Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Заседание на НАТО след ликвидирането на Сюлеймани

06 януари 2020 | 11:59

Посланиците на страните-членки на НАТО провеждат извънредна среща в седалището на Алианса в Брюксел във връзка с ескалацията на напрежението в Близкия изток след американските удари, при които бе ликвидиран генерал Касем Сюлеймани – командир на спецчастите „Кудс“ на Иранската ислямска революционна гвардия.
„НАТО ще обърне внимание на ситуацията в региона“, заяви официален представител на организацията преди началото на срещата. „Генералният секретар (Йенс Столтенберг) реши да проведе тази среща на посланиците на НАТО, след като се консултира със страните-членки“, допълни той.
Влошаването на ситуацията в Ирак и отношенията между САЩ и Иран след американския въздушен удар близо до Багдад, ще бъдат обсъдени също и на планирана среща на началниците на генералните щабове на страните от НАТО. Тя ще се проведе на 14 януари в Брюксел, разкри дипломатически източник от мисията на една от европейските държави към Алианса.
Междувременно в Техеран се прощават с тленните останки на Сюлеймани на специална церемония, водена от Върховния духовен лидер на Иран – аятолах Али Хаменей. На нея се изказа и дъщерята на убития генерал – Зейнеб, която предрече смъртта на американските войници в Близкия Изток и „черни дни за САЩ и Израел".


TACC: Йенс Столтенберг: Всички страни от НАТО са съгласни, че Иран никога не трябва да има ядрено оръжие
Всички страни от НАТО се съгласиха на спешна среща на Северноатлантическия съвет, че Иран никога не трябва да получава ядрени оръжия, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на брифинг след срещата, цитиран от TACC.

"От няколко години страните от НАТО изразяват загриженост относно дестабилизиращите дейности на Иран в региона на Близкия Изток. Съгласихме се, че Иран никога не трябва да получава ядрени оръжия и изразихме загриженост от тестовете на Иран за ракети, които могат да достигнат до Европа", каза той.

Страните от Алианса призоваха Иран да се въздържа от провокации и насилие след убийството на генерал Касем Сюлеймани в резултат на американски въздушен удар.

"Съединените щати информираха НАТО за ситуацията в региона, включително за неотдавнашните атаки срещу военната коалиция в Ирак, както и за въздушния удар срещу генерал Сюлеймани," каза генералният секретар на НАТО. "На нашата среща страните от НАТО призоваха за сдържаност и деескалация. Иран трябва да се въздържа от нови провокации и насилие."

Според Столтенберг всички страни от НАТО "изразиха пълна подкрепа за борбата срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия и призоваха за "подкрепа на мисията на НАТО в Ирак, която бе преустановена поради съображения за сигурност.

"НАТО остава в тесен контакт с иракските власти, така че дейностите на военните инструктори на Алианса в страната за обучение на иракските военни да се възобновят в близко бъдеще", продължи генералният секретар. "Каквото и да правим, безопасността на нашия персонал е от ключово значение за нас."


Reuters:Иракският премиер: Ирак и САЩ трябва да работят заедно за изтегляне на американските войски
Премиерът на Ирак Адел Абдул Махди заяви на американския посланик в Багдад Матю Тюлер, че и двете страни трябва да работят заедно по прилагането на иракската парламентарна резолюция за изтеглянето на чуждите войски, предава Reuters.

„Премиерът подчерта важността на взаимното сътрудничество за осъществяването на изтеглянето на чуждестранни войски, в съответствие с резолюцията на иракския парламент, и за установяването на отношенията със Съединените щати на подходяща основа“, се казва в изявлението на кабинета му.

„Той подчерта колко опасна е ситуацията в момента и нейните потенциални последици, като добави, че Ирак прави всичко възможно, за да предотврати преминаването й в открита война.“


ТАСС: САЩ се опитват да получат подкрепа от страните от НАТО за действията си в Ирак
САЩ се опитват да получат подкрепа от страните от НАТО за действията си в Ирак, включително за убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани. Това съобщи дипломатически източник в Брюксел, където в 15:00 (17:00 по московско време) се откри спешно заседание на Северноатлантическия съвет, за да се обсъдят последиците от американския въздушен удар близо до Багдад. САЩ очакват от Алианса спазване на североатлантическата солидарност, предава TACC.

"Американската страна в своите контакти със съюзниците изисква подкрепа за контртерористичните операции на Пентагона в Ирак и Сирия, включително скорошни въздушни нападения", каза източникът. "Съединените щати подчертават важността на поддържането на единството на антитерористичната коалиция в Ирак и Сирия и спазването на принципа на атлантическата солидарност."

Непланирано заседание на Съвета на НАТО на ниво посланици бе свикано в Брюксел, за да се обсъди рязкото влошаване на ситуацията в Близкия изток в резултат на действия на САЩ. Вашингтон и неговите партньори в НАТО са обезпокоени от възможната необходимост да изтеглят силите си от Ирак, което на практика ще лиши американската коалиция от плацдарм за операции в Ирак и Сирия, където американските позиции вече на практика са загубени. Според източници на ТАСС, в тази ситуация ключова за ролята на НАТО ще бъде позицията на Турция, която все още не е готова да предостави на САЩ и НАТО достатъчно възможности за разполагане на сили на нейната територия за действия срещу съседни държави.

ТАСС: Армията на Ирак ограничи придвижването на силите на международната коалиция в страната
В рамките на механизма за изтегляне на международните сили от неговата територия, Ирак ограничи придвижването на наземните и въздушните сили на международната коалиция в държавата. Това, както предава новинарският портал Al Mawazin, е заявил в понеделник официалният представител на главнокомандващия въоръжените сили на републиката Абдел Карим Халаф, предава ТАСС.

„Иракските власти са подготвили механизъм за изтегляне на американските войски от страната. Функциите на силите на международната коалиция ще бъдат ограничени само до консултативна роля, доставка на оръжие и обучение [на иракските сили], а въоръжените му сили ще напуснат“.

"Правителството е ограничило действията на международните сили както на земя, така и във въздуха“, каза Халаф. „Сега им е забранено да извършват всякакви движения“.

Според него САЩ провеждат отделни операции без знанието на главното командване на въоръжените сили. „Последните американски удари са глупост, с която не можем да се примирим“, каза той, като посочи, че командирът на специалните сили Кудс от Ислямския революционен гвардейски корпус (елитни части на иранските въоръжени сили) Касем Сюлеймани, който беше убит при удар на САЩ, е бил гост на Ирак, който не е трябвало да бъде атакуван“. „Присъствието на Сюлеймани беше вътрешна работа на Ирак“, заключи генералът.

РИА Новости: Ирак започна подготовка на механизъм за изтегляне на чуждестранните войски от страната
Иракските власти започнаха да подготвят механизъм за изтегляне на американските войски от страната. Това обяви представителят на командващия въоръжените сили на страната Абдел Керим Халф, предава РИА Новости.
„Действията на международната коалиция в Ирак ще бъдат ограничени до консултации, въоръжение и обучение на войски, а въоръжените сили ще напуснат Ирак <...> Последните американски атаки - глупост, срещу която е невъзможно да запазим мълчание", подчерта Халф.
Той посочи, че „иракското правителство е ограничило движението по земя и въздух на силите на международната коалиция и няма да им позволи да се движат навсякъде". Според Халф, Вашингтон не е информирал генералното командване на иракските въоръжени сили за своите операции.
На 29 декември САЩ нанесоха удари по съоръженията на шиитската групировка „Катаиб Хизбула“ в Ирак и Сирия. Пентагонът обясни, че операцията е отговор на атаката на групировката срещу иракската база край Киркук, при която бе убит американски гражданин, а четирима военнослужещи на Вашингтон бяха ранени.
След това бе щурмувано американското посолство в Багдад. САЩ отговориха с убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани, смятан за организатор на тези акции. Багдад разглежда тези атаки като нарушение на условията за разполагане на американските военни в Ирак.
Иракският парламент поиска правителството да гласува изтеглянето на американските войски от страната. След това държавният глава на САЩ Доналд Тръмп заплаши Ирак със санкции в случай на „враждебни" действия от страна на Багдад. Той подчерта, че е готов да наложи санкции срещу Ирак, „каквито никога не са виждали досега", и добави, че американските военни не смятат да напускат страната, докато Багдад не плати за изградената от тях авиобаза.

Euronews: Тръмп защити заплахата си да унищожи културното наследство на Иран
Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити заплахите си да унищожи обекти от културното наследство на Иран, ако страната изпълни заканите си да предприеме ответни мерки за убийството на генерал Касем Сюлеймани, предава Euronews.
В неделя американско време, когато се завърна във Вашингтон от почивката си във Флорида, той повтори заплахата, която е в разрез с международното право.
„На тях им е позволено да убиват наши хора. Позволено им е да измъчват и осакатяват нашите хора. . Позволено им е да използват пътни бомби и да взривят хората ни. А на нас не ни е позволено да докосваме техните културни обекти? Няма да стане така“, заяви Тръмп пред журналистите.
Предупрежденията на американския лидер са в противоречие с разбиранията на някои служители на администрацията. Един американски служител по националната сигурност заяви, че президентът е хванал мнозина в администрацията неподготвени и е подизвикал вътрешни обаждания на други в правителството, включително Помпео, за да изяснят въпроса. Длъжностното лице, което не бе упълномощено да говори публично по въпроса, заяви, че е необходимо уточнение, с което да се потвърди, че американските военни умишлено няма да извършват военни престъпления.
По-рано в неделя Иран беше предупредил Тръмп, че бомбардирането на културно наследство „е военно престъпление“, като Техеран излезе с това предупреждение след заплахите на Тръмп, че ще атакува 52 ирански обекта, ако има репресии за убийството на командира Касем Сюлеймани.
Докато беше на почивка в своята резиденция Мар-а-Лаго във Флорида, американският президент написа в „Туитър“, че САЩ вече са се „прицелили в 52 ирански обекта (представляващи 52 американски заложници, взети от Иран преди много години), някои на много високо ниво и важни за Иран и иранската култура“.
Тръмп не определи целите, но добави, че те ще бъдат „ударени много бързо и много мощно“.
Според съобщения, в миналото Иран, който е дом на 24 обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, е охранявал големия комплекс-гробница на основателя на Ислямската република Аятолах Рухоллах Хомейни с ракети „земя-въздух“.
Иранският външен министър Джавад Зариф написа в „Туитър“ в неделя, че Тръмп вече е „извършил тежки нарушения на (международното) право“ при убийството на Сюлеймани на първо място и че „разрушаването на културни обекти е военно престъпление“.
Неговият колега, телекомуникационният министър Мохамед Джавад Азари Джароми, заяви, че Тръмп мрази културата - „като Ислямска държава, като Хитлер, като Чингис (Хан)“ и добави: „Тръмп е терорист в костюм“.

Военно престъпление?
Хагската конвенция от 1954 г., по която САЩ са страна, забранява на всички военни „преки бойни действия срещу културните ценности“.
Оона Хатауей, професор по международно право в Йейл и бивш служител по национална сигурност в юридическата служба на Министерството на отбраната, заяви, че заплахата на Тръмп представлява „доста ясно обещание за извършване на военно престъпление“.
Въпреки това, такива обекти могат да бъдат нападнати, ако са превърнати в законна „военна цел“, според Международния комитет на Червения кръст.
Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция през 2017 г., с която осъди унищожаването на обекти на културното наследство от действията на ИД и други въоръжени фракции в Сирия и Ирак.

„Легитимна цел“
Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че стратегията на Вашингтон за противодействие на Иран е да се насочи към „действителните лица, вземащи решения”, а не да се фокусира върху прокси сили в Ирак и другаде в Близкия изток.
Той заяви, че ако американските военни атакуват Иран в отговор на иранските действия, предизвикани от убийството на Сюлеймани, то тези удар ще бъдат легитимни според законите за водене на военни действия.
„Ще се държим вътре в системата“, обеща Помпео. „Винаги сме го правили и винаги ще го правим“.
Той добави: „Всяка мишена, която ударим, ще бъде легитимна цел и ще бъде обявена за мишена с една-единствена мисия - защита и предпазване на Америка“.
Той не се противопостави изрично на Тръмп за прицелването в обекти на културното наследство, но заяви, че президентът е „казал какво има предвид“ в своя „туийт“.

The Washington Post: Ликвидирането на Сюлеймани е предшествано от продължителен натиск на Помпео за по-агресивни действия срещу Иран
Ликвидирането на генерал Касем Сюлеймани е било предшествано от продължителен натиск от страна на държавния секретар на САЩ Майк Помпео за предприемането на по-агресивни действия срещу Иран, пише американското издание The Wasgington Post.
Официални представители на администрацията във Вашингтон, пожелали анонимност, разкриват, че държавният глава САЩ Доналд Тръмп е дал одобрение за операцията срещу Сюлеймани по настояване на Помпео и вицепрезидента Майк Пенс. От редакцията подчертават, че миналото лято първият дипломат на Вашингтон се провали в опитите си да убеди Тръмп за предприемането на по-крути мерки срещу Иран. Тогава бе свален американски дрон, припомня изданието.
Но неотдавнашните промени в екипа за национална сигурност на Тръмп и прищявките на президента, разтревожен от възприемането му като колеблив лидер пред лицето на иранската агресия, създадоха условия Помпео да поднови настояванията си за действия.
„Зелената светлина“ за въздушния удар близо до летището в Багдад представлява бюрократична победа за Помпео, но носи и множество сериозни рискове: поредната продължителна регионална война в Близкия изток; ответни убийства на американските войници, разположени по целия свят; прекъсване на борбата срещу „Ислямска държава“; затварянето на дипломатическите пътеки за съдържането на ядрената програма на Иран; и реакция в Ирак, чийто парламент гласува в неделя за изгонване на всички американски части от страната.
За Помпео, чиито политически амбиции са източник на постоянни спекулации, смъртта на американски дипломати би била най-лош възможен сценарий. Той разкритикува остро предшественика си на поста Хилъри Клинтън след убийството на американския посланик в Либия през 2012 г. Но нито едно от тези съображения не попречи на Помпео да настоява за нанасянето на ударите край Багдад, заявиха американски служители.
За първи път той е разговарял с Тръмп за ликвидирането на Сюлеймани преди месеци, разкри високопоставен американски служител, но нито президентът, нито служителите на Пентагона са били готови за подобна операция.
Повече от година служители на отбраната предупреждават, че кампанията на администрацията за икономически санкции срещу Иран е засилила напрежението с Техеран, поглъщайки все по-голям и по-голям дял от военните ресурси в Близкия изток, когато множество представители на Пентагона искат да пренасочат усилията си към Източна Азия. Тръмп също се опита да изтегли страната от Близкия изток, както обеща в първите дни на президентската си кампания. Но впоследствие намеренията му се промениха, припомня изданието.

Liberation (Франция): Ирак връща коалицията на САЩ у дома
Репортерът на френския вестник Liberation Хала Кодмани, специалист по Близкия Изток, счита, че убивайки Касем Сюлеймани и Абу Махди Абу Махди ал Мухандиса, на които без всякакви доказателства е приписана вината за нападението срещу американското посолство в Багдад, САЩ са направили всичко възможно за създаването на съюз между по-рано изконните врагове – Ирак и Иран.
„Изисквайки оттеглянето на силите на коалицията на САЩ, иракският парламент одобри проявите на гняв, които обхванаха улиците на всички градове на страната след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани. Но Ирак остава в нестабилна ситуация, под кръстосания натиск на Техеран и Вашингтон.
Застанали с вдигнати юмруци, иракските депутати скандираха „Да за Сюлеймани и Абу Махди, не за Америка!“ по време на заседанието, на което те поискаха изтеглянето на американските войски от Ирак, докато тълпите по улиците на градовете в Иран и Ирак протестираха срещу акцията на Вашингтон.
При откриването на извънредно заседание на парламента в Багдад относно изтеглянето на американските войски от Ирак резултатите от гласуването не бяха под въпрос. Бойкотът на сесията от кюрдските и сунитските депутати, въпреки обвиненията, че са „предатели на родината“, забави заседанието с няколко часа, но не предотврати провеждането му (168 от 329 депутати гласуваха „за“, което е три повече от кворума) и не постави под въпрос резултата в Асамблеята, в която доминират проиранските шиитски партии.
Приетата резолюция „призовава правителството да прекрати присъствието на всякакви чужди войски на иракска земя, като им забранява да използват иракската територия, въздушно пространство и вода по каквито и да е причини“. По-рано беше съобщено, че „правителството (на Ирак) оттегля искането си за помощ от международната коалиция за борбата срещу групировката „Ислямска държава“ във връзка с края на военните операции в Ирак и постигането на победа“.
5200 американски войници, базирани в Ирак, съставляват най-големия контингент от антитерористични коалиционни сили, формирани през 2014 г., за да действат срещу ИД, която завзе голяма част от територията на Ирак.
Около сто французи, както и специалисти от други страни, участващи в коалицията, също се притесняват от това предстоящо напускане. След прокуждането на джихадистите през 2017 г. тяхната мисия е главно да подкрепят и обучават иракските сили за сигурност.
Коалицията, ръководена от САЩ, обяви в неделя, малко преди иракският парламент да гласува за спиране на обучението на иракските сили за борба с ИД, тъй като „сега е изцяло съсредоточена в защитата на иракските бази, заети от войските на коалицията“.
Решението дойде след „ракетните атаки срещу базите в течение на няколко седмици, които ограничиха възможностите ни да подкрепяме операциите за борба с ИД“, се казва в заявлението на коалицията.
По-рано в неделя НАТО обяви прекратяването на своите тренировъчни мисии в Ирак. В течение на два месеца 13 ракетни атаки, приписани от Вашингтон на ирански иракски групи, бяха насочени срещу американските сили в Ирак, включително срещу военни бази.
Бригадите на „Хизбулла“, мощна проиранска фракция от Ливан, действаща в Ирак, призова иракските войници да се изтеглят на „не по-малко от 1000 метра“ от местата, където присъстват американски войници.
„Независимо от вътрешните и външните трудности, с които можем да се сблъскаме, това е по-добре за Ирак и принципно и на практика“, заяви премиерът на страната Адел Абдел МНахди в коментар за искането за изтегляне на американските войски. В изказване пред парламента на 5 януари, министър-председателят, който обяви оставката си преди един месец, но и досега не е заменен, напомни, че от 2011 до 2014 година, след обявяването на изтеглянето на американските войски от Ирак от бившия американски президент Барак Обама, отношенията между двете страни са останали „добри“.
Малко преди заседанието на своя парламент иракското министерство на външните работи предприе драстични дипломатически стъпки, като официално призова посланика на САЩ в Багдад да протестира срещу нападението, което уби Сюлеймани. Ирак също подаде жалба до Съвета за сигурност на ООН за „нарушаване на нейния суверенитет и агресия срещу военни цели с убийството на иракски военни лидери и приятели“.
Дали сега САЩ напълно ще се оттеглят от Ирак? Освен времето, необходимо за евакуацията на войските и демонтирането на оборудване на американските бази, политическото решение все още не е напълно ясно. Приетата от иракския парламент „резолюция“ за изтеглянето на чуждите войски няма силата на закон, казват експерти и опозиционни дейци (на първо място кюрдите). Това е просто искане до правителството, което е в оставка.
Вече много силният натиск от страна на Иран под егидата на покойния Касем Сюлеймани, който присъства в Багдад през последните седмици преди смъртта си в търсене на наследник на премиера Абдел Махди, ще се засили. Чрез организирането на траурни шествия в памет на убитите герои, иранците през последните дни се стремят да доминират на местата за демонстрации, където те се провеждат вече няколко седмици.
В неделя в Насирия, един от протестните градове, където се проведоха най-масовите демонстрации, станаха сблъсъци и един протестиращ беше убит. По улиците на Басра демонстранти едновременно се обърнаха към „Америка и Иран като знак, че иракската младеж няма да служи като оръдие за вашите войни“.

EA Daily: Дъщерята на Сюлеймани пророкува смъртта на американските войници в Близкия Изток и предрече "черни дни за САЩ и Израел"
В Техеран се провежда траурна церемония за прощаване с генерал Касем Сюлеймани, загинал в резултат от военна операция на САЩ, предава агенция EA Daily. Според съобщенията на иранските медии, в хода на процесията се е изказала дъщерята на военачалника – Зейнеб, която е заявила, че смъртта на баща й няма да донесе успокоение на враговете на Иран. По нейните думи, САЩ разбират, че убийството на Сюлеймани ще доведе единствено до пробуждането на региона.
„Безумни Тръмп, не си мисли, че всичко ще свърши със смъртта на баща ми“, заяви тя, като добави, че САЩ и Израел ги очакват черни дни.
„Семействата на американските войници в Близкия Изток ще живеят в очакване на смъртта на техните деца“, изрази увереност Зейнеб Сюлеймани.

ТАСС: Китай се обяви в защита на суверенитета и независимостта на Ирак
Правителството на Китай призовава за зачитане на суверенитета и независимостта на Ирак. Така коментира в понеделник официалният представител на китайското външно министерство Ген Шуан заплахата на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи санкции на Ирак в случай, че властите на страната се държат враждебно към американската страна и разположения там военен контингент, предава ТАСС.
„Китай винаги е бил против санкциите и заплахите и тяхното прилагане в международните отношения, както и срещу факта, че държавите налагат санкции едностранно. Винаги сме призовавали за независимост, суверенитет и териториална цялост на Ирак“, каза той.
„Надяваме се, че засегнатите страни, особено силите извън региона, ще предприемат повече стъпки за насърчаване на мира и стабилността в Близкия изток и също така ще избегнат действия, които биха могли да доведат до повишено напрежение“, заяви дипломатът.
По-рано Тръмп обяви, че американските войски няма да напуснат Ирак, докато Багдад не плати на Вашингтон за построената там въздушна база, а също така заплаши да наложи санкции. „Ако има някаква враждебност, ако направят нещо, което за нас изглежда неприемливо, ние ще наложим санкции срещу Ирак, много значими санкции“, заяви американският лидер. „Там имаме много скъпа авиобаза. Строежът й струва милиарди долари. Няма да напуснем, докато не ни платят за това“, категоричен е Тръмп.
Депутатите на Съвета на представителите (парламента) на Ирак на спешно заседание в неделя приеха резолюция, в която „задължиха правителството да прекрати военното присъствие на чужди сили в републиката и да спре работата по споразумението за сигурност, сключено със силите на международната антитерористична коалиция“. Документът беше одобрен при наличието на кворум, но при липсата на сунитските и кюрдските фракции.

ТАСС: Цената на нефта премина $70 за барел за първи път от месец май на фона на събитията в Близкия Изток
Цената на фючърсите за суров петрол Brent за доставка през март 2020 г. на борсата ICE в Лондон в нощта на неделя срещу понеделник надхвърли 70 долара за барел, предава ТАСС.
Последният път, когато цената на нефта от този сорт беше над 70 долара за барел беше 22 май 2019 г.
В момента обаче цената на петрола се забави. Към 09:38 часа българско време цената на петрола Brent е 69,99 долара за барел.
Увеличаването на цените на петрола се случва на фона на изострянето на ситуацията в Близкия изток. Ситуацията в региона се влоши сериозно, след като Пентагонът съобщи на 3 януари за операция, при която в района на летището в Багдад беше убит генерал Касем Сюлеймани, командирът на специалните части на Ислямската революционна гвардия (КСИР, елитни части на иранските въоръжени сили) Ал-Кудс. Ракетни удари по автомобилната колона, в която беше военачалникът, бяха нанесени със заповед на президента на САЩ Доналд Тръмп. Според американската администрация операцията е имала отбранителен характер, тъй като е била насочена към защита на американските войски, разположени в Близкия изток.
Иранският Върховен съвет за национална сигурност обеща отмъщение за убийството на Сюлеймани. Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш обяви нападението за проявление на тероризма на САЩ.

ТАСС: Ситуацията в Ирак ще бъде обсъдена на среща на началниците на ГЩ на страните от НАТО на 14 януари
Влошаването на ситуацията в Ирак и отношенията между САЩ и Иран след американския въздушен удар близо до Багдад, в резултат на което е убит генерал Касем Сюлеймани, ще бъдат обсъдени на планирана среща на началниците на генералните щабове на страните от НАТО. Тя ще се проведе на 14 януари в Брюксел, съобщи за ТАСС дипломатически източник от мисията на една от европейските държави към Алианса.
„Ситуацията в Ирак и изострянето на отношенията с Иран със сигурност ще бъдат повдигнати на предстоящото заседание на Военния комитет на НАТО на ниво началници на генералните щабове в Брюксел на 14 януари", разкри източникът на агенцията.

Хайко Маас: Санкциите на САЩ срещу Ирак няма да помогнат
Заплахите на американския президент Доналд Тръмп за санкции срещу Ирак „не са особено полезни“, заяви германският външен министър Хайко Маас, предава Reuters.
Коментарът на Маас идва малко след като Тръмп заплаши, че ако Ирак действа „враждебно“ срещу Вашингтон, Багдад също може да бъде подложен на санкции „каквото никога не са виждали“. По-рано парламентът в Ирак прие резолюция, с който настоява всички чуждестранни военнослужещи да напуснат страната.
„Не мисля, че ще проработи, няма да убедим Ирак със заплахи, а с разговори“, заяви Маас пред германските медии.
Той добави, че неговата страна, както и Франция и Великобритания ще дискутират иранската ядрена сделка от 2015 г., и ще обсъдят реакцията на Европа към намеренията на Техеран да продължи да обогатява уран.

AFP: Върховният лидер на Иран оглави церемонията по прощаването с генерал Сюлеймани
Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей оглави церемонията по прощаване с тленните останки на командира на спецчастите „Кудс“ на иранската революционна гвардия Касем Сюлеймани, предава AFP.
Емоционалната церемония се провежда в Техеран, пояснява агенцията.
Сюлеймани бе убит при американски удар с дронове близо до международното летище в Багдад. Смъртта му шокира ислямската република и предизвика опасения от нова война в Близкия Изток.

Жан Аселборн за Die Welt: Европейците никога няма да се ангажират военно в Близкия изток
Преди специалната среща на НАТО министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн предупреждава Алианса да не прекратява мисията за обучение в Ирак. В интервю за германския национален ежедневник Die Welt той косвено разкритикува убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани по нареждане на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, но същевременно подчерта, че „европейците никога няма да се ангажират военно в Близкия изток“.
„Единственото, което европейците могат да направят, е да предадат на Иран и на американците, че и двете страни трябва да се ангажират с отслабване на напрежението. Европейският съюз трябва да работи, за да гарантира, че няма да има война в Близкия изток. Трябва да говорим с всички страни и да гарантираме, че каналите за комуникация между Техеран и Вашингтон ще бъдат възстановени“, подчерта външният министър на Люксембург в отговор на въпрос какво би могъл да направи ЕС в създалата се ситуация след убийството на командира на спецчастите „Кудс“ на иранската революционна гвардия.
„Единственото ни оръжие е дипломацията, европейците никога няма да се ангажират военно в Близкия изток“, категоричен бе Аселборн.
На въпрос кал ЕС ще се справи с колапса на споразумението за ядрената програма на Иран, люксембургският политик отговори: „13 години се борихме за това Иран да не създаде атомна бомба и през 2015 г. бе постигнато споразумение с Америка, Русия, Китай и Иран. В същото време многократно сме казвали, че външната политика на Иран в страни като Йемен, Сирия и Ливан не може да се толерира при никакви обстоятелства. Европа никога не е била сляпа за разрушителната външна политика на Техеран. Но сега трябва да направим всичко възможно, за да убедим Иран да се придържа към споразумението. Ако това не се случи, ще се стигне до драматични последици…Европейците вече не могат да оказват никакво дипломатическо влияние в подкрепа на Иран. Атомната спирала ще продължи да се върти. След това страни като Саудитска Арабия, Египет и Турция скоро биха започнали да разработват свои собствени атомни бомби“, предупреди Аселборн.
Коментирайки специалната среща на НАТО, която генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг насрочи, външният министър на Люксембург подчерта: „Обучителната мисия на НАТО в Ирак трябва да продължи и в бъдеще, тъй като само иракските сили за сигурност досега не бяха в състояние да удържат под контрол тежката ситуация в страната и да гарантират стабилност. Следователно се нуждаят от добро обучение от страна на Алианса. Би било грешка, ако НАТО реши на специалната си сесия в понеделник окончателно да прекрати мисията в Ирак. И също би било сериозна грешка, ако Багдад наистина изгони приблизително 5000 американци и други сили от коалицията срещу „Ислямска държава“. Надявам се да не стигне толкова далеч. Защото това би било драматично за ситуацията със сигурността“.
Die Welt припомня, че американците са ликвидирали един от най-опасните „терористи“ - Касем Сюлеймани, и в тази връзка пита Аселборн дали американците все пак не заслужават повече подкрепа от останалата част от Запада. „По-голямата част от западните страни призоваха за деескалация на ситуацията в Близкия изток в отговор на убийството на Сюлеймани. Това беше правилно. След фаталните сблъсъци в Близкия изток през последните десетилетия, наистина бих очаквал опити за разрешаване на кризата в този регион чрез дипломатически средства. В Близкия изток няма нито един пример, при който даден конфликт да бил разрешен с оръжие“, коментира Аселборн.
„Америка е голяма и важна страна с дълга демократична традиция. Иран е страна с много прекрасни хора. Тези две държави не трябва да са във война помежду си. Би било от полза за цялото човечество, ако Вашингтон и Техеран възстановят дипломатическите отношения“, допълни външният министър на Люксембург.

AFP: Посланиците на НАТО се срещат, за да обсъдят кризата с Иран
Посланиците на страните-членки на НАТО ще проведат извънредна среща в седалището на Алианса в Брюксел, посветена на напрежението в Близкия изток, което се повиши, след като САЩ извършиха въздушен удар в иракската столица Багдад, предава AFP.
При удара беше убит командирът на спецчастите „Кудс“ на Иранската ислямска революционна гвардия Касем Сюлеймани.
„НАТО ще обърне внимание на ситуацията в региона“, заяви официален представител на Алианса.
„Генералният секретар (Йенс Столтенберг) реши да проведе тази среща на посланиците на НАТО, след като се консултира със страните-членки“, допълни той.