Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Станаха ясни мащабите на трагедията в Албания

01 декември 2019 | 12:47

Операциите по търсене и спасяване след катастрофалното земетресение в Албания са завършили. Официалният брой на загиналите е 51 души. Смята се, че в развалините на сградите няма повече тела. Около 2000 са получили наранявания в резултат от труса с магнитуд от 6.4 по Рихтер.
Предварителното разследване е показва, че около 900 сгради в Дуръс и повече от 1465 в Тирана са със сериозни щети. Повече от хиляда души са настанени в хотели в Дуръс. Още 400 жители на Тумане и околността са настанени в хотели на брега.
В същото време множество държави оказаха подкрепа на пострадалата от труса Албания. Последно турският президент Реджеп Таийп Ердоган обеща страната му да построи 500 апартамента за пострадалите, а преди това едни от най-богатите албанци – външният министър на Косово Беджет Пацоли и Шефкет Кастрати изпратиха помощи от по над 1 милион евро.


***

Албански сеизмолог: В Албания за пет дена са регистрирани 1 300 земетресения
От сутринта на 26 ноември, когато в Албания беше регистрирано земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер, до неделя са регистрирани 1 300 по-слаби земетресения в Дуръс и други части на страната, заяви албанският сеизмолог Рапо Ормени, цитиран от македонският телевизионен канал “Сител“.

Той добави, че това е нормален процес, необходим за освобождаване на енергия след основния шок. "Хората трябва да свикнат със земетресенията, защото не са преживявали толкова силно земетресение като това, което удари страната на 26 ноември през последните 40 години", каза Ормани.

Трябва да се има предвид, че само през днешния ден са регистрирани три труса над пета степен по скалата на Рихтер, 25 над четвърта степен и 130 земетресения над трета степен, регистрирани от апарата, останалите са от трета и под трета степен
„Нормално е енергията да се отделя от сеизмичната зона. Необходимо е освобождаване на енергия и съответно трусове. Няма причина хората да изпадат в паника, каза Ормени.

Той заяви, че афтършоковете не са причинили щети.

Albanian Daily News: Еди Рама задължи строителите да поправят за своя сметка повредените жилища
Премиерът на Албания Еди Рама съобщи тази неделя, че блоковете, които подлежат на ремонт, трябва да бъдат поправени от тези, които са ги изградили, цитира думите му албанският портал Albanian Daily News.
По време на заседанието на Националния съвет за възстановяване, Рама заяви, че тези строители ще отидат в затвора, ако не поправят сградите, които са получили възстановими щети от земетресението, защото са направени грешки при изпълнението на проекта.
Премиерът подчерта, че много жилищни блокове попадат в категорията годни за възстановяване.

„Повредените жилищни блокове, които могат да бъдат поправени, ще бъдат ремонтирани от тези, които са ги изградили. Те или ще ги поправят сами, или ще отидат в затвора, защото не можем да поправим жилищни блокове, които имат непоправими щети, защото са допуснати грешки в проектирането и изпълнението. И в тази категория има немалко жилищни блокове", отбеляза премиерът Рама.

„Слободен печат“ (Македония): Ангела Меркел изпрати писмо до Еди Рама във връзка със земетресението
Германският канцлер Ангела Меркел изпрати писмо до албанския премиер Еди Рама, в което пише, че тя е приела с голяма тревога новината за земетресението в Албания, особено след като много хора са загинали, информира македонското издание “Слободен печат“.

Ето и пълният текст на писмото:

„Уважаеми господин министър-председател,
Аз научих с голяма тревога новината за земетресението в Албания, където много хора загубиха живота си, и много бяха ранени. Искам да изкажа съжалението си и да ви изпратя съболезнованията си. Нашите мисли са с жертвите и пострадалите. Знам за болката, която изпитвате вие и вашето семейство. Ние дълбоко съжаляваме за вас и хората в Албания, които загубиха своите близки в резултат на земетресението. Надяваме се пострадалите граждани да се възстановят възможно най-скоро. Германия и Европейският съюз ще ви подкрепят в тези трудни времена.“


„Фактор“ (Македония): Кметът на Дуръс е подала оставка заради неуместно изказване
Кметът на Дуръс Валбона Сако подаде оставка от ръководния пост във втория по големина град в Албания, след като направи неуместно изявление за броя на жертвите от мощното земетресение засегнало града и региона, пише македонското електронно издание “Фактор“.
Сако попадна под силен медиен натиск, след като каза, че „тя е щастлива, че само 50 души са загинали при природно бедствие“.
Кметът каза това в контекста, че е можело да има повече жертви, но все пак се наложи да подаде оставка, коментира изданието.


„Макфакс“ (Македония): Ердоган обеща 500 апартамента на пострадалите от земетресението в Албания
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че страната му ще построи 500 апартамента за жителите на Албания, които останаха без домове след катастрофалното земетресение на 26 ноември, предава агенция „Макфакс“.

„Надяваме се, че нашите екипи скоро ще завършат работата на съответните локации в Албания и като турски братя ще построим 500 апартамента“, заяви Ердоган.

Междувременно продължават и големите финансови дотации.
След един от най-богатите албанци в света, вицепремиерът на Косово и външен министър на страната Беджет Пацоли, който дари 1 милион евро, още 1,5 милиона евро бяха изпратени от президента на компанията Kastrati Шефкет Кастрати.

„Макфакс“ (Македония): След Албания, тази сутрин бе разтресена и Босна и Херцеговина
Сараево. Две земетресения рано тази сутрин разлюляха Босна и Херцеговина. Епицентърът им е бил на същото място като на труса преди няколко дни, който изплаши жителите на тази страна, предава агенция „Макфакс“.

Първият е бил в 4 часа сутринта местно време (5 българско) с магнитуд 4.1 по Рихтер на дълбочина от 2 километра. Епицентърът е бил на 5 км от Невесиня, 67 км от Дубровник и 71 км от Сараево.

Другото земетресение с магнитуд 2.9 по Рихтер с епицентър на 18 километра от Невесина, на 56 километра от Сараево. И двата труса са усетени в Далмация.

Земетресение удари Албания снощи с магнитуд 4,2 по Рихтер. Епицентърът на труса беше на 39 км северозападно от Тирана на дълбочина 10 км.

Треморът бе усетен и в западната част на Македония.

„МКД“ (Македония): Завърши преброяването: 51 загинали, около 2000 пострадали и стотици разрушени сгради в Албания
Тирана. Операциите по търсене и спасяване след катастрофалното земетресение в Албания са завършили, заяви албанският премиер Еди Рама, като посочи, че официалният брой на загиналите е 51 души. Смята се, че в развалините на сградите няма повече тела, предава скопското електронно издание „МКД“.
Еди Рама заяви, че 51 души са загинали, а около 2000 са получили наранявания в резултат от земетресението с магнитуд от 6.4.
Премиерът отбеляза още, че предварителното разследване е показало, че около 900 сгради в Дуръс и повече от 1465 в Тирана са със сериозни щети. Повече от хиляда души са настанени в хотели в Дуръс.
„Още 400 жители на Тумане и околността са настанени в хотели на брега“, заяви министърът на туризма и околната среда Бленди Клоси.

EMSC: Ново земетресение край Драч с магнитуд 4.2 по Рихтер
Драч. В 22 без 5 в събота поредно земетресение е разлюляло Албания, като този път то е било с магнитуд 4.2 по скалата на Рихтер, показва справка в Европейския средиземноморски сеизмологичен център (ESMC).
Епицентърът е бил на 23 километра от Дуръс на дълбочина от 10 километра. И този трус предизвика ужас сред гражданите на Дуръс, които по най-бързия начин напуснаха домовете си.
Трусът е бил усетен слабо и от жителите на западна Македония.

The New York Times: Жертвите на земетресението в Албания достигнаха 51 души
Тирана. Операцията по издирване и спасяване на оцелели от земетресението в Албания приключи, заяви премиерът на страната Еди Рама, като броят на загиналите достигна 51 и се смята, че под руините няма други затрупани, пише американският вестник The New York Times

Земетресението с магнитуд 6,4, най-смъртоносното в страната, стана в ранните сутрешни часове във вторник с епицентър леко на запад от столицата Тирана. Стотици афтършокове, някои с магнитуд над 5,0, разтърсиха вече повредените сгради и изплашиха допълнително жителите.

Премиерът Еди Рама каза, че предварителните данни показват, че над 1465 сгради в столицата Тирана и около 900 в близкия Дуръс са били сериозно повредени от труса. Около 2000 души са ранени.

51-ият загинал е 20-годишна жена, която е починала в събота. Била е ударена по главата от падащи тухли в Тирана. Повечето жертви са от крайбрежния град Дуръс и близкия град Тумане.

В Дуръс в събота президентът Илир Мета, премиерът Еди Рама и стотици жители присъстваха на погребението на девет членове на голямо семейство, които бяха убити при срутването на четириетажна къща. Един младеж от фамилията е оцелял и е изпратен в Италия за лечение.

Предварителните данни показват, че бедствието е оставило най-малко четири хиляди души без дом. Около 2 500 души от повредени домове са приютени в хотели, а други са отишли в съседно Косово или са се преместили в източните райони на Албания. Премиерът обеща, че до следващата година всички бездомни ще бъдат в „по-здрави домове“.

Недоброто строителството и корупцията в албанската строителна индустрия са обвинени за голяма част от щетите. Съставен е законопроект, който ще предвиди присъди за всички инвеститори, архитекти и надзорни органи от 7 до 15 години затвор за нарушаване на строителните норми.

Правителството създаде фонд за обезщетяване на семействата на загиналите, като всяко семейство ще получи по един милион леки (почти 9 000 долара). Това включва и специални пенсии за възрастни хора и стипендии за деца. Правителствените и частните призиви за дарения са събрали около 15 милиона евро (около 16,5 милиона долара) за три дни.

Поп звезди от албански произход, включително певиците Дуа Липа, Рита Ора и Биби Рекса, отправиха апели в социалните медии. Рита Ора каза, че ще помогне за изграждането на дом за бездомно семейство и „пряко помага на тези семейства, доколкото може!“

„Сител“ (Македония): Еди Рама потвърди, че спасителните операции в Албания са приключили – 50 души са загинали, а 2 хил. са ранени в резултат от земетресенията
Дуръс/Тирана. Операциите за търсене и спасяване на оцелели от земетресението, което удари Албания, официално приключиха, тъй като се смята, че под развалините няма повече хора, предава македонската телевизия ”Сител“.

Албанският премиер Еди Рама заяви, че 50 души са загинали след земетрсението с магнитуд 6,4, което удари страната на 26 ноември, както и в следствие от множеството силни вторични труове. Той каза и че около 2 хил. души са ранени.

Рама добави още, че предварителните оценки показват, че около 900 сгради в Дуръс и над 1450 в Тирана са сериозно повредени.

A1 On (Македония): Хърватските служби посрещнаха с почести кучетата спасители, изпратени в Албания
Загреб. Четириногите герои от Хърватия – кучетата спасители, които от дни търсят оцелели под руините на разрушените сгради от опустошителното земетресение в Дуръс, Албания, се прибраха у дома и бяха посрещнати на летището със съобщението "Гордеем се с вас!", предава македонската медия “А1 On“.

Хърватското сдружение за обучение на кучета търсачи замина за Дуръс в същия ден, в който земетресението с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер удари града. Екипът, който отиде в Албания се състоеше от трима спасители и четири кучета. Най-голямо внимание беше обърнато на кафявия лабрадор, заснет да гледа през прозореца на хеликоптера.

Сдружението разполага с 15 активни екипа, съставени от спасител и куче търсач. Тъй като сдружението е част от Международната организация за кучета търсачи, те преминават през множество обучения и изпити, за да получат лиценз за работа и да участват в международни мисии.

Малко след пристигането си в Албания екипът хърватското сдружение заяви, че кучетата търсачи се справят отлично и са открили множество оцелели под руинтие.
От Македония, при спасителната мисия след земетресението в Албания, тръгна и лабрадорът Клеа.

Албанският президент: Горди сме с армията и полицията, които Косово има
Дуръс. Президентът на Албания Илир Мета, заедно с министър-председателя на Косово, Рамуш Харадинай, посетиха Центъра за спешни случаи в Дуръс, създаден на стадион „Нико Дована“, където се поинтересуваха за здравето и състоянието на жителите, които са останали без дом в резултат на земетресението, което сполетя страната, информира албанският интернет портал Albanian Daily News.

Президентът Мета и министър-председателят Харадинай, придружен от членове на правителството на Косово, вицепремиерът Енвер Ходжай, министърът на отбраната, Рустем Бериша, министърът на транспорта Пал Лекай и министърът на правосъдието Абелард Тахири също се срещнаха със специалното формирование за граждански извънредни ситуации, което пристигна от Косово.

По време на срещата с останалите без дом жители на Дуръс, както и с представители на Косовските сили за сигурност и полицейските сили, президентът на републиката заяви:
„Благодаря още веднъж на Косово, на неговите хора и институции, на премиера Харадинай и по-специално на Силите за сигурност и полицията в Косово, които реагираха бързо на трагедията и продължават да правят всичко възможно заедно с нашите сили, в помощ на нашите граждани, които са претърпели тези ужасни последици от земетресението.

Тази солидарност улесни справянето с последствията от тази болка. За пореден път, господин премиер, Вие трябва да се гордеете с Косовските сили за сигурност, косовската полиция, защото аз съм сигурен в това, че всяка държава от НАТО ще се гордее с най-доброто, което показаха те без да спират, без да се уморят.
Чувствам се добре, когато дори нашите собствени граждани изразяват най-дълбоката и най-сърдечна благодарност от целия народ за тази братска солидарност."

Докато изпълняващият длъжността министър-председател на Косово, Харадинай отбеляза, че: „За мен е чест с част от кабинета, заедно с президента на република Албания Мета, днес сме в Дуръс, близо до косовската полиция и армията на Косово, армията на Албания, за да предоставим допълнителна подкрепа на всички, пострадали от бедствието.
Съчувстваме на семействата на жертвите, ранените и пострадалите във всички тези трудности, които Албания има и ще продължим да бъдем заедно. Господин президент, благодаря за отделеното време! "
В заключение президентът Мета благодари на премиера Харадинай и правителството на Косово за техния финансов принос от половин милион евро, подчертавайки изключителната солидарност на косовските албанци и предприемачи.

AFP: В Албания погребват жертвите на земетресението
Тумане. Албанските семейства погребаха своите близки и страната оплаква 49-те души, за които се знае, че са загинали при земетресението през тази седмица, докато спасителните служби се борят с разрушенията, останали след него, предава AFP.

Цели семейства загинаха под руините на домовете си, когато земетресението с магнитуд 6,4 - най-смъртоносното и опустошително от десетилетия, разтърси балканската страна преди зазоряване във вторник.

В град Тумане, където се срутиха множество сгради, близки хора скърбяха пред шестте дървени ковчега на семейство Кара и още три, принадлежащи на семейство Греку.
"Уважавайте мъртвите", каза Фатмир, роднина на семейство Кара, отбягвайки медиите.

Премиерът Еди Рама присъстваше на погребенията, коленичи, за да хвърли земя върху ковчезите по местен обичай за изпращане на мъртвите. В съобщение, публикувано във „Фейсбук“, той написа на албански "Никога няма да бъдете сами".

В другия тежко засегнат крайбрежен град Дуръс усилията за търсене се съсредоточиха върху срутен хотел на брега на Адриатика.

Около 45 души бяха спасени тази седмица от екипи за помощ, които работиха денонощно с помощта на чуждестранни експерти, които дойдоха с кучета, камери и друга техника, за да се претърсват развалините.

„Канал 5“ (Македония): Земята в Албания започва да се успокоява
Тирана. Земята в Албания най-накрая започна да се успокоява. След опустошителното земетресение във вторник, при което досега са загинали 49 души, последваха над 1000 афтършока, но с много по-ниска интензивност, коментира македонският телевизионен “Канал 5“.

В Дуръс и Тумане търсенето на оцелелите приключи и сега се извършва оценка на щетите, заяви премиерът Еди Рама. Той обяви, че всички хора от палатките, които са останали без покрив над главата , ще бъдат настанени в хотели, докато не започне изграждането на нови домове.
Петнайсет сгради са напълно разрушени в Тирана, а в Дуръс са 12, а хиляди други са повредени. Въпросът за качеството на сградите се повдига и от албанската общественост, тъй като някои от напълно унищожените са нови сгради.

„Слободен печат“ (Македония): Близо 3 500 души в Тирана останаха без покрив над главите си, събрани са над пет милиона евро
Тирана. Министър-председателят на Албания Еди Рама представи последните данни за последиците от разрушителното земетресение, което удари страната в ранните часове на вторник с магнитуд от 6,4 по скалата на Рихтер. Съгласно представената от него информация, жертвите са 49, ранените – около 790. Без покрив над главата си в Тирана са останали 3 489 души, съобщава електронното издание на македонския вестник „Слободен печат“.

Освен в Тирана, сериозни щети има в Дуръс и Тумане. „В Дуръс се настаняват 1260 души, от които 625 са в хотели, а 360 - в спортни зали. Други са или при близки приятели, или в палатки. В Тумане около 500 души са настанени именно в такива, но транспортирането им до хотели е започнало. В Дуръс са повредени 701 сгради, 12 са напълно унищожени, 176 са разрушени“, поясни Рама.
Албанският премиер подчерта също, че първоначално събраните помощи са много обещаващ – 5 млн. евро и 1,5 млн. долара.

Заради земетресението в Албания има отменени резервации за новогодишните празници в Дуръс
Кюстендил. Заради земетресението в Албания има отменени резервации за новогодишните празници в Дуръс. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Мая Божанова, организатор на туристически пътувания от Кюстендил.

По думите ѝ случилата се трагедия е накарала фирми от София да отменят направените резервации за предстоящите празници. „Хората са получили информация от колегите и сега резервират почивките си при нас или в други фирми. Най-вече се насочват към Струмица”, каза Мая Божанова. По думите ѝ дестинацията е много добра, а цените там са приемливи.

Предпочитат се двудневните пакети. Път, медицинска застраховка, нощувки, две празнични вечери възлиза на 295 лева. „Освен това мястото на юг, хората предпочитат да е по-топло, да имат по-голяма увереност за прибиране на 1 януари”, каза Мая Божанова.

Koha Jone (Албания): Броят на жертвите на земетресението в Албания достигна до 49 души
Тирана. Броят на жертвите на земетресението в Албания достигна до 49 души, съобщава електронното издание на тиранският вестник Koha Jone, като се позовава на информация от Министерството на отбраната на страната.

Според изданието ранените са около 790, спасителите са успели да извадят изпод отломките 45 души. По-рано бе потвърдено за 48 загинали.
Разрушителното земетресение с магнитуд от 6,4 по скалата на Рихтер удари страната в ранните часове на 26 ноември. Епицентърът му бе на 10 км северозападно от град Шияк, разположен близо до Тирана, с дълбочина от 10 км под земната кора. Трусът бе усетен в Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Гърция, Хърватия, Словения и някои южни провинции на Италия.
В югозападната част на страната ни земетресението също бе усетено.

EMSC: Земетресение от 3,9 по Рихтер е регистрирано близо до Тирана
Тирана. Земетресение с магнитуд от 3,9 по скалата на Рихтер е регистрирано в Адриатическо море и усетено в Тирана, показва справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Епицентърът на труса е бил на 36 км северозападно от столицата Тирана и на 19 км северозападно от Шияк, с дълбочина от 10 км под земната кора.
Няма съобщения за пострадали или жертви.

Koha Jone (Албания): Броят на жертвите на земетресението в Албания достигна до 48 души
Тирана. Броят на жертвите на земетресението в Албания достигна до 48 души, съобщава електронното издание на тиранският вестник Koha Jone, като се позовава на информация от Министерството на отбраната на страната.

Според изданието ранените са около 790, спасителите са успели да извадят изпод отломките 45 души. По-рано бе потвърдено за 41 загинали.
Разрушителното земетресение с магнитуд от 6,4 по скалата на Рихтер удари страната в ранните часове на 26 ноември. Епицентърът му бе на 10 км северозападно от град Шияк, разположен близо до Тирана, с дълбочина от 10 км под земната кора. Трусът бе усетен в Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Гърция, Хърватия, Словения и някои южни провинции на Италия.
В югозападната част на страната ни земетресението също бе усетено.

„Локално“: Броят на загиналите в земетресението в Албания се увеличи до 46 души, 2 хил. пострадали са получили лекарска помощ
Тирана. Броят на жертвите от катастрофалното земетресение, което удари Албания на 26 ноември, нарасна до 46, пише македонското издание „Локално“.

Продължават спасителните операции в Туман и в Дуръс, които пострадаха най-много от земетресението и стотиците последвали вторични трусове. Според информация на министерството на здравеопазването в Албания първа помощ са получили 790 души в Дуръс и в клиниката по травматология в Тирана.

„В момента има 62 ранени, чието състояние е стабилно, с изключение на трима души, които все още са в интензивно лечение и един в тежко състояние в Клиниката по травматология. Заедно с тях, още 886 жители, пострадали в земетресението, са получили медицинско лечение в денонощни здравни центрове, отворени близо до засегнатите райони, а други 335 са получили медицинска помощ в лагери в Туман и Дуръс“, твърдят от министерството.

Националната служба за спешни случаи е отговорила на над 4 хил. обаждания за помощ след труса и е изпратила към пострадалите региони над хиляда линейки.

Министерството на отбраната потвърди, че над 5 хил. военнослужещи, полиция, лекари, медицински сестри, служители на местната власт и доброволци все още са на мястото и помагат в спасителните акции.

БЧК изпрати камиони с хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Албания (ОБЗОР)
Българският Червен кръст изпрати камиони с хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Албания, след като министерският съвет гласува финансова помощ от 200 000 лв. от резервите на Министерството на външните работи. Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов заяви на извънреден брифинг, че тази помощ включва палатки за 1000 човека, 1000 комплекта, които включват чаршафи, одеяла, палатки, хуманитарни пакети. По думите му изпращат това, което от Албания са поискали и е от първа необходимост. Той допълни, че нещата са на стойност малко повече от 100 000 лв. Николов отбеляза, че се е чул с колегите си от Албания и те са помолили за готовността да изпратят наши екипи за продължаване на действията по издирване на затрупаните хора, като Николов посочи, имат такава готовност. Той поясни, че камионите с материалната помощ се очаква да пристигнат утре сутринта в Албания.

Гл. комисар Николай Николов коментира и инцидента в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, при който загинаха двама души, а други 60 бяха евакуирани след пожар. По думите му добрата новина е, че не се потвърждава информацията за взрив на кислородна бутилка, каквото съобщение първо е дошло при тях. Николов допълни, че са очаквали десетки и дори стотици жертви. „Гръмнала е някаква запалима смес,която не е ясно точно каква е“, заяви Николов. По думите му, когато завърши аутопсията на телата експертите ще се произнесат по случая категорично.

На брифинга присъства и директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков, който коментира инцидента с микробус с български номера в Северна Македония. Той поясни, че катастрофата се е случила близо до град Куманово, а в микробуса е имало 26 души, повече от които от Пакистан. Кичиков подчерта, че не става дума за трафик на мигранти. Шофьорът на микробуса, който е македонски гражданин, все още се издирва. Комисар Кичиков допълни, че българските регистрационни номера са откраднати от лек автомобил на гражданин от Северна Македония, който има и българско гражданство.