Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Първо посещение на Бойко Борисов при Тръмп

25 ноември 2019 | 11:47

Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в САЩ, където ще бъде приет за първата по рода си среща в Белия дом от американския президент Доналд Тръмп.
В рамките на разговора на двамата лидери, премиерът Борисов и президентът на САЩ Тръмп ще обсъдят стратегическото партньорство между двете страни и развитието на двустранното сътрудничество, отбелязвайки силните и трайни отношения, които съществуват между двете страни. Акцент ще бъде поставен върху начините за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността в контекста на северноатлантическото партньорство, върху енергийната диверсификация, както и върху други актуални теми.

По време на визитата си в САЩ премиерът Бойко Борисов ще участва в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“. Във Вашингтон българският министър-председател ще се срещне с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян. Премиерът Борисов ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата.
В ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация във Вашингтон са включени още вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.
В навечерието на посещението на Борисов представител на Белия дом поясни, че в рамките на срещата Тръмп ще настоява за по-голям внос на втечнен природен газ (ВПГ) в България в светлината на усилията на Вашингтон да намали доминацията на Русия на енергийния пазар в Източна Европа.Освен това американският държавен глава „ще натисне“ Борисов да увеличи военните разходи на страната.Тръмп също ще повдигне въпроса за борбата с корупцията и защитата срещу руската „активност“, като например опитите за влияние върху резултатите от изборите, допълни високопоставеният източник от Белия дом.


Агенция "Фокус"
След срещата Борисов - Тръмп: премиерът убеден, че визите със САЩ падат, България потвърдена за стратегически газов хъб и американски експерти идват да видят "Белене" (ОБЗОР)

С 21 топовни салюта бе посрещнат българският министър-председател Бойко Борисов и водената от него делегация в Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“, щата Вирджиния. Под звуците на химните на България и САЩ Борисов поднесе венец на Мемориала. По-късно министър-председателят Бойко Борисов проведе срещи с ръководствата на Международния републикански институт (IRI) и на Националния демократичен институт (NDI) в рамките на официалното си посещение в Съединените американски щати. Кулминация на посещението бе двустранната среща на българския премиер с американския президент Доналд Тръпм. В началото на срещата министър-председателят заяви, че България високо цени стратегическото си партньорство със Съединените американски щати и съм уверен, че днешната ни среща ще е от голяма полза за неговото развитие. „За мен е изключителна чест и привилегия да проведем нашата среща в Белия дом – символ на свободата и демокрацията“, отбеляза още премиерът Борисов. Българският министър-председател изрази удовлетворение от установения устойчив политически диалог на всички равнища и изрази увереност, че по-нататъшното му активизиране ще има ползи и за двете държави. Министър-председателят Бойко Борисов и американският президент Доналд Тръмп разговаряха за взаимодействието между двете държави по подготовката и сключването на договора за придобиване на бойни самолети F-16 Block 70. Двамата обсъдиха и сътрудничеството в областта на енергетиката, в контекста на националната сигурност. Премиерът заяви, че американските инвеститори са добре дошли у нас и посочи стремежа на страната ни да насърчава високотехнологични производства.

Стана ясно, че България и САЩ са подписали стратегически договори.

Пред журналисти след срещата министър-председателят заяви, че България е потвърдена за стратегически газов хъб, а още тази седмица идват американски ядрени експерти да видят "Белене". "Направих необходимото, те ме разбраха. Максимално съм успял да защитя интересите на България", подчерта Борисов.
Той изрази убедеността си, че визите със САЩ ще паднат. "Не само, защото много сме направили по темата. С Канада отпадането с визовия режим е много ярък пример, че не създаваме никакви проблеми. Мисля, че президентът Тръмп ме разбра, че може да остане в сърцата на българите за много години", каза още Борисов.
Той посочи, че президентът на САЩ му е обещал да работи много активно и скоро да му даде отговор кога. Премиерът поясни, че следващата му среща с Тръмп ще бъде за отпадане на визите. Министър-председтелят заяви, че България и САЩ са подписали стратегически договори за сътрудничество."Не с всеки се подписва такъв договор", коментира министър-председателят. "Мисля, че той ще дойде в България. Остана със страхотно впечатление от изгледите на нашите голф игрища", посочи още Борисов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: България е потвърдена за стратегически газов хъб, а още тази седмица идват американски ядрени експерти да видят "Белене"

България е потвърдена за стратегически газов хъб, а още тази седмица идват американски ядрени експерти да видят "Белене". Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде репортер на Агенция "Фоктус. "България е стратегически газов хъб, на който да има възможност съседните ни страни да си направят реално диверсификациите. България в документа ще прочетете е потвърдена за стратегически газов хъб. Направих необходимото, те ме разбраха. Максимално съм успял да защитя интересите на България", подчерта Борисов.
Министър -председателят заяви, че Черно море е сигурно. "Ние веднъж не подвигнахме дума срещу трета държава", подчерта премиерът и заяви, че се работи за просперитета на България.

Министър-председателят коментира и проекта "Белене". "Не мога да почна да правя американски реактор, а два чисто нови да ги хвърля в реката. Ще ме бият българите с камъни. Той е бизнесмен и веднага схвана за какво става въпрос", каза Борисов за президента Тръмп. "Още тази седмица идват техните ядрени експерти да видят Белене, реакторите, цялата инфраструктура и на Козлодуй. Като се има предвид, че целият регион има нужда остра нужда от електричество, особено след това засушаване. Просто целият регион ще има нужда от енергия. Всички, които си мислеха, че идваме тук да ни кажат: "Не, не. Купуввайте оръжие". Точно обратното се получи", заяви министър-председателят.

На въпрос дали е засегната темата за влиянието на Русия, премиерът заяви, че когато има зловредно влияние, българските служби са показали, че действат мигновено. "Не можах да му обясня, че след като прокуратурата, МВР и ДАНС са арестували за шпионаж, как български съд го е пуснал да вземе орден от Путин", коментира Борисов.


Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Убеден съм, че визите със САЩ ще паднат

Убеден съм, че визите със САЩ ще паднат. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде репортер на Агенция "Фоктус. "Не само, защото много сме направили по темата. С Канада отпадането с визовия режим е много ярък пример, че не създаваме никакви проблеми. Мисля, че президентът Тръмп ме разбра, че може да остане в сърцата на българите за много години", каза още Борисов.
Той посочи, че президентът на САЩ му е обещал да работи много активно и скоро да му даде отговор кога. Премиерът поясни, че следващата му среща с Тръмп ще бъде за отпадане на визите. Министър-председтелят заяви, че България и САЩ са подписали стратегически договори за сътрудничество."Не с всеки се подписва такъв договор", коментира министър-председателят. "Мисля, че той ще дойде в България. Остана със страхотно впечатление от изгледите на нашите голф игрища", посочи още Борисов.


Агенция "Фокус"
Започна посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ(ОБЗОР)

С 21 топовни салюта бе посрещнат българският министър-председател Бойко Борисов и водената от него делегация в Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“, щата Вирджиния. Под звуците на химните на България и САЩ Борисов поднесе венец на Мемориала.
Това е един от най-знаковите паметници на САЩ, където са положени останките на неизвестни американски войници от Първата и Втората световна война, както и от Корейската война.
Церемонията с топовните салюти е чест, която се оказва само на държавни и правителствени ръководители. В тържествената част на събитието участваха близо 400 войници от всички подразделения на американските въоръжени сили. „Тук, на това място, човек най-много се сеща за това, колко е ценен мирът“, отбеляза премиерът Борисов. След това министър-председателят и делегацията разгледаха комплекса. Българският премиер подари на музея на Националния гробищен парк кортик с образа на Св. Георги.
Войници от 3-ти американски пехотен полк („Старата гвардия“) пазят денонощно Мемориала (гробница) и извършват официален ритуал за „смяна на караула“ на всеки час. Паметниците, мемориалите и дървета са посветени в памет на личности - астронавти, медицински сестри, свещеници, военни кореспонденти и неизвестни войни, както и на значими събития от историята на американския народ.По-късно министър-председателят Бойко Борисов проведе срещи с ръководствата на Международния републикански институт (IRI) и на Националния демократичен институт (NDI) в рамките на официалното си посещение в Съединените американски щати. В началото на разговора си с президента на IRI Даниел Туининг премиерът Борисов отбеляза, че многозвездните генерали, участвали преди малко в церемонията в Националния гробищен парк „Арлингтън“, с която бе посрещната българската делегация, са се подготвяли през 2009 г. в българо-американската база в „Ново село“. „Стана ми драго, защото те познават България толкова добре, истински военни партньори. Надявам се и в икономическата, и във външнополитическата, и в енергийната сфера след малко с президента Тръмп да надградим нашите отношения“, изтъкна българският министър-председател.
„За първи път посетих България, когато страната ви кандидатстваше да се присъедини към НАТО. Бях със сенатор Джон Маккейн и още тогава знаехме, че България ще бъде чудесен съюзник в НАТО. Оказахме се прави“, заяви президентът на Международния републикански институт Даниел Туининг. Той подчерта, че в момента има много заплахи в Европа, затова се радва, че България е член на НАТО и съюзник на САЩ.
„България е лидер да помага на другите балкански държави“, каза още Туининг. Той добави, че от 12 до 14 декември IRI ще бъде домакин на голяма среща в София с Държавния департамент на САЩ и българското правителство. Основната тема на форума ще е борбата с екстремизма.
В този контекст премиерът Борисов го информира, че догодина България ще бъде домакин на Процеса „Акаба“. „Преди месец с краля на Йордания се разбрахме, стиснахме си ръцете - в София ще проведем и двата процеса - за контратероризъм и контраекстремизъм“, акцентира министър-председателят Бойко Борисов.
Премиерът благодари на IRI за ползотворната съвместна работа, която дава своите добри резултати. В хода на срещата бе поставен акцент върху значимостта на демократичните ценности за развитието и просперитета на всяко гражданско общество.
„Ние приемаме Америка за едно цяло и уважаваме и двете партии. Еднакво сте ми близки - демократи и републиканци“, заяви премиерът Борисов по време на срещата си с Шари Браян, вицепрезидент на Националния демократичен институт. Двамата обсъдиха резултатите от проекти, които утвърждават демократичните ценности и ролята на САЩ в постигането на свободи за гражданското общество.
Двата института са неправителствени организации и работят с България от години в областта на изграждането на капацитет и знания в политическите науки и демократичните системи. IRI и NDI си сътрудничат с неправителствени организации у нас като фокусът е обмяната на опит и експертиза.
Международният републикански институт и Националният демократичен институт са създадени през 1983 г. Предстои министър-председателят Бойко Борисов да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп в столицата Вашингтон.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов проведе срещи с ръководствата на Международния републикански институт и на Националния демократичен институт

Министър-председателят Бойко Борисов проведе срещи с ръководствата на Международния републикански институт (IRI) и на Националния демократичен институт (NDI) в рамките на официалното си посещение в Съединените американски щати. Това съобщиха от правителствена информационна служба.
В началото на разговора си с президента на IRI Даниел Туининг премиерът Борисов отбеляза, че многозвездните генерали, участвали преди малко в церемонията в Националния гробищен парк „Арлингтън“, с която бе посрещната българската делегация, са се подготвяли през 2009 г. в българо-американската база в „Ново село“. „Стана ми драго, защото те познават България толкова добре, истински военни партньори. Надявам се и в икономическата, и във външнополитическата, и в енергийната сфера след малко с президента Тръмп да надградим нашите отношения“, изтъкна българският министър-председател.
„За първи път посетих България, когато страната ви кандидатстваше да се присъедини към НАТО. Бях със сенатор Джон Маккейн и още тогава знаехме, че България ще бъде чудесен съюзник в НАТО. Оказахме се прави“, заяви президентът на Международния републикански институт Даниел Туининг. Той подчерта, че в момента има много заплахи в Европа, затова се радва, че България е член на НАТО и съюзник на САЩ.
„България е лидер да помага на другите балкански държави“, каза още Туининг. Той добави, че от 12 до 14 декември IRI ще бъде домакин на голяма среща в София с Държавния департамент на САЩ и българското правителство. Основната тема на форума ще е борбата с екстремизма.
В този контекст премиерът Борисов го информира, че догодина България ще бъде домакин на Процеса „Акаба“. „Преди месец с краля на Йордания се разбрахме, стиснахме си ръцете - в София ще проведем и двата процеса - за контратероризъм и контраекстремизъм“, акцентира министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът благодари на IRI за ползотворната съвместна работа, която дава своите добри резултати. В хода на срещата бе поставен акцент върху значимостта на демократичните ценности за развитието и просперитета на всяко гражданско общество.
„Ние приемаме Америка за едно цяло и уважаваме и двете партии. Еднакво сте ми близки - демократи и републиканци“, заяви премиерът Борисов по време на срещата си с Шари Браян, вицепрезидент на Националния демократичен институт. Двамата обсъдиха резултатите от проекти, които утвърждават демократичните ценности и ролята на САЩ в постигането на свободи за гражданското общество.
Двата института са неправителствени организации и работят с България от години в областта на изграждането на капацитет и знания в политическите науки и демократичните системи. IRI и NDI си сътрудничат с неправителствени организации у нас като фокусът е обмяната на опит и експертиза.
Международният републикански институт и Националният демократичен институт са създадени през 1983 г.


Агенция "Фокус"
С 21 топовни салюта бе посрещнат премиерът Борисов в Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“

С 21 топовни салюта бе посрещнат българският министър-председател Бойко Борисов и водената от него делегация в Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“, щата Вирджиния. Под звуците на химните на България и САЩ Борисов поднесе венец на Мемориала. Това съобщиха от правителствена информационна служба.
Това е един от най-знаковите паметници на САЩ, където са положени останките на неизвестни американски войници от Първата и Втората световна война, както и от Корейската война.
Церемонията с топовните салюти е чест, която се оказва само на държавни и правителствени ръководители. В тържествената част на събитието участваха близо 400 войници от всички подразделения на американските въоръжени сили.
„Тук, на това място, човек най-много се сеща за това, колко е ценен мирът“, отбеляза премиерът Борисов. След това министър-председателят и делегацията разгледаха комплекса. Българският премиер подари на музея на Националния гробищен парк кортик с образа на Св. Георги.
Войници от 3-ти американски пехотен полк („Старата гвардия“) пазят денонощно Мемориала (гробница) и извършват официален ритуал за „смяна на караула“ на всеки час. Паметниците, мемориалите и дървета са посветени в памет на личности - астронавти, медицински сестри, свещеници, военни кореспонденти и неизвестни войни, както и на значими събития от историята на американския народ.

The Hill: Тръмп и България: Атаките срещу свободните медии нанасят щети на демокрацията
В статия за американското издание The Hill бившият посланик на Вашингтон в София и офицер в армейското разузнаване Джеймс Пардю пише коментар за посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ. Според Пардю, който е и заместник-помощник генерален секретар на НАТО, липсата на свобода на пресата в България вероятно няма да бъде включена в дневния ред на разговора му с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Агенция „Фокус“ представя превод на материала с незначителни съкращения и с уточнението, че той отразява единствено позицията на автора.

Българската политическа система е доминирана от Борисов и неговата партия. Той е власт почти без прекъсвания в продължение на почти десет години и няма сериозна политическа опозиция. Междувременно Русия, която продължава да разглежда Балканите като регион на стратегическа конкуренция със Запада, се предполага, че косвено финансира политически партии в цяла Европа.
Липсата на свободна и независима медия в България днес е още едно условие, което подкопава демокрацията в тази страна-членка на НАТО и Европейския съюз.

Тръмп често се нахвърля срещу законната американска преса, следвайки модела, използван от няколко настоящи и бивши чуждестранни лидери - като Борисов - за да задуши истината и отчетността на правителството пред нацията.
Най-агресивният подход е този на Владимир Путин в Русия, който използва убийства, сплашване и законни наказания, за да задуши политическата опозиция и пресата.

Някои правителствени лидери в Европа - България и Унгария например- използват или дават възможност за по-фина комбинация от мерки за манипулиране и сплашване на пресата. Най-добре съм запознат със ситуацията в България, където служех като американски посланик. България днес предоставя примери как правителствата и специалните интереси предприемат редица действия, за да приведат медиите в подчинение.
Консолидирането на медийната собственост във виртуален монопол, контролиран от малка група български олигарси, е една от техниките. През 2002 г. националната преса в България, притежавана до голяма степен от международни медийни компании, беше сравнително независима и донякъде агресивна при отразяването на държавни злодеяния. Днес независими международни медийни групи няма, те са заменени в повечето новинарски сектори от местни олигарси и „бизнесмени“, които използват медиите, за да влияят на правителството и съдебната система.
Местните олигарси използват своите публикации в подкрепа на съществуващата структура на политическата власт, която ги защитава. Техните медийни издания дискредитират независими журналисти, политически противници, бизнес конкуренти и атакуват неправителствени организации и активисти, които настояват за върховенство на закона, свобода на печата и защитават правата на човека.

Тъй като информационните медии в България често се борят с финансовите предизвикателства, българското правителство, включително това на сегашния премиер Борисов, използва средства от ЕС и други източници за създаване на зависимост на публичните медии от финансирането от правителството.

Заплашването на българските журналисти е често срещано. По принцип отделните журналисти се самоцензурират, защото знаят, че разследващата журналистика, водеща до излагане на престъпност и корупция, може да доведе до уволнението им от работата, изправяне на съдебни обвинения в предубеден съд или дори до физическо насилие.
Някои забележително смели български журналисти поеха риска да съобщят истината за корупцията в държавата и големите престъпления, но няколко от тях бяха заплашени и нападнати.
Резултатът от потискането на независимата преса в България изкриви медийния сектор, разруши доверието на обществеността в пресата и създаде национална политическа среда с малко държавна или наказателна отговорност. Няма сериозно противопоставяне на предизвикателството пред настоящото правителство.

Проблемът със свободата на печата в България е добре документиран от „Репортери без граници“, Европейския център за свобода на печата и медиите и други медийни наблюдатели. Но сериозният международен или вътрешен политически натиск върху българското правителство за подобряване на свободата на печата не успя да подобри ситуацията.
Когато Доналд Тръмп използва силата на своята президентска платформа, за да атакува и унижава професионалната, независима преса, за да постави под въпрос правителствените решения и да разкрие истината за корупцията и провалите на своето хаотично управление, той по същество използва тактики за сплашване на пресата, подобна на някои от тези, прилагани в България и Русия.
България, заедно с няколко други нации, които се стремят към пълна демокрация, са примери за това, което може да се случи, когато програмите за компрометиране на независимата и натрапчивата преса успеят. Свободата на печата в САЩ тепърва пада до подобни нива, но не благодарение на Доналд Тръмп, който изглежда би предпочел един вид по-български модел.


*Джеймс Пардю е бивш американски посланик в България и офицер от армейското разузнаване. Той е заместник помощник генерален секретар на НАТО и е автор на книгата „Миротворците: Американското лидерство и края на геноцида на Балканите“.Radio Free Europe: Тръмп ще настоява пред Борисов за по-голям внос на втечнен газ и по-големи разходи в отбраната
Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще настоява за по-голям внос на втечнен природен газ (ВПГ) в България, когато се срещне с лидера на страната Бойко Борисов в светлината на усилията на Вашингтон да намали доминацията на Русия на енергийния пазар в Източна Европа, пише англоезичното електронно издание на Radio Free Europe.
Освен това американският държавен глава „ще натисне“ Борисов да увеличи военните разходи на страната на срещата им в Овалния кабинет на 25 ноември, съобщи високопоставен източник от Белия Дом в конферентен разговор.

Изданието обяснява, че България, както повечето й източноевропейски съседи, задоволява основната част от нуждите си от петрол и газ от Русия, което, според Вашингтон, дава на Кремъл значително влияние върху тези държави.

САЩ са в разгара на безпрецедентен бум на производството на природен газ и техните енергийни компании търсят нови експортни пазари, включително в Европа и Азия. Американските компании го доставят под формата на втечнен природен газ (ВПГ), уточнава медията.

Енергийната индустрия в България предлага „огромен инвестиционен потенциал за американските компании“, заяви висшият служител на Белия дом.

„Със сигурност се интересуваме от възможностите за износ на ВПГ в България и в други страни в региона“.

Борисов се срещна с хърватския си колега само дни преди предстоящата си среща с Тръмп. Хърватия се стреми да изгради плаващ терминал за втечнен природен газ, който потенциално би могъл да снабди някои държави в региона със суровината от САЩ. Борисов обяви хърватският проект за „важен“.

Срещата на Белия дом на Тръмп с Борисов ще бъде последната му с лидери от Централна и Източна Европа тази година. По-рано американският дъжавен глава посрещна лидерите на Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Австрия и Чехия, посочва източникът на Радио „Свободна Европа“.

Програмите за срещите по същество са фокусирани върху едни и същи въпроси от сферите на енергетиката, сигурността и икономическия растеж, добави той.

Тръмп ще насърчи Борисов да достигне препоръчителните разходи за Алиансаот минимум 2 процента от брутния вътрешен продукт, заяви официалният представител.

„България вече е член на НАТО от 15 години. И е време да покаже допълнително лидерство чрез увеличаване на разходите си за отбрана и участие в различни мисии на НАТО“, отбелязва източникът.

България наскоро се съгласи да закупи реактивни изтребители F-16, а представителят на Белия дом нарече покупката „важен етап“ в модернизацията на отбраната на страната и „важен знак“, че приема обещанието си за увеличаване на разходите за отбрана „на сериозно“.

Тръмп също ще повдигне въпроса за борбата с корупцията и защитата срещу руската „активност“, като например опитите за влияние върху резултатите от изборите, каза той.

Радио „Свободна Европа“ прави и кратък коментар на ситуацията в България, предаден без редакторска намеса:
„Борисов, бивш пожарникар, доминира политическата система на България почти без прекъсване през последното десетилетие, период, през който корупцията продължава да процъфтява.Джеймс Пардю, бившият американски посланик в България, нарече нацията „дълбоко измъчена от широко разпространена корупция“ в мнение за The Hill. Пардю каза също, че страната е преживяла спад на свободата на медиите, тъй като националните олигарси консолидират индустрията, което затруднява работата на журналистите, особено тези, които разследват корупцията. „Резултатът от потискането на независимата преса в България изкриви медийния сектор, разруши доверието на обществеността в пресата и създаде национална политическа среда с малко правителствена или наказателна отговорност и няма сериозна опозиция, която да предизвика настоящото правителство“, пише дипломатът.

Представителят на Белия дом не каза дали Тръмп също ще повдигне въпроса за свободата на печата с Борисов.


Доц. Даниел Смилов, политолог: Въпросът за отпадане на американските визи за българите е от взаимен интерес и за двете страни
Въпросът за отпадане на американските визи за българските граждани ще бъде централен при срещата на премиера Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Даниел Смилов. Според него положително развитие по въпроса за отпадане на визите би бил много голям успех и индикация за промяна на отношението на американската администрация.

„Дотук позицията на правителството е била, че България трябва да изпълни някои технически детайли, които са важни, броят на неуспешни кандидатствания за виза да спадне под определен процент, но ние не сме постигнали това. Администрацията има извинение да продължи да налага визи на България. От друга страна през годината Полша се сдоби със статут на страна без визи. Има постепенна промяна по отношение на Източна Европа. Ако успеем да влезем в тази тенденция, би било добре за България. Определено това е един от въпросите от взаимен интерес, който ще бъде доста централен при преговорите“, обясни той.

Администрацията на американският президент Доналд Тръмп има имидж на транзакционна дипломация, т.е. очаква от другата страна също да предложи и да даде нещо, допълни доц. Даниел Смилов. От тази гледна точка България стои добре след сделката с F-16. Според политолога обаче стратегическите партньорства не могат да бъдат изграждани само на такъв тип транзакционни отношения. Те са в дългосрочен план и трябва да стъпват на общи ценности, на базата на които да се изграждат конкретни сделки, каза още доц. Даниел Смилов.


Доц. Даниел Смилов, политолог: Успех е, ако визитата на премиера във Вашингтон завърши с увеличаване на инвестициите на САЩ у нас
Ако визитата на българския премиер Бойко Борисов във Вашингтон завърши с увеличаване на инвестициите на САЩ у нас, това би било успех за страната ни. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Даниел Смилов. Той отбеляза, че интересът към срещата Борисов – Тръмп е оправдан, тъй като се очаква и двете страни да излязат със значими послания. От американска страна е важно да се чуе и препотвърди ангажиментът на САЩ в тяхното стратегическо партньорство със страните от НАТО, което ще бъде важно не само за България, но и за НАТО и ЕС, обясни доц. Смилов.

„От българската стана най-важните послания ще бъдат по отношение на енергийната диверсификация, какво ще планира правителството по отношение на големи проекти като АЕЦ „Белене“. В последно време има индикации, че САЩ ще изпратят експерти за този проект. Може би това означава някакъв интерес на американски фирми към него, но проблемът не е дали американски фирми ще участват в един такъв проект, а дали този проект като цяло е изгоден за България. Този вътрешен проблем все още не сме го изяснили съвсем, няма ясни доказателства, че един такъм голям проект може да бъде пазарно изгоден и да доведе до печалба. За нас важният въпрос не е дали американски фирми ще участват като изпълнители, а кой ще носи рисковете от евентуален пазарен провал на подобно начинание“, допълни политологът.

Американската страна има интерес техни фирми да участват, особено в крупни проекти, за които България дава финансирането, каза още доц. Даниел Смилов. Българският интерес обаче е по-скоро в поканата на американски инвеститори, които да развиват бизнес у нас и визитата ще бъде успешна, ако насърчи такъв тип инвестиции, добави той.


Евродепутатът Иво Христов: Зависимостта на Борисов е неговата слабост, но и най-голямата му сила
Премиерът Борисов мечтаеше за съвсем друга среща с американския президент Доналд Тръмп, а не за това привикване, причината за което е подписът за прокарването на „Турски проток" през България. Това коментира Иво Христов, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, в предаването „Гласове" по Българска свободна телевизия, съобщиха от пресофиса на Иво Христов.

По думите му цялото изкуство на Борисов на външнополитическия фронт през последните години беше да лъже руснаците как хубаво лъже американците и да лъже американците как хубаво лъже руснаците.
"В резултат, неговата външнополитическа активност днес процъфтява най-вече в "Господари на ефира", където той целува американската посланичка Херо Мустафа сякаш е "жена ГЕРБ" (аналогия със структурата "Жени ГЕРБ"). В този смисъл, от дълго надувания балон по време на европредседателството - че Борисов е някакъв международен фактор, застъпник на Западните Балкани и прочее, не остана нищо. Лидерите на Западните Балкани дори не го поканиха на своята среща. Преди това имаше подобен форум в Германия, на който той също не бе поканен. Борисов е все по-маргинализиран, независимо от това, че тази среща ще ни бъде представена като голям външнополитически триумф и тя рискува да ускори развоя на политическата ситуация в България", посочи Христов.

Според българския евродепутат Борисов е обещал всичко на всички и това е причината да е на своя пост.
"Неговата слабост, неговата зависимост е и негова най-голяма сила, тъй като всеки външен фактор предпочита да си има работа със зависим държавник в България. Той е говорителят на турските тези в Брюксел, той обещава интерконектори и води Херо Мустафа на строежа на газовите връзки с Гърция, той обещава "Турски поток“ през България и реже ленти заедно с руския посланик и т.н. България има интерес от това да е в диалог с всички външнополитически фактори, но не винаги в свой ущърб - това, което винаги се оказва, когато теглим чертата", каза още той.

На въпрос на водещия Явор Дачков дали съжалява, че е напуснал администрацията на президента Румен Радев, Христов отговори, че е щастлив, че е участвал в неговата предизборна кампания, както и че тя ще остане жалонна в новата българска политическа история. По думите му изборът на президента Радев е събудил огромна надежда в българския народ и част от нея се оправда.

"Ако надеждата за цялостна политическа промяна все още не се е сбъднала, то президентът Радев върна достойнството на институцията. Освен това, той изчисти публичната реч от омерзителната русофобия, от посегателствата над българската история и свободните интерпретации, които му завеща неговият предшественик. Президентът се радва на международен авторитет. Със своите вета той се позиционира като говорител на мнозинството от българския народ и хранител на обществения интерес. Очакването остава. Нормално е Румен Радев да спазва конституцията и да се съобразява с лимитите, които тя е въвела. Това не значи, че общественото мнение би се задоволило само с това. Има очакване за промяна в България, тя трябва да тръгне отнякъде. Авторитетът е един и това е президентът", каза още Христов.

Евродепутатът коментира още, че намира сцената с коленичилите по време на протеста пред Президентството срещу назначаването на Иван Гешев за главен прокурор за патетична. "Тази форма на протест е в дисонанс с цялостното поведение на този кръг хора спрямо президентската институция, откакто Радев е в нея. Всеки път, когато президентът е заставал на принципни позиции (когато публикува стенограмата за КТБ, което беше изискване на демократичната общност, когато организира кръгла маса за изборния процес, защото беше видно, че той е все по-опорочен, когато налагаше множество вета - включително по отношение на следприватизационния контрол, по екологични теми и т.н.), той никога не получи подкрепа от тези гласовити хора. Едва когато той остава последна надежда по проблем, който лично ги касае, те стигат дотам, че да коленичат, молейки го да наруши Конституцията, което е недопустимо. Това не значи, че изборът на г-н Гешев е безпроблемен", посочи той.

"Начинът да бъде решен този проблем, както и всички останали, е нова конституция. Абсолютно убеден съм в това. Няма възможно оздравяване на българското правосъдие, нито на останалите обществени системи, в рамките на сегашната конституция", заяви Христов.
"Това е като един размит акварел, в който вече не е ясно коя власт къде е. Изпълнителната власт и - в частност - самодържецът Борисов - вече е обсебил всички власти и дори на него му убягват много от процесите, които икономически кръгове движат по свое усмотрение и по свой интерес. Системата е напълно опорочена. Политическата система, партийната система не функционира - имаме партия-държава, обградена от партии-сателити, и една единствена опозиция - БСП, в която също има троянски коне, което не е тайна. Необходим е рестарт на българската политическа система, както и на институциите. Онзи, който намира това съждение за дръзко, скоро ще се убеди, защото кризата може само и единствено да се задълбочава", каза той.

По думите му Българите са загубили вярата, че силата е в тях. "Изборният процес до такава степен бе опорочен от манипулации и овладян от управляващата партия-държава, че е все по-недостоверен. Към днешна дата трудно можем да говорим за избори - това е някакъв вид бутафория за пред външния свят. При положение, че близо една четвърт от бюлетините са невалидни, сиреч, голяма част от тях - унищожени, трудно можем да се доверим на тези изборни резултати, които продължаваме да коментираме, сякаш са достоверни. Впрочем, така ги легитимираме. Време е българите да осмислят това, че ги варят като жаби и да скочат, преди да бъдат окончателно сварени", каза още Христов.

"Откъдето сме отскочили, оттам падаме; това е парабула. За съжаление, и нивото на българската демокрация е сравнимо с това от края на 80-те години. В някои отношения дори е по-зле. Късният печат от края на перестройката беше много по-свободен от сегашния, телевизията беше много по-жива, а законите - добри или лоши - регулираха живота в страната, докато сега всичко се случва извън законите и паралелно на законите", заяви евродепутатът.Отвори в нов прозорецпрочетиПремиерът Бойко Борисов ще се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом


Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом
Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Съединените американски щати, където ще се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп в столицата Вашингтон. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В рамките на разговора им в Белия дом, премиерът Борисов и президентът Тръмп ще обсъдят стратегическото партньорство между двете страни и развитието на двустранното сътрудничество, отбелязвайки силните и трайни отношения, които съществуват между България и САЩ. Акцент ще бъде поставен върху начините за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността в контекста на северноатлантическото партньорство, върху енергийната диверсификация, както и върху други актуални теми.

По време на визитата си в САЩ премиерът Бойко Борисов ще участва в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“. Във Вашингтон българският министър-председател ще се срещне с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян. Премиерът Борисов ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата.

В ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация във Вашингтон ще участват вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.Отвори в нов прозорецпрочетиМинистър-председателят Бойко Борисов пристигна във Вашингтон


Министър-председателят Бойко Борисов пристигна във Вашингтон
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна във Вашингтон, където утре предстои да се срещне с президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп в Белия дом. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Срещата на Борисов и Тръмп е стъпка за задълбочаването на стратегическото партньорство между двете държави.

България и САЩ са съюзници и стратегически партньори и страната ни има интерес да надгражда сътрудничеството в редица сфери като сигурност и отбрана, енергетика, борба срещу тероризма, образование и наука, връзки между народите.
България и САЩ имат отлични отношения в областта на сигурността и отбраната, както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО.

По време на посещението във Вашингтон ще бъдат обсъдени и въпроси от енергийната сфера. Сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката има потенциал да допринесе за укрепване на енергийната сигурност на страната ни и диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ.

България има интерес също така да задълбочи търговско-икономическите си отношения със САЩ, които редовно се нареждат сред 20-те водещи външнотърговски партньори на страната ни, като през 2018 г. търговията със стоки със САЩ достига стойност от над 975 млн. щ. д.


Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом
Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Съединените американски щати, където ще се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп на 25 ноември в столицата Вашингтон. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
В рамките на разговора им в Белия дом, премиерът Борисов и президентът Тръмп ще обсъдят стратегическото партньорство между двете страни и развитието на двустранното сътрудничество, отбелязвайки силните и трайни отношения, които съществуват между България и САЩ. Акцент ще бъде поставен върху начините за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността в контекста на северноатлантическото партньорство, върху енергийната диверсификация, както и върху други актуални теми.

По време на визитата си в САЩ премиерът Бойко Борисов ще участва в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“. Във Вашингтон българският министър-председател ще се срещне с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян. Премиерът Борисов ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата.

В ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация във Вашингтон ще участват вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.