Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Столтенберг обсъжда с Макрон „мозъчната смърт“ на НАТО с Макрон

28 ноември 2019 | 11:51

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига на посещение в Париж, където ще обсъди с президента на Франция Еманюел Макрон изявлението му за „мозъчната смърт“ на Алианса.
Преди пътуването си норвежкият политик подчерта, че възнамерява да чуе аргументите на Макрон във връзка с критиката му към западния отбранителен съюз. „Най-добрият начин да разберем различията е да седнем и да ги обсъдим, да видим какви са аргументите. Но НАТО е много силна организация, получаваме много средства, а САЩ подкрепят Европа, европейските страни инвестират повече. И правим много повече, отколкото в предишните десетилетия“, увери генералният секретар.
Същевременно Столтенберг предупреди президента на Франция да не развива концепцията за европейската система на отбрана за сметка на Алианса. Той заяви това в интервю пред френския вестник Le Figaro преди посещението му във френската столица. „Подкрепям системата за европейска отбрана, но тя трябва да бъде опора на НАТО, а не замяна. Днес ЕС не може да защити Европа“, заяви Столтенберг. Той отбеляза, че ситуацията ще се влоши в случай на излизане на Великобритания от Съюза, тъй като след това „80% от бюджета на Алианса ще се осигурява от страни, които не са част от ЕС“.
По-рано в интервю за британското издание The Economist Макрон заяви, че НАТО напълно е загубило координацията и е в състояние на „мозъчна смърт“. Френският президент отбеляза също, че Европа трябва да започне да мисли за себе си като независима геополитическа сила, в противен случай тя „няма да контролира съдбата си“. Изявлението му предизвика критика, включително от традиционния съюзник на Париж – Берлин. Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас ясно се изказа в подкрепа на НАТО и се дистанцира от геостратегическите разсъждения на френския президент, като увери, че Алиансът е „жив от глава до пети“.


Йенс Столтенберг: НАТО одобри нова формула за принос към общия бюджет, САЩ и Германия ще имат равни вноски
НАТО одобри нова формула за изчисляване на вноските в общия бюджет на Алианса, съгласно която САЩ ще намалят своя дял, докато този на Германия ще се увеличи. Това обяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг след срещата си в Париж с държавния глава на Франция Еманюел Макрон, предава РИА Новости.
По-рано CNN, позовавайки се на редица американски служители, заяви, че администрацията на президента Доналд Тръмп е предприела стъпки за намаляване на приноса си към колективния бюджет на НАТО. Досега САЩ осигуряват около 22% от прякото финансиране на НАТО, което покрива по-специално разходите за поддръжка на централите.
„Вярно е, че се съгласихме с новата формула за разпределението на тези разходи (към общия бюджет), САЩ ще плащат по-малко, Федерална република Германия ще плаща повече, т.е. сега САЩ и Германия ще плащат равни вноски, почти 16% от бюджета на НАТО. Останалото ще бъде разпределено между другите съюзници", поясни Столтенберг на пресконференцията в Париж.

ТАСС: Макрон определи коментара си за „мозъчната смърт“ на НАТО като „полезен“ за Алианса
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон смята, че изявлението му за „мозъчната смърт“ на НАТО е полезен сигнал за Алианса. Съответното той заяви на пресконференция след разговора в Париж с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предава TACC.
„Моят коментар за мозъчната смърт на НАТО беше полезен сигнал за привличане на вниманието на Алианса“, подчерта Макрон.
На 7 ноември в интервю за списание The Economist френският президент заяви, че координацията е напълно загубена в рамките на НАТО, а Алиансът е в състояние на „мозъчна смърт". Той отбеляза също, че Европа трябва да започне да мисли за себе си като за независима геополитическа сила, в противен случай тя „няма да контролира съдбата си“. Столтенберг и германският канцлер Ангела Меркел не бяха съгласни с оценката на Макрон за състоянието на Алианса.

Срещата между Макрон и Столтенберг: ЕС трябва да бъде част от всеки бъдещ договор между САЩ и Русия за ядрени ракети
Според държавния глава на Франция Еманюел Макрон европейските нации трябва да участват във всички преговори за създаване на ново споразумение между САЩ и Русия за ограничаване ядрените ракети със среден обсег. Съответното той заяви в рамките на срещата си в Париж с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предава AFP.
„Не можем просто да се задоволяваме с двустранни договори", заяви Макрон след разговора си със Столтенберг.
Агенцията припомня, че след дълъг спор по-рано тази година се разпадна ключовия Договор за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) от годините на Студената война.

ТАСС: Макрон призова на срещата със Столтенберг за прозрачен диалог с Русия
Президентът на Франция Еманюел Макрон призова за установяване на прозрачен и взискателен диалог с Русия на съвместната пресконференция с генералния секретар на НАТО след срещата им в Париж, предава ТАСС.
„Трябва да се изгради прозрачен, задълбочен и взискателен диалог с Русия“, заяви Макрон.
Освен това френският лидер поиска новия договор за ракетите със среден и малък обсег (РСМО) да се договори с участието на европейските страни.

AFP: Франция и Германия предлагат планове в НАТО след „мозъчната смърт“
Франция и Германия представиха отделни предложения за реформирането на НАТО, след като президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че Алиансът преживява „мозъчна смърт“ - изявление, предизвикало остри критики няколко седмици преди решителната среща на върха в Лондон, предава AFP.
Френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан използва еднодневната си среща с 28-те си колеги от НАТО, за да обясни изказването на Макрон и да предложи идеи за подобрение. Френският президент съобщи в интервю пред The Economist, че военната операция на Турция в Сирия и непредсказуемостта на САЩ при президента Доналд Тръмп показват провала на стратегическото мислене в НАТО.
Жан-Ив льо Дриан предложи да се формира „малка група от изтъкнати личности“, които да разсъждават върху „визията, която съюзът има за свои ценности и цели“ и да докладват на лидерите на срещата си на върха през 2021 година. Експертите трябва да се съсредоточат върху отношенията на НАТО с Русия и бъдещите предизвикателства пред сигурността - тероризъм, възхода на Китай и въздействието на новите военни технологии, заяви Жан-Ив льо Дриан пред министрите.
В знак на продължаващото напрежение с Франция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който лично ще се изправи срещу Макрон заради неговите коментари, отказа три пъти да коментира френското предложение за пресконференция след срещата. Но той приветства отделен план от германския министър на външните работи Хайко Маас за създаване на група експерти, които да обсъдят как да засилят политическото мислене на НАТО.
„Предложението на министър Хайко Маас получи подкрепата от много съюзници и мисля, че има стойност“, каза той и добави, че проектът ще бъде разгледан допълнително преди срещата на върха на 4 декември в Лондон. Маас заяви, че дискусията между 29-те съюзници го кара да мисли, че Германия е взела правилно решение за комитет, председателстван от самия Столтенберг. Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че е „изключително разумно“ НАТО да се самооцени, за да се увери, че изпълнява целите си, но постави въпроса дали „това е подходящият момент или това е правилният формат“.
Коментарите на Макрон бяха направени на фона на оплакването на Доналд Тръмп за ниските европейски разходи за отбрана и нарастващите опасения за Турция, която закупи ракети от Русия и започна военна операция в Сирия.
Аргументите на френския президент, че Европа трябва да се опита да си гарантира сигурността си, без да разчита на САЩ, предизвикаха гняв от източноевропейските съюзници, които се чувстват пряко застрашени от Русия. Дипломати от други страни посочват, че засега е нереалистично Европа да мисли, че може да се защити без помощ от САЩ. Експертните оценки предполагат, че запълването на тази пропаст ще струва стотици милиарди евро.
Встрани от политическата борба, външните министри подготвиха дневния ред за срещата на върха през следващия месец. „Щетите са нанесени. Сега трябва да ограничим последствията и да създадем обединен фронт в Лондон“, каза един висш дипломат.

ТАСС: Столтенберг идва в Париж за обсъждане на „мозъчната смърт“ на НАТО с Макрон
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон ще приеме за среща в Париж генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, припомня TACC.
В интервю за вестник Le Figaro or 22 ноември Столтенберг заяви, че отива в Париж, за да обсъди с Макрон съдържанието на интервюто му за британското издание The Economist, което френският президент обяви „мозъчната смърт“ на НАТО. „Искам да му кажа, че не трябва да се прави избор между европейското единство и трансатлантическата солидарност“, подчерта Столтенберг.
В същото време той припомни, че Франция „играе водеща роля в отбраната на Европа и има армия, готова да се разгърне при необходимост".

Хайко Маас: НАТО е живо - от главата до петите
Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас ясно се изказа в подкрепа на НАТО и се дистанцира от геостратегическите разсъждения на френския президент Еманюел Макрон за Алианса, отбелязва германското издание Das Handelsblatt.
Маас влезе в дебат с изненадваща яснота относно диагнозата на Макрон за „мозъчната смърт“ на НАТО, изказвайки се при откриването на Берлинския форум на Фондация „Кьорбер“, отбелязва авторът на статията Мориц Кох.
Германският външен министър разкритикува появата на дебат във външната политика и похвали „тихата дипломация" на държави като Норвегия. По този начин Маас демонстрира контраст с Макрон, но това не му беше достатъчно – той предупреди срещу „токсичните“ дискусии за НАТО и поясни: „Германската външна политика не е разрушителна, тъкмо обратното. Тя иска да се противопостави на деструкцията".
Според изданието досега разрушителността се е считала за един вид „запазена марка“ на президента Доналд Тръмп с неговата доктрина за „Америка на първо място“. Но сега в Берлин нараства безпокойството, че Макрон проявява подобни наклонности - и по този начин разчита на мисленето в областта на политиката за сигурност, която отдавна е традиционна във Франция. Става въпрос за подхода на Шарл дьо Гол и желанието за военно независима Европа, водена от Франция, обясняват от редакцията.
За разлика от това Маас е твърдо ангажиран с основната ориентация на Европа към трансатлантическите връзки, въпреки недоволството от едностранните политики на администрацията на Тръмп. „НАТО е основен за нашата сигурност ", заяви германският външен министър. „Не можем да се интересуваме от разделянето на европейската и американската сигурност, би било изключително опасно“, категоричен бе първият дипломат на Берлин. Според него, НАТО е „добре установена многостранност“. След това министърът на външните работи на Германия даде своя собствена диагноза: „НАТО е жив - и от главата до петите".
В речта си Маас се съсредоточи върху усилията на НАТО да подобри военните си възможности. Той предупреди: без Америка Европа не може да се защити. Както е отбелязано в статията, САЩ особено активно заклеймяват Германия поради факта, че тя все още не е представила план за постигане на договорено ниво на разходите за отбрана. Въпреки това Маас запази мълчание по въпроса, подчертава изданието. Междувременно това несъответствие между позициите на германското правителство и Франция се оценява като потвърждение на тезите на Макрон.
Въпреки различията в оценката на състоянието на НАТО, Германия и Франция искат да продължат тясното сътрудничество във външната политика и политиката на сигурност, пише изданието. По-специално те възнамеряват да възобновят усилията за уреждане на ситуацията в Украйна на срещата на върха в Париж на 9 декември.
Според Маас са налице „предпазливи положителни сигнали" в тази област. Сега трябва да се използва моментът с мандата на украински президент Зеленски и да се направи важна стъпка по дългия път на споразумение между Киев и Москва, но също така и между Русия и Европа, подчерта германският външен министър.
В същото време Маас подчерта, че няма да има „специални начини“ по този въпрос. Полша и балтийските страни, които гледат към Москва с голяма загриженост, могат да разчитат на факта, че Германия в опита си да подобри отношенията с Русия сериозно ще поеме интересите на сигурността на източните си съседи. Споразумението с Кремъл не може да бъде постигнато „през главите" на източноевропейците, подчерта Маас.
Както обяснява изданието, думите му са намек към Макрон, който следва собствената си политика за облекчаване на напрежението в отношенията с руския си колега Владимир Путин – без да взима предвид „психическото състояние“ на Полша и балтийските държави.

Le Point (Франция): Срещата на върха на НАТО – празненството свърши
Преди избирането на Доналд Тръмп за държавен глава на САЩ срещите на върха на НАТО бяха преди всичко празник на трансатлантическото единство. Всичко беше обсъждано предварително и сценарият на събитието беше внимателно писан. Нищо не можеше да съсипе празненството на организация, която описваше себе си като „най-успешния съюз" в историята. В края на краищата, нали тъкмо тя спечели Студената война? САЩ бяха приветствани като основен акционер в борда на директорите (техният бюджет за отбрана все още представляваше повече от две трети от военните разходи на 28-те съюзници). Но празненството свърши, предупреждават в редакцията на френския национален ежедневник Le Point.
70 години след подписването на Вашингтонския договор (4 април 1949 г.), предстоящата среща на върха в Лондон (3-4 декември) трябваше да следва същия сценарий. За страната домакин тази среща е важна по две причини. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън се стреми да докаже - седмица преди парламентарните избори (12 декември), че е истински държавник: сега малцина признават това, дори в собствената му Консервативна партия. За Великобритания тази среща на върха е отлично средство за доказване, че дори и да напусне Общността, тя все още активно участва в европейския живот в рамките на НАТО. От самото начало на преговорите за Брекзит Лондон се опитва да използва аргументите на армията и специалните си служби, за да направи ЕС по-отворен за бъдещите търговски отношения.
Всъщност, както на предишните две срещи на върха (май 2017 г. и юли 2018 г.), атмосферата в кулоарите на събитието вече не изглежда съвсем празнична. Да, НАТО вече е имало периоди на сътресения, може би и по вина на Франция. Независимо от това, организацията още не е виждала подобно на това, което й се случва в днешно време. От 2017 г. държавните и правителствените ръководители, които отиват на срещата на върха, не знаят – образно казани - в какъв сос ще бъдат сервирани. Фактът, че САЩ, стълбът на организацията, страна, от която се очакват гаранции за сигурност (особено за Източна Европа), публично изразява съмнения относно значението на НАТО – нещо, което вече се превърна в голям удар наред с ексцентричното и непредсказуемо поведение на президента.
Нито един политик не харесва изненадите. Доналд Тръмп напомня на дядо, който не може да бъде поканен на сватба, макар да плаща за нея, защото всички знаят, че може да предизвика скандал по всяко време. Освен това не може да се предвиди мащабът на кризата. Във Вашингтон никой не може правилно да инструктира посланици какво ще каже или иска да каже Тръмп. По една проста причина: само той знае това. През 2017 и 2018 г. американският президент упрекна съюзниците, че не са изпълнили обещанието си да увеличат бюджета за отбрана до 2% от БВП. Освен това Тръмп не пропуска шанса да се усъмни в полезността на съюза за САЩ и по този начин поражда съмнения относно американските задължения за защита на Европа. „Защо да защитаваме Черна гора?", попита той открито преди време.

Съюз между Тръмп и Макрон?
В такава трудна ситуация изявлението на френския президент Еманюел Макрон за „мозъчната смърт“ на НАТО не постигна най-добрия ефект. Меко казано, то неприятно изненада съюзниците. Отначало атакуваха еретика: по-лесно е, отколкото да критикуват Тръмп. Но когато президентът на републиката заяви, че е имал положителен телефонен разговор за НАТО с американския си колега, гневът към него бе заменен от объркване. Нашите съюзници днес са в ступор при мисълта за това какво оста Тръмп-Макрон може да сътвори за Алианса. Единият иска да се отърве от Европа, а другият се стреми да се възползва от това. Тук може да лежат основите на един договор, който изобщо няма да се хареса на съюзниците, обвързани с американските гаранции. Някои се нуждаят от тях на фона на руските провокации, докато други разчитат на НАТО, за да не увеличават собствения си бюджет за отбрана.
С други думи, на срещата на върха в Лондон може и да ни очакват изненади. Едно от най-добрите заключения би бил определянето на взаимното допълване на НАТО и ЕС. Нека НАТО участва в колективна отбрана, което е толкова важно за нашите източноевропейски партньори, но да не се иска нищо друго от САЩ. Нека ЕС има средства да гарантира сигурността на нашия континент във всички останали случаи, включително в периферията. Това означава, че нашите основни съюзници, Германия, Италия и Испания, ще трябва да допринесат за отбраната на континента, като същевременно поддържат надеждата, че Великобритания няма да загуби близките си връзки с европейските инструменти за отбрана. Това е основната задача на Еманюел Макрон във връзка с Тръмп и неговите европейски колеги. Освен това американският лидер ще бъде по-лесен за убеждаване от останалите.

Le Figaro: Йенс Столтенберг призова Париж да не прави избор между НАТО и ЕС
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди президента на Франция Еманюел Макрон да не развива концепцията за европейската система на отбрана за сметка на Алианса. Той заяви това в интервю пред френския вестник Le Figaro преди посещението му във френската столица.
„Подкрепям системата за европейска отбрана, но тя трябва да бъде опора на НАТО, а не замяна. Днес ЕС не може да защити Европа“, заяви Столтенберг. Той отбеляза, че ситуацията ще се влоши в случай на излизане на Великобритания от Съюза, тъй като след това „80% от бюджета на Алианса ще се осигурява от страни, които не са част от ЕС“.
По неговите думи „всеки опит да се отдели Европа от Северна Америка ще отслаби не само трансатлантическите връзки, но и самият европейския континент“. „И това няма да бъде в полза на никой“, смята генералният секретар.
Той даде да се разбере, че ще обсъди с Макрон съдържанието на интервюто му пред списание The Economist, в което френският президент обяви „мозъчната смърт“ на НАТО.
„Искам да му кажа, че не бива да се прави избор между европейското единство и трансатлантическата солидарност“, заяви Столтенберг и припомни, че Франция „играе водеща роля в отбраната на Европа и разполага с боеспособна армия, готова за разполагане в случай на необходимост“.
Генералният секретар отбеляза също, че Франция е подкрепила решението на Алианса „да се придържа към двуединен подход към Русия: водене на политически диалог при наличието едновременно на мощна система за сдържане“.

Die Welt: Франция ще представи предложение за намаляване на зависимостта на ЕС от НАТО
Франция планира да предложи сериозни изменения в онази част от Вашингтонския договор, в която се определят задълженията по оказване на военна помощ, съобщава германският национален ежедневник Die Welt.
По-специално Париж смята, че всяка страна от Европейския съюз, която дори не е член на НАТО, трябва да получи помощ от Алианса в случай на нападение срещу територията й. Това важи и за държави като Швеция и Финландия, които не са част от отбранителния съюз на Запада. Освен това европейските държави трябва да получават военна помощ, дори ако САЩ или Турция налагат вето и с това възпрепятстват активирането на клаузата за колективна сигурност.
Целта на Франция е страните-членки на Общността да допринесат за отбранителния капацитет на ЕС и да го направят по-малко зависим от НАТО. Именно поради тази причина в Париж подготвят предложения за промени във Вашингтонския договор.
„Франция, наред с други неща, казва, че европейците трябва да са готови да гарантират сигурността си при извънредни ситуации“, цитира Die Welt европейски дипломат, пожелал анонимност.
Според френското предложение, в случай на нападение над някоя от страните от ЕС, Европейската служба за външни отношения трябва да се превърне в своеобразен център за съдействие. Освен това всички държави от ЕС ще трябва да повишат нивото си на готовност, в случай че нападнатата държава се нуждае от военна или гражданска помощ. Париж предлага да се изясни в договора на ЕС дали специални случаи като кибератаки или т.нар. „хибридни войни“ изискват задействането на клаузата.
Според изданието Франция е възнамерявала да отправи своите предложения миналата седмица на срещата на върха на министрите на отбраната на ЕС. По-късно обаче е преценено, че за обсъждане на предложенията е необходимо и включването на министрите на външните работи на страните-членки.
Die Welt припомня, че наскоро френският президент Еманюел Макрон призова Европа да засили своите отбранителни способности, тъй като на НАТО вече не може да се разчита. Той определи състоянието на организацията като еквивалентно на „мозъчна смърт“.

Хайко Маас: НАТО трябва да се адаптира към съвременните предизвикателства
В последно време Алиансът се е сблъскал с изпитания за издържливостта му и трябва да се адаптира към настоящата ситуация, за да остане ефективен. Това заяви министърът на външните работи на Германия Хайко Маас преди да излети за Брюксел, където ще се състои заседание на НАТО на ниво външни министри, предава ТАСС.
„В продължение на 70 години НАТО е застраховка за Европа. За да остане така, трябва да адаптираме Алианса към съвременните предизвикателства и по-често да взимаме политиката на сигурност под европейска отговорност“, заяви министърът.
Според Маас „НАТО в последно време се сблъска с изпитания“, поради което външните министри имат нужда от преговори. Сред въпросите, които ще бъдат обсъдени на срещата, той посочи „бъдещето на контрола върху оръжията, отношенията с Русия и сигурността в космоса“. „По всички теми се нуждаем от многостранно сътрудничество и активно съдействие на всички партньори“, подчерта министърът.

ТАСС: Столтенберг ще обсъди с Макрон изявлението му за „мозъчната смърт“ на НАТО
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще обсъди през следваща седмица с президента на Франция Еманюел Макрон изказването му за „мозъчната смърт“ на Алианса, и ще му каже, че Европейският съюз е неспособен да замени Северноатлантическата организация, предава ТАСС.
„Следващата седмица ще бъда в Париж, за да се срещна с президента Макрон. Ще обсъдя с него това (критиките на френския лидер), ще говорим и че НАТО реагира оперативно на предизвикателствата“, заяви Столтенберг на пресконференция в Брюксел. „ЕС не може да замени НАТО. Нужно е и едното, и другото. Особено след Брекзит ЕС няма да може да защити Европа, защото 80% от инвестициите няма да са от ЕС. Най-главното, което можем да дадем на Европа е ядреното сдържане“.
Столтенберг подчерта, че възнамерява да чуе аргументите на Макрон във връзка с неговата критика. "Най-добрият начин да разберем различията е да седнем и да ги обсъдим, да видим какви са аргументите. Но НАТО е много силна организация, получаваме много средства, а САЩ подкрепят Европа, европейските страни инвестират повече. И правим много повече, отколкото в предишните десетилетия“, добави генералният секретар.
Макрон в интервю за списание The Economist заяви, че НАТО напълно е загубило координацията в рамките на съюза и е в състояние на „мозъчна смърт“. Френският президент отбеляза също, че Европа трябва да започне да мисли за себе си като независима геополитическа сила, в противен случай тя „няма да контролира съдбата си“.