Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Албания се бори с последиците от земетресението

29 ноември 2019 | 11:44

Албания продължава да се бори за преодоляването на последиците от разрушителното земетресение, което удари страната в ранните часове на вторник със сила от 6,4 по скалата на Рихтер. Впоследствие бяха регистрирани десетки трусове с различен интензитет, включително над 5,0 под скалата на Рихтер.
Спасителите продължават усилията за издирване на оцелели, но броят на жертвите се увеличава непрекъснато. По последни данни на Министерството на отбраната в Тирана загиналите са 49, пострадалите – около 790.
След поредно извънредно заседани на кабинета в Тирана, министър-председателят на Албания Еди Рама подчерта, че страната се нуждае преди всичко от финансова помощ. „Вече нямаме нужда от материална, а от финансова помощ… Призовавам всички, които идват в Министерството на отбраната, да направят справедливо разпределение на помощта. Ситуацията е с такива мащаби, че щеше да разклати много по-големи държави от нас. Тя се превърна в свръхработа, с морална и физическа инвестиция. От нас зависи всичко, няма друг начин да избегнем това предизвикателство, което ще отбележи в паметта ни един от най-незаличимите моменти във всяко отношение“, заяви Рама.
Косово бе първата държава, която обяви отпускането на 500 000 евро помощ на албанците. Впоследствие правителството на Австрия даде 600 000 евро помощ на Тирана за справяне с последиците от опустошителните трусове. България също предостави 200 000 лева на Албания.


Albanian Daily News:Албанският президент: Горди сме с армията и полицията, които Косово има
Президентът на Албания Илир Мета, заедно с министър-председателя на Косово, Рамуш Харадинай, посетиха Центъра за спешни случаи в Дуръс, създаден на стадион „Нико Дована“, където се поинтересуваха за здравето и състоянието на жителите, които са останали без дом в резултат на земетресението, което сполетя страната, информира албанският интернет портал Albanian Daily News.

Президентът Мета и министър-председателят Харадинай, придружен от членове на правителството на Косово, вицепремиерът Енвер Ходжай, министърът на отбраната, Рустем Бериша, министърът на транспорта Пал Лекай и министърът на правосъдието Абелард Тахири също се срещнаха със специалното формирование за граждански извънредни ситуации, което пристигна от Косово.

По време на срещата с останалите без дом жители на Дуръс, както и с представители на Косовските сили за сигурност и полицейските сили, президентът на републиката заяви:
„Благодаря още веднъж на Косово, на неговите хора и институции, на премиера Харадинай и по-специално на Силите за сигурност и полицията в Косово, които реагираха бързо на трагедията и продължават да правят всичко възможно заедно с нашите сили, в помощ на нашите граждани, които са претърпели тези ужасни последици от земетресението.

Тази солидарност улесни справянето с последствията от тази болка. За пореден път, господин премиер, Вие трябва да се гордеете с Косовските сили за сигурност, косовската полиция, защото аз съм сигурен в това, че всяка държава от НАТО ще се гордее с най-доброто, което показаха те без да спират, без да се уморят.
Чувствам се добре, когато дори нашите собствени граждани изразяват най-дълбоката и най-сърдечна благодарност от целия народ за тази братска солидарност."

Докато изпълняващият длъжността министър-председател на Косово, Харадинай отбеляза, че: „За мен е чест с част от кабинета, заедно с президента на република Албания Мета, днес сме в Дуръс, близо до косовската полиция и армията на Косово, армията на Албания, за да предоставим допълнителна подкрепа на всички, пострадали от бедствието.
Съчувстваме на семействата на жертвите, ранените и пострадалите във всички тези трудности, които Албания има и ще продължим да бъдем заедно. Господин президент, благодаря за отделеното време! "
В заключение президентът Мета благодари на премиера Харадинай и правителството на Косово за техния финансов принос от половин милион евро, подчертавайки изключителната солидарност на косовските албанци и предприемачи.


AFP: В Албания погребват жертвите на земетресението
Албанските семейства погребаха своите близки и страната оплаква 49-те души, за които се знае, че са загинали при земетресението през тази седмица, докато спасителните служби се борят с разрушенията, останали след него, предава AFP.

Цели семейства загинаха под руините на домовете си, когато земетресението с магнитуд 6,4 - най-смъртоносното и опустошително от десетилетия, разтърси балканската страна преди зазоряване във вторник.

В град Тумане, където се срутиха множество сгради, близки хора скърбяха пред шестте дървени ковчега на семейство Кара и още три, принадлежащи на семейство Греку.
"Уважавайте мъртвите", каза Фатмир, роднина на семейство Кара, отбягвайки медиите.

Премиерът Еди Рама присъстваше на погребенията, коленичи, за да хвърли земя върху ковчезите по местен обичай за изпращане на мъртвите. В съобщение, публикувано във „Фейсбук“, той написа на албански "Никога няма да бъдете сами".

В другия тежко засегнат крайбрежен град Дуръс усилията за търсене се съсредоточиха върху срутен хотел на брега на Адриатика.

Около 45 души бяха спасени тази седмица от екипи за помощ, които работиха денонощно с помощта на чуждестранни експерти, които дойдоха с кучета, камери и друга техника, за да се претърсват развалините.

„Канал 5“ (Македония): Земята в Албания започва да се успокоява
Земята в Албания най-накрая започна да се успокоява. След опустошителното земетресение във вторник, при което досега са загинали 49 души, последваха над 1000 афтършока, но с много по-ниска интензивност, коментира македонският телевизионен “Канал 5“.

В Дуръс и Тумане търсенето на оцелелите приключи и сега се извършва оценка на щетите, заяви премиерът Еди Рама. Той обяви, че всички хора от палатките, които са останали без покрив над главата , ще бъдат настанени в хотели, докато не започне изграждането на нови домове.
Петнайсет сгради са напълно разрушени в Тирана, а в Дуръс са 12, а хиляди други са повредени. Въпросът за качеството на сградите се повдига и от албанската общественост, тъй като някои от напълно унищожените са нови сгради.


Koha Jone (Албания): Броят на жертвите на земетресението в Албания достигна до 49 души
Броят на жертвите на земетресението в Албания достигна до 49 души, съобщава електронното издание на тиранският вестник Koha Jone, като се позовава на информация от Министерството на отбраната на страната.
Според изданието ранените са около 790, спасителите са успели да извадят изпод отломките 45 души. По-рано бе потвърдено за 48 загинали.
Разрушителното земетресение с магнитуд от 6,4 по скалата на Рихтер удари страната в ранните часове на 26 ноември. Епицентърът му бе на 10 км северозападно от град Шияк, разположен близо до Тирана, с дълбочина от 10 км под земната кора. Трусът бе усетен в Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Гърция, Хърватия, Словения и някои южни провинции на Италия.
В югозападната част на страната ни земетресението също бе усетено.
Земетресение с магнитуд от 3,9 по скалата на Рихтер е регистрирано в Адриатическо море и усетено в Тирана, показва справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).
Епицентърът на труса е бил на 36 км северозападно от столицата Тирана и на 19 км северозападно от Шияк, с дълбочина от 10 км под земната кора.
Няма съобщения за пострадали или жертви.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Режим на земетресенията в Албания, както е отбелязан в каталози
В района около Дуръс и прилежащата адриатическа акватория на Албания земетресения с магнитуди 5.1 и 5.3 следваха в първите 70 минути най-силния трус с магнитуд 6.4, наричан засега “главен”. Това съобщава за ИА "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
Малко над 3 чáса след главния трус бе регистрирано и земетресение с магнитуд 5.4. През тези три чáса живущите в засегнатите територии бодърствуват – през тази нощ на трусове уплашените жители преживяват сътресения – не по-малко от 15 (по сведения на очевидци до Европейския сеизмологичен център), усещащи се масово дори извън повредените им домове, както и от редица по-слаби. За едно денонощие Европейският център идентифицира още около 60 труса с различна сила, но с магнитуд по-нисък от 5. През второто денонощие в 15:45 време в епицентъра (16:45 бълг. вр.) става поредното земетресение с магнитуд над 5, именно 5.3. Рекапитулацията за изминалите 36 чáса от реализиране на земетресението с магнитуд 6.4 във вторник през нощта е: Европейският център оповестява около 80 афтершока, а албанският едва успява да оповести 60. Последното е естествено последствие от затруднената обстановка.
След афтершока с магнитуд 5.3, временно активността на огнището край Дуръс (Драч) не се понижава – то произвежда множество трусове на всеки 10 до 40 минути. До 7:14 тази сутрин местно време Европейският център съобщава още 33 афтершока с магнитуди в интервала 2-4.5. Регистрирани са средно по 2 труса на час, всичките усетени с интензивност между IV и VI степен (по информация от сайта на центъра). В интервала 23:19-23:51 три труса с магнитуд над 4 – интензивност около VI степен в епицентралния район – увеличават напрежението сред жителите, макар повечето да са извън домовете си. И това не са всички усетени трусове – хората, вече с изострена чувствителност, усещат и трусове с магнитуд под 2. Значителният за населението трус от сряда в 15:45 е последван от петнадесетина земетресения с магнитуд между 3 и 4 и тройката земетресения с магнитуди 4.3-4.5. За отбелязване е, че след афтершока с магнитуд 5.3 от вчера областта, заета от облака с епицентри нараства към север - към черногорското крайбрежие при линеен размер от 35 до 45-50 км. Същевременно, в направление запад-изток промяна не се очертава – линейният размер на облака от епицентри остава 25-28 км.
Какво може да се очаква за състоянието на сградите, получили повреди от основния удар? Повредите сигурно нарастват след многократно изпитаните сътресения с интензивност над V степен. А четирите доста силни земетресения с магнитуд над 5, вече основателно обезпокояват жители и в съседни страни – Черна гора, Гърция, Северна Македония, Италия.

БЧК изпрати камиони с хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Албания (ОБЗОР)
Българският Червен кръст изпрати камиони с хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Албания, след като министерският съвет гласува финансова помощ от 200 000 лв. от резервите на Министерството на външните работи. Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов заяви на извънреден брифинг, че тази помощ включва палатки за 1000 човека, 1000 комплекта, които включват чаршафи, одеяла, палатки, хуманитарни пакети. По думите му изпращат това, което от Албания са поискали и е от първа необходимост. Той допълни, че нещата са на стойност малко повече от 100 000 лв. Николов отбеляза, че се е чул с колегите си от Албания и те са помолили за готовността да изпратят наши екипи за продължаване на действията по издирване на затрупаните хора, като Николов посочи, имат такава готовност. Той поясни, че камионите с материалната помощ се очаква да пристигнат утре сутринта в Албания.
Гл. комисар Николай Николов коментира и инцидента в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, при който загинаха двама души, а други 60 бяха евакуирани след пожар. По думите му добрата новина е, че не се потвърждава информацията за взрив на кислородна бутилка, каквото съобщение първо е дошло при тях. Николов допълни, че са очаквали десетки и дори стотици жертви. „Гръмнала е някаква запалима смес,която не е ясно точно каква е“, заяви Николов. По думите му, когато завърши аутопсията на телата експертите ще се произнесат по случая категорично.
На брифинга присъства и директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков, който коментира инцидента с микробус с български номера в Северна Македония. Той поясни, че катастрофата се е случила близо до град Куманово, а в микробуса е имало 26 души, повече от които от Пакистан. Кичиков подчерта, че не става дума за трафик на мигранти. Шофьорът на микробуса, който е македонски гражданин, все още се издирва. Комисар Кичиков допълни, че българските регистрационни номера са откраднати от лек автомобил на гражданин от Северна Македония, който има и българско гражданство.

„Макфакс“ (Македония): Австрия отпусна 600 000 евро помощ за Албания
Правителството на Австрия отпусна 600 000 евро помощ на Тирана за справяне с последиците от разрушителното земетресение, което удари страната в ранните часове на вторник със сила от 6,4 по скалата на Рихтер, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
С тези средства Австрийската агенция за развитие (ADA) трябва да помогне за възстановяването на повредени къщи преди идващата зима, поясниха от външното министерство във Виена.
Албания е в центъра на австрийското сътрудничество за развитие от 1992 г. насам, припомня агенцията.
След земетресението от 21 септември австрийският външен министър Александър Шаленберг обеща помощ за засегнатото население, която сега е увеличена до 600 000 евро. „Австрия и Албания са свързани от десетилетия на приятелство", се казва в изявление на временно изпълняващия длъжността на канцлер Бригите Бирлайн. Тя посочи, че австрийските компании са сред най-големите инвеститори в Албания и че страната й подпомага Тирана както по отношение на сътрудничеството за развитие, така и за членството й в Европейския съюз.

Албанският премиер Еди Рама: Вече нямаме нужда от материална, а от финансова помощ
Министър-председателят на Албания Еди Рама проведе извънредно заседание на кабинета в сутрешните часове на деня във връзка с катастрофалната ситуация след земетресението от 6,4 по скалата на Рихтер, което разлюля страната в ранните часове на вторник. След заседанието Рама подчерта, че страната се нуждае преди всичко от финансова помощ, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
„Вече нямаме нужда от материална, а от финансова помощ… Призовавам всички, които идват в Министерството на отбраната, да направят справедливо разпределение на помощта. Ситуацията е с такива мащаби, че щеше да разклати много по-големи държави от нас. Тя се превърна в свръхработа, с морална и физическа инвестиция. От нас зависи всичко, няма друг начин да избегнем това предизвикателство, което ще отбележи в паметта ни един от най-незаличимите моменти във всяко отношение“, заяви Рама.
От редакцията подчертават, че гражданите на Албания днес отбелязват Деня на знамето. „Денят на Червения флаг е в тъмнина, която ни заобикаля временно, преди слънцето да изгрее. Бог да благослови Албания и албанците навсякъде“, написа Рама в социалната мрежа „Фейсбук“.

„А1 Он" (Македония): Косово дава 500 хиляди евро помощ на Албания заради земетресението
Правителството на Косово гласува 500 хиляди евро помощ за Албания, която стана жертва на силно земетресение, причинило смъртта на най-малко 14 души до момента, предава македонският портал „А1 Он“.
Решението е взето на днешното извънредно заседание на правителството в оставка, свикано от премиера Рамуш Харадинай във връзка със ситуацията в Албания.
„Косово е до своите сънародници и се моли броят на жертвите да не се увеличи и да няма повторни трусове“, заяви косовският премиер пред журналистите.
В допълнение към екипите за търсене и спасяване на Силите за сигурност и косовската полиция, които бяха изпратени в Албания, Харадинай информира, че е наредил на противопожарни служби, спасителни екипи и компании, ангажирани от Министерството на инфраструктурата да подпомогнат съседната държава за справянето с последствията от бедствието.
Албания рано тази сутрин беше засегната от поредица от земетресения, които според последната официална информация доведоха до смъртта най-малко 14 души и причиниха големи материални щети, особено в пристанищния град Дуръс и град Туман, както и в близките населени места.