Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Бисер Петков подаде оставка

29 ноември 2019 | 21:48

Министър-председателят Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.
Кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания. Министър-председателят Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания
.


Агенция „Фокус“
Политическият анализатор Георги Харизанов: Налице са всички основания министър-председателят да поиска оставката на Бисер Петков

Налице са всички основания министър-председателят да поиска оставката на Бисер Петков. Това каза за Агенция "Фокус" политическият анализатор Георги Харизанов във връзка с оставката на министър Бисер Петков. "Комуникационните слабости последно време започнаха да дават много сериозни впечатления и в обществото ни се предизвикаха няколко масирани кризи, които се дължат не на липса на компетентност. Никой никога не е обвинявал министър Петков в липса на компетентност, а в липса на комуникация, на активна комуникация, а по някога и на каквато и да било комуникация. Това оставя много свободни пространства за развихряне на лъжи, фалшиви новини, на пропаганда, на хибридни атаки, на истерични обществени кризи, като тази в Сливен, където щяха да взимат децата на хората. Всичко това се дължи на комуникационни слабости лично на министъра и за съжаление неговият екип не съумяваха да компенсират тези липси. Мисля си, че понякога е невъзможно", каза още министърът. Според него хората не приемат изявленията на заместник-министри и експерти, тъй като министърът е политическата фигура. "Г-н Петков, бидейки добър експерт, не можа до последно да влезе в тази роля на сериозния човек, който излиза, казва нещо и обществото го приема", посочи още политическият анализатор.

Според него тази оставка няма да предизвика напрежение. "Има подготвени специалисти. Г-н Петков още като министър беше лека изненада. Нека да ви припомня г-жа Сачева като заместник-министър в социалното министерство, г-жа Зорница Русинова като заместник-министър, после и министър са изключително подготвени бих казал и политически лица. Г-жа Сачева е политически образ. Мисля, че тук специално няма да се отвори дупка, която е трудна за запълване. Напротив, има подготвени хора в сектора. То хора, които според мен по това, което са показали досега имат много по-добри комуникационни качества. Това беше големият проблем на министър Петков", заяви още Георги Харизанов.

Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Политологът Първан Симеонов: Оставката на Бисер Петков трудно би предизвикала напрежение - за първи път от много време Борисов прави нещо без принуда и прочиства властта

Оставката на Бисер Петков трудно би предизвикала напрежение - за първи път от много време Борисов прави нещо без принуда и прочиства властта. Това каза за Агенция "Фокус" политологът Първан Симеонов по повод оставката на министър Бисер Петков.

Според него оставката на Бисер Петков прилича на част от това, което Борисов напоследък почва да прави. "Нещо да прочиства и партията, и властта въобще. Отделно това прилича на опит да се поправи една грешка. Тя е много проста - след победата на местните избори властта лекичко попрекали с някои неща. То не бяха първия ден болничен, то не беше Аир Би да минава на лицензионен режим. Борисов в типичния си стил явно усети, че най-големите грешки властта ги направи като се позабрави. Явно дори при тези по-малки протести на майките, е решил просто да даде жертва. Той Бисер Петков явно го е нарочил отдавна така или иначе", каза Първан Симеонов.

Според него най-вероятно такъв Борисов ще гледаме оттук нататък. "Борисов се чувства в силата си, много в силата си- той спечели европейските избори, спечели местните избори. Срещата му с Тръмп е успешна. Чувства се сигурен за бъдещето си. Логиката казва, че по-скоро това, което прави с Бисер Петков, че трудно би предизвикало напрежение. За първи път от много време насам виждаме Борисов да прави нещо без принуда. Обикновено като му скочи някой дава на задна. Тук никой не му е скочил, протестите не са толкова масови. Явно е дошло време той да действа на спокойствие", заяви още Първан Симеонов.

Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Хамид Хамид, ДПС: Гласуването на оставка на министър представлява тест за доверието в дадена сфера

Гласуването на оставка на министър представлява тест за доверието в дадена сфера. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид по повод оставката на социални министър Бисер Петков.

„Не би ме изненадала оставка на нито един министър, защото във всички сфери има застой, има инерционен елемент и нищоправене с цел да мине мандата. Не се извършват реформи, а просто се изчаква да се изтърколи поредната година, а от това страда цялото общество и държавата“, добави зам.-председателят на парламентарната група на ДПС.

Хамид Хамид обясни, че министър-председателят е констатирал забавянето и недостатъчния темп на работа в определени сфери. Според него премиерът ще го види и в други такива сфери.

Цоня СЪБЧЕВА


Агенция „Фокус“
Иван Нейков, БИТСП: Проблемите в социалната сфера не се решават от ресорния министър, а от финансовия

София. Проблемите в социалната сфера не се решават от ресорния министър, а от финансовия. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Иван Нейков, бивш социален министър, а сега директор на Балканския институт по труда и социалната политика, по повод оставката на социалния министър Бисер Петков. Той обясни, че е невъзможно проблемите да бъдат решени, защото е необходимо сътрудничеството на финансовия министър и всички структури на правителството.

„Забелязвате ли как в последните 1-2 години всъщност имахме двама социални министри. Така може да се каже. Всички въпроси, свързани с размера на минимална работна заплата, размер на пенсия бюджетна сфера, заплати бюджетна сфера, размер минимална пенсия, размер на таван на пенсиите – всички тях ги научавахме от финансовия министър. Да не говорим за последната буря в чаша вода, каквото беше плащането за първия ден или неплащането на първия ден от болничните. Отново не беше обявено от социалния министър, но, както се казва, му хвърлиха горещия картоф - той да го обяснява и да търси изход от ситуацията“ добави директорът на Балканския институт по труда и социалната политика.

Иван Нейков каза още, че в момента няма сфера в социалната политика, която да не изисква спешно вземане на мерки. Според него социалното министерство е трудно за управление, защото има много широк обхват. Той припомни негова стара идея: министерството да бъде разделено на две. Нейков посочи, че са необходими сътрудничеството на министър-председателя и осигуряването на финансиране, за да бъдат решени проблемите в сферата.

Цоня СЪБЧЕВА


Агенция „Фокус“
Социологът Юрий Асланов: Оставката на Бисер Петков няма политически характер и няма да създаде напрежение

София. Оставката на Бисер Петков няма политически характер и няма да създаде напрежение. Това каза за Агенция "Фокус" социологът Юрий Асланов по повод оставката на министър Бисер Петков.

"Има нещо, което няма да го разберем вероятно. Нещо, което се е случило и не го знаем и няма политически характер", каза Асланов.
Според него тази оставка няма да създаде напрежение. "Както виждате Борисов я е поискал и Петков веднага я е дал. Така че какво напрежение", заяви още социологът.

Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Кой е Бисер Петков? (Справка на Агенция "Фокус")


Бисер Петков е роден на 6 септември 1963 г. в град Монтана.През 1987 г. завършва магистърска степен по “Икономика и организация на вътрешната търговия” в Университета за национално и световно стопанство. Участвал е в редица специализации и обучения, сред които „Икономика на предприятието” във Виенския университет, Австрия, „Публични финанси” в Университета на гр. Лестър, Англия, както и краткосрочни специализации, организирани от Института на Световната банка по въпроси на пенсионната реформа. Доктор е по икономика. През 1988 г. започва професионалния си път като редовен преподавател в УНСС, където през 2012 г. е избран за доцент. Има над 40 научни публикации, в това число учебници, монографии и др.От 2002 до 2003 г. е председател на Държавната Агенция за осигурителен надзор към Министерски съвет. През месец март 2003 г. е избран за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор”, като заема този пост до месец май 2009 г. От 8 септември 2011 г. с решение на Народното събрание е избран за управител на Националния осигурителен институт. На 29 юли 2016 г. Парламентът го преизбира на поста с нов четиригодишен мандат. В периода 2013-2016 г. е член на Бюрото на Международната асоциация по социално осигуряване (МАСО). Владее английски език. Ползва немски и руски. Семеен, с две деца.


Агенция „Фокус“
Политологът доц. Антоний Гълъбов: Ценя Бисер Петков като добър експерт и човек, искрено съжалявам за решението за оставката му


Ценя Бисер Петков като добър експерт и човек, искрено съжалявам за решението за оставката му. Това каза за Агенция „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов в коментар по повод оставката на министър Бисер Петков.

„За съжаление попадна в лоша турбуленция на политическо противопоставяне. Това е тъжна констатация, защото добри експерти се оказват жертва на политическата конюнктура. Това е по принцип и причината голяма част от добрите експерти в България да странят от политическата дейност, защото не знаят в кой момент могат да се озоват в подобна роля“, каза още доц. Гълъбов. Той посочи, че е работил с Бисер Петков и отчете, че той е понесъл тежък натиск преди една година то най-различни посоки.

Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“

Депозирани оставки в кабинета „Борисов 3“ (Справка Агенция „Фокус“)


Агенция „Фокус“ публикува справка на случаите, в които министри от третия кабинет с министър-председател Бойко Борисов са депозирали своята оставка.

29 ноември 2019 г.
Министър-председателят Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

23 март 2019 г.
Заради скандала с апартаментите на управляващи министърът на правосъдието Цецка Цачева подаде оставка, която премиерът прие. По-късно по негово настояване с поста си се раздели зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева.

16 ноември 2018 г.
Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика - Валери Симеонов в кабинета „Борисов 3“ подаде оставка, след 26 дни протести на майките на деца с увреждания след негово изказване от 19 октомври. Тогава той заяви: „Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“. Още същият ден, в който Симеонов подаде оставка, министър-председателят Бойко Борисов я прие.

31 август 2018 г.
Трима министри - Ивайло Московски (министър на транспорта), Николай Нанков (министър на регионалното развитие) и Валентин Радев (министър на вътрешните работи) подават оставки. С този свой акт тримата министри поемат отговорност за трагичната катастрофа край Своге на 25 август, отнела 20 живота. Вината на тримата министри се дължи на това, че не са взели мерки, за да предотвратят инцидента. Оттеглянето им е поискано от премиера по време на извънредното заседание на правителството.

11 юни 2018 г.
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подавa оставка. Като мотив за това той изтъква невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания. Оставката е приета от министър-председателя Бойко Борисов след разговор между двамата. Ден по-късно премиерът съобщава, че Петков остава на министерския пост, защото той се справя добре и майките на децата с увреждания го харесват. Борисов отбелязва, че в тази сфера следват палатков след палатков лагер.

23 февруари 2018 г.
Министърът на енергетиката Теменужка Петковаобявява, че ще депозира своята оставка ден, след като става ясно, че чешката компания ЧЕЗ е взела решение да продаде бизнеса си у нас на българската компания „Инерком България“. В медиите се появява информация, че министър Петкова е кума на Гинка Върбакова, която ръководи фирмата, която иска да закупи бизнеса на ЧЕЗ, което министърът опровергава. В крайна сметка Петкова депозира своята оставка след разговор с премиера Борисов с мотива, че не иска да има каквито и да е съмнения при провеждането на сделката с продажбата на бизнеса на ЧЕЗ. В средата на март Коалиционният съвет не прие, че има основание за оставката на Теменужка Петкова и тя остана на поста енергиен министър.

30 октомври 2017 г.
Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подава оставка, която премиерът Бойко Борисов приема. Решението на Петров идва ден, след като е излъчено медийно разследване, уличаващо министъра, че като шеф на ВМА е сключил договори за близо 1,6 млн. лв с фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. Единствените две поръчки, печелени от въпросната фирма, са били само във ВМА и само по времето на Николай Петров. Обществените поръчки са спечелени от компанията, която даже не е била регистрирана по БУЛСТАТ. Случаят е отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство.


Агенция „Фокус“
Красимир Велчев, ГЕРБ: Натрупаното напрежение в системата доведе до това премиерът Бойко Борисов да поиска и приеме оставката на министър Бисер Петков


Благоевград. Натрупаното напрежение в системата доведе до това премиерът Бойко Борисов да поиска и приеме оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Това каза пред журналисти в Благоевград Красимир Велчев, Народен представител в 41-вото и 42-рото Народно събрание, зам.-председател на Парламентарната група на ПП ГЕРБ и член на Изпълнителната Комисия на партията, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пирин. Велчев добави, че през вчерашния ден са имали заседание, на което въпросът не е бил обсъждан.

„Предполагам, че с натрупването на много напрежение в тази система, може би неправилни или не навреме взети решения, както и натрупване във времето на проблеми доведоха до това премиерът Борисов да поиска и приеме оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Вие виждате, че има напрежение в системата, затова е естествено да се вземат мерки. А и няма нищо лошо в смяната. Ето и при последните избори се видя, че хората искат промяна, искат реформи“, каза още Велчев.

Той подчерта, че ако една партия държи на себе си и иска да бъде подкрепяна, то това е формулата и начина да съществува и да се развива. „Аз мисля, че сме доказали и Борисов е доказал като лидер и като министър трети мандат знае и взима решения на време“, коментира Велчев.

Ливия НИНОВА


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов поиска и прие оставката на министър Бисер Петков


София. Министър-председателят Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания. Министър-председателят Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания.