна се разглежда и възможността от това той да бил свален от руска ракета, изстреляна от зенитно-ракетна система „Тор“. Това заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексей Данаилов в свое съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, пише киевското издание “Обозреватель“.
По неговите думи, група от 45 украински ескперти, която е пристигнала в Иран в ранните часове на 9 януари, ще търси фрагменти от ракетата, която предполагаемо е ударила пътническия самолет.
Данаилов подчерта, че делегацията разговаря с компетентните органи на Иран, включително с техеранската Международна организация за гражданска авиация. Разглеждат се общо четири версии, за това каква може да е била причината за катастрофата.
Първата възможност е самолетът да е бил удерен от ракета, изстреляна от зенитно-ракетна система за противовъздушна отбрана, в това число руска такава – „Тор“. Според Данаилов украинските органи са получили информация, че са били открити фрагменти от руска ракета в близост до мястото на инцидента.
Втората възможност е самолетът да се е сблъскал с безпилотен летателен апарат. Третата възможност е техническа неизправност, довела до взрив в двигателя на самолета. Последният вариант, който украинските органи разглеждат е експлозия вътре в самия самолет, която може да е била предизвикана от терористичен акт.
Данаилов уточни, че в състава на комисията, която разследва трагедията, в която загинаха 176 души, има специалисти, които са участвали и в международното разследване на катастрофата на малайзийския самолет (полет МН-17), който се разби през 2014 г. в украинското въздушно пространство. Според информацията, която се появи тогава той е бил ударен от руска ракета „Бук“.
„Понастоящем нашата комисия се съгласува с иранските власти по въпроса за посещението на мястото на катастрофата и възнамерява да търси останки от руска зенитна ракета „Тор“, за която разбра от данни от интернет. Ние използваме всички резултати от разследването на самолета на Boeing, полет МН-17, за да установим истината за катастрофата на украинския самолет в Техеран“, твърди Данаилов.
Той подчерта, че дипломатическите преговори с иранската страна дават надежда за сътрудничество между двете държави по всички въпроси, включително участието на Киев в дешифрирането на черната кутия на разбилия се самолет .
„Разследването за смъртта на украинските граждани се намира под личния контрол на президента на Украйна (Владимир Зеленски), и всички данни, които могат да бъдат публикувани, ще бъдат предоставени на украинското общество и на медиите“, обеща Данаилов.
Както по-рано стана ясно, самолетът Boeing 737-800 на „Международни авиолинии на Украйна“, на борда на който имаше 167 пътници и 9 души екипаж, се разби на 8 януари, малко след като излетя от летището в Техеран. Всички пътници, както и екипажа на самолета загинаха в катастрофата, включително 11 души с украинско гражданство. От авиокомпанията заявиха, че самолетът е успял да се изкачи на височина 2400 м преди да се разбие, което според тях означава, че вероятността от пилотска грешка е минимална. Възможно е той да е бил свален от иранските системи за противовъздушна отбрана, според неофициална информация.

Reuters: Украинските разследващи органи ще търсят руски ракети близо до останките от самолета, който се разби близо до Техеран
Разследващите катастрофата на украинския самолет, който се разби близо до Техеран, ще търсят останки от руска ракета близо до мястото, където падна той, предава Reuters. Това заяви в свое изявление Олексей Данаилов, секретар на Съвета за национална сигурност на Украйна. Той уточни, че украинските служби са получили информация от интернет, че самолетът може да е бил свален от руска ракета, вероятно изстреляна от ирански зенитно-ракетен комплекс.
Украйна разглежда всички възможни причини за катастрофата на самолета, който трябваше да пътува от Техеран до Киев, включително възможността от терористичен акт, ракета, сблъсък с безпилотен апарат или неизправност, твърди Данаилов.

РИА Новости: В Украйна излязоха с няколко версии за катастрофата на самолета в Техеран
Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов оповести основните версии, до които са стигнали за причините за катастрофата на самолета в Иран, предава РИА Новости. Той заяви пред местни медии, че в момента се провежда среща с участието на иранските власти и Международната организация за гражданска авиация.
„Разглеждат се различни версии за внезапната катастрофа на самолета, сред основните са поражения върху самолета от противовъздушна ракета, включително от зенитноракетен комплекс „Тор“. По-рано в интернет вече се появи информация, че са открити на фрагменти от руска ракета в близост до мястото на катастрофата. Други версии са сблъсък с безпилотен самолет или друг летящ обект, или (…) експлозия по технически причини, възможна е и експлозия вътре в самолета в резултат на терористичен акт", каза той.
Според Данилов представителите на Украйна са съгласни с иранските власти, че трябва да пътуват до мястото на катастрофата, където възнамеряват да търсят ракетни фрагменти, за да се потвърди или отхвърли първата версия.
По-рано стана ясно, че самолет Boeing 737-800 на „Межународни авиолинии на Украйна, изпълняващ курс към Киев, се е разбил малко след като е излетял от летището в Техеран. В катастрофата загинаха общо 176 човека, от които 167 пътници от Иран, Икрайна, Канада, Германия, Швеция и Афганистан.
До този момент Иран стигнаха до заключението, че самолетът се е запалил във въздуха, макар това ясно да се виждаше в по-рано публикувани видеокадри. Освен това обаче се установи, че треакторията на самолета сочи, че той се е обърнал обратно към летището, след като е излетял, въпреки че пилотите не са съобщили за извънредни ситуации.

ТАСС: Американските авиационни власти следят ситуацията около катастрофата на украинския самолет в Иран
Американските власти наблюдават ситуацията около катастрофата на Boeing 737 на Международни авиолинии Украйна в Иран и въз основа на приетите ограничения ще определят оптималната процедура. Това съобщи в сряда пред ТАСС началникът на отдела за връзки с медиите на Националния борд за сигурност на транспорта (NTSB) Кристофър О'Нийл.
"NTSB следи развитието на събитията, свързани с катастрофата на полет 752 на Международните авиолинии на Украйна и следва своите стандартни процедури за разследване на международни авиационни произшествия, включително като взема предвид дългогодишните ограничения за тази страна (Иран - бележка ТАСС). В съответствие с обичайните процедури NTSB работи с Държавния департамент и други ведомства на САЩ, за да определи оптималния ход на действие ", каза той.
Държавният департамент на САЩ и Федералната авиационна администрация (FAA) все още не са отговорили на въпроса на ТАСС дали американските власти възнамеряват да изпратят свои експерти в Иран, за да проведат разследване.

„Независимая газета“: Версията за авария на украинския самолет се поставя под съмнение
Бившият заместник-министър на инфраструктурата на Украйна Александър Кава заяви пред украинските медии, че в случая на катастрофата на самолет Boeing 737 на Международни авиолинии Украйна (МАУ), който извършваше редовен полет от Техеран до Киев, е необходимо да се проучат всички версии - особено като се има предвид че трагедията е станала в деня на обстрела от Иран на две американски военни бази в Ирак, цитира думите му руският вестник “Независимая газета“”.
В разговор с портала Страна.ua Кава припомни, че МАУ от отдавна финансови затруднения. „МАУ има сериозни финансови проблеми. Авиокомпанията не плаща таксите си на украинските авиодиспечери и на киевското летище „Бориспол“, заяви бившият заместник-министър. „Дългът вече се изчислява в милиарди гривни. Дългът към летището е приблизително съпоставим. “ Независимо от това, според Кава, дори и в трудната финансова ситуация, МАУ не спестява от въпросите свързани със сигурността.
„Техническите проблеми могат да възникнат със самолети и на тези компании, които имат нормално финансово положение. Засега не бих направил никаква връзка между тежкото финансово положение на МАУ и тази катастрофа. Необходимо е да се проведе разследване, да се анализират данните на полетните записващи устройства. Когато трагедията се случи на сушата, обикновено не е трудно да се намерят черните кутии ", обясни бившият служител. „В момента не бих изключил всички версии. Като се има предвид, че тази нощ беше неспокойна в Техеран - иранската страна нанесе удари срещу американските военни бази в Ирак, всякакви възможни причини за катастрофата са възможни при това положение. Включително терористичен акт. "
Кава подчерта: „Струва си внимателно да се проучи списъка на пътниците. „Имам такова предположение, че е имало много чужденци. Никога не е имало особено сериозни връзки между Украйна и Иран, но МАУ активно транспортира транзитни пътници до други страни през базата си на летище „Бориспол“. Също така не би трябвало да се изключва версията с терористичен акт“, каза бившият заместник-министър на инфраструктурата на Украйна. Според него „сблъсък с птици“ също може да причини самолетна катастрофа , като може да доведе до пожар в двигателя.
Засега версията за запалването на двигател е сред основните. Трагедията е станала рано сутринта на 8 януари, когато Boeing 737 е излетял от летището в Техеран. На борда е имало 167 пътници и 9 членове на екипажа, всички са загинали. Украинският външен министър Вадим Пристайко каза, че сред загиналите в полет PS 752 има 82 иранци, 63 граждани на Канада, 11 души от Украйна (2 пътници и 9 членове на екипажа), от Швеция - 10 души, граждани на Афганистан - 4 души, по трима от Германия и Великобритания. Катастрофата съвпадна във времето с ответната атака на Иран срещу американските позиции - като отмъщение за смъртта на влиятелния ирански генерал Касем Сюлеймани.

AFP: Иран няма да предостави черните кутии на украинския самолет на САЩ
Иранските авиационни власти заявиха, че няма да предадат на САЩ намерените черни кутии на разбилия се рано сутринта самолет, при което загинаха всички 176 пътници и екипаж, предава AFP.
"Няма да дадем черните кутии на производителя (Boeing) и на американците", заяви ръководителят на Иранската организация за гражданска авиация Али Абедзадех, цитиран от агенция Mehr.
"Все още не е ясно в коя държава ще изпратим черните кутии за разследването", добави той.
След катастрофата на полет PS752 на Международни авиолинии Украйна, малко след излитането от Техеран рано сутринта, Иран заяви, че е намерил двете черни кутии на самолета.
Абедзадех заяви, че въз основа на международните авиационни правила, правото да проведе разследването е страната, в която е станала катастрофата.
"Тази катастрофа ще бъде разследвана от Иранската авиационната организация, но украинците могат да присъстват по време на разследването на инцидента", добави той.
Съгласно правилата на Международната организация за гражданска авиация, чийто членове са Иран, Украйна и САЩ, разследванията на въздушните катастрофи се водят от страната, в която е станал инцидентът.
Според авиационните експерти обаче страните, които са способни да анализират черни кутии, са малко - Великобритания, Франция, Германия и САЩ.

CNN: Самолетната катастрофа в Иран: 176 загинали от различни националности, черните кутии са намерени
Самолетът „Боинг 737“ на „Международни авиолинии Украйна“, се разби рано тази сутрин на територията на Иран с 167 пътници на борда и девет души екипаж, предава американският новинарски канал CNN.
По данни на летищните власти всички на борда са загинали. Сред тях са 82 иранци, 63 канадци и 11 украинци, потвърди украинският външен министър Вадим Пристайко. Сред жертвите имаше и 10 шведи, четирима афганистанци, трима германци и трима британски граждани, допълни първият дипломат на Киев.
Украинското посолство в Техеран замени предишното си изявление, според което терористична дейности или ракетна атаки са изключени като причини за катастрофата на самолета. „Информацията за причините за катастрофата на самолета се изяснява от комисия", се казва в съобщението.
Иранската информационна агенция ISNA по-рано съобщи, че катастрофата е причинена от технически проблем. Иранската служба за гражданска авиация заяви, че е започнала разследване.
Президентът на авиокомпанията Евгений Дихне заяви, че летището в Техеран не е „лесно“. Пилотът е преминал през „няколко години" обучение, допълни той. „Невъзможно е да има грешки от екипажа", е заключението на Дихне.
Открити са гласовият рекордер от пилотската кабина и „черната кутия“ с данните за полета от самолета, съобщи иранският държавен оператор IRIB. Те биха могли да предоставят решаващи доказателства за случилото се със самолета, довело в крайна сметка до катастрофата.